Mesterquiz

BSG poeng | ?/100 |
Kompleksitet
EnkelAvansertErfaring
IngenEkspertFerdigheter
HellKløktVentetid
IngenLang
- Utgiver:
- Vennerød Forlag as
- Utvikler:
- Eilif Svensson & Knut Strømfors
- Distributør:
- Vennerød Forlag A/S
- Kategori:
- Kunnskapsspill Selskapsspill
- Antall spillere:
- 2 - 6 spillere
- Pris:
- 699,-
- Tidsbruk:
- 30 - 90 minutter
- Utmerkelser:
- 2014 - Nominert, Årets Selskapsspill
- Målsetting:
- Skaffe flest poeng over 9 runder
- Passer for:
- Erfarne quizzere
- Spilldynamikk:
- Velg kategori, besvar spørsmål, få poeng
- Forbredelser:
- Velg spillerbrikke
- År:
- 2014
- Språk:
- Norsk
- Ytterligere opplysninger:
- http://www.smartegaver.no
Innhold
Spillbrett
150 oppgavekort (totalt 2400 spørsmål)
Kortholder
6 oversiktskort
54 valgbrikker (rikitg/galt symbol)
Terning
Statistikkark
Design/Tematikk
Grønn er tydelgvis den nye oransje. Og det er helt fint, men eksen her er vel ikke for inspirerende. Rent og pent og et navn som tydlig henviser til hva dette dreier seg om, er bra.
Det er ingen ting å utsette på innholdet, som holder standard kvalitet.
Innholdsdesignet kan kanskje kommenteres litt; kortene er ikke idelle på kvelden i en dårlig opplyst hytte. Skriften er liten, og svarene som er i rødt, på grønn bakgrunn gjør det ikke akkurat enkelt for folk med litt fargesynsproblemer. Grunnen er jo forståelig, en ønsker å ha spørsmål fra alle de 16 kategoriene på hvert kort, men spørsmålet er da om ikke kortene burde vært litt større, eller om antallet kategorier kunne vært litt færre.
Selve spillbrettet har litt av det samme problemet; hver spiller har hver sin rekke på brettet, som også har tall på seg som angir hvor mange poeng man ligger an til/får. Problemet er bare at tall i blekere toner av grunnfargen ikke skaper nok kontrast. Mulig det rent visuelt ser penere ut, men det er ikke den beste løsningen hva gjelder tydelighet. Men med deg sagt, så er ikke det siste vesentlig, da en vet hva feltene betyr etter at reglene er lest.
Reglene er enkelt og greit forklart, men det har sneket seg inn skjønnhetsfeil; Under overskriften «Hva går spillet ut på?» står det at en kan bruke terningen til å avgjøre hvilken kategori en får spørsmål fra, og at denne muligheten kun kan brukes én gang. Under neste overskrift står det plutselig at hver spiller kan bruke terningen to ganger… Igjen, ingen vesentlig feil, men markerer vel at nok en runde korrekturlesning hadde vært bra.
Det aller viktigste med kunnskapsspill er selve oppgavene, og her er det mange, varierte og annerledes oppgaver.
Målsetning
Spillerne konkurrerer om å få flest poeng over 9 runder. Maksimal poengscore er 100, og spørsmålene er verdt 20, 10 og 5 poeng, alt etter om det er brukt terning, er første eller andre spørsmål i kategorien. Altså vil det være best å svare på spørsmål fra forskjellige kategorien i hver runde, da vært riktige svar da vil gi 10 poeng.
Regler/Spilldynamikk
Spillerne velger seg en spillerbrikke, og dennes farge angir både valgbrikker og oversiktskort samt hvor på brettet spilleren skal legge ut sine brikker.
Den aktive spilleren velger en kategori, og spilleren til høyre tar det fremste kortet og leser opp spørsmålet i denne kategorien. Den aktive spilleren legger så en av sine valgbrikker på det øverste feltet i den aktuelle kategorien – altså på 10 poengsfeltet. Valgbrikken plasseres med krysset opp, og kan kun snus til grønn hake om spilleren besvarer spørsmålet riktig.
Om spilleren velger en kategori som han/hun har valgt tidligere, uavhenig om forrige svar var riktig eller galt, plasseres valgbrikken på det nedre feltet – altså 5 poengsfeltet.
Men, den aktive spilleren kan også velge å bruke terningen to ganger i løpet av spillet. Da kaster spilleren rett og slett terningen og denne vil da angi hvilken kategori spillern skal få spørsmål fra, istedenfor å velge selv. Feltene lengst til høyre på brettet brukes i så fall til å markere dette.
Uavhengig av om spilleren svarer riktig eller galt, så går turen til neste spiller. Og etter ni omganger er spillet slutt og alle teller opp poengene sine.
Typisk spillrunde
Tone, Tina, Remo og Kathrine gjør seg klare og Tone velger første kategori; Litteratur. Tina trekker det fremste kortet og leser opp spørsmålet: «Hvem skrev bøkene om Hellemyrsfolket, som blir regnet som et hovedverk innen naturalistisk diktning i Norge?» «Hmmm… jeg er ikke sikker, men tror det er Amalis Skram» svarer Tone. «Du har rett og kan snu valgbrikken din på 10 poengsfeltet i kategori 8» sier Tina.
Remo velger seg historie, og Tone leser opp spørsmålet; «Hvilket nytt navn fikk Oswiecim da Tyskland okkuperte byen i 1939?» «Det er ikke noe jeg vet, men navnet minner jo om en viss konsentrasjonleir, så jeg gambler på Auschwitz» svarer Remo. «Assosiasjonsevnen din er det ikke noe galt med… det er riktig» sier Tone.
«Jeg starter litt aggressivt, og bruker terningen» sier Kathrine og får Næringsliv. «Hva kalles fagforbundet som betår av elektro-, telekommunikasjons-, IT- og energibransjen?» spør Remo. «Akkurat… Det er jo et forbund jeg har en sterk tilknytning til… har ingen ide, men jeg kan Elektro- og teleforbundet» svarer Kathrine. «Dessverre… det var nære, men ikke nært nok. Riktig svar er El og IT forbundet» sier Remo.
«Jeg er ikke så risikovillig i begynnelsen, så jeg velger meg Språk» sier Tina. «Det var jo et betimelig spørsmål du får» smiler Kathrine og spør «Ludo kommer fra latin – hva beryr det?» «Ojsann! Det burde jeg vel vite, men er ikke så stø i latin… Ludens er vel spillende, eller no´, så jeg tror det har noe med spill å gjøre… kan det rett og slett være spill?» undrer Tina. «Neeeiii… Du er jo inne på det, men det betyr egentlig «jeg spiller» svarer Kathrine.
Oppsummering
Mesterquiz er er godt og gjennomarbeidet kunnskapsspill som vil berike mange quizzere. Rent spilldynamisk er litt annerledes i og med kategorien og valgene av dem, men det er vel ikke like spennende eller nyskapende som Bezzerwizzer. Men er det sistnevnte allerede i hus, så kan jo dette være et alternativ som er vel verdt å sjekke ut.
Spørsmålene er svært varierte og ofte litt annerledes, det gjenspeiler selvfølgelig de mange kategoriene. Alt i alt oppleves spørsmålene som kreative og gjennomarbeidede.
HVA MENER LESERNE OM SPILLET