Kaleidos - Årets Selskapsspill 2010

BSG poeng | 66/100 |
Kompleksitet
EnkelAvansertErfaring
IngenEkspertFerdigheter
HellKløktVentetid
IngenLang
- Utgiver:
- Competo
- Utvikler:
- Spartaco Albertarelli
- Distributør:
- Vennerød Forlag A/S
- Kategori:
- Årets spill vinnere Selskapsspill
- Antall spillere:
- 2 - 12 spillere
- Pris:
- 598,-
- Tidsbruk:
- 45 - 60 minutter
- Utmerkelser:
- 2010 - Vinner, Årets Selskapsspill
- Målsetting:
- Få flest poeng over 10 runder
- Passer for:
- Alle med falkeblikk og godt ordforråd
- Spilldynamikk:
- Nistirr på et bilde og noter gjenstander
- Forbredelser:
- Sett sammen staffeliet og organiser bildene
- År:
- 2010
- Språk:
- Norsk
- Ytterligere opplysninger:
- http://www.smartegaver.no
Innhold
4×5 dobbeltsidige bilder
4 stativer i papp
26 kort (A-Z)
Timeglass
4 blyanter
1 blokk
Design/Tematikk
Kaleidos kommer i en flott metallboks, med grafikk som tydelig viser hva spillet dreier seg om. Kanskje et litt vel begrenset fargevalg, hvor det meste går i brunrødt – litt alà gamle bilder.
Innholdet ellers følger opp både det flotte uttrykket og kvaliteten. ”Trayet” har plasser til alle komponentene og det medfølger til og med 4 staffelier i papp. Artig. Kortene derimot er i det mer stusselige laget, og vil være bøyd etter første gangs stokking. Nå skal de heldigvis ikke stokkes og spilles med gjennom spillet – det trekkes kun et kort for hver runde, så at kvaliteten ikke akkurat er ”top notch”, så duger det for hva de brukes til i spillet. Det viktigste er bildene, som er en totalt absurd samling med gjenstander i nærmest Dalisk tilnærming. Det er viktig for spillet at disse bildene er så kaotiske som de er da spillet ellers ville blitt for enkelt.
Reglene er beskrevet over en drøy side, og det skulle bare mangle, da spillet bygger på svært velkjente elementer og kan om vil være kritisk ansees mer som en selskapslek enn spill.
Målsetning
Det er om å gjøre å sikre flest poeng over 10 runder, hvor poengene scores for ordene man kommer opp med i hver runde.
Regler/Spilldynamikk
Spilleren setter sammen sine staffelier, organiserer bildene i nummerrekkefølge, tar en blyant og et ark eller to. Kortene, som kun er et standard vesteuropeisk alfabet, stokkes og legges med billedsiden ned på midten av bordet.
Spillerne gjør seg klare og en spiller snur det øverste kortet og timeglasset og runden er i gang. Spillerne studerer så bildene på jakt etter gjenstander som begynner med bokstaven som ble trukket på kortet. I løpet av de ca 30 sekundene spillerne har til rådighet, er det bare å notere det papir og blyanter tåler.
Når tiden er ute sjekkes først ordene for hver enkelt spiller. Er det protester må de avklares, uten at dette er nærmere bestemt i reglene. Er det for eksempel mulig å tenke seg at en ser en ”Snipp” eller ”Snapp” når en ser et ekorn? Så her må det altså innføres noen husregler, om det ikke skal skli fullstendig ut. I kampens hete – kan akkurat slike diskusjoner være ødeleggende for spillopplevelsen.
Spillerne får poeng etter hvor unike ordene er. Er ordet noe en eller flere av de andre spillerne også har oppnås det kun 1 poeng for det. Er spilleren alene om ordet er det verdt 3 poeng. Poengene noteres, og neste bilde gjøres klart.
Typisk spillrunde
Hver av spillerne setter opp stativet foran seg og setter bildene i rekkefølge i det, nummerert fra 1 til 10. Deretter får de alle en penn og et ark. Kortstokken stokkes, og legges midt på bordet.
Ylva trekker det øverste kortet og legger det synlig frem for alle spillerne – en S, og snur så timeglasset.
Spillerne har nå 30 sekunder til å studere bildet foran seg og notere så mange gjenstander som de klarer som begynner på S. Tiden renner sakte ut, mens spillerne skriver så blekket spruter. ”Tiden er ute!” roper Remo etter at han kastet et raskt blikk på timeglasset. Spillerne slutter å skrive.
Så er det tid for å sjekke og gi poeng til spillerne. Ylva har notert; Sjakkbrett, Seng, Smykke og Svømmering. ”Selv om du er svensk kan du ikke forveksle en badering med en livredningsring” protesterer Kathrine. ”Jo, men jeg tror det heter det på svensk…” prøver Ylva seg. ”Den brukes jo ikke til å svømme med, kun til å holde seg flytende i, så det underkjenner vi” sier Lars Erik. Ylva får i utgangspunktet 3 poeng, men siden ingen har smykke får hun 2 poeng ekstra for dette ordet – totalt 5 poeng.
Remo har notert; sko, stige, stokk, stol, skolebuss og skorstein. Det er ingen protester mot ordene så han får i utgangspunktet 6 poeng, og siden ingen andre hadde notert skolebuss eller skorstein, får han 10 poeng.
Lars Erik har notert; sjakkbrett, stol, sykkel, stokk, og 63. ”63? Det er vel ikke noen gjenstand…” tviler Remo. ”Mulig det, men det står nå 63 på arket ellet konvolutten på midten av bildet” forsvarer Lars Erik seg med. ”Ok da, godkjent under tvil” sier Kathrine. Han får da 9 poeng, fordi ingen andre hadde 63 eller sykkel.
Kathrine har notert; seng, sko, stige, sjøfugl, saks og sikkerhetsnål. Hun får altså 12 poeng, da ingen andre hadde sjøfugl, saks eller sikkerhetsnål.
Spillerne legger det første bildet bakerst i bunken og Remo trekker kortet som skal gjelde for neste runde. Etter 10 runder er det spilleren med flest poeng som vinner.
Oppsummering
Som en del spill i denne kategorien er skillet mellom spill og sosial lek ganske uklar, men dette ansees altså som et spill. Og, det er et godt og velprøvd konsept, som flere spill tenderer mot. Et av de seneste eksemplene er Pictureka. Og scoringsmekanismen er hentet fra eksempelvis Scattergories. Altså vil du ikke oppleve noen store overraskelser i spilldynamikken.
Med dette sagt så er spillet både lettfattelig, raskt og ganske artig. En kan stadig bli overrasket over hva motspillerne klarer å komme opp med av ord på et bilde du også ser på. Det vil også passe for de fleste aldersgrupper, selv om de må kunne skrive og da relativt raskt! Men, det er sikkert mulig å lage et handicap system for å kompensere for dette også – barna kan jo for eksempel få 30 sekunder ekstra.
Det største ankepunktet vil nok kanskje være gjenspillbarheten, da en jo kan bli ganske kjent med bildene om en spiller mye.
HVA MENER LESERNE OM SPILLET
No Responses