No thanks!

BSG poeng | 69/100 |
Kompleksitet
EnkelAvansertErfaring
IngenEkspertFerdigheter
HellKløktVentetid
IngenLang
- Utgiver:
- Z-man games
- Utvikler:
- Thorsten Gimmler
- Distributør:
- Enigma distribution
- Kategori:
- Familiespill Kortspill
- Antall spillere:
- 3 - 5 spillere
- Tidsbruk:
- 15 - 30 minutter
- Målsetting:
- Score færrest mulig poeng
- Passer for:
- Fetter-Antoner i alle aldere
- Spilldynamikk:
- Trekk inn kortet eller legg inn en sjetong
- Forbredelser:
- Stokk kortene og fordel sjetonger
- År:
- 2004
- Språk:
- Engelsk
- Ytterligere opplysninger:
- http://www.zmangames.com
Innhold
33 kort (nummerert fra 3 til 35)
55 sjetonger
Design/Tematikk
Spillet består jo kun av en kortstokk og noen små sjetonger, så det er ikke noe tema å ta opp. Kortene er av god kvalitet, med plastikkbelegg. Sjetongene er små plastikksjetonger.
Reglene er forklart på en halv A4 side, men er nesten for omstendelige skrevet. Spillet er så enkelt at det nesten kan forklares med en setning.
Målsetning
Score færrest poeng ved å ta inn få kort, men mange sjetonger. Kortene gir poeng i henhold til verdien, mens sjetongene gir minuspoeng.
Regler/Spilldynamikk
Enkelt forklart: ta kortet som ligger fremme med dertilhørende sjetonger eller legg inn en sjetong. De 35 kortene stokkes, og 9 legges til side. Så legges bunken midt på bordet, og første spiller snur det øverste kortet. Valget da består i å enten ta inn kortet eller ikke. Hvis en ikke vil ta inn kortet, så må en legge inn en sjetong. Når en spiller så vil ta kortet, tar denne kortet og alle sjetonger som er lagt inn.
Eneste tilleggsregel er at om en tar inn et kort som enten er rett over eller under verdien på et kort en allerede har tatt inn, så kan det nye kortet legges bak eller foran dette kortet. Dette vil si at om en har 21 liggende foran seg, og en tar inn 22, kan dette siste kortet legges bak 21, og endrer således ikke poengsummen ved spillets slutt. Dette betyr også at en har muligheten til å forene to ulike kort. Eksempelvis; om en har 21 og 23 liggende foran seg, og 22 kommer opp, kan en altså legge dette foran 23 og deretter legge begge kortene bak 21. På den måten har en gått fra å ha 44 poeng, til kun å sitte med 21.
Ved spillets slutt telles poengene opp ved å legge sammen alle ”åpne” kort, og deretter trekke fra alle sjetongene. Spilleren med færrest poeng vinner.
Typisk spillrunde
Spillerne får 11 sjetonger hver. Så stokkes kortbunken, og 9 kort legges til side. Disse er ute av spill. Sjetongene bør holdes skjult for de andre spillerne, typisk i hånden.
Kathrine starter og snur det øverste kortet i bunken – 9. Hun legger ut en sjetong for å slippe å ta inn kortet. Det samme gjør Lars Erik og Ylva. Remo tenker seg litt om og tar inn kortet og de tre sjetongene. Han legger kortet åpent foran seg, og snur så det øverste kortet i bunken – 21.
”Det tar jeg ikke inn så her er en sjetong” sier Remo og lar turen gå til Kathrine. Verken hun, Lars Erik eller Ylva er heller interesserte så alle legger inn en sjetong. Remo legger inn sin andre, det samme gjør Kathrine, men Lars Erik tar inn kortet og de 6 sjetongene.
Så snur han det neste kortet i bunken – 17, før han legger ned en sjetong. Det samme gjør Ylva, Remo og Kathrine. Så legger Lars Erik, Ylva og Remo ut sjetonger nok en gang før Kathrine trekker inn kortet og de 7 sjetongene.
Hun trekker opp neste kort – 12, og legger ned en sjetong. Det samme gjør Lars Erik, Ylva og Remo. Når turen kommer tilbake til Kathrine legger hun ut en ny sjetong, og det samme gjør Lars Erik og Ylva. ”Da tar jeg inn, jeg kan jo ha flaks og få 10 og 11, så jeg kan bygge sammen mine to kort” sier han muntert.
Han trekker neste kort – 35, som er det høyeste i bunken, og legger naturlig nok ut en sjetong. Alle legger ut sjetonger i fire omganger, og Kathrine tenker lenge før hun legger på sin femte. Lars Erik bestemmer seg for å ta inn kortet, og får samtidig 18 sjetonger.
Neste kort er 31, og alle legger ut sjetonger for første runde. ”Da lar jeg det går til Ylva” sier Lars Erik og legger på sin andre sjetong og kan konstatere at Ylva ikke har noen og følgelig må ta inn kortet.
Ylva legger opp det nye kortet – 28, og legger ut en sjetong. Det samme gjør Remo, Kathrine og Lars Erik. Ylva får kortet i retur, og legger ut en ny sjetong. Det samme gjør Remo, Kathrine og Lars Erik. ”Det var da fælt hvor vanskelig det var å bli kvitt det kortet der da” mumler Ylva, og legger ut en ny sjetong. Remo følger, mens Kathrine nok en gang tenker seg om litt før hun til slutt tar inn kortet og de medfølgende 14 sjetongene. ”Jeg hadde jo bare 4 sjetonger igjen, så jeg tror det var det beste jeg kunne gjøre” sier hun trøstende til seg selv.
Hun snur opp det nye kortet – 8, og legger ut en sjetong. Det samme gjør Lars Erik og Ylva. ”Takker” kommenterer Remo kjekt og plukker inn kortet og de tre sjetongene. Han kan nemlig plassere dette kortet over sitt 8’er kort, og har derfor intet problem med å ta det inn.
Spillet forsetter på denne måten til alle kortene i bunken er snudd og fordelt. Da scores det poeng. Hvert åpent kort foran hver spiller er verdt like mange poeng som tallverdien på kortene. Til slutt trekkes eventuelle sjetonger fra denne summen. Den med færrest poeng vinner spillet.
Oppsummering
På tross av å være et så enkelt konsept, så har spillet en svært ”tyn-hellet-ditt-så-langt-du-tør” dynamikk. Det er det jo for så vidt mange spill som gjør, men dette fungerer nesten optimalt. Selv om det er relativt få valg, kan de være vanskelige nok; skal jeg legge inn en sjetong og satse på at det går rundt en runde til? Det kortet betyr det ingen ting om jeg tar inn, men hvor lite vil de andre spillerne har kortet?
Har du ikke noe liknende spill i samlingen, er dette herved anbefalt. Det fungerer utmerket som oppvarming til pokerlaget eller som fyll mellom noen større spill.
HVA MENER LESERNE OM SPILLET