iKnow

BSG poeng | 62/100 |
Kompleksitet
EnkelAvansertErfaring
IngenEkspertFerdigheter
HellKløktVentetid
IngenLang
- Utgiver:
- Tactic
- Utvikler:
- Ikke oppgitt/Ukjent
- Distributør:
- Tactic Norge
- Kategori:
- Årets spill vinnere Kunnskapsspill
- Antall spillere:
- 2 - 6 spillere
- Pris:
- 398,-
- Tidsbruk:
- 45 - 75 minutter
- Utmerkelser:
- 2013 - Nominert, Årets Selskapsspill
- Målsetting:
- Være den første til å nå 20 poeng
- Passer for:
- Bedrevitere i vosken alder, og menneskekjennere som vet å satse på de mest kunnskapsrike
- Spilldynamikk:
- Få et tema, plasser ut iKnow-brikken på felt for ønsket mengde hint, plasser ut iBet-brikken i forhold til hvem du tror svarer riktig eller galt, få hint og svar
- Forbredelser:
- Gi hver spiller en iKnow- og en iBet-brikke i samme farge og 2 sjetonger
- År:
- 2013
- Språk:
- Norsk
- Ytterligere opplysninger:
- http://iknowgame.net
Innhold
400 spørsmålskort
Spillbrett
6 iKnow-brikker
6 iKnow-brikker
1 kategorimarkør
25 hvite sjetonger (1 poeng)
25 svarte sjetonger (5 poeng)
Design/Tematikk
Et renere og strengere eskedesign har vi vel ikke sett på en stund, og navnet er jo like genialt i disse dager som Bezzerwizzer. Etter at hele verden bruker i-dingser, og Apple kjører hardt på hvitt, har Tactic skamløst benyttet seg av de samme virkemidlene for dette spillet. Men det er elegant utført.
Spillkomponentene er også gjennomførte, med små i´er som iKnow-brikker og elegante iBet-brikker som igjen benyttes til å samle poengsjetonger som også har utforming som en i – og kan tres på iBet-brikken. Snedig og pent.
De har også angrepet tankene rundt kategorier på en annerledes måte og ikke minst spørsmålene. En får ikke her rene spørsmål og svare på, men et ganske generelt et, og deretter 3 hint for hvert som gjør det enklere å komme opp med det rette svaret. Nytt og annerledes.
Reglene er svært enkle, men en detalj er litt artig og utilsiktet. Brettet har felter hvor man plasserer brikkene hver runde, og disse har noen prikker, og kan gjerne sees som en poengstige. Utgiver har lagt opp til at feltene angir hvor mange poeng en sikter mot, mens vi opplever at de aller fleste tenker stigen som hvor mange hint man ønsker. Dette er ikke på noen måte vesentlig, men mange vil nok innføre husreglene vi i dag benytter.
Målsetning
Spillerne besvarer spørsmål og vedde på hvilke av motspillerne som vil svare riktig eller galt inntil en spiller har klart å skaffe seg 20 poeng.
Regler/Spilldynamikk
Før spillet begynner får hver spiller en iKnow- og en iBet-brikke, samt 2 hvite sjetonger. Så velges en spiller til å være spørsmålsstiller for første runde. Spilleren til venstre for denne velger så en kategori (Folk, Verden, Produkter & Kunstverk og Fenomener&Hendelser). Så leses spørsmålet opp. Alle de andre spillerne må så etter tur med klokken plassere ut sin iKnow-brikke. Denne plasseres på ett av de fire firkantede feltene på midten av brettet. Også her har utgiveren vært flinke – foten på iKnow-brikken er firkantet som feltene de skal plasseres i, og iBet-brikkene har rund fot for plassering i de runde feltene. Feltet iKnow-brikken plasseres i angir hvor mange poeng man går for. Plasseres den i et felt med 3 prikker, går man altså for 3 poeng, og felt med 1 prikk – ett poeng. Som nevnt ovenfor har vi innført en annen tanke her – brikken plasseres i henhold til hvor mange hint en ønsker – poengene er uansett akkurat det motsatte av antall hint. En viktig regel her er begrensningen som ligger i antallet felt. Det er kun to felt for hvert antall hint. Dette vil si at om de to første spillerne plasserer sine iKnow-brikker på de to 3-hintsfeltene, blir neste spiller tvunget til å plassere på enten 2- eller 1-hintsfelt. Så her ligger det en taktisk vurdering også. Velger en å kun ta to hint, så kan dt være stor forskjell på å plassere seg på den andre fremfor det første av 2-hintsfeltene. Hvorfor det? Jo, i dette spillet er det faktisk lov å svare det samme som en foregående spiller, og spillerne må svare etter tur i henhold til hvordan de har plassert sine iKnow-brikker.
