Level X

BSG poeng | 69/100 |
Kompleksitet
EnkelAvansertErfaring
IngenEkspertFerdigheter
HellKløktVentetid
IngenLang
- Utgiver:
- Schmidt Spiele
- Utvikler:
- Stefan Risthaus
- Distributør:
- Ikke distribuert i Norge
- Kategori:
- Familiespill
- Antall spillere:
- 2 - 4 spillere
- Tidsbruk:
- 15 - 30 minutter
- Målsetting:
- Score flest poeng ved å samle poengbrikker etter terningkast
- Passer for:
- Terningsfestentusiaster
- Spilldynamikk:
- Kast terningene, dann kombinasjoner og flytt spillerbrikkene
- Forbredelser:
- Fordel spillerbrikkene og stable poengbrikkene hver for seg
- År:
- 2010
- Språk:
- Engelsk
- Ytterligere opplysninger:
- http://www.schmidtspiele.de
Innhold
4 terninger
4 x 6 spillerbrikker/markører (gule, blå, grønne og røde)
58 poengbrikker (tolv x 5, elleve x 6, ti x 7, ni x 8, åtte x 9 og syv x 10)
4 bonusbrikker (15, 12, 9 og 6 poeng)
Spillbrett
Design/Tematikk
For hele serien har Schmidt valg å prøve seg på et litt enhetlig design, samtidig som Easy Play logoen er fremtredende. Ofte er hele innholdet i spillet vist frem og spillene ser ihvertfall artige ut.
Kvalitetsmessig er alt innhold helt greit, med tykke pappbrikker og spillbrett i tykk kartong, samt de evinnelige spillerbrikkene i tre.
Reglene er som ventet enkle, men også svært godt beskrevet og pedagogisk satt opp, med gode eksempler underveis. De overlater ingenting til egne tolkninger.
Målsetning
Score flest mulig poeng ved å sikre seg poengbrikker etter terningkast.
Regler/Spilldynamikk
I sin tur kaster spilleren de fire terningene, og danner deretter kombinasjoner fra 5 til 10, med dem. Poenget her er at en setter ut spillerbrikker på feltene utenfor tallene på brettet etter de valgte kombinasjonene. Antallet felter utenfor hvert tall varierer fra to til fire felter, hvor det siste feltet i rekken alltid er en X. Når en flytter spillerbrikken sin til en av disse X’ene plukker man inn en poengbrikke med tilsvarende verdi som tallet man flytter utenfor. Eksempelvis kan en flytte til X’en for ti-tallet om en får fire x 5 med terningene. En setter da ut en spillerbrikke på det første feltet med det første 5’er paret, og deretter ett felt frem, som er til X’en, med det andre 5’er paret.
Spilleren i tur setter selv sammen kombinasjonene, og kan også velge å se vekk fra en terning, og han/hun vil bruke de tre andre i en felleskombinasjon og den siste terningen typisk er mindre enn en 5’er, som jo er laveste tall på spillbrettett.
Spillerbrikkene blir hele tiden stående der de er om de ikke flyttes av spilleren selv, så lenge de ikke står på X’ene. En spillerbrikke som står på en X, blir stående inntil en annen spiller kommer til det samme feltet. I dette tilfellet slås den spillerbrikken som er på X’en av brettet og tilbake til spilleren. Det er kun på X’ene dette skjer, i alle andre felt kan det stå flere spillerbrikker.
Om en spiller har en spillerbrikke stående på en X, og lager en kombinasjon som gir det samme tallet, får spilleren umiddelbart en poengbrikke til for dette tallet. Så, det kan være greit å komme seg til en X, hvor ikke så mange spillere er aktive.
Men det siste skal godt gjøres da det er store bonus å hente for spillere som klarer å samle poengbrikker fra alle tallene. Den første som gjør dette får den øverste bonusbrikken, som gir 15 poeng, den neste 12 også videre. Det er kun fire slike bonusbrikker, så det er essensielt å kjempe om dem.
En annen nyttig regel i spillet er at om en er uheldig og får 2 eller flere 1’ere, så kan en endre den andre (og resten utover den første) 1’eren til hvilken tallverdi en selv ønsker. Dette gjør at en faktisk kan få mer ut av 1’ere enn av normale kast.
Spillet slutter umiddelbart når den tredje stabelen med poengbrikker tømmes. Viktig detalj i denne sammenheng; en fjerner spillerbrikker fra feltene utenfor tallet som tømmes, og legger også vekk en fra de andre spillerne. Dette fordi det ikke lenger er noe poeng i å bruke terningkastene på tallene en ikke kan få poengbrikker i.
Typisk spillrunde
Ylva begynner og kaster terningene som viser 1, 3, 4, 5, som hun legger i to grupper så hun får en 6’er og en 7’er, og plasserer ut en av sine spillerbrikker på feltene utenfor tallene på brettet. Remo får 3, 4, 4, 4, og setter ut spillerbrikker på 7 og 8 på brettet. Kathrine får 1, 1, 2, 2. ”Siden du fikk flere enn en 1’er får du endre den/de ekstra 1’erne til hva du vil” minner Ylva om. Kathrine endrer 1’eren til en 5’er og setter altså spillerbrikken sin på det andre feltet utenfor 5’eren på brettet. Lars Erik får 3, 5, 5, 6. Han plasserer spillerbrikker på 5, 6, og 8.
Ylva får 2, 4, 5, 5. Hun plasserer en ny spillerbrikke på 10’er feltet og flytter spillerbrikken på 6’er feltet ett felt frem. Remo får 2, 2, 3, 4, og setter en ny spillerbrikke på 5’eren og flytter 7’eren ett felt frem. Kathrine får 2, 2, 3, 5, og flytter 5’er spillerbrikken sin to felter frem og når derfor X-feltet for 5’erne og tar en 5’er brikke. ”Jeg ser vekk ifra den siste terningen, da den ikke kan brukes til noe” mumler hun litt misfornøyd. Lars Erik får 2, 5, 6, 6, som han bruker til å flytte 6’er spillerbrikken sin to felter frem og sette inn en ny spillerbrikke på 7’eren.
Ylva fortsetter med 4, 4, 5, 5, som hun bruker til å flytte 10’er spillerbrikken til X-feltet og ta en 10’er brikke, og sette inn en ny spillerbrikke på 8’eren. Remo får 3, 4, 6, 6, som han bruker til å plassere nye spillerbrikker på 9’eren og 10’eren. Kathrine 4, 5, 5, 5, som hun bruker på å ta inn to 5’er brikker til og sette en ny spillerbrikke på 9’eren. Lars Erik får 1, 2, 2, 4. ”Typisk meg å få sånne ubrukelige kast!” utbryter han, og flytter 8’er spillerbrikken sin ett felt frem.
Slik fortsetter spillet inntil 3 poengbrikkebunker er tømt. Spilleren med flest poeng vinner.
Oppsummering
Dette kan høres ut som en ren terningfest, og det er jo ikke så langt fra sannheten, men gode taktiske valg gjør det til noe mer. Og, siden det er flere som slåss om det samme, samt at det er flere måter å score poeng på, blir spillet faktisk interessant. Og, for mange ganske avhengighetsskapende. Dårlige terningkast vil fremdeles være uheldig, men en kan nyttegjøre seg de fleste av dem ved å være litt lur. Husk at det kan være vel verdt å slå ut en spiller fra en X, selv om en kan få mer ut av andre valg. Pass på hva de andre spillerne ser ut til å jobbe mot, og bruk litt energi på å forpurre deres planer – alltid moro!
HVA MENER LESERNE OM SPILLET