Magnet 4

BSG poeng | 73/100 |
Kompleksitet
EnkelAvansertErfaring
IngenEkspertFerdigheter
HellKløktVentetid
IngenLang
- Utgiver:
- Damm - Litor
- Utvikler:
- Diset
- Distributør:
- Egmont
- Kategori:
- 2 mannsspill Abstrakt strategi Lett strategi
- Antall spillere:
- 2 - spillere
- Pris:
- 300,-
- Tidsbruk:
- 20 - 45 minutter
- Målsetting:
- Å få 4 på rad
- Passer for:
- De med sans for et svært omskiftende spillebrett
- Spilldynamikk:
- Hver runde skal en flytte på en vilkårlig brikke, med unntak av den siste brikken motstanderen flyttet
- År:
- 2004
- Språk:
- Norsk
- Ytterligere opplysninger:
- http://www.litor.no/
Magnet 4 er en ny vri på 4 på rad, hvor brettet forandrer seg mellom hvert spill grunnet en snedig nyvinning med magneter. Det er snedig og litt halvmagisk for oss som ikke fulgte så godt med i fysikktimene i skolen, men bortsett fra dette er ikke spillet i seg selv så voldsomt revolusjonerende.
Reglene er enkle og følger det normale, hvor en flytter en valgfri brikke på brettet ett felt eller hopper over (som i Dam). Forskjellen her ligger i at siden brikkene ”skifter” farge avhengig av hvilket felt de står på, så har en ikke egne brikker, men tvert imot benytter begges brikker som er kommet i spill på brettet.
Selve brettet består av et 5×5 rutenett, som brikkene flyttes rundt på. Det virker kanskje ikke så voldsomt, men når det ligger 5 rader med forskjellige magneter under brettet som kan flyttes rundt på blir hvert spill ganske annerledes fra det forrige. Etter utgivers utsagn skal det være 250000 forskjellige brettmuligheter, så sannsynligheten for at du knekker brettet er relativt liten.
Ettersom ingen av spillerne heller har noen ide om hvordan hvert enkelt felt vil slå ut på de forskjellige brikkene, har en også eliminert førstmannsfordelen i spillet. Hver runde må en flytte en brikke, og når den flyttes til et nytt felt kan den enten beholde fargen sin, eller bytte til motstanderens. Det blir på denne måten egentlig en avansert form for memory, hvor det huske hvilken effekt den enkelte ruten hadde på hva slags brikke er svært vesentlig.
Spillet er definitivt en innovasjon, og det har en god dybde. At utvikleren har valgt å sette denne nyvinningen inn i et så relativt tradisjonelt spillkonsept er kanskje ett ankepunkt for spillentusiaster. Det finnes helt sikkert uante muligheter for denne nyvinningen i helt andre konsepter, så vi får håpe de enten utvikler noe mer selv eller at for eksempel hr Knizia kommer over spillet og finner en alternativ bruk av det.
Når dette er sagt så kan spillet anbefales til de som liker å bruke de små grå til taktikk og hukommelsestrening. Det er et godt og gjennomprøvd konsept, med enkle regler og med en artig nyvinning. Det kan jo til og med få de yngre interessert i fysikk!
HVA MENER LESERNE OM SPILLET