Illusion

BSG poeng | ?/100 |
Kompleksitet
EnkelAvansertErfaring
IngenEkspertFerdigheter
HellKløktVentetid
IngenLang
- Utgiver:
- Nürnberger Spielkarten verlag
- Utvikler:
- Wolfgang Warsch
- Distributør:
- Vennerød Forlag A/S
- Kategori:
- Familiespill Selskapsspill
- Antall spillere:
- 2 - 5 spillere
- Tidsbruk:
- 10 - 20 minutter
- Lignende spill:
- Illusion
- Målsetting:
- Vinne 3 kort ved å riktig bedømme fargemajoritet
- Passer for:
- Alle med sans for mengdebedømning som spesiale
- Spilldynamikk:
- Trekk et kort og plasser det i rekken
- Forbredelser:
- Stokk kortene
- År:
- 2018
- Språk:
- Norsk
Det lille tyske forlaget Nürnberger-Spielkarten-Verlag, eller NSV som de kaller seg, har hatt stor suksess de siste årene med diverse små kort- og ternngspill. Og heldgvis har flere av dem kommet i norske utgaver.
I Illusion er poenget å vinne pilkort, og en vinner hele spillet når en får sitt tredje.
Spillideen er basert rundt vår oppfatning og bedømning av mengder. Spillet består av 98 fargekort og 3×4 pilkort. Ved spillets start stokkes begge bunker og legges hver for seg.
Det er viktig at fargekortenes bakside holdes skjult både under stokking og når bunken legges ned. Grunnen til dette er at baksiden angir %vis mengde av de fire fargene på kortet. Så fargesiden skal altså ligge opp. Pilkortene legges med pilsiden ned.
Ved spillets start snus enkelt nok det øverste pilkortet opp, og det vil angi hvilken farge som er i fokus denne runden. Derenst trekkes det øverste fargekortet og legges ved siden av pilkortet.
I din tur må du velge om du vil akseptere rekken med fargekort som ligger på bordet og trekke og plassere det øverste fargekortet fra bunken på riktig plass i rekken. Eller om du mener det er noe galt i rekken, og derfor ville sjekke den.
Det skjer ingenting om du velger det første med unntakt av risikoen for at du plasserer kortet feil og gir neste spiller en mulighet til å sjekke.
Velger du å sjekke, snur du rett og slett opp alle kortene og de skal da ligge i rekkefølgen med stigende %-andel for angitt farge. Gjør de det tapte du, og forrige spiller i tur får pilkortet. Har du rett i at rekkefølgen ikke er riktig, vinner du pilkortet.
Illusion er ikke revolusjonernede på noen måte, og kanskje ikke så bra som enkelte av deres andre titler, men det er faktisk småinteressant. Mønstrene på kortene er jo ikke akkurat enkle å få oversikt over, og når %andelene skilles med 1, 2, 3 %, er det fort gjort å legge kortene i feil rekkefølge.
Og de som er gode til å gjøre grove overslag over mengder kan storkose seg her, mens de som sliter med både farger og mønstre kan få seg utfordring.
Vel verdt å sjekke ut om du syns det virker interessant, men kanskje ikke noe en “må” ha i samlingen. Vi har kost oss med å spille dette med en del “non-gamers”.
Men dessverre så må det nevnes at det i denne anledning har gått litt fort i svingene for det ellers ganske nøye Vennerød forlag. Du vil forstå reglene, men det er lattervekkende å lese setninger som:
“Lucas og Emma tar sine svinger etter hverandre, og hver av dem setter inn et fargekort i raden.”
“Forutsatt at ingen spør sekvensen, fortsetter spillet i retning med klokken, som beskrevet, med raden vokser med ett kort etter hver spillerens sving”.
Så her er det vel mangler i både oversettelsen og korrekturlesningen. Men, du vil altså ganske greit kunne forstå reglene på tross av disse alvorlige skjønnehetsfeilene.
HVA MENER LESERNE OM SPILLET