Manila

BSG poeng | 68/100 |
Kompleksitet
EnkelAvansertErfaring
IngenEkspertFerdigheter
HellKløktVentetid
IngenLang
- Utgiver:
- Zoch verlag
- Utvikler:
- Franz-Benno Delonge
- Distributør:
- Marektoy
- Kategori:
- Lett strategi
- Antall spillere:
- 3 - 5 spillere
- Tidsbruk:
- 45 - 60 minutter
- Utmerkelser:
- 2007 - Nominert, BSG-prisen: Årets Familiespill
- Målsetting:
- Tjene mest penger
- Passer for:
- Risikoaverse smuglere
- Spilldynamikk:
- Plasser ut medsammensvorne, kast terningene
- Forbredelser:
- Gi hver spiller 30 pesos, 2 aksjer og 3 medsammensvorne
- År:
- 2007
- Språk:
- Norsk
- Ytterligere opplysninger:
- http://www.zoch-verlag.com/
Innhold
3 prammer i tre
4 ensfargede varelaster
4 terninger (1 i hver varefarge)
4×1 verdimålere
4×5 andelsbeviser (5 i hver farge)
4×5 medsammensvorne (4 i hver farge)
Masse plastmynter i forskjellige valører
1 spillebrett
Design/Tematikk
I dette spillet, som er lagt til 1800-tallets Filippinene, er spillerne innfødte smuglere som undergaver den spanske koloniherren. Varer skal fraktes med prammer inn til Manilla for å selges på svartebørsen. Varene der er etterspørsel etter er muskat, silke, ginseng og jade. Noen vil sikkert kunne komme opp med motforestillinger mot dette temaet, men for de fleste av oss er det av mindre viktighet.
Temaet er for så vidt godt støttet av både grafisk uttrykk og innholdet. En får vel ikke akkurat følelsen av å være en smugler, men heller en bakmann som har finansielle interesser i varene. Det er med andre ord et stort sjanseberegningsspill.
Som typisk fra Zoch, er det ingenting å utsette på kvaliteten på innholdet i dette spillet, selv om en kunne ønsket seg litt flere mynter. Ved et par anledninger har ”banken” faktisk gått tom for oss. Intet stort problem, men litt unødvendig.
Reglene er beskrevet over 8 sider, med masser av grafiske eksempler og oppsummeringer av alt som er viktig. Det er nok litt mer enn den jevne Ludo-spiller er vant til, men er på ingen måte uoverstigelig. Språket er lett og de er pedagogisk bygget opp.
Målsetning
Spillet spilles over flere runder og spillerne prøver å tjene penger ved å investere i forskjellige deler av smuglertrafikken. Spilleren med mest penger etter runden når ett av vareslagene når maksprisen på 30 pesos.
Regler/Spilldynamikk
I bunn og grunn er Manila et gamblingspill, hvor spillerne vedder på hvilke båter som kommer frem til havnen. Hellfaktoren ivaretas av terningene som brukes til flytting av båtene, men er ikke for drøy. Spillerne med best vurderingsevne av risiko/avkastning vil gjøre det best i spillet.
Det er 4 varer i spillet; ginsing, silke, muskat og jade. For hver vare er det 5 aksjekort og en varelast. Ved spillets start får hver spiller 2 aksjer, 30 pesos og 4 medsammensvorne.
Først skal stillingen som havnesjef auksjoneres bort. Budgivningen forsetter rundt bordet inntil alle med unntak av en spiller melder pass. Havnesjefen får noen fordeler; mulighet til å kjøpe en aksje, bestemmer hvilke varer som skal lastes på prammene og får fordele 9 felter til starten av de 3 prammene. Prammene kan således altså plasseres mellom 1 og 5.
Havnemesteren starter runden med å fylle prammene med varer, og plasserer deretter en av sine medsammensvorne på et av de åpne feltene på brettet eller i prammen, og betaler samtidig kostnaden. Deretter følger de andre spillerne etter tur opp med å plassere en av sine medsammensvorne. Så kaster havnemesteren terningene i samsvar med varene, og flytter prammene tilsvarende. Når det er gjennomført er det igjen tid for å plassere ut en medsammensvoren, kaste terningene, settet ut medsammensvorne og kaste terningene.
