Brettspillguiden

Menu
  • Årets Spill
  • Årets Lommespill
  • Kritikker
  • Nyheter
  • Panelet
  • Kriteriene
  • Brettspillpriser
  • BSG i media
  • OM BSG
  • Kontakt
  • Logg inn
  • Årets spill vinnere
  • 2 mannsspill
  • Abstrakt strategi
  • Barnespill
  • BSG Anbefaler
  • Familiespill
  • Ferdighetspill
  • Kortspill
  • Kunnskapsspill
  • Lett strategi
  • Selskapsspill
  • Strategispill
  • Terningspill

Modern art

Modern art
BSG poeng 75/100
Spillets rangering: 0/10 poeng (0 stemmer)
  • Kompleksitet
    Enkel
    Avansert
     
     
     
     
     
     
     
  • Erfaring
    Ingen
    Ekspert
     
     
     
     
     
     
     
  • Ferdigheter
    Hell
    Kløkt
     
     
     
     
     
     
     
  • Ventetid
    Ingen
    Lang
     
     
     
     
     
     
     
Utgiver:
Lautapelit
Utvikler:
Reiner Knizia
Distributør:
Enigma distribution
Kategori:
BSG Anbefaler Familiespill Lett strategi
Antall spillere:
3 - 5 spillere
Pris:
250,-
Tidsbruk:
40 - 60 minutter
Utmerkelser:
2009 - Nominert, Årets Familiespill
Målsetting:
Tjenes mest penger over fire sesonger ved hjelp av auksjoner
Passer for:
Kunstinteresserte som vurderer å starte galleri
Spilldynamikk:
Start en auksjon, kjøp eller selg malerier i et forsøk på å sikre deg de mest populære kunstnerne
Forbredelser:
Del ut 9 kort til hver spiller samt 100 000 i penger
År:
1992
Språk:
Norsk
Ytterligere opplysninger:
http://www.lautapelit.fi

Innhold
1 markedsverdibrett
70 kort med malerier av 5 forskjellige kunstnere
5 spillerskjermer
Mange pengerbrikker i 5 ulike markører
12 svarte verdimarkører

Design/Tematikk
Tanken bak spillet er å være gallerieiere som kjøper og selger malerier i håp om å tjene mest penger gjennom auksjoner. Tematikken er mindre påklistret enn mange av Knizias senere spill, og for mange spillentusiaster ansett som et av beste auksjonsspillene laget så langt. Spillet blir også ansett som et av spillene i auksjonstriologien til Knizia, som ellers inkluderer Ra og Medici.
Mordern Art har vært utgitt i mange varianter i mange forskjellige land, og da som oftest tilpasset det lokale markedet ved å bruke lokale kunstnere. Dessverre for oss nordmenn er det en finsk utgiver av den norske utgaven og det har ført til at det er finske kunstnere som blir presentert for oss.

Spillets eskedesign er bedre enn originalen, men en kan undres over hvorfor det er valgt tegneseriefigurer med et mildt sagt barnslig uttrykk når temaet er såpass virkelig og det brukes reelle kunstverk i spillet. Dette ”problemet” er også tilfelle på deler av innholdet regelheftet og skjermene. Det står i sterk kontrast til de flotte kunstverkene som presenteres på kortene. Brettspillguiden tester brettspillet Modern Art

Skjermbrettene er også grunnlag for til en annen innvending; de er så små at de kan brukes til å skjule noen ting. Det er greit at ting skal produseres rimelig, men komponentene må da i det minste fylle sin funksjon! Ellers er komponentene av helt fin kvalitet, med kort med avrundende hjørner og pengebrikker i tykk kartong.

Reglene er godt oversatt, selv om også disse reglene originalt er litt omstendelige. Det kunne nok med fordel vært laget noen bulletpoints for å slippe unna litt tekst, og en kan ønske seg et oppsett med hurtigregler til oppfriskning. Men, alt i alt er reglene gode.

Målsetning
Konkurransen består i å bli det mest lønnsomme galleriet etter fire sesonger, med kjøp og salg i løpet av sesongen og realisering av alle kjøpte malerier ved sesongens slutt.

