Hva kom først? Høna eller egget?

BSG poeng | 58/100 |
Kompleksitet
EnkelAvansertErfaring
IngenEkspertFerdigheter
HellKløktVentetid
IngenLang
- Utgiver:
- Tactic
- Utvikler:
- Brian S. Spence, Garrett J. Donner, Michael S. Steer & Wendy L. Harris
- Distributør:
- Tactic Norge
- Kategori:
- Kunnskapsspill
- Antall spillere:
- 2 - 4 spillere
- Pris:
- 349,-
- Tidsbruk:
- 20 - 40 minutter
- Målsetting:
- Samle kort fra seks kategorier og komme seg til midten av brettet
- Passer for:
- Besserwissere med en hang til litt spesiell kunnskap
- Spilldynamikk:
- Kast terning, flytt, besvar spørsmål
- Forbredelser:
- Sett sammen brettet
- År:
- 2009
- Språk:
- Norsk
- Ytterligere opplysninger:
- http://www.tactic.net
Innhold
300 spørsmålskort
4 spillerbrikker
Terning
Spillbrett
Design/Tematikk
Selve esken er svært fargerik og tydelig. Den forklarer det meste om hva det dreier seg om her. Tegningene kunne kanskje være noe mer forseggjorte, men de er ok.
Temaet er kunnskap, om enn i en litt annen form enn vanlig. Hvert spørsmål har kun to alternativer. Så vanskelighetsgraden er drastisk redusert. Men, på den annen side er det mer info om hver ”ting” det spørres om, så en kan faktisk lære litt her også.
Selve innholdet følger opp det fargerike uttrykket, med et brett formet som et egg, hvor det går en bane rundt med felter i forskjellige farger. Feltene korresponderer selvfølgelig med kategoriene på spørsmålskortene.
Målsetning
Spillerne prøver å samle kort fra de 6 kategoriene ved å svare riktig på spørsmål og deretter nå midtsirkelen først.
Regler/Spilldynamikk
Spilldynamikken er svært enkel; kast terningen, flytt spillerbrikken din, trekk kortet som ligger nederst i kategoribunken og svar på spørsmålet.
Hvis en eller flere av motspillerne mener svaret ditt er galt kan de rope ”utfordring”, og den som ropte det først får da anledning til å svare om ditt svar faktisk er galt. Hvis svaret ditt er riktig beholder du spørsmålskortet og får i tillegg et kort fra den spilleren som utfordret deg. Spillerne kan derfor ikke utfordre før de har minst ett kort. Er svaret ditt faktisk galt får spilleren som utfordret deg kortet.
Svarene med tilleggsinfo finnes på baksiden av kortet, og er i uthevet skrift.
Typisk spillrunde
Remo begynner og kaster 4, og havner på blått felt (liv og stil). Han trekker det nederste kortet i den blå bunken og leser opp spørsmålet; Chanel parfyme eller Guerlain parfyme? ”Her er jeg ganske sikker, så jeg går får Guerlain” svarer han. Ingen av de andre kan utfordre da de ikke har noen kort enda. Han snur så kortet og leser opp infoen på baksiden og får bekreftet at hans svar var riktig.
Turen går til Kathrine, som havner på et grønt felt (mat og drikke). Hun får spørsmålet; Krone-is eller Lollipop? ”Hmmm… det var da ikke så enkelt. Begge er vel gamle merker her til lands, men jeg går for Krone-is” svarer Kathrine. Remo ønsker ikke å utfordre så Kathrine snur kortet og leser opp historien rundt de to ismerkene og får bekreftet sitt svar.
Tore er neste spiller og han havner på oransje (spill og leker). Spørsmålet blir; Matchbox biler eller Toyota biler? ”Når begynte man å selge Matchboxbiler da… 60-tallet? Eller kanskje før… uansett så må da Toyota ha holdt på lenger. Jeg sier Toyota” svarer Tore. ”Det er riktig, men Matchboxbilene ble faktisk satt i produksjon allerede i 1953” kommenterer Remo før Tore snur kortet. ”Hvordan vet du sånt? Det er jo en passe meningsløs info å fylle hodet med” smiler Hege. ”Enig i det, men jeg samlet sånne biler når jeg var liten og arvet biler fra min far også, så det har vel sneket seg inn i skallen en eller annen gang” mumler Remo.
Hege havner på gult (ting og tang), og får spørsmålet; Slovenia eller Slovakia? ”Ahh… det må jo ha skjedd neste samtidig og på begynnelsen av 90-tallet. Men jeg er ikke sikker… går for Slovenia” svarer hun. ”Utfordring!” smeller det fra Tore. ”Javel, da får vi se da” sier Hege og snur kortet. Slovenia ble selvstendig i 1991 og Slovakia i 1993, så Hege svarte riktig og Tore må gi henne kortet han vant tidligere i runden.
Spillet fortsetter slik inntil en av spillerne har skaffet seg et kort i hver kategori og kommer først til midten av brettet.
Oppsummering
Dette blir kanskje mer et selskapsspill enn kunnskapsspill, da det er begrenset med kunnskap som kreves – her kan en komme langt med litt logisk tenkning eller rett og slett vill gjetting. Men, spillere med mye kunnskap om merkelig temaer vil nok klare seg best. Det spørres om de merkeligste ting, og en del er overraskende og mye av tilleggsinformasjonen er artig.
Antallet oppgaver er nok det største ankepunktet. 300 spørsmål er ikke mye i et slikt spill, da det er mye enklere å huske svarene på så definerte spørsmål om en spiller spillet noen ganger ganske tett på hverandre.
Spillet fungerer nok best som litt lett underholdning hvor det blir lagt til rette for litt samtale og ikke minst gjennomgang av infoen på kortenes bakside.
HVA MENER LESERNE OM SPILLET