Imago

BSG poeng | 68/100 |
Kompleksitet
EnkelAvansertErfaring
IngenEkspertFerdigheter
HellKløktVentetid
IngenLang
- Utgiver:
- Tactic
- Utvikler:
- Keith Dugald & K. Budden
- Distributør:
- Tactic Norge
- Kategori:
- BSG Anbefaler Selskapsspill
- Antall spillere:
- 3 - 8 spillere
- Pris:
- 349,-
- Tidsbruk:
- 30 - 50 minutter
- Utmerkelser:
- 2009 - Nominert, Årets Selskapsspill
- Målsetting:
- Flytte spillerbrikken sin først fra start til mål ved å svare det samme som majoriteten på oppgaver
- Passer for:
- Analytiske menneskekjennere
- Spilldynamikk:
- Kast terning for å finne personen oppgaven baseres på. Les oppgaven, velg svar og flytt brikken
- Forbredelser:
- Stokke kortene og noter navn på spillbrettet
- År:
- 2009
- Språk:
- Norsk
- Ytterligere opplysninger:
- http://www.tactic.net/
Innhold
250 oppgavekort
8 spillerbrikker
1 markør
1 terning
1 tusjpenn
Design/Tematikk
Imago har vært en runde på det norske markedet tidligere, men da under navnet Imagine. Utgiveren har endret både det grafiske uttrykket, om enn ikke i svært stor grad, og store deler av innholdet (nye oppgaver).
Ideen bak spillet er å forestille seg hva en av spillerne eller personer alle spillerne vet hvem er ville vært/gjort i en eller annen mer eller mindre bizarre situasjon. Tanken er ikke så dum, og den skaper ofte mange interessante diskusjoner.
Tilbake til det rent grafiske. I hvilken grad denne oppgraderingen egentlig er en forbedring er diskutabelt. Det er alltid skummelt å benytte bilder av folk og gjenstander da det har en lei tendens til fort å se utdatert ut. I tillegg var dette liksom måten alle viste frem spillene sine på 1970-tallet. Tenk bare på den ikoniske bildet til den originale Mastermind esken…
Selve esken ser i denne versjonen ut som om den er snekret i en gammel versjon av photoshop, av en person som akkurat har oppdaget at teksten kan lages i mange ”kule” varianter. Sluttresultatet hjelper nok neppe dette spillet ned fra hylla i butikken, dessverre.
Innholdet er av litt kjip kvalitet, som vil si at kortene ikke har avrundene hjørner og er i tynneste laget. Spillbrettet er helt greit med unntak av at vi igjen blir presentert for en del ”morsomme” ansiktsbilder. Med unntak av denne skjønnhetsfeilen er innholdet altså helt greit.
Reglene i første opplag var dessverre basert på reglene som fulgte med Imagine, og der var det mange feil/mangler. Javel, det var forståelig, men langt fra bra. Dette skal ha blitt rettet opp i det nye opplaget, og sitter du med regelsett med mangler bør du ta en sving utgiverens hjemmeside og skrive ut et nytt sett.
Reglene er ellers basert på den gamle måten å presentere regler på – ren tekst, skrevet som en novelle, uten eksempler eller oppsummeringer. Reglene er ellers helt ok.
Målsetning
Spillerne konkurrerer om være den første spilleren til å flytte sin spillerbrikke fra start til mål ved å være flink til å svare det samme som majoriteten på hver oppgave.
Regler/Spilldynamikk
Spillbrettet er delt i to, hvor det er en ytre bane bestående av ni felter. Med unntak av det første feltet, som er et utfordringsfelt, skrives navnene på spillerne og noen de alle kjenner ned i de andre. Det vil si – et navn i hvert felt. Det er disse personene oppgavene vil dreie seg om. Den hvite markøren flyttes i henhold til terningkast rundt denne banen.
Spillerne plasserer sine spillerbrikker på startfeltet i den indre banen, som er formet som en spiral. Etter hvert som en vinner oppgaver flytter en sin spillerbrikke innover mot målet i enden av spiralen.
Oppgavekortene stiller et spørsmål hvor oppleseren fyller inn navnet på personen som markøren står på i det blanke feltet. Deretter ramses det opp 6 svaralternativer, og alle spillerne velger det svaret de mener passer. Dette gjøres ved hjelp av et sett kort nummerert 1-6, og spillerne legger enkelt nok det valgte kortet med billedsiden ned foran seg. Nå alle har lagt ned sitt svar snus de etter tur. Målet er å ha svart det samme som majoriteten, da disse spillerne er de eneste som får flytte sine spillerbrikker ett felt frem. Om spilleren i tur svarte det samme som majoriteten får han/hun flytte et ekstra felt.
På utfordrerfeltet i den ytre banen må spilleren i tur velge seg en motstander. Oppgaven leses opp som normalt, men det er kun disse to spillerne som skal svare. Svarer de det samme får begge flytte fire steg fremover, svarer de forskjellig må de flytte to steg bakover.
