Odin's ravens

BSG poeng | 71/100 |
Kompleksitet
EnkelAvansertErfaring
IngenEkspertFerdigheter
HellKløktVentetid
IngenLang
- Utgiver:
- Kosmos
- Utvikler:
- Thorsten Gimmler
- Distributør:
- Enigma distribution
- Kategori:
- 2 mannsspill Kortspill Lett strategi
- Antall spillere:
- 2 - 2 spillere
- Tidsbruk:
- 30 - 50 minutter
- Målsetting:
- Førstemann til 12 poeng
- Passer for:
- Odin-tilhengere med sans for racing
- Spilldynamikk:
- Spill ut kort til tilbehørbunken, den magiske vei bunken eller flytt ravnen
- Forbredelser:
- Legg opp et magisk veikort, legg opp den 9 kort flyruten, stokk spillerkortene og trekk 5
- År:
- 2002
- Språk:
- Engelsk
- Ytterligere opplysninger:
- http://www.kosmos.de/
Innhold
40 landskapskort
2 sett med spillerkort (25 flykort og 8 Odinkort)
6 magisk veikort
1 Odin-markør
2 ravner
Design/Tematikk
Utvikler eller utgiver har hetet temaet til dette fra spillet fra våre forfedres mytologi, og denne gangen er det Odins ravner, Hugin og Munin som står i fokus. Som kjent var disse ravnene Odins kontrollerende øyne i verden, og legger ut på flyturen gjennom verden hver morgen for å returnere til Odin om kvelden med sine rapporter.
Hvor den grafiske designeren har hentet sin inspirasjon fra er nok et helt annet spørsmål. Vi må anta personen som er avbildet på esken skal være Odin, og da blir det fort finn 3 feil leken som kommer i fokus. Vikingene hadde ikke horn i hjelmene sine. Odin hadde ikke to øyne; han ofret det ene i Mimes brønn (kunnskapens brønn). Og treet som står i bakgrunnen er vel noe pinglete til å skulle være Yggdrasil – verdenstreet hvor Odin hang i 9 døgn for å lære verdens hemmeligheter. Men, men heldigvis skjemmer ikke grafikken spilldynamikken…
Ellers er innholdet både tydelig og greit illustrert, og kortene holder normal tysk kvalitet.
Reglene er godt satt opp og gir lite rom for misforståelser. Det er riktignok noen som ikke har forstått støttebunken. Det skal vi prøve å klargjøre her, selv om det egentlig ikke er særlig vrient.
Målsetning
Første spiller til 12 poeng vinner.
Regler/Spilldynamikk
Spillet har 4 kortbunker som nevnt ovenfor; 1 sett med spillkort til hver spiller, 40 landskapskort og 6 veikort. Ved spillets start legges det opp 9 landskapskort som danner ”løypen” Hugin og Munin skal komme seg gjennom. Hvert landskapskort er delt i to med hvert sitt landskap på hver halvdel. Ettersom majoriteten av kortene har forskjellig landskap vil løypene for de 2 spillerne bli forskjellig. I tillegg skal ikke noen av spillerne ha to kort med samme terreng liggende ved siden av hverandre. Hvis det skjer vris først kortet, men om det ikke hjelper legges kortet tilbake underst i bunken og et nytt kort trekkes.
Kortbunkene til spillerne består hovedsakelig av landskapskort som brukes til å flytte figuren fremover langs løypa, men også 4 forskjellige Odin-kort. Odin-kortene har alle 2 alternative bruksmuligheter:
Kort 1: Flytt din motstanders ravn ett steg bakover eller din egen ravn ett steg frem.
Kort 2: Vri ett landskapskort 180 grader eller fjern et ledig landskapskort.
Kort 3: Endre rekkefølgen i støttebunken din eller plasser 2 ekstra landskapskort på slutten av løypa.
Kort 4: Plasser Odin-markøren på et ledig landskapskort eller bytt om to landskapskort.
Sluttlig er det de magiske veikortene. Dette er 6 kort med hvert sitt landskap på hver sin halvdel av kortet og et Odin-symbol i midten (rune?). Disse kortene setter kravet til hvilke kort som kan plasseres her for hver av spillerne. Den spilleren som har lagt flest kort på sin side av kortet får 3 poeng ved spillets slutt.
Etter at løypa er plassert ut trekker hver spiller 5 kort fra sin stokkede bunke. I sin tur kan spilleren bruke 3 kort fra hånden og inntil 3 kort fra støttebunken. Disse kortene brukes primært til å flytte ravnbrikken, men kan også brukes på den magiske veien. I utgangspunktet har jo ingen av spillerne noen støttebunken, så spillerne må legge ned kort fra hånden for å danne denne bunken. Støttebunken kan ikke endres; noe som vil si at rekkefølgen en legger ned i vil forbli den samme gjennom spillet (såfremt spilleren ikke bruker Odin-kortet). Kortene plasseres med billedsiden ned, men spilleren kan når som helst sjekke bunken sin, så lