Brettspillguiden

Menu
  • Årets Spill
  • Årets Lommespill
  • Kritikker
  • Nyheter
  • Panelet
  • Kriteriene
  • Brettspillpriser
  • BSG i media
  • OM BSG
  • Kontakt
  • Logg inn
  • Årets spill vinnere
  • 2 mannsspill
  • Abstrakt strategi
  • Barnespill
  • BSG Anbefaler
  • Familiespill
  • Ferdighetspill
  • Kortspill
  • Kunnskapsspill
  • Lett strategi
  • Selskapsspill
  • Strategispill
  • Terningspill

Ming dynasty

Ming dynasty
BSG poeng 81/100
Spillets rangering: 0/10 poeng (0 stemmer)
  • Kompleksitet
    Enkel
    Avansert
     
     
     
     
     
     
     
  • Erfaring
    Ingen
    Ekspert
     
     
     
     
     
     
     
  • Ferdigheter
    Hell
    Kløkt
     
     
     
     
     
     
     
  • Ventetid
    Ingen
    Lang
     
     
     
     
     
     
     
Utgiver:
Hans im Glück
Utvikler:
Robert F. Watson
Distributør:
Enigma distribution
Kategori:
BSG Anbefaler Lett strategi
Antall spillere:
2 - 4 spillere
Tidsbruk:
75 - 90 minutter
Målsetting:
Skaffe flest poeng ved å samle brikker, ha majoritet i byer og munker i klostrene
Passer for:
De fleste Elfenlandfans som vil ha litt mer realisme
Spilldynamikk:
Sett ut familiemedlemmer, trekk kort, flytt prinsfiguren og plasser familiemedlemmer
Forbredelser:
Fordel brikker, stokk kort
År:
2007
Språk:
Engelsk
Ytterligere opplysninger:
http://www.hans-im-glueck.de/


Innhold

1 spillbrett
4 provinser i hver sin farge
108 (6×18) provinsbrikker
18 dragekort (jokere)
124 (4×31) familemedlemmer
16 (4×4) returkort
56 forflyttningskort
6 x 50/100 brikker
1 førstespillerfigur
1 rundemarkør
4 spilloppsummeringer

Design/Tematikk
Det kommer vel ikke som noen overraskelse at dette spillet er lagt til Kina under Ming-dynastiet på midten av 1400-tallet. I denne perioden frigjorde Kina seg fra Mongolene, og fremstod som en ny og uavhengig stat under ledelse av keiser Tai-tsu. Spillernes oppgave er å sette sine familiemedlemmer i viktige posisjoner i de 6 provinsene for å påvirke og sikre verdier. Interessant nok har Kina vært et spennende tema for flere titler i 2007 (Chang Cheng og In the year of the dragon) og overtok etter vikingtemaet tidligere på året.

Grafisk er esken flott, og ganske fargerik, mens spillbrettet dessverre ikke følger opp. Kartet er blast og i duse pastellfarger, og er lite kartliknende. Det burde vært mulig å basere spillbrettet på et gammelt kart, eller noe som kunne minnet om det i det minste. Ellers er innholdet en miks av praktisk informasjon og uttrykk.

Brettspillguiden tester brettspillet Ming dynastySpillet har masser med komponenter, med ”Cheeples” (spillbrikker med den typiske asiatiske hatten), provinsmarkører i forskjellige og skillbare farger, samt en god bunke kort. Stilistisk er dette bra sammenbundet og alt holder høy europeisk standard.

Regelheftet har hentet en ide fra litt tyngre spill, hvor en har delt det opp i to deler; den første delen setter opp spillet og forklarer spillet i en oversiktsmodus gjort på 2 sider, mens den andre delen er på drøye 3 sider og gir mer dyptgående forklaringer. Dette kan synes noe unødvendig for et såpass enkelt spill som dette faktisk er, men er på den annen side et godt pedagogisk grep. For erfarne regellesere er det strengt tatt bare å hoppe over del en, og fokusere på del to. Siden kan del en brukes som en rask påminnelse om spillet neste gang det tas frem.

Målsetning
Ved å plassere ut sine familiemedlemmer i nøkkelposisjoner på brettet (som munker og byledere) og ikke minst samlet sammen provinsmarkører.

Regler/Spilldynamikk
Spillbrettet viser et kart over Kina, med 6 provinser i forskjellige farger. Hver provins er igjen delt i tre og hver av delene har en del av en sentral by, og det er i tillegg et kloster i hver del. Langs den ene kortsiden av brettet, er det 6 felter i de samme fargene som provinsene. Utenfor disse feltene legges det opp forflyttningskort, som igjen brukes til å forflytte familiemedlemmer inn i provinsene.

