Hotel Samoa

BSG poeng | 70/100 |
Kompleksitet
EnkelAvansertErfaring
IngenEkspertFerdigheter
HellKløktVentetid
IngenLang
- Utgiver:
- White Goblin Games
- Utvikler:
- Kristian Roald Amundsen Østby
- Distributør:
- Vennerød Forlag A/S
- Kategori:
- Familiespill Lett strategi
- Antall spillere:
- 3 - 6 spillere
- Pris:
- 398,-
- Tidsbruk:
- 30 - 50 minutter
- Målsetting:
- Sitte igjen som den rikeste hotelleieren etter turistsesongen
- Passer for:
- Alle som har drømt om å drive et lite hotell i syden
- Spilldynamikk:
- Vurder ukens turister, velg en tilbudspris og delta i budgivningen
- Forbredelser:
- Stokk flaggkortene og turistkortene, bland turistbrikkene
- År:
- 2010
- Språk:
- Norsk
- Ytterligere opplysninger:
- http://www.whitegoblingames.com/
Innhold
6 hotellbrett – ett for hver spiller
6 x 11 priskort – ett sett til hver spiller
13 turistkort
4 x 3 flaggkort – 3 for hver nasjonalitet
18 x 4 turistsjetonger – 18 for hver nasjonalitet
19 bygningsbrikker
2 x 2x brikker – altså brikker som dobler
1 uavgjortbrikke
Masse med pengesjetonger i verdiene 1, 2, 5, 10, 20, 50 og 100.
Design/Tematikk
Den norske brettspillutvikleren Kristian R. A. Østby, har igjen fått utgitt et av sine spill – og denne gangen endelig på et utenlandsk forlag. Østby er en av landets ivrigste spillutviklere og vi vil nok møte flere av hans kreasjoner i tiden fremover.
I Hotel Samoa, som er inspirert av utviklerens egen erfaring fra sydenferie, er tanken at hver av spillerne er en hotelleier som ønsker å tjene mest mulig penger på turistene på ferie. Dette gjøres ved at spillerne varierer prisene på sine hotellrom for å tiltrekke seg flest og de mestbetalende kundene. Denne delen av spillet gjennomføres som blind budgivning, men det er nok av hensyn å ta før en legger ned sitt tilbudskort.
Tittelen og eskens grafikk gir helt klart noen ideer om dette spillet – en øy sees under vingen på et fly. Både esken og innholdet er fargerikt og flott. Dette er det andre av spillene det nederlandske forlaget White Goblin ga ut i 2010, og det grafiske uttrykket har variert sterkt hos dette forlaget.
Felles for alle spillene deres så langt er at innholdet holder bra kvalitet, og så er også tilfelle her – hvor alle brikkene er i tykk papp. Interessant nok er all symbolbruken på brikkene, som ved første øyekast kan virke litt kaotisk, svært lur og naturlig når en først har kommet i gang.
Reglene er også tydelige og relativt bra skrevet. Det er få uklarheter som oppstår, og de få som kan oppstå er vanligvis relatert til bruken av bygningene. Spørsmål om eksempelvis et ekstrarom kan oppgraderes til en suite, kan dukke opp og dette er ikke spesifikt forklart i reglene. Svaret på akkurat dette spørsmålet er ja. Ellers, vil jeg anmode om, som alltid, at prøv å tenk deg hva som ville være naturlig i ”den virkelige verden”.
Det bør også nevnes at Hotel Samoa har fått god respons flere steder internasjonalt hvor blant annet Games Magizne inkluderte det i sin liste over fjorårets beste spill i sin klasse og ikke minst at den velkjente spillskaperen Bruno Faidutti kom med svært så flatterende ord på sin hjemmeside om spillet.
Målsetning
Tjene mest mulig penger på turistene som besøker ferieøya hvor hotellene ligger.