Feltene spillerne kan plassere sine medsammensvorne på er:
Lasten i prammene – disse har 3 eller 4 plasser, og siden hver vare har forskjellig utbetaling og denne skal fordeles på alle som er med om prammen kommer til havn. Den første plassen er billigere enn den neste, og gir således større utbytte.
Havnen – har 3 plasser for prammene, og en kan plassere sine medsammensvorne som lossere. Siden prammene legger til i kai etter de alfabetiske plassene, og derfor alltid fylles opp fra A til C, er prisen lavere jo lenger ut en setter sine medsammensvorne.
Verftet – har 3 plasser, og fungerer på samme måte som havnen.
Forsikringshuset – har en plass, og spilleren som plasserer en medsammensvoren der får umiddelbart 10 pesos, men må også betale ut om en eller flere prammer ikke når havnen.
Losene – det er en liten og en stor los, som gjør at spilleren som plasserer ut en medsammensvoren her kan flytte prammer 1 eller 2 felter frem eller tilbake.
Sjørøverbåten – Om en har plassert en medsammensvoren her, kan en borde en pramm om den akkurat lander på felt 13 i andre runde, eller borde og overta prammen fullstendig om prammen lander på felt 13 i tredje runde.
Etter hvert terningkast flyttes prammene, og om en eller flere når felt 14 har de nådd frem og plasseres i havnene i rekkefølge. Prammer som ikke når frem til havnen blir skadd og må legge til i verftet.
Når alle prammene er blitt plassert etter det siste terningkastet, betales det ut utbytte i henhold til alle medsammensvorne som er plassert der prammene legges til.
Viktig å legge merke til medsammensvorne som er sjørøvere, da disse behandles spesielt. Som nevnt ovenfor vil en sjørøver som kan borde etter terningkast to, kan kun gå om bord hvis det er en ledig plass i prammen, og får da være med å dele utbytte når prammen kommer til havn. Sjørøvere som kan borde en pramm etter det tredje terningkastet kan kaste ut alle andre medsammensvorne fra den aktuelle prammen, og overta hele lasten og utbytte selv.
Typisk spillrunde
Hver spiller mottar 30 pesos, to andelskort og tre medsammensvorne før spillet starter. De resterende pesos legges ved siden av spillet, det samme med andelskortene som blir først sorter i hver sin bunke. Det er fem av hver sort og på bordet ligger det nå 3 Silke, 3 Jade, 4 Muskat og 2 Ginseng. ”Da blir det sikkert konkurranse om Ginsengen, siden det bare er to igjen” kommenterer Tone.
Remo som eldste spiller begynner å by på havnesjefens kontor. Remo begynner med å by 2 pesos, Kathrine er neste ut og byr 3 pesos. ”Da byr jeg 5” sier Brad. Tone og Remo melder pass mens Kathrine hever budet til 6. ”Da trekker jeg meg” forteller Brad.
Kathrine velger å handle et andelsbevis og velger Ginseng til en pris på 5 pesos. Videre velger hun å laste de tre prammene med Jade, Silke og Ginseng, prammene blir plassert på henholdsvis plass 4, 3 og 2 for Ginsengen. Selv plasserer hun en medsammensvorne på førsteplassen på Jade prammen og betaler 3 pesos. Brad betaler også 3 pesos og setter ut sin person på Silke prammen. ”Jeg følger havnesjefen, det føles trygt” sier Tone som betaler 4 pesos og setter seg ut på samme båt som Kathrine. Remo velger også Silke prammen og betaler 4 pesos for den gleden.
Turen har kommet tilbake til Kathrine som kaster de terningene som representerer varene. Hun kaster 6 for Jade og prammen flytter 6 felter frem og står nå på plass 10 på brettet. Silke flytter 5 frem og står på felt 8 og tilslutt flytter Ginseng 4 frem til plass 6. ”Ja da er det bare å plassere våre hjelpere videre” sier Kathrine som betaler 5 pesos og setter en person på siste ledige plass på Silke prammen. Brad betaler også 5 og setter sin sammensvorne på Jade prammen. ”Jeg tror det er trygt å si at alle prammene kommer til havn, så jeg setter meg på forsikringskontoret” forteller Tone, og mottar 10 pesos med en gang. ”Jeg satser heller på havnen” sier Remo og betaler 3 pesos for havneplassen som gir et utbytte på 8.