Spillerne prøver å okkupere så mange av områdene som mulig med majoritet av deres familiebrikker. Spillet varer over 6 runder, hvor hver runde har 4 faser.

Ved begynnelsen av hver runde setter spillerne frem 5 familiemedlemmer, som er de som skal plasseres ut den runden. I første fase brukes familiemedlemmene til å markere hvilke provinser de skal til, og hvilke forflyttningskort spilleren ønsker å få tak i. Dette gjøres enkelt nok ved at spillerne etter tur setter ut en og en brikke i det feltet de ønsker.

I den andre fasen trekker spillerne inn forflyttningskort. Spilleren kan velge å plukke opp kort utenfor de feltene en har plassert ut familiemedlemmer på. Det trekkes inn kort til alle har 5 kort på hånden. En kan også velge å trekke inn et dragekort, som fungerer som joker. Men, om en velger å trekke inn et dragekort, må en samtidig fjerne et av familiemedlemmene fra provinsene og legge den tilbake i esken. For hvert kort som trekkes utenfor feltene, legges det opp nye fra bunken.Brettspillguiden tester brettspillet Ming Dynasty

Mellom alle grensene på kartet er det grenseoverganger markert med forskjellige transportmidler, og i den tredje fasen må en flytte sin prinsfigur mellom provinsene for å plasseres ut familiemedlemmene som er plassert ut på feltene på siden av brettet. For å flytte prinsfiguren må da altså bruke forflyttningskortene en trakk i forrige fase. Ved spillets start plasserer en ut prinsfiguren i en selvvalgt provins, og i denne fasen spiller en ut ett og ett kort for deretter å flytte prinsfiguren mellom provinsene i henhold til hvilket transportmiddel som kreves. Når prinsfiguren forflyttes til en provins med samme farge som et av feltene på enden av brettet en har familiemedlemmer på, kan disse settes ut på brettet. De settes ut i det distriktet prinsfiguren står, og kan plasseres i klostrene men ikke i byene.

Den fjerde fasen skjer bare på slutten av 2. 4. og 6. runde, og er scoring. Dette skjer ved at en går igjennom alle provinsene på følgende måte:
Først finner en ut hvem som har majoriteten i hvert distrikt, denne spilleren flytter 2 av sine familiemedlemmer inn til byen, og spilleren med nest mest flytter inn 1. For hvert familiemedlem i byen mottar spilleren en korresponderende provinsbrikke.
Dernest må spillerne bestemme seg for hva medlemmene i byen gjør etter opptellingen. Dette gjøres ved bruk av returkortene. Spillerne velger seg et returkort, og de snus opp samtidig. Kortene angir hvor mange av familiemedlemmene som blir stående i byen og hvor mange som flyttes tilbake til distriktet.

Så er det scoring; hvor hvert familiemedlem som fremdeles står igjen i byen får spilleren 4, 3 og 0 poeng avhengig av hvilke runde det er. De gjenværende familiemedlemmene fjernes så fra spillet. Hver munk gir 4 poeng, og hvis spilleren har fått samlet 6 forskjellige provinsmarkører, må disse returneres til ”banken” i bytte for henholdsvis 28, 24 og 20 poeng.

I sjette runde, er scoring litt annerledes, da en også for poeng for provinsmarkører selv om de ikke fyller sett med 6 forskjellige.

Typisk spillrunde
Alle spillerne får 30 familiemedlemmer, en prins, fire returkort i hver sin farge samt et jokerkort.
Lars Erik er førstemann til å plassere sin prins på brettet og setter seg ut øverst i den rosa provinsen. Påfølgende setter Ylva seg i midten på det oransje, Remo på det grønne og Kathrine på den blå.

Lars Erik setter ut et familiemedlem på det røde kort feltet, Ylva på det oransje, Remo på det grønne på det blå. Lars Erik fortsetter med det gule, Ylva og Remo fortsetter med sine farger og det samme gjør Kathrine. Den tredje familiemedlemmet plasserer Lars Erik igjen på gult, Ylva på grønt, Remo på oransje og Kathrine fortsetter til gult. Lars Erik setter ut på blå, Ylva og Remo forsetter begge til blå og Kathrine til hvitt. Lars Erik setter sin siste familiemedlem denne omgangen på blå, Ylva på grønt, Remo på rosa og Kathrine setter sin siste også på hvit.