Regler/Spilldynamikk
Spillere får hvert sitt hotellbrett og dertilhørende sett med kort. Deretter stokkes flaggkorten og legges opp i en rekke. Hvert kort representerer en uke i feriesesongen, og har et flagg som viser fra hvilket land ukens turister kommer fra. Hvor mange og hva slags avgjøres med turistkortet og brikkene som trekkes opp. I tillegg snus de to bygningsbrikkene som er aktuelle for denne uken. Nå er denne ukens turister ankommet øya, og spillerne kan nå prøve å skaffe seg noen av dem som gjester på sitt hotell. Dette gjøres ved at hver spiller velger et av priskortene de har på hånden og når alle har valgt snus de opp samtidig. Priskortene har en dobbeltfunksjon. På kortet står det to tall, hvorav det øverste tallet angir hva spilleren er villig til å betale for bygningskortet, og den nedre hva de tilbyr rommene sine for. Først går tilslaget om bygninger til spilleren som har det høyeste budet. Denne spilleren kan velge om og si så fall hvilken av bygningene han/hun ønsker, betaler så og legger bygningen til sitt hotell. Dernest får spilleren med det nest høyeste budet. Så er turistenes tur. Turistene går til hotellene med lavest pris, og denne spilleren velger så først hvilken av gruppene med turister han/hun vil ha turister fra, og plukker deretter inn så mange av turistene han/hun ønsker eller har plass til fra denne gruppen. Også her kan spillerne ombestemme seg og ikke ta imot noen turister selv om de har den laveste prisen. Om dette skjer så for spilleren med den nest laveste prisen muligheten. Enkelt nok får spilleren umiddelbart betaling for rommene, og dette gjøres enkelt nok ved å gangen antallet turister med prisen de må betale. Pengene tas fra banken. Det fortsetter på denne måten inntil alle turistene har fått seg et rom. Spillere som verken kjøpte bygninger eller tok imot turister får priskortet sitt opp igjen på hånden. Spillerne som kjøpte eller tok imot turister må legge vekk det brukte kortet.
På denne måten fylles hotellene opp, da de kun har 6 rom hver. Gjestene blir på hotellet inntil neste gang det kommer turister fra samme land, eller charterflyet altså kommer tilbake. Denne prosessen gjentas for hver av de 12 ukene.
Bygningsbrikken består av følgende:
Basseng: Dette tilfredsstiller badeturister, som er villige til å betale ekstra for basseng. Hvor mye er markert på turistbrikken, som da har en badering med et tall i.
Ekstrarom: Enkelt nok et tilleggsrom til hotellet. Det blir ansett som en selvstendig enhet, og får eller gir ingen fordeler til naborom.
Suite: Turistene betaler dobbelt for rommet.
2x brikke: Disse brikkene legges ut ved 6. og 12 flaggkort, som angir at det kommer dobbelt med turister i disse to ukene, som altså kan ansees om fellesferieuker.
Kort med pil brikke: Du kan ta opp igjen et av kortene du tidligere i spillet har spilt.
Turistbrikkene har følgende egenskaper:
Normale: Intet symbol på brikken.
Stjerne: Kjendis, som gjør at turister i naborom betaler dobbelt pris.
Dollartegn: Rike turister som betaler dobbelt for rommet de får.
Hjerte: Amorøse gjester som deler rom med andre gjester med samme symbol.
Badering: Badegjester som er villige til å betale ekstra for basseng – tallet i baderingen angir hvor mye.
Noe av det interessante her er at turistene kun betaler ved innlojsering, mens badegjestene betaler ekstra om og når det kommer basseng på hotellet, og det er mulig for et hotell å ha flere basseng. Amorøse turister deler også gjerne rom på tvers av nasjonalitet.
Typisk spillrunde
Ved spillets start har hver av spillerne mottatt 25 penger, og turiststrømmen kommer hver uke fra følgende land: Japan, Storbritannia, Norge, Tyskland, Storbritannia, Tyskland, Norge, Japan, Norge, Tyskland, Japan og sluttlig Storbritannia.
Den første uken kommer det 2 (amorøs og badegjest 2 + badegjest 2 og normal) sett med turister og utbygningsmulighetene er et basseng og en suite.