Etter at spillerne har plassert sine iKnow-brikker, MÅ en plassere ut sin iBet-brikke. iBet-brikken plasseres på + eller – siden av hintstigen, og overfor den spillerens iKnow-brikke som en tror vil klare, eller ikke klare å besvare spørsmålet riktig. Også her er et kun plass til en brikke – så om en spiller plasserer sin iBet-brikke på + siden av en gitt spillers iKnow-brikke, er det ikke plass til andre med samme veddemål. Det er altså her også en viss strategisk vurdering. Viktig detalj her – iBet brikkene plasseres i rekkefølgen etter hvordan spillerne har plassert sine iKnow-brikker på stigen. Altså vil den spilleren som står på det øverste trinnet og må besvare spørsmålet først får fordelen av å først plassere sine iBet-brikke. Godt tenkt! En kan jo være uehldig og måtte besvare lenge før en ønsker, og blir da kompensert med å kunne velge veddemålet sitt tidligere.
Så fort alle iBet-brikker er plassert, leser spørsmålstilleren opp det første hintet. Deretter må spillerne som plasserte sine brikker på 1-hintsfeltene, besvare spørsmålet etter tur. Deretter leses det andre hintet opp, og spillerne som ville ha 2 hint må besvare, før det samme gjentar seg for tredje hint. De som har plassert seg langt nede vil altså både få fordelen av flere hint så vel som å høre svarene til alle spillerne foran seg. Begge deler bør jo være en god hjelp. Ikke før alle har besvart spørsmålet forteller spørsmålstilleren hva det riktige svaret er.
Spillere som svarte riktig får 3, 2 eller 1 poeng i motsatt forhold til antall hint. Feil svar blir ikke straffet, så det gir rett og slett ingen ting. Deretter får hver spiller som veddet riktig på sine motspilleres evner til å besvare 1 poeng, og de som tok feil på det samme mister 1 poeng. Spørsmålsstiller får 2 poeng. Deretter overtar neste spiller til venstre og alt gjøres klar for en ny runde.
Typisk spillrunde
“Ojsann. Dette ser jo skikkelig lekkert ut!” smiler Ylva. “Ja, Tactic er vel kanskje ikke normalt anerkjent som det ypperste av elegant design, men dessto hyggeligere er det jo med slike overraskelser” mener Kathrine. “Og, ikke minst – disse brikkene er jo knallkule!” støtter Lars Erik. “Da får vi håpe dere ellers blir fornøyde også da” roer Remo gruppen ned med.
Remo blir valgt til spørsmålsstiller for første runde, og Kathrine velger seg kategorien verden. “Ok, da er spørsmålet; Hvilket pattedyr?” sier Remo. “Siden jeg valgte kategorien, så får jeg vel vise styrke” sier Kathrine og plasserer sin iKnow-brikke på det andre 1-hintsfeltet. “Jeg er nok litt mer skeptisk… det kan jo være hvasomhelst” mumler Lars Erik og plasserer sin brikke på det andre 2-hintsfeltet. “Er det om hunder eller gårdsdyr så tar jeg det vel, men det finnes så mange rare dyr at jeg plasserer brikken på det første 3-hintsfeltet” sier Ylva.
“Da får dere plassere iBet-brikkene deres, før dere får første hint” sier Remo. Kathrine begynner igjen siden hun har sin iKnow brikke fremst på poengstigen, og plasserer brikken sin for at hun tror Ylva vil klare det. Lars Erik tror ikke Kathrine vil klare det, mens Ylva tror at Lars Erik klarer det.
“Første hint er; Kaptein Quint i Haisommer hadde en båt oppkalt etter det” sier Remo. “Og tusen takk for det” sier Kathrine og rister sakte på hodet. “Kanskje ikke så god hjelp, men jeg må uansett ha et svar” sier Remo. “Ku!” svarer hun. “Det var jo skikkelig maritimt” kommenterer Lars Erik, og ber om andre hint.