Brettspillguiden tester brettspillet Ming DynastyNeste fase er å trekke inn kort, og Lars Erik er førstemann fremdeles og trekker inn en hestekjerre utenfor gult felt. Ylva tar inn en hestekjerre utenfor oransjefelt. Remo fortsetter på oransje felt og tar inn en rytter. Kathrine tar inn en rickshaw fra det blå feltet. Lars Eriks andre kort er en pram fra gult felt, Ylva en rickshaw fra grønt felt, Remo en hestekjerre fra oransje felt og Kathrine velger en hestekjerre fra hvitt felt. Det tredje kortet, en bærestol, tar Lars Erik fra gult felt, Ylva trekker en seilbåt fra oransje, Remo en seilbåt fra rosa felt, og Kathrine en pram fra gult felt. Det siste kortet, en seilbåt, trekker Lars Erik fra gul, Ylva tar en pram fra rosa, Remo tar igjen en bærestol fra rosa og Kathrine tar en rickshaw fra gult som sitt siste kort.

Lars Erik spiller ut en hestekjerre, flytter prinsen til gul provins og setter ut et familiemedlem i samme provins. Ylva spiller ut en seilbåt, flytter prinsen til grøn provins, der hun setter ut to familiemedlemmer. Remo spiller ut en rytter, flytter prinsen inn i oransje provins og setter ut en av sine familiemedlemmer på klosteret. Kathrine legger ut to kort, en rickshaw og en pram, og flytter prinsen over to grenser inn i gul provins og setter ut et familiemedlem der.
Lars Erik spiller ut en bærestol og fortsetter med prinsen inn i gul provins, men setter ikke ut noen familiemedlemmer. Ylva flytter prinsen sin tilbake til den oransje provinsen der hun setter ut to familiemedlemmer. Remo flytter prinsen videre inn i oransje provins og setter ut et familiemedlem. Kathrine spiller ut et kort og flytter prinsen sin over til hvit provins og setter ut to familiemedlemmer der, den ene på klosteret.
Lars Erik fortsetter videre i gul provins med prinsen og utfordrer Kathrines munk som går tilbake til distriktet og den blir en vanlig borger. Ylva flytter til blått distrikt og setter ut et familiemedlem. Remo flytter inn i grønn provins og tar et kloster. Kathrine passer.
Lars Erik fortsetter inn i blå provins og setter et familiemedlem i klosteret og det andre i provinsen. Ylva og Remo passer, Kathrine passet i forrige runde. Turen går igjen til Lars Erik som også passer.

Startspiller blir nå Ylva som starter med å sette ut et familiemedlem på blått kortfelt. Remo setter ut på grønt, Kathrine på rosa og Lars Erik på blå. Ylva setter ut andre familiemedlem på gult kortfelt, Remo på grønt, Kathrine igjen på rosa og Lars Erik på oransje. Ylva forsetter videre på gult kortfelt, Remo på rosa, Kathrine på hvit og Lars Erik på blå. Ylva setter seg på rosa, Remo på hvit, Kathrine og Lars Erik på grønn. Siste medlem setter Ylva på blå, Remo på gul, Kathrine setter sin på grønn og Lars Erik setter sin siste på oransje.

Spillerne trekker inn så mange kort fra kortfeltene til de har fem kort hver på hånden. Dette kan bety at de trekker inn forskjellig antall kort fordi de brukte forskjellig antall kort i forrige runde.

Ylva starter med å spille ut et kort og flytte prinsen inn i en annen blå provins og setter ut et familiemedlem der. Remo flytter prinsen videre i grønn provins og setter inn et medlem i klosteret og en ute. Kathrine flytter inn i rosa provins og gjør det samme som Remo. Lars Erik flytter prinsen videre i blå provins setter ut to medlemmer, et i kloster.
Ylva flytter videre i blått og setter ut et medlem. Remo flytter inn i rosa distrikt og setter et medlem i kloster og et ute. Kathrine spiller ut to kort og flytter prinsen inn i grønt distrikt der hun setter ut et medlem i provinsen. Lars Erik flytter prinsen til oransje distrikt og setter ut et medlem.Brettspillguiden tester brettspillet Ming dynasty
Ylva flytter til gult distrikt og setter ut et medlem. Remo flytter til gult distrikt og setter ut et medlem i klosteret. Kathrine flytter til neste provins i grønt område og setter ut et medlem. Lars Erik flytter til nytt oransje provins og setter ut et medlem.
Ylva flytter til nytt gul provins og setter ut et medlem. Remo passer. Kathrine velger å bruke jokeren sin med å flytte til hvitt område og setter ut et medlem der. Lars Erik flytter inn i grønt distrikt og setter ut et medlem. De andre passer.