Startspillerkortet ligger mellom Lars Erik og Ylva, og alle spillerne velger hvert sitt kort og spille. Når alle er klare snus de opp samtidig; Lars Erik har lagt ned 16/9, Ylva 10/6, Remo 14/8 og Kathrine 14/8. Da utvidelsene gås gjennom først begynner Lars Erik med å ta suiten og betale 16. Deretter får Remo anledning til å ta bassenget fordi startspiller kortet angir at ved uavgjort kommer spilleren nærmest kortet med klokken gå først. Han tar bassenget og betaler 14. Så er turistenes tur, og Ylva får velge først da hun har den laveste prisen. Hun tar hjertet og baderingen, som hun henholdsvis plasserer i rom 2 og 3 (i andre etasje), så mottar hun umiddelbart 12 penger. Det er uavgjort igjen mellom Remo og Kathrine, men klokelig nok går fordelen for romtilbudene motsatt av utvidelsene, så Kathrine får muligheten først. Hun tar dem og plasserer dem i rom 1 og 3, og mottar 16 penger. Siden alle brukte kortene sine er det ingen som får de opp på hånden igjen. ”Vet ikke helt hvor lurt dette var, men jeg ville ikke gi Remo fordelen av bassenget med en gang. Det er tross alt 7 uker til gjestene mine forlater hotellet igjen” mumler Kathrine mens, Ylva gjør klart for neste uke.
Uke 2 bringer muligheter for enda et basseng og spesialbrikken som gjør at en kan bytte kortet en har lagt ned etter at en ser hva alle har lagt ned. Det kommer to grupper turister – 3 (riking, badegjest 3, og normal) + 3 (kjendis, badegjest 3 og normal). Uavgjortkortet flyttes til mellom Ylva og Remo. Ylva har lagt ned 6/5, Remo 4/4, Kathrine 10/6 og Lars Erik 6/5. Altså får Kathrine velge en utvidelse først, og hun tar bassenget. Hun betaler 10, men får umiddelbart tilbake 2 penger da badegjesten blir så glad over at bassenget er ferdig. Lars Erik får muligheten til fordelskortet, men velger å passe. ”Takker, da får jeg brukt begge budene på kortet mitt” sier en fornøyd Ylva, og betaler 6 for brikken. Remo tar gruppen med kjendisen, som han plasserer i rom 3, med badegjesten i rom 1 og normalen i rom 3. Kjendisen gjør at de andre tilgrensende gjestene loddrett og vannrett betaler dobbel pris – altså 8 fra hver av dem, mens han/hun selv betaler normalt – 4 og badegjesten betaler 3 fordi det er et basseng på hotellet – og Remo mottar derfor 23 penger. Ylva får 20 penger – normalen betaler 5, badegjesten betaler 5, mens rikingen betaler 10. Og runden er over. Lars Erik tar opp igjen budkortet sitt da han ikke fikk brukt det, og uavgjortkortet flyttes til mellom Remo og Lars Erik.
Uke 3 gir mulighet for et ekstra rom og fordelsbrikken som gjør at en kan plukke opp igjen ett av kortene en allerede har brukt. Det kommer bare en gruppe på 5 med nordmenn (2 x amorøse, riking, badegjest 1, badegjest 2 og normal). Remo har lagt ned 10/6, Kathrine 12/7, Lars Erik 4/4 og Ylva 4/4. ”Æsj! Nå spolerte du en gyllen mulighet” utbryter Lars Erik og sikter til at Ylva får plukke inn turister før ham. Men, før den tid kan Kathrine velge seg en brikke – og tar fordelsbrikken. Remo tar det ekstra rommet. Ylva slipper inn en riking til og en amorøs gjest som blir samboer med den amorøse hun allerede har i rom 2. Det gir den nette sum av 12 penger. ”Søren og, dette gidder jeg ikke – pass” melder Lars Erik. ”Ojsann, dette var overraskende… jeg får anledning til å ta inn flere gjester” mumler Remo ettertenksomt. Så tar den amorøse til rom 5 (nedenfor kjendisen) og mottar totalt 27 penger (den amorøse 8, fordi han/hun bor ved siden av en kjendis, badegjestene betaler til sammen 2 ekstra).