Kathrine kaster terningene igjen og får 3 ganger 4 på terningene som gjør at alle prammene flytter 4 felt frem. Jade prammen går direkte i havn, mens Silke og Ginseng står på plass 12 og 10.
Kathrine setter ut sin siste sammensvorne på førsteplassen på Ginseng prammen og betaler 1 pesos. ”Jeg gambler her, dette er så billig at jeg må gamble” forteller hun. Brad betaler 2 pesos for å sette seg på den innerste havneplassen med utbytte på 6. ”Jeg satser på Piratene” forteller Tone, som betaler 5 pesos for å bli Pirat. ”Ja, ja” sier Remo, ”jeg har ikke investert i Ginseng og Silke går sikkert i havn, så jeg velger meg den safeste plassen i havnen” og betaler 4 pesos for kaiplass A, der Jade prammene allerede er.
Terningene blir kastet for siste gang denne runden, resultatet blir at Silke prammen flytter et felt og kommer derfor ikke til havn, men derimot i klørne på Tones Pirater. Tone som er alene som Pirat får kjempeuttelling og mottar 30 pesos, hun velger å sende prammen til skipsverft plass A. Ginseng prammene går i havn og plasseres på havneplass B.
Havneplass A får Remo 6 pesos for sin havnearbeider, og Kathrine, Brad og Tone deler 36 pesos og mottar 12 pesos for prammen hver. Remo får 8 pesos for sin andre havnearbeider i havneplass B og Kathrine får alle 18 pesos som Ginseng prammen er verdt siden hun var alene om bord. På svartebørsen øker verdien på Ginseng og Jade med et felt hver, Silke øker ikke siden Tone valgte å sende den til verftshavnen. Tone som valgte å bli forsikringsagent må betale for den ene prammen som hun selv sendte til havn. Siden det ikke står noen medsammensvorne i havn må hun betale 6 pesos til pengeskrinet. ”Æsj, det glemte jeg” sier hun. ”Hadde du sendt prammen til havneplass C, hadde du sluppet å betale” sier Brad. ”Ja og gitt deg mulighet til å tjene 15 pesos” svarer Tone, ”nei, det var nok best at jeg gjorde det sånn likevel”.
Prammene sendes tilbake til start og Kathrine starter budrunden om havnesjefkontoret for neste runde.
Oppsummering
Spillet har, som vanlig hos Zoch, fantastisk innhold. Prammene er i tre og gir stemning, mens myntene virker som kopier av gamle mynter. Spillbrettet er både lekkert og funksjonelt. Det meste av spillet gjennomføres med åpen informasjon for alle spillere, og det er terningkastene som avgjør resultatene underveis.
Som med alle gamblingspill, må det være et element av usikkerhet, da det ellers ikke ville være noe å vedde om, og det fungerer bra med terningene.
Det vanskeligste ”veddemålet” i spillet er vurderingen av hvor mye havnesjefen er verdt. I den grad spilleren som får denne stillingen har penger nok vil denne kjøpe aksjer, og denne har en potensiell verdi på 30 pesos. De andre spillerne bør derfor presse prisen for å bli havnesjef ganske høyt.
Utplasseringene av de medsammensvorne er kjernen i spillet, og jevnt over er det ganske tydelig hva en må gjøre, men det vil jo rett som det er være en heldig ting å satse på noe som ikke er så sannsynlig, og glise hele veien til banken når det slår inn. Dette er kanskje hovedtanken bak sjørøverne. Sannsynligheten for at de kan borde en pramm er lav, men det skjer, og når det skjer kan det gi stort utbytte. Dessuten vil det alltid være moro å herje litt med de andre spillerne. Å spille på sjørøverne er typisk noe en gjør når en ligger dårlig an, og kan på en måte sammenlignes med ”all in” i pokersammenheng.
For alle som liker veddemål i spill er dette et glimrende alternativ, og kan trygt anbefales.
HVA MENER LESERNE OM SPILLET
No Responses