Magic the Gathering: 9th ed.

BSG poeng | 74/100 |
Kompleksitet
EnkelAvansertErfaring
IngenEkspertFerdigheter
HellKløktVentetid
IngenLang
- Utgiver:
- Wizards of the coast
- Utvikler:
- Richard Garfield
- Distributør:
- Enigma distribution
- Kategori:
- Strategispill
- Antall spillere:
- 2 - spillere
- Tidsbruk:
- 10 - 45 minutter
- Utmerkelser:
- Hall of Fame, Games Magazine, 2005 - Nominert, BSG-Prisen: Årets Strategispill
- Målsetting:
- Vinne duellen ved å påføre motstanderen 20 skadepoeng
- Passer for:
- Fantasy/Eventyr tilhengere som ikke har tid til rollespill
- Spilldynamikk:
- Trekk opp en starthånd, spill ut kort på omgang
- Forbredelser:
- Mye omtanke i sammensetning av kortbunken
- År:
- 2005
- Språk:
- Engelsk
- Ekspansjonsmuligheter:
- Masser!
- Ytterligere opplysninger:
- http://www.wizards.com/
Magic the Gathering, eller MTG om du vil, er at av verdens desidert mest spilte moderne kortspill. Fenomenet ble skapt av en gjeng i California på begynnelsen av 90-tallet, og ble raskt en farsott som gled over verden blant ungdom og spillere. I tillegg til å være et godt og balansert kortspill fyller det en annen funksjon også; samlerinstinktet. De klarte å kombinere 70- og 80-tallets samlekort med et svært godt spillkonsept. Poenget er nemlig at kortene blir utgitt i serier og alle seriene har en relativt kort varighet. I tillegg deler de inn kortene etter hvor sjeldne de er, som vil si hvor mange det trykkes av dem. Denne vinnende kombinasjonen ble så viktig at verdens største spillutgiver Hasbro så seg nødt til å kjøpe det etter hvert ikke så lille selskapet Wizards of the Coast. Fra da av har Hasbro brukt grunntanken og selve spillideen med en litt mer kynisk innstilling og lansert farsotter over en lav sko; Digimon, Harry Potter og ikke minst DuelMasters. Men, kjernen vil trolig forbli MTG i lang tid fremover. Hovedsakelig fordi Wizards gjengen var svært så lure i begynnelsen og støttet og oppmuntret til å skape turneringer verden over. Det har siden slutten av 90-tallet til og med vært en profesjonell MTG-liga!
Nok om det. Hva handler så dette spillet om? Jo, bakgrunnen for spillet er at to magikere møtes til duell og bruker land til å mane frem vesener, besvergelser og gjenstander for å skade hverandre. Den som først mister sine 20 liv har tapt. Med andre ord ingen særlige heksekunster der.
Selve dynamikken i spillet er også svært enkel; vesener og annet manes frem gjennom å ”tappe” land (dvs legge de på siden). I MTG finnes det 5 forskjellige generiske landtyper; vann, fjell, stepper, skog og sumper. De igjen huser særskilte vesener og innehar muligheter for særegne besvergelser. Typisk er stepper (hvitt) og skog (grønt) gode krefter, mens sumper (svart) og fjell (rødt) onde. Vann (blått) er en mellomting.
Alle vesener er manesyke (dvs kan ikke gjøre noen ting) den runden de blir manet frem, men er klare til å angripe fra neste runde. Vesenene har forskjellige kostnad og har forskjellige egenskaper. For det første har alle vesener en kraft og en styrke, som viser seg gjennom to tall nede i høyre hjørne på kortet. Kraften er hvor mye skade det forvolder i et angrep, mens styrken er hvor mye det tåler. Om vesenet ikke møter noen andre vesener på vei mot fienden, skader det motstanderen med sin kraft. Hvis det derimot møter et vesen foran motstanderen, sloss disse vesenene mot hverandre.
Besvergelsene i MTG består av normale besvergelser og umiddelbare besvergelser. De normale spilles ut i din tur på samme måte som vesener, mens de umiddelbare kan spilles ut når som helst. De brukes gjerne som en overraskelse i motstanderens tur, typisk når denne angriper. Besvergelsene kan gjøre alle mulige og umulige ting, som å fjerne et vesen, gi skade direkte til motstander og helbrede skader.
En annen viktig side av MTG er at spillerne er utrolig frie. Kortbunken en skal møte motstanderen med skal bestå av minst 60 kort, og det kan ikke være flere enn 4 av samme korttype i bunken (med unntak av landkort selvfølgelig). Dette gir spillet og spillerne en svært høy frihet (da en kan sette sammen kort fra alle mulige serier) og ikke minst ligger det mye strategi og tanke i sammensetningen av bunkene.
”Godt. La oss komme i gang nå da” sier en utålmodig Kathrine som har frisket opp gangen i spillet på pc’en med den medfølgende introduksjonscden. ”Den cd’en var faktisk en riktig bra sak” mener Lars Erik. Kathrine og Ylva får en bunke på rundt 100 kort hver og setter sammen en bunke på til sammen 60 kort inkludert land. Etter å ha brukt litt tid på dette, kan spillet starte.