”Sliter du, Lars Erik? Ingen gjester etter de første tre ukene – det må være krise på hotellet ditt” gliser Remo, som så langt mener å ligge godt an. Uke 4 gir mulighet for et basseng og det kommer 2 grupper (riking og 2 normale) + (riking, amorøs og badegjest 1). Lars Erik har lagt ned 20/12, Kathrine 20/12, Ylva X/X og Remo 18/10. ”Merkelig runde” sier Lars Erik som kan kjøpe bassenget, som han ikke kan da han ikke har nok penger. Derfor får Kathrine muligheten og handler for 20, men får umiddelbart tilbake 2 grunnet badegjesten sin. Remo tar inn den amorøse fra gruppe 2 og, må derfor også ta den andre turisten fra samme gruppe, og han velger rikingen som han plasserer i ekstrarommet. ”Det gir meg 40 poenger og et smekkfullt hotell” sier Remo mens gliset snart kun stoppes av ørene. Ylva får sende hjem gjester fra 2 rom, og tømmer rom 2 og 5. Kathrine tar hele gruppen Remo ikke rørte og mottar 48 penger. ”Dette er håpløst, men jeg trenger penger” sier Lars Erik og tar inn den siste enslige turisten og får 24 penger grunnet sin suite.
I uke 5 reiser først alle de innkvarterte britiske turistene hjem (altså returneres til haugen) og rommene blir på denne måten ledige igjen. Så kommer de nye turistene i en gruppe (riking, amorøs, badegjest 1 og badegjest 2 samt to normale). Det er også mulig med en ny suite. Ylva legger ned 20/12, Remo X/X, Kathrine X/X og Lars Erik 14/8. Ylva passer på kjøp av utvidelse, så Lars Erik betaler 20 og får seg enda en suite. Han har også det laveste tilbudet på rom, så han plukker inn 5 gjester – som til sammen gir han 7×8 penger, i og meg at rikingen og suiten gir dobbelt betaling – totalt 56. Ylva takker også nei til den sist gjesten, og kan dermed plukke opp igjen budkortet sitt. Remo sender hjem det amorøse paret i rom 5 og rikingen i ekstrarommet. Kathrine sender også hjem to japanere.
I uke 6 og 12 er det fellesferie, som gjør at det kommer dobbelt så mange turister. Ellers fortsetter spillet på denne måten over 12 runder (uker), og spilleren med mest penger ved spillets slutt er vinneren.
Oppsummering
Hotel Samoa er et spill som sklir greit inn i det europeiske familiespillmarkedet, mens det i Norge sannsynligvis har litt for mange elementer å sette seg inn i før en kommer i gang til å være midt i blinken for det norske markedet – selv om vi her til lands heldigvis stadig nærmer oss! Spillet er på ingen måte vanskelig, og veldig mange aspekter er både naturlige og nærmest selvforklarende, men en bør altså lese reglene før første spill – og det er litt mer enn Ludo.
De fleste av oss har våre erfaringer om slike sydenturer og dette spillet fungerer utmerket som et spill. Javel, så kan en diskutere om alle turister ønsker det billigste rommet, men jevnt over oppleves dette som ganske naturlig.
Liker du ikke budgivning som hovedelement i spill, så er kanskje ikke Hotel Samoa noe du kommer til å lovprise, men du bør allikevel prøve spillet. Ikke bare fordi det er norskutviklet, men budgivningen her er litt mer interessant enn vanlig. I tillegg til det er spillet så godt gjennomarbeidet og godtflytende at en faktisk føler en gjør interessante valg hele veien. Det at alle spillerne også samtidig velger priskort gjør at spillet skalerer svært godt – det er lite forskjell på spilletiden om det er 3 eller 6 spillere, og spillet fungerer nesten best med 5-6 spillere. Og, det siste er en sjeldenhet, så spillet er nesten et ”must” for samlingen til enhver spiller.
HVA MENER LESERNE OM SPILLET