Regler/Spilldynamikk
Spilleren i tur starter en auksjon ved å velge et kort fra hånden. Hver at kortene har i tillegg til et maleri et symbol på seg. Dette symbolet angir hva slags auksjonsform det skal være for dette maleriet.
Åpne auksjoner: fungerer som en vanlig auksjon, som vil si at alle spillerne gir bud uten at det er en turordning. Auksjonarius styrer auksjonen og gir tydelig beskjed når den nærmer seg slutten.
Enkelt bud: Hver spiller får etter tur gi ett bud, auksjonarius går til sist.
Hemmelige auksjon: Alle spillerne skjuler en sum penger i hånden, og de åpnes samtidig.
Fastpris auksjon: Auksjonarius angir en pris og spillerne får etter tur anledning til å kjøpe eller passe. Første spiller som kjøper vinner maleriet.
Dobbeltauksjon: Auksjonarius legger ned et ekstra bilde av samme kunstner, eller neste spiller om auksjonarius ikke kan eller vil legge ned det andre bildet. Vinnerbudet skal i så fall deles mellom de to selgende spillerne.

Generelle regler for alle auksjonene er at alle bud må være delelig på 1000 (som er minste myntenhet), en kan ikke by mer enn man faktisk har, om ingen byr på et maleri får auksjonarius maleriet gratis og alle kjøpte malerier legges åpent foran spilleren.

Nå en spiller ønsker å auksjonere bort det femte maleriet til en kunstner er sesongen umiddelbart slutt. Dette kortet auksjoneres ikke bort, men legges tilbake i esken sammen med de kjøpte maleriene fra hver spiller etter at de er solgt. De kjøpte maleriene må nå selges, og deres verdi er avhengig av hvor mange malerier kunstneren har solgt i løpet av sesongen. Jo flere solgte malerier, jo høyere verdi. Kunstneren med flest malerier solgt i sesongen blir verdsatt til 30 000, neste til 20 000 og den tredje mest solgte kunstneren 10 000 for hvert maleri. Den fjerde og femte mest solgte har ingen verdi. Det er også her verdibrettet kommer i bruk. Kunstneren er satt i en gitt rekkefølge på brettet, og dette er gjort fordi det er forskjellig mengde malerier fra de forskjellige kunstnerne. Kunstnerne lengst til venstre har færre malerier enn de til høyre. Dette blir også skillet om to eller flere kunstnere har solgt like mange malerier. Da vil kunstneren lengst til venstre få høyere verdi enn de til høyre. På brettet er det også fire felter nedover under hver kunstner. Her legges det en markør for hver sesong, og denne verdien blir liggende til senere sesonger. Dette vil si at om kunstner 1 i første sesong var mestselgende legges det en 30 000 markør i øverste felt under denne kunstneren. Så lenge denne kunstneren er blant de 3 mestselgende i en eller flere etterfølgende sesonger blir disse 30 000 lagt til verdien av hvert maleri. Brettspillguiden tester brettspillet Modern Art

Alle spillernes kjøpte malerier blir son sagt solgt enten de gir penger eller ikke, og de samles inn og legges tilbake i esken. Til neste sesong får hver spiller flere kort avhengig av hvor mange spillere det er. Disse tas opp på hånden sammen med de som ikke ble solgt i foregående runde(r).

Typisk spillrunde
Ylva starter spillet, etter at alle har fått 9 malerier og 100 000 i cash. Hun tilbyr et bilde av Järnström hvor hver spiller kun får gi ett bud på omgang. Remo byr 20, Kathrine 30, Lars Erik passer og det gjør Ylva også. Kathrine betaler 30 til Ylva og turen går videre til Remo. Han legger ut et bilde av Taleva og forlanger 30 for det. Kathrine passer, Lars Erik passer og Ylva tenker seg litt om før hun faktisk betaler Remo det han forlangte. ”Det var dyrt, men du har sikkert en snedig plan så da kjøper jeg” kommenterer hun smilende. Kathrine tilbyr et Leimu bilde, med skjult budgivning. Alle spillerne finner frem penger bak skjermbrettet sitt og holder dem skjult i hånden inntil alle er klare. Kathrine har selv lagt inn 10, det samme har Remo, mens Lars Erik har lagt 20 og Ylva ingen ting. Lars Erik legger ned et nytt Leimu bilde og forlanger 20 for det. Ylva kjøper det med en gang.

Ylva legger ut nok et Leimu bilde til vanlig auksjon. Remo byr 20. Kathrine tenker seg litt men passer. Lars Erik er også usikker men passer. ”Det må da blir verdt 30… eller det er jo ikke noe poeng å gi meg 30 kanskje når en kun får 30 igjen ved salg” mumler hun for seg selv. ”Akkurat, pluss at du blir sittende med 30 penger mer enn meg om jeg byr det” utdyper Lars Erik. Ylva passer og Remo får maleriet til 20.

