Brettspillguiden

Menu
  • Årets Spill
  • Årets Lommespill
  • Kritikker
  • Nyheter
  • Panelet
  • Kriteriene
  • Brettspillpriser
  • BSG i media
  • OM BSG
  • Kontakt
  • Logg inn
  • Årets spill vinnere
  • 2 mannsspill
  • Abstrakt strategi
  • Barnespill
  • BSG Anbefaler
  • Familiespill
  • Ferdighetspill
  • Kortspill
  • Kunnskapsspill
  • Lett strategi
  • Selskapsspill
  • Strategispill
  • Terningspill

Midgard

Midgard
BSG poeng 75/100
Spillets rangering: 0/10 poeng (0 stemmer)
  • Kompleksitet
    Enkel
    Avansert
     
     
     
     
     
     
     
  • Erfaring
    Ingen
    Ekspert
     
     
     
     
     
     
     
  • Ferdigheter
    Hell
    Kløkt
     
     
     
     
     
     
     
  • Ventetid
    Ingen
    Lang
     
     
     
     
     
     
     
Utgiver:
Z-man games
Utvikler:
Eric M. Lang
Distributør:
Enigma distribution
Kategori:
BSG Anbefaler Lett strategi
Antall spillere:
3 - 5 spillere
Tidsbruk:
45 - 60 minutter
Målsetting:
Score flest poeng gjennom majoritet i forskjellige områder og/eller har soldater i undergangsdømte områder
Passer for:
Moderne vikinger, som forventer effektivitet
Spilldynamikk:
Spill et kort, utfør handlingen
Forbredelser:
Bland undergangsbrikkene og plukk 5 tilfeldig, ”draft” kort
År:
2007
Språk:
Engelsk
Ytterligere opplysninger:
http://www.zmangames.com

Innhold
1 brett
60 vikingbrikker
5 poengmarkører
10 undergangsmarkører
120 kongedømme markører
100 kort

Design/Tematikk
Som nevnt ovenfor er dette spillet basert rundt Vikingenes kamp om nye landområder, men også litt om deres tro på et ærerikt etterliv i Valhall. Hver spiller er en høvding som prøver å sikre seg så store områder som mulig før Ragnarok slår til.
Brettspillguiden tester Midgard
Esken viser en viking (med de berømmelige hornene på hjelmen. Hvor kommer de fra?!) knelende i et flammehav med skjold, piler og sverd spredd rundt seg. Ganske typisk for et Conan bladcover, og ikke nødvendigvis innbydende for alle. Umiddelbart hinter det om et realt konfliktspill, men så er absolutt ikke tilfelle. Designet på brett og kort er egentlig litt stusselig, sannsynligvis laget i et billig tegneprogram, og gir ikke spillet den oppturen det er verdt.

Kvaliteten på innholdet derimot er bra, og det er en av bedre ”trayene” vi har sett så langt. Det virker til og med som om markørene vil holde seg på plass!

Regelheftet er utrolig lettlest og nærmest en fornøyelse å lese. En føler nærmest at en møter en gammel kjenning og virkelig kan spillet etter første gangs gjennomlesning. Den nærmeste sammenligningen er amerikanske lærebøker som forer med teskje, har eksempler og ikke mist ”summaries” over alt. Siste siden er en ren omgangsbeskrivelse som kan kopieres og gis til hver spiller. Selv om dette sjelden burde være nødvendig.

Målsetning
Spillerne prøver å skaffe seg så mange poeng som mulig på fire forskjellige måter; sikre seg områdekontroll, sende soldater til Valhall, majoritet i Asgard og Midgard eller samle opp kongedømme brikker. De tre første scoringsmulighetene skjer hver runde, mens den siste scores ved slutten av spillet.

Regler/Spilldynamikk
Spillebrettet har 3 kongedømmer (Jotunheim, Mannheim og Alfheim) som hver har 3 eller 4 provinser, som igjen har 3 til seks byer. I tillegg er det et felt for Valhall, Asgard og Vanaheim, samt 5 vikingskip i forskjellige farger.

Spillerne prøver å skaffe seg dominans i de forskjellige områdene for deretter å score flest mulig poeng. For å plassere ut soldater, brukes det kort. Det er tre typer kort; gull, sølv og bronse, hvor gullkortene har potensiell størst effekt.

Hver spiller har i utgangspunktet 11 soldater og en høvding, men starter med kun høvdingen og 5 soldater i skipet på brettet. For å få inn de andre soldatene er en avhengig av å få kort som tillater det. En soldat gir en stemme i dominanssammenheng, mens høvdingen er verdt halvannen stemme.

Følgende faser gjentas 3 ganger:
Undergangsfase
Før hvert år trekkes det og legges ut undergangsmarkører i 5 provinser. Alle soldater i disse provinsene dør og blir sendt til Valhall ved slutten av året.