Først trekker hver av spillerne 7 kort fra hver sin bunke opp på hånden. Ylva har satt sammen en svart/rød bunke, mens Kathrine spiller med en blå/grønn bunke og starter. Hun skal starte med å ”tappe” opp alle kort, men siden hun ikke har noen enda trekker hun først og spiller ut et vannland. ”Siden jeg ikke har noen besvergelser som bare koster en, så er det din tur” avslutter hun så. Kathrine trekker og spiller ut et fjellkort.
Ylva trekker, siden hun ikke behøver å ”tappe” opp noen av sine kort, og spiller deretter ut et skogskort. ”Da tapper jeg de to landene og spiller ut dette” sier hun og legger ned ”Storm Crow”. Det er et vesen med 1/2 i kraft/styrke og kan fly. ”Du kan ikke angripe med vesenet, da det er manesykt den samme runden, så da er det deg igjen” forklarer Lars Erik. Kathrine trekker og spiller ut et sumpkort. ”Jeg er ferdig” avslutter hun.
Ylva tapper først opp landene sine og trekker deretter et kort. Deretter tapper hun de to landene igjen og spiller ut ”Grizzly bears”; et 2/2 vesen. Turen går til Kathrine igjen, som trekker kort og legger ned et sumpkort til. ”Jeg har fremdeles ingen ting å spille, så vær så god” sier hun til Ylva.
”Da tapper jeg opp landene igjen og trekker et nytt kort” mumler Ylva, før hun spiller ut enda et ”Grizzly bear” ved å tappe landene igjen. ”Men da tror jeg jammen jeg angriper deg, jeg gitt” gliser hun og tapper ”Storm Crow” og det første ”Grizzly bear” kortet. ”Jeg har jo ingen vesener til å blokkere, så da får jeg vel ta skaden” svarer Kathrine og flytter markøren fra 20 til 17 poeng. ”Det er riktig. 1 poeng fra skjæra og 2 poeng fra bjørnene” minner Lars Erik om. ”La meg få et vesen, nåda!” sier Kathrine mens hun trekker. Så spiller hun ned nok et sumpkort. Så tapper hun alle 4 landkortene og spiller ut ”Anaba shaman”, et vesen med 2/2 og en spesialevne som gjør at hun kan tappe et land og vesenkortet for å gi en skade til et vesen eller spiller. ”Da er jeg i det minste med” avslutter hun.
Ylva tapper opp land og vesener igjen før hun trekker. Deretter legger hun ned et vannkort, før hun igjen angriper. ”Nå kan du forsvare deg med et vesen, men det er et bedre vesen enn de jeg eventuelt mister. Så jeg klinker til med alle denne gangen også” resonnerer hun, mens hun tapper alle 3 vesenene. ”Det er ikke så kult, men jeg må jo forsvare meg” sier Kathrine og viser at hun vil blokkere den ene bjørnen med sitt vesen. Siden begge gir 2 i skade og samtidig tåler 2, blir begge drept (plassert i avkastbunkene til hver av spillerne). De 2 andre vesenene slipper igjennom forsvaret og Kathrine får 2 nye poeng i skade. Kathrine tapper opp landene sine igjen og trekker et kort. Så legger hun ned et sumpkort til. ”Da er det på tide å ta igjen litt” sier Kathrine og spiller ut ”Dark banishing” som ødelegger et vesen. Deretter spiller hun ut ”Contaminated bond”. ”Dark banishing” spiller hun på det siste bjørnekortet, som således blir fjernet. ”Contaminated bond” spilles på et vesen og gjør at dette vesenets eier får 3 i skade hver gang vesenet angriper eller blokkerer. ”Sånn. Da tenker jeg at jeg får en liten pause” avslutter hun.
Ylva trekker og spiller ikke ut noe kort. ”På grunn av dette voldsomme kortet ditt, er det vel litt dumt å angripe” avslutter hun. Kathrine legger ned nok en sump, før hun spiller ut ”Goblin brigand” og deretter ”Stone rain”. ”Goblin brigand” er et 2/2 vesen og må angripe hver runde om mulig. ”Stone rain” er en besvergelse som ødelegger et valgfritt land. Hun velger selvfølgelig å fjerne skogskortet til Ylva.
Spillet bølger frem og tilbake på denne måten til en får inn det avgjørende angrepet og senker motstanderens liv under null.
Utvalget av kort er i ferd med å bli formidabelt, så det vil alltid være interessant å møte kortbunken til en ny spiller. Dynamikken i spillet er veldig bra, og takket være både meget fantasifulle besvergelser og et utall vesener gjør dette spillet til en moderne klassiker. Eneste seriøse ulempe med MTG er at det har en tendens til å bli veldig dyrt når en først blir bitt av basillen og vil følge med på de stadig nye seriene.
Når dette er sagt, så skal denne versjonen av spillet vurderes denne gangen, og for en ex-mtg’er oppleves denne versjonen som litt unødvendig. Veldig mange av kortene har vært utgitt tidligere i andre serier, og de har ryddet opp litt i en del magikort som begynte å bli ganske innfløkte tilbake på slutten av 90-tallet. Flere av de aktuelle kortene har også et mye blassere utseende denne gangen enn på originalene…
HVA MENER LESERNE OM SPILLET
No Responses