Mykerinos

BSG poeng | 73/100 |
Kompleksitet
EnkelAvansertErfaring
IngenEkspertFerdigheter
HellKløktVentetid
IngenLang
- Utgiver:
- Lautapelit
- Utvikler:
- Nicolas Ouri
- Kategori:
- Lett strategi
- Antall spillere:
- 2 - 4 spillere
- Pris:
- 400,-
- Tidsbruk:
- 40 - 50 minutter
- Målsetting:
- Score flest poeng ved å sikre seg gravfelter
- Passer for:
- Investorer som er lei av aksjer og handelsvarer
- Spilldynamikk:
- Plasser ut graverne dine på de arkeologiske områdene, for deretter å dominere dem og sikre en disse poengene
- Forbredelser:
- Fordel kuber, stokk brikkene og legg dem ut
- År:
- 2005
- Språk:
- Norsk
- Ytterligere opplysninger:
- http://www.ystari.com/
Innhold
4 x 25 utgravere (i blått, rødt, grønt og hvitt)
36 terreng- og sponsorkort
19 forskjellige markører
5 sponsormarkører (oransj, svart, brun, gul og lilla)
1 spillebrett
Design/Tematikk
Spillernes valg hver runde i denne fasen består i å:
Starte ny utgraving – plassere en arkeolog på en valgfri parsell som er ledig.
Utvide en utgraving – plassere ut 2 arkeologer på parseller ved siden av en allerede påbegynt utgraving spilleren har satt i gang.
Få sponsorhjelp – bruke fordelen til en av sponsorene en har sikret seg i en tidligere omgang.
Passe – Ikke gjøre noen ting, men legge en markør på rett plass på ”pass-linjen”. Dette kan være viktig, da den passer først vil vinne uavgjorte situasjoner i fase 2, og den som passer sist blir startspiller i neste omgang. Eventuelle ubenyttede arkeologer beholdes og kan brukes i neste omgang.
I den andre fasen er det opptelling. Dette er løst som et rent områdekontrollspill, som vil si at en teller opp hvor mange arkeologer hver spiller i hvert av de 4 områdene. Spilleren med flest arkeologer i et område kan så velge mellom å enten ta en av delene fra dette området, eller plassere ut en arkeolog i museet. Tar spilleren en av delene, scores eventuelle poeng med en gang, og delen snus og legges åpent foran spilleren. Spilleren på andreplass får samme valget. Om en av de to første spillerne eller begge velger å plassere en arkeolog i museet, får eventuelt tredje og fjerde spiller plukke inn kort. Men de kan ikke sette arkeologer i museet. Fra neste runde kan en altså velge å benytte fordelen denne sponsoren gir. Det er 5 sponsorer:
Lord Lemon – Ved å benytte dennes fordel kan spilleren bryte regelen om å ikke plassere arkeologer på parseller med pyramider.
Sir Brown – Plassere en arkeolog i museet.
Mrs Blackmore – Spilleren kan plassere ut 2 arkeologer når en starter en ny utgraving (istedenfor den normale ene).
Colonel Tangerine – Spilleren kan sette ut 3 istedenfor 2 når en utvider en utgraving.
Lady Violet – Spilleren kan plukke en ny arkeolog fra ”banken” og utføre en av de normale handlingene i tillegg.
På slutten av spillet (etter runde 4), skal det gjennomføres en sluttscoring. Her får spillerne poeng for de posisjonene de har sikret seg i museet. Men også her kommer sponsorene inn i bildet. Museet har 5 fløyer, og hver fløy er sponset av en av sponsorene. I utgangspunktet får spilleren 1 poeng for et sponsorkort, men har en sikret seg et rom i museet, får kortene denne verdien. I tillegg får spillerne 5 bonuspoeng for hvert sett en har med alle 5 sponsorer.
Typisk spillrunde
Før spillet starter legges det ut 4 gravfelter, bestående av 2 brettdeler, og det plasseres sponsormarkene tilfeldig i musefløyene. Spillerne får så 8 kuber (ved 4 spillere) som er arkeologene deres.
Remo begynner en utgraving i den øvre høyre delen av utgravingsområdet. Lars Erik følger opp med en utgraving i det nedre venstre hjørne. ”Her blir det kamp om poengene” sier Ylva starter en utgraving ved siden av Lars Erik, og den ene delen i dette området er verdt 3 poeng. Kathrine setter i gang en utgraving i nedre høyre område.
Remo utvider sitt område og plasserer ut 2 arbeidere, og ettersom han plasserer ut på den øvre delen av området, sikrer han seg det siden det er mange pyramider på delen. Lars Erik, Ylva og Kathrine gjør det samme, uten at noen av dem klarer å sikre seg en del enda.
Remo utvider igjen og kommer ned mot Kathrines område. Lars Erik starter en ny utgraving i øvre venstre felt. Det samme gjør Ylva. Kathrine starter en ny i nedre venstre område.
Remo starter en ny utgraving i nedre venstre felt. Lars Erik starter et nytt område i øvre venstre av området. Ylva utvider sitt område i nedre høyre hjørne. Kathrine utvider området hun startet forrige omgang.
Remo utvider sitt nye utgravingssted i nedre venstre hjørne. Lars Erik, Ylva og Kathrine gir seg.
Siden Remo ikke har flere arbeidere igjen, er runden over, og det skal telles opp. I øvre venstre hjørne. Både Kathrine og Lars Erik har 2 arbeidere i dette område, men siden Lars Erik gav seg først velger han kort først. Kathrine velger å ikke ta det andre kortet, men heller plassere ut en arbeider i museet.
I området øverst til høyre er Remo totalt dominerende og han velger seg et kort. Dernest tar Kathrine det andre kort.
I det nedre venstre hjørne, vinner Lars Erik igjen takket være sin posisjon på passerekkefølgen. Remo velger å plassere ut en arbeider i museet, og Ylva får det siste kortet.
I det siste området, er Ylva dominerende og plukker inn et kort. Kathrine tar det andre kortet, så Remo får ingenting.
I den neste runden kan spillerne benytte sine nyervervede sponsorer.
Oppsummering
Ystari har blitt en hurtigstigende stjerne på brettspillhimmelen, og dette gjør ikke skam på ryktet. Det er riktig nok det enkleste og raskeste spillet fra denne utgiveren så langt, men det har stor dybde og er mer enn nok av kinkige valg.
Det er definitivt strategier å følge i spillet, men det blir primært et taktisk spill hvor utplasseringene av arkeologene blir viktigst. Bruken av sponsorene og ikke minst plasseringene i museene skaper grunnlaget for de strategiske valgene, mens utplasseringene av arkeologene i områdene skaper de taktiske.
Løsningen med å ha en dobbeltfunksjon på områdedelene er nyskapende og interessant. Og i tillegg gir den spillet stor variasjon, som igjen fører til at spillet får en ganske lange levetid.
Som en vil oppdage ved å spillet Mykerinos, er det mange valg å ta stilling til, og ikke alle er like enkle å løse. Skal jeg velge kortet som gir meg 2 poeng med en gang og gir meg en fordel jeg har lyst på, eller skal jeg ta enda et kort som vil være verdt 5 poeng ved spillet slutt? Burde jeg ta et kort eller sikre 5-poengsrommet i fløyen med sponsoren jeg allerede har en sponsor i?
I Mykerinos er spillerne arkeologer på jakt etter skatter i Egypt, som etterpå skal stilles ut i et Museum. Underveis kan spillerne sikre seg støtten fra 1 av 5 velgjørere. Temaet er vel ikke akkurat en integrert del av spilldynamikken, men det kan sies om de fleste europeiske spill.
Spillets design er greit, om enn litt mørkt. Mye brunlige farger, men det er vel med å skape stemningen rundt utgravinger.
Ellers holder både kort, brikker og kuber standard europeisk kvalitet.
Regelheftet er godt, om enn litt omstendelig ved første gjennomlesning. Det kan være litt vanskelig å forstille seg spillet etter kun å lest reglene, så det kan anbefales å kun lese rakst igjennom og heller ta reglene i etapper ved første gjennomspilling. I tillegg har det vissnok vært en trykkfeil i heftet hva designet angår. Teksten skal ligge over et bakgrunnstrykk bestående av hieroglyfer, men dette har ikke lykkes så godt, med det resultat at teksten kan være vanskelig å lese.
Målsetning
Å skaffe seg flest poeng ved å sikre de beste utgravingsfeltene og samtidig holde av gode plasser i museet til scoringen ved slutten av spillet. Hvert
Regler/Spilldynamikk
Mykerionos virker litt vrient ved første gjennomlesning av reglene, men er egentlig ganske greit. Spillerne plasserer ut arkeologer i utgravingsfeltene, og vinner deretter støtte fra sponsorene. I tillegg må spillerne sikre seg gode posisjoner i museet som skal vise frem det som graves frem.
I den første fasen av spillet legges utgravingsfeltene opp. De består av 4 områder (6 i siste runde) med 2 deler i hvert. Hver del har 6 parseller, hvorav enkelte er blokkert grunnet pyramider. Det er på disse parsellene at spillerne plasserer ut sine arkeologer. De 8 delene har i tillegg til denne praktiske funksjonen, en annen viktig funksjon; sponsorer. På baksiden av delene er det en sponsor, og disse gir fordeler som spillerne kan bruke senere. Noen av delene gir også seierspoeng.
HVA MENER LESERNE OM SPILLET