Draftingfase
Spillerne starter med å ”drafte” kort, som betyr at alle får et sett bestående av henholdsvis 1 gullkort, 2 sølvkort og 3 bronsekort. Av disse må spilleren velge seg et, og sende resten til neste spiller. Denne har gjort et valg av blant de kortene denne fikk utgitt og velger på nytt blant kortene en fikk fra sidemannen. Dette går rundt bordet til alle har valgt 6 kort.

Bronsekortene er typisk invasjonskort (for de forskjellige kongedømmene), eller ny soldat kort. Sølvkortene er enten angrepskort (spesifikt kongedømme) eller et generelt horde kort. Gullkortene har en del større variasjon; sette inn 2 soldater (i et spesifikt kongedømme,) trekke inn kongedømmemarkører, ødelegg en provins, scoring av et kongedømme midt i spillet eller trekke 2 sølv- eller bronsekort.

Handlingsfase
Spillerne spiller kort og utfører handlingene etter tur. Det er verdt å merke seg at gullkortene også definerer startspiller. Alle spillere med gullkort på hånden etter draftingen må vise et av disse kortene og den som har kortet med høyest verdi blir startspiller. Kortet behøver ikke å spilles, men det må vises frem. Kort en har igjen etter første og annet år blir lagt til side før neste drafting, men kan brukes i det neste året. I det første året spilles det kun i fire omganger, så er det scoring. I det andre året fem før det er scoring og i det tredje året seks omganger før det er scoring. Da er samtidig spillet over.

Scoringsfase
Spillerne scorer poeng etter hvert år, basert på dominans i hver provins og hvert kongedømme, samt Asgard og Vanaheim.

Ragnarokfase
Sist, men ikke minst, er det Ragnarok. I denne fasen blir alle soldater som er i provinser med undergangsmarkører sendt til Valhall. Hver soldat som blir sendt dit på denne måten gir 2 poeng. Etter at alle som skal dit har havnet i Valhall, blir de ført tilbake til skipene sine og gir ytterligere 1 poeng.

Etter det tredje året er spillet slutt, og den som har flest poeng vinner.

Typisk spillrunde
Før spillet starter trekkes det opp 5 tilfeldige undergangsmarkører; Andlang, Utgard, Gastropnir, Angerboda og Myrkvior. Deretter får spillerne utdelt 1 gullkort, 2 sølvkort og 3 bronsekort hver. Av disse skal en velge 1 og sende resten til sidemannen. Dette gjøres til alle har valgt 6 kort. Denne måten å fordele kort på brukes mye i Magic the Gathering sammenheng, og blir som oftest omtalt som ”drafting”.

Så må det velges startspiller, og da må alle som har vise frem et gullkort. Den som har gullkortet med høyest verdi, blir startspiller. Kathrine viser seg å ha det høyeste gullkortet, og begynner spillet. Hun spiller det samme kortet først som sist, og kan tilføre 2 nye soldater til brettet fra sitt lager utenfor brettet. Disse plasserer hun i Andlang (i kongedømme Alfheim). Tore spiller et invader Alfheim, og kan sette inn 2 soldater fra sitt skip i Gimle. Hege spiller samme type kort, men plasserer ut 2 soldater i Vidblain. Remo spiller et invader Jotunheim, og setter inn 2 soldater i Gastropnir.

Kathrine spiller invader Mannheim, og setter 2 soldater i Angerboda. Tore spiller ut et Jotunheim tokens kort, som gir ham 3 Jotunheim markører. Hege spiller et ny soldat kort, og kan sette inn en soldat fra sitt lager. Denne plasserer hun i Gimle (Alfheim). Remo spiller et nytt invader Jotunheim, og plasserer 2 soldater i Muspelheim.

Kathrine spiller et invader Mannheim, og plasserer en soldat i Elivagar, og den andre i himmelen Asgard. Tore spiller ut et invader Jotunheimen, og setter inn 1 soldat i Utgard og 1 i himmelen Vanaheim. Hege spiller ut et angrip Alfheim kort, som gjør at hun kan erstatte en fiendtlig soldat i en by i Alfheim, med en av sine egne. Den fiendtlige soldaten blir sendt til Valhall. ”Det var lite diplomatisk, Hege” kommenterer Tore. ”Joda, men du sto i veien for meg” mener Hege. Remo spiller 1 ny soldat kort og setter inn denne i Horgr (Jotunheim).

Kathrine spiller et nytt invader Alfheim, og setter inn 2 soldater i Vidblain. ”Hevnen er søt” mener Tore og spiller ut et angrip Alfheim kort og sender Hege soldat i Gimle til Valhall og overtar kontroll igjen. ”Da har jeg plutselig mistet kontrollen i begge byene i Alfheim” mumler Hege og spiller et ny soldat kort og setter inn en soldat fra lageret i Myrkvior (Mannheim). Remo spiller ut et trekk to sølvkort, og få en runde til kort. Han spiller deretter ut et vikinghorde kort, og kan flytte 3 soldater fra hvor som helst på brettet, til en provins, Asgard eller Vanaheim. ”Det står fremdeles soldater i båten min, så jeg setter dem inn i Vanaheim” sier Remo, og får dermed majoritet i Vanaheim.