Avslutningsvis er det noen bonuskort blandet inn i oppgavebunken. Disse kan brukes til å gi ekstra flytt om en er med majoriteten ved oppgaver senere. Husk at bonuskortene må legges ut før svarene gis.
Typisk spillrunde
I tillegg til spillerne fyller de de tomme feltene med Clint Eastwood, Ozzy Osbourne, Andrea Merkel og Cleopatra. Remo starter og kaster terningen – 5, og flytter markøren til feltet merket Kathrine. Så trekker han det øverste kortet; Hvis Kathrine fikk velge en av disse egenskapene, hvilke ville hun foretrekke? Einsteins hjerne, Jimi Hendrix’ hår, Bette Davis øyne, Øivind Bluncks kreativitet, Mick Jaggers lepper eller Elvis Hofter.
”Det var da litt av noen alternativer” humrer Tore. Alle spillerne, inkludert Remo velger seg et svaralternativ og legger kortet med det rette tallet foran seg. Når alle har lagt ned et kort snus de opp. Det viser seg at Remo og Tore har valgt Eisteins hjerne, mens Kathrine selv og Hege har valgt Bluncks kreativitet. ”I all verden, kjære, jeg trodde da Einstein ikke var så dumt” sier Remo. ”Neida, men tenk deg et liv som verdens smarteste person… det tror jeg ikke er et liv jeg vil ha” mener Kathrine. Siden de to alternativene har like mange stemmer får ingen flytte spillerbrikkene sine.
Kathrine kaster 4 og markøren havner på Utfordringsfeltet. ”Siden ingen har flyttet enda og jeg kjenner Remo best er det han jeg utfordrer” sier Kathrine. Så kaster hun terningen en gang til for å finne en person, 3 og markøren havner på Remo. ”Ja, da bør dere jo ha en fair mulighet” mumler Tore. Kathrine trekke det øverste kortet og leser; Hvis Remo skulle jobbet på en byggeplass hva ville han gjort? Støpt betong, Kaffepause, Prosjektere, Få sparken, Snekre eller Klage på arbeidsforholdene. ”Den var nesten for enkel” smiler Kathrine og legger umiddelbart ned sitt kort. Remo tenker seg litt mer om, men det viser seg at de begge la ned det samme kortet – 3. ”Så bra at vi er enige om at du hadde prosjektert!” sier Kathrine og flytter spillerbrikkene deres fire felter frem.
Tore kaster terningen – 3, og markøren havner på Merkel. Han leser det øverste kortet; Hvis Merkel var en fiktiv helt som kjempet mot kriminalitet, hvem ville hun vært? MacGyver, Luke Skywalker, James Bond, Sherlock Holmes, Colombo eller Batman. “Den var kanskje ikke så enkel… vet ikke om jeg kan forestille meg henne som noen av dem” humrer Tore. Remo svarer 3, Kathrine 6, mens både Tore og Hege svarer 5. ”Wow! Colombo… det må jeg si. Det er vel helten som er nærmest i størrelse i hvert fall” mener Remo. Tore og Hege får flytte sine spillerbrikker 1 felt frem.
Hege kaster terningen og markøren havner på henne selv. Hun leser kortet; Hvis jeg var en presang, hvilken ville jeg være? Blomsterbukett, Bok, Slips, Gavekort, Mansjettknapper eller Pyntegjenstand. Hun har svart 2, Remo 1, Kathrine 2 og Tore 3. ”En bok! Det er det mye bedre å være et gavekort så kan folk selv velge” prøver Tore seg. ”Mulig det, men jeg leser jo en del, og syns bøker er en fantastisk gave” svarer Hege. Uansett så flytter Hege og Kathrine sine brikker ett felt frem.
Oppsummering
Som tidligere nevnt er spillets design diskuterbart, men selve spilldynamikken gjør akkurat det gode selskapsspill skal gjøre – skape en god stemning og føre til samtale mellom deltagerne. Dette er lett underholdning hvor ikke det å vinne står i høysetet men derimot hyggen.
Imago er engasjerende og skaper mye moro rundt bordet. Hva skal en svare på spørsmål som; Hvis… var lyden på et dyr, hvilken skule han/hun vært? Hvis.. skulle væt et brudd på stilig påkledning, hva ville han/hun gjort? Svaralternativene er selvfølgelig vesentlige, men det mest interessante er hvordan folk tenker når de så har valgt. Hvorfor mener de at det eller det er mest passende?
For alle de som liker spill som Terapi, Gift Trap og Kokkelimonke er dette et ganske trygt alternativ. Moroa ligger i praten spillet inviterer til mer enn selve spillet. Imago er vel verdt å sjekke ut.
Dette er også et spill hvor det er en fordel å være mange, og spillerne bør kjenne hverandre ganske godt. Ellers kan det selvfølgelig brukes til å bli kjent…
HVA MENER LESERNE OM SPILLET
No Responses