Nå skal provinsene scores og familiemedlemmene rykker inn til byene fra distriktene.
Det er kun plass til tre familiemedlemmer i hver bydel, normale majoritetsprinsipper legges til grunn for fordeling av plassene. Munker teller ikke i majoritetsavgjørelsen. Provinsene er nummererte og man starter naturligvis med provins 1 (hvit). Det er kun et medlem i to av distriktene og begge tilhører Kathrine og de rykker inn og tar sine plasser i bydelene. I provins 2 har Lars Erik og Remo et familiemedlem hver i et distrikt så de tar også hver sin plass i bydelen, det samme skjer i det andre distriktet selv om Ylva har to medlemmer og Lars Erik har et medlem. Man går gjennom alle provinsene på denne måten. Og etter at alle har funnet sine plasser får spilleren provinsbrikker i henhold til hvor mange bydelsplasser en har i hver provins.

Ved opptelling etter første scoringsrunde har Ylva fått 3 blå, 2 gule, 2 grønne og 2 oransje provinsbrikker. Remo har 1 oransje, 1 grønn og 1 rosa, i tillegg får han 20 poeng for klostre (5×4). Kathrine har 2 hvite, 2 grønne, 1 gul og 1 rosa, hun får 8 poeng for sine klostre. Lars Erik 2 blå, 2 oransje, 1 grønn og 1 gul provinsbrikke, 12 poeng får han for sine klostre.

Før runden avsluttes kan spillerne returnere medlemmer tilbake til distriktene eller la de bli stående i bydelene for å få poeng. Man gjennomgår by for by, og hver spiller som har medlemmer i byen legger ned et av sine returkort med billedsiden ned. Kortene gir mulighet for å trekke fra null til tre medlemmer tilbake til distriktet. Medlemmer som blir stående gir 4 poeng og majoritet av bydeler gir ytterlig 4 poeng. Men straffen er at de gjenværende medlemmene i byene tas ut av spill.

OppsummeringRobert Watson
Robert Watson har innført en meget interessant spilldynamikk med feltene på enden av brettet som både angir hvor brikker skal plasseres ut og i tillegg hvilke kort spilleren kan trekke inn. Denne elegante nyvinningen vil nok dukke opp i andre spill i fremtiden. For uerfarne spillere kan nok dette virke litt uoversiktlig i begynnelsen, så vi anbefaler å prøvespille de to første rundene for å få oversikten.

Ming dynasty har enkle regler som passer uerfarne spillere, men allikevel nok dybde til å være interessant for de som liker utfordringer.

Det er likhetstrekk med Elfenland i forflyttningstankene, og spillet ellers er et områdekontrollspill. En kan kritisere spillet for å skape unødvendig frustrasjon, grunnet regelen om at en ikke kan sette ut familiemedlemmer om en flytter sin prinsfigur til et distrikt det allerede er en prins fra en av motstanderne. Vi tenker nok at dette er mer i tråd med Elfenland enn noe dårlig trekk.

Men, det skal sies at de store strategiske planene ikke er så enkle å gjennomføre i Ming Dynasty, både grunnet hindringen beskrevet ovenfor, men også fordi kortene også har relativt stor betydning. Til gjengjeld er det masser med taktiske valg, og planer kan hurtig endres.

Et annet godt trekk med spillet er at en stort sett har muligheter for å vinne gjennom hele spillet, selv om spillet kan bli noe repetitivt og kanskje litt lengre enn det burde være.

Alt i alt er Ming Dynasty et godt taktisk spill, som passer godt inn i familiespilltradisjonen i Tyskland. Her til lands vil vel spillet ligge akkurat på grensen mellom et familie- og strategispill. Uansett er spillet vel verdt å prøve om du finner beskrivelsen interessant.

HVA MENER LESERNE OM SPILLET

Årets Spill

  • 2021/2022
  • 2020/2021
  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
  • 2008
  • 2007
  • 2006
  • 2005

Årets Lommespill

  • 2021
  • 2020
  • 2018
  • 2017
  • 2016
  • 2015

Populære tagger

spill vinnere

STIKKORD

spill vinnere

Brettspillguiden

Om oss

Brettspillguiden er er en ren uavhengig forbrukeropplysningsside med kritikker, omtaler og artikler om brettspill og brettspilling. Vi organiserer og gjennomfører også kåringen av Årets Spill.

Brettspillguiden

  • Årets Spill
  • Årets Lommespill
  • Kritikker
  • Nyheter
  • Panelet
  • Kriteriene
  • Brettspillpriser
  • BSG i media
  • OM BSG
  • Kontakt

Brettspill-kategorier

  • 2 mannsspill
  • Abstrakt strategi
  • Årets spill vinnere
  • Barnespill
  • BSG Anbefaler
  • Familiespill
  • Ferdighetspill
  • Hjernevrider
  • Kortspill
  • Kunnskapsspill
  • Lett strategi
  • Selskapsspill
  • Strategispill
  • Terningspill
Brettspillguiden Copyright © 2023.