”Nå antar dere jo alle at Leimu vil bli den mest populære kunstneren, og det er jo slettes ikke sikket enda” minner Remo om. Han legger ned et Taleva bilde med et x 2 symbol, og Kathrine kan derfor også legge ut et Taleva bilde om hun har og vil. Det har hun, så auksjonen for de to bildene begynner hos Lars Erik og auksjonsformen defineres av kortet Kathrine la ned. Det er en åpen auksjon og alle spillerne kaster seg over henne med budene sine. Det ender med at Ylva får tilslaget til 50. Denne summen deles likt mellom Remo og Kathrine. ”Jeg vil ikke gi opp Leimu enda” sier Lars Erik og legger ut et nytt bilde av kunstneren. Her er det enkeltbud som gjelder. ”Det var jo typisk” sier Ylva og byr 5. Remo smiler og byr 20. ”Hvorfor skal du hele tiden presse prisen sånn” sier Kathrine og by 21. Hun får tilslaget og gir pengene til Lars Erik.

”Nå kan jo ikke Taleva bli verdt mer enn 20” mumler Ylva lett bitter og legger ut et nytt Järnström bilde for salg, som hun forlanger 20 for. Det blir 3 ganger pass og hun kan ta det inn i samlingen sin uten å betale for det. ”Den var ikke dum, Ylva. Nå tjener du minst 10, og det kan bli mer” smiler Remo. Han legger ut nok et Leimu bilde for lukket auksjon. ”Da avsluttes første sesong og vi må selge maleriene våre” sier Remo. Brettspillguiden tester brettspillet Modern Art

Det er 4 malerier av både Leimu og Taleva rundt bordet, men siden Leimu er lengst til venstre legges 30 markøren under hans navn. 20 markøren legges under Taleva og Järnström får 10’er markøren. Remo får 30 for sitt Leimu bilde. Kathrine får 40 får sitt Leimu og sitt Järnström bilde. Lars Erik får 30 får sitt Leimu bilde og Ylva får 30 + 3×20 + 10 = 100 for sine bilder. Stillingen ved dette tidspunktet er selvfølgelig hemmelig for spillerne og de solgte maleriene pluss det siste som ble lagt ut fr salg legges i esken og er ute av spillet. Spillerne får 4 nye malerier hver og neste sesong settes i gang av Kathrine.

Oppsummering
Auksjonsspill er nesten blitt en egen sjanger, og dette er et av de beste når det gjelder forbindelsen til temaet. Selvfølgelig litt merkelig at en også kan by på de en auksjonerer bort, men det kan sikkert være reelt også i den virkelige kunstverdenen. Selv om spillet har vært ute på det internasjonale markedet i mange år, så tåler det tidens tann svært godt, og kan fremdeles trygt anbefales.

En av styrkene til auksjonsspill er at alle spillerne alltid er med og man kan ikke ”sløve” seg gjennom spillet. Her må en være fokusert, og valgene i dette spillet angående potensielle verdier for et maleri kan mang en spiller litt hodebry. Det er til og med mulig å vinne dette spillet uten å ha kjøpt et eneste maleri om en bare er flink til å tilby de rette maleriene i auksjoner!

Et lite skår i gleden er at spillet har den tendens til å favorisere erfarne spillere, da verdisettingen kan være litt vanskelig å få ”has på” for nye spillere. Men, la ikke en runde eller to med tap overfor en erfaren spiller gå innpå deg – snart er det du som tar kontrollen. Mordern Art er et ”må ha” spill om du ikke har noen auksjonsspill i hylla fra før.

No Responses

HVA MENER LESERNE OM SPILLET

Årets Spill

  • 2021/2022
  • 2020/2021
  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
  • 2008
  • 2007
  • 2006
  • 2005

Årets Lommespill

  • 2021
  • 2020
  • 2018
  • 2017
  • 2016
  • 2015

Populære tagger

spill vinnere

STIKKORD

spill vinnere

Brettspillguiden

Om oss

Brettspillguiden er er en ren uavhengig forbrukeropplysningsside med kritikker, omtaler og artikler om brettspill og brettspilling. Vi organiserer og gjennomfører også kåringen av Årets Spill.

Brettspillguiden

  • Årets Spill
  • Årets Lommespill
  • Kritikker
  • Nyheter
  • Panelet
  • Kriteriene
  • Brettspillpriser
  • BSG i media
  • OM BSG
  • Kontakt

Brettspill-kategorier

  • 2 mannsspill
  • Abstrakt strategi
  • Årets spill vinnere
  • Barnespill
  • BSG Anbefaler
  • Familiespill
  • Ferdighetspill
  • Hjernevrider
  • Kortspill
  • Kunnskapsspill
  • Lett strategi
  • Selskapsspill
  • Strategispill
  • Terningspill
Brettspillguiden Copyright © 2023.