“Andre hint er; det er det største gjenlevende medlemmet av delfinfamilien” sier Remo. “Spekkhogger må vel det være” svarer Lars Erik. “Mulig det, Lars Erik, men det kan jeg ikke bekrefte eller avkrefte før alle har svart” sier Remo.
“Tredje og siste hint er; Keiko var den mest kjente av dem” sier Remo. “Da er det ingen tvil, og jeg svarer det samme som Lars Erik, altså spekkhugger” sier Ylva.
“Spekkhugger er selvfølgelig riktig” sier Remo, så da er det tid for poengutdeling. Kathrine mister ingen ting for å svare feil, men får ett poeng for veddet riktig på Ylva. Lars Erik får to poeng for å svare riktig etter to hint, og i tillegg ett poeng for å ha veddet riktig på Kathrine. Ylva får ett poeng for å ha svart riktig etter tre hint, og ett poeng for å ha veddet riktig på Lars Erik. Remo får to poeng for å ha vært spørsmålsstiller. Så ryddes brettet for alle brikker, og Kathrine overtar som spørsmålsstiller.
Lars Erik velger kategorien fenomener og hendelser. “Da blir spørsmålet; Hvilken europeisk rockefestival?” sier Kathrine. “Tja, det er jo noen av dem… men jeg tror jeg klarer meg med to hint” sier Lars Erik og plasserer ut sin iKnow-brikke på det andre 1-hintsfeltet. “Dette kan jeg jo ingen ting om” sier Ylva og plasserer sin brikke på det andre 3-hintsfeltet. “Hmm… dette kan jeg sikkert, men vil jeg svare før Lars Erik og hjelpe ham til tre poeng, eller skal jeg sikre to poeng?” undrerer Remo. Han bestemmer seg, og plasserer sin brikke på den andre 2-hintsfeltet.
Lars Erik er den første til å plassere sin iBet-brikke, og velger å tro på at Remo kan svaret. “Siden du kommer etter meg, velger jeg å tro på at du vil svare riktig” sier Remo, og plasserer på + siden overfor Ylvas brikke. “Da kan jeg velge mellom å ikke stole på Lars Erik eller Remo eller å ikke tro på Lars Erik. Da må jeg nok velge å ikke stole på deg Lars Erik” sier Ylva og plasserer sin brikke.
“Første hint er; den ble første gang arrangert i 1990 som et lite arrangement med lokale tyske band” forteller Kathrine. “Hmmm… det er sikkert mange tyske rockefestivaler, men den eneste jeg umiddelbart kjenner til er Rock am Ring” svarer Lars Erik. Ingen andre behøver å svare enda, så Kathrine går til neste hint.
“Andre hint er; den blir vanligvis avholdt i august og varer i tre dager” utdyper Kathrine. “Akkurat… det var vel ikke verdens mest oppklarende hint, men jeg satser på Wacken Open Air” sier Remo.
“Og tredje hint er; den er verdens største heavy metal festival” forteller Kathrine videre, og ber samtidig om et svar fra Ylva. “Jeg aner ikke, men siden Remo fikk to hint og svarte annerledes enn Lars Erik tror jeg svaret må bli Wacken” forklarer Ylva.
Og siden svaret var WOA, fikk Lars Erik ett poeng, Remo tre poeng, Ylva og Kathrine to poeng.
De går videre til neste runde.
Oppsummering
I et kunnskapsspill står og faller alt på oppgavene, eller ofte spørsmålens vanskelighetsgrad og naturligvis korrekturlesning. Det virker å være rimelig bra her, men det har blitt funnet noen gramtiske feil og så langt en feil, som trolig er oppsettsfeil ved trykking. Svaret henger ikke sammen med spørsmålet over hodet. Men dette er altså ikke noe som bør ødelegge for et ellers svært godt spill, som både er godt gjennomtenkt, lekkert å se på, og har en iboende handcapping av gode spillere og en artig veddedel. Her har man klart å komme opp med en ny og spennden spilldynamikk og oppgaver/hint som er utfordrende men gradvis hjelper en mot riktig svar. Typisk skal du være veldig inne i temaet for spørsmålet for å kunne besvare det etter kun ett hint, mens det ofte er selvinnlysende for de aller fleste av oss etter det tredje hintet. Alt i alt et spill vi definitivt vil anbefale.
HVA MENER LESERNE OM SPILLET
No Responses