Da er første år ferdig, og det skal scores. Først er det kongedømmene som scores, og majoritet i hver provins gir poeng, samt kongedømme markører. Og det gis store bonuser for å ha majoritet i antall provinser i et kongedømme også. Kathrine har majoritet i 2 provinser i både Mannheim og Alfheim og for derfor 7 poeng for hver an kongedømmene og i tillegg 2 kongedømme markører for de samme. I tillegg har hun majoritet i Asgard og får ytterligere 5 poeng. Ettersom det ligger undergangsmarkører i både Angerboda (Mannheim) og Andlang (Alfheim) sendes alle soldater i disse provinsene til Valhall. Men, dette gir også 2 poeng per soldat, så Kathrine scorer enda 8 poeng. Så scores det 1 poeng for hver soldat i Valhall før de flyttes tilbake til skipene på brettet. Kathrine får derfor 4 poeng til. Tore har majoritet i Gimle (Alfheim) og Utgard (Jotunheim) og får derfor 3 poeng for hver provins og en kongedømmemarkør for hver. Utgard er undergangsdømt, og hans soldat her sendes til Valhall, og han får 2 poeng. Ettersom han også har tapt et slag er det en soldat der fra før, som nå flyttes tilbake til skipet, og gir ytterligere 2 poeng. Hege majoritet i kun Myrkvior, og for derfor kun 3 poeng og en kongedømmemarkør. Samtidig er også denne provinsen undergangsdømt, så soldaten hun har der blir sendt til Valhall og gir 2 poeng. Hun får også 2 poeng for soldatene i Valhall før de flyttes tilbake til skipet. Remo har 3 provinser i Jotunheim, som gir 12 poeng og 3 kongedømmemarkører. I tillegg er Gastropnir undergangsdømt, og hans 2 soldater der sendes til Valhall. Det blir 4 nye poeng, og 2 til når de settes tilbake på skipet. I tillegg har han majoritet i Vanaheim, og kan derfor velge seg 2 kongedømmemarkører, og tar en Alfheim og en Mannheim.

Spillet fortsetter etter denne scoringen, men da med brikkene som er igjen på brettet på sine plasser. Det blandes og trekkes 5 nye undergangsmarkører, og det gis ut 6 nye kort etter samme modell som ved starten.

Oppsummering
Midgard er et svært godt områdekontrollsspill. Spilldynamikken er ganske enkel og litt konfronterende, men absolutt ikke noe krigsspill. Selv om ikke ”drafting” er en ny ide, har den sjelden vært brukt i brettspill, men her fungerer det meget bra. Hovedgrunnen til at ”draftingen” fungerer så godt i dette spillet er at siden du sender kortene etter ditt valg til spilleren etter deg, kan du ha en god ide om hvilke kort og hvilke provinser som vil bli fokus for den spilleren.

Spillet kan muligvis sammenlignes med El Grande og Web of Power, men bruker kortere tid og er mye raskere å komme inn i. Grunnet de ganske forskjellige scoringsmulighetene, kan spillerne legge litt forskjellige strategier og det blir tidvis noen ganske interessante valg. Spesielt i hvilken grad en skal invadere eller angripe gitte territorier. En advarsel må nevnes; ikke vær førstemann to år på rad om du ønsker å vinne! Å være førstemann i dette spillet er absolutt ingen fordel, men siden dette defineres av gullkortene, kan en komme seg unna.

HVA MENER LESERNE OM SPILLET

Årets Spill

  • 2021/2022
  • 2020/2021
  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
  • 2008
  • 2007
  • 2006
  • 2005

Årets Lommespill

  • 2021
  • 2020
  • 2018
  • 2017
  • 2016
  • 2015

Populære tagger

spill vinnere

STIKKORD

spill vinnere

Brettspillguiden

Om oss

Brettspillguiden er er en ren uavhengig forbrukeropplysningsside med kritikker, omtaler og artikler om brettspill og brettspilling. Vi organiserer og gjennomfører også kåringen av Årets Spill.

Brettspillguiden

  • Årets Spill
  • Årets Lommespill
  • Kritikker
  • Nyheter
  • Panelet
  • Kriteriene
  • Brettspillpriser
  • BSG i media
  • OM BSG
  • Kontakt

Brettspill-kategorier

  • 2 mannsspill
  • Abstrakt strategi
  • Årets spill vinnere
  • Barnespill
  • BSG Anbefaler
  • Familiespill
  • Ferdighetspill
  • Hjernevrider
  • Kortspill
  • Kunnskapsspill
  • Lett strategi
  • Selskapsspill
  • Strategispill
  • Terningspill
Brettspillguiden Copyright © 2023.