Nations the dice game

BSG poeng | ?/100 |
Kompleksitet
EnkelAvansertErfaring
IngenEkspertFerdigheter
HellKløktVentetid
IngenLang
- Utgiver:
- Stronghold games
- Utvikler:
- Russan Håkansson
- Distributør:
- Spillbrett.no
- Kategori:
- Familiespill Lett strategi
- Antall spillere:
- 1 - 4 spillere
- Tidsbruk:
- 20 - 45 minutter
- Lignende spill:
- Nations the dice game
- Målsetting:
- Utvikle riket fortere og bedre enn mostanderne
- Passer for:
- Alle som liker å legge skjebnen i Fru Fortunas hender
- Spilldynamikk:
- Kast terningen og bruk dem til å skaffe brikker til riket eller underet
- Forbredelser:
- Bland brikkene for de forskjellige aldrene
- År:
- 2014
- Språk:
- Norsk
Vi har bare spilt det opprinnelige Nations et par ganger da det kom ut, da en i spillgruppen hadde det med seg. Men det er for lenge siden til at vi kan sammenligne, så vi forholder oss til denne versjonen som den fremstår.
I dette spillet representerer hver spiller en av stormaktene i antikken, og målet er å bygge sin nasjon raskere og bedre enn motspillerne, for å ha flest poeng ved spillets slutt.
Og siden spillet er slutt etter kun fire runder, føler en hele tiden presset og frustrasjonen over at det er så mye en vil gjøre.
Hver spiller får et spillerbrett og 5 hvite spesialterninger, samt to sjetonger (en kast igjen og en pengeressurs). Terningene har ressurssymboler; penger, korn, sverd, stein og bøker.
Så blandes de forskjellige brikkene for de fire aldrene hver for seg og stables ved siden av utviklingsbrettet. Disse brikkene representerer utviklingstrinn, og har en kostnad, basert på hvilken rad de ligger på (1-3) og symbol for hva slags ressurs som trengs. Så en brikke med et pengesymbol som ligger på andre rad, vil altså koste 2 penger å skaffe seg. Men det viktigste er jo at de vil gi den som bygger dem en eller annen fordel. Fordelen kan være flere sjetonger, nye terninger og/eller seierspoeng.
Aldersbrikkene er delt inn i fire forskjellige typer; rådgivere (gir sjetonger), nyvinninger (gir nye terninger), undere (gir seierspoeng og kolonier (som gir sjetonger). Det er litt forskjellige varianter, men dette er “normalen”.
I din tur kaster du dine 5 hvite terninger og velger deretter én av tre handlinger; kjøp aldersbrikke, bygge et under eller kaste terningene på nytt. For å gjøre den siste handlingen må en bruke en kast-på-nytt-sjetong. For å kjøpe en brikke, må en rett og slett betale det påkrevde antallet ressurser med symbolene på terningene. Undere kjøpes på vanlig vis, men må plasseres på det angitte feltet på spillerbrettet ditt, og senere bygges ved å betale en byggekostnad i stein.
Alle terninger og sjetonger som brukes i runden, flyttes fra området foran deg til et felt på spillerbrettet. Noe som gjør det enkelt å følge med på hva en har gjort og hvilke ressurser en fremdeles har igjen til benyttelse.
Det store poenget her er jo kjøpe av brikker for å utvikle riket ditt, og valgene om hvilke en bør ta når er viktige. Og alle har jo noe for seg, men det vil nok lønne seg å fokusere litt, og ikke gå for å forfølge alle mulighetene. For et viktig poeng med dette spillet er at de terningene en begynner med byttes ut i løpet av spillet, etterhvert som en skaffer seg brikker som gir deg til blå, gule eller røde terninger. Disse terningenen har de samme ressurssymbolene, men er mer spisset mot gitte ting (blå har bøker og steiner, rød har sverd og korn, mens gul har korn og penger). Dette vil altså forenkle kjøp av forskjellige brikker, men like viktig poeng på slutten av hver runde.
For, runden er over når alle har brukt alle sine muligheter og passet. Da er det en rundeskåring av poeng. Først og fremst teller en opp eventuelle bøker en har igjen og flytter spillerbrikken opp langs bok/læringsstien på poengbrettet. Poenget her er at hver spiller får like mange poeng som han/hun har spillere bak seg. Dernest er det muligheter for å score poeng på hendelesbrikken som legges ut på poengbrettet ved starten av hver runde. Den angir hvor mye korn som trengs for å unngå sult og derigjennom få poeng, ved siden av å angi poeng for å gå til krig (gitt antall sverd). Men mellom sult og krig avgjøres spillerrekkefølgen for neste runde. Spilleren med flest sverd blir startspiller, og nestmest andre spiller, osv.
Nations the dice game er et annerledes, spennende, frustrerende og relativt raskt terningspill, som hele tiden holder spenningen oppe. Spilldynamikken er nyskapende og elegant, samtidig som den gir interessante valg. Det er spennende fordi det er så mye en har lyst til å gjøre, men så begrensede muligheter og ikke minst konkurrenter som har lyst på de samme tingene. Det kan være veldig frustrerende både med terningkastene i seg selv, som jo alltid er til stede i rene terningspill, men her kan man også føle dobbeltstraffet ved å i tillegg bli værende som siste spiller, og derigjennom få færre muligheter.
Vi syns dette er et veldig godt terningspill, og siden det spilles relativt raskt, får en heller be til fru Fortuna før neste spill og håpe at terningene ruller din vei, om det ble et begredelig resultat i første spill.
HVA MENER LESERNE OM SPILLET