Kalaha/Mancala

BSG poeng | 72/100 |
Kompleksitet
EnkelAvansertErfaring
IngenEkspertFerdigheter
HellKløktVentetid
IngenLang
- Utgiver:
- Tactic
- Utvikler:
- Historisk/Fritt
- Distributør:
- Tactic Norge
- Kategori:
- 2 mannsspill Abstrakt strategi Lett strategi
- Antall spillere:
- 2 - spillere
- Pris:
- 200,-
- Tidsbruk:
- 30 - minutter
- Målsetting:
- Være den første spilleren til å ”tømme” sin side av brettet
- Passer for:
- Historikere som liker velprøvde spill med historikk
- Spilldynamikk:
- Plukke opp alle steinene i en av gropene, og legge en stein i hver av gropene videre rundt brettet, inkludert gropene på endene som således blir ”dine”
- Forbredelser:
- Fordel 6 steiner i hver grop, og gå i gang
- Språk:
- Norsk
Dagens vestlige versjonen med de 5-6 gropene på hver side og inntil 6 kuler til hver grop er basert på den nordafrikanske, nærmere bestemt den Nigerianske utgaven. Kalaha tilhører en gruppe tradisjonelle brettspill kalt Mancala, som finnes i mange
forskjellige varianter, hvor de viktigste forskjellene ligger i antall groper, antall rekker med groper og når en kan fortsette sin tur.
Matematikk er i hovedsete i dette spillet, hvor alt dreier seg om å holde kontroll på hvor mange kuler en til en hver tid har tilgjengelig og når en kan klare å avslutte spillet. Rent spilldynamisk skal spillerne annenhver gang plukke opp alle kulene i en grop og legge en kule i hver påfølgende grop motsols inkludert endegropene. Det er nemlig antallet kuler i den ene endegropen som, typisk gropen til høyre på brettet som avgjør om du vinner eller taper.
Unntaket er om en klarer å avslutte med å legge den siste kulen av de en plukket opp oppi ”sin” endegrop, da får en nemlig lov til å gjøre et flytt til. Spillet er over når en av spillerne klarer å tømme sin side av brettet. Eventuelle kuler igjen på motpartens side av brettet tilfaller den som tømmer siden, og vinneren er den som har flest kuler i ”sin” grop.
Kalaha er et spill de fleste spillentusiaster burde prøve, og det kan nok engasjere, selv om det kanskje er en fordel å sjekke ut variantene…
Denne utgaven av spillet er meget elegant og bedre enn de fleste tilgjengelig på det norske markedet, men det er milevis unna de kunstnerisk håndskjærte brettene fra Afrika og Østen. Vi har til og med sett disse spillene som egne bord!
One Response
HVA MENER LESERNE OM SPILLET
Jeg lurer på om dere har spilt med gale/ikke-standard regler. Dere skriver «Spillet er over når en av spillerne klarer å tømme sin side av brettet. Eventuelle kuler igjen på motpartens side av brettet tilfaller den som tømmer siden, og vinneren er den som har flest kuler i ”sin” grop.»
På Wiki siden står det «When one player no longer has any seeds in any of their houses, the game ends. The other player moves all remaining seeds to their store, and the player with the most seeds in their store wins.»
Målet er å fange kuler. Så du forsøker å tømme motpartens side. Ikke at du prøver å tømme din side. Så hvis din side tømmes, så får motparten resten, ikke du slik dere beskriver det. Eller har jeg misforstått dere?
Kalaha bruker endegropene i spillet, men i Oware/Awari er de bare til pynt. Det gjør Kalaha mye enklere, og det har en førstespiller fordel. Men det er ikke åpenbart hvordan man skal vinne som førstespiller, og man kan eventuelt bruke en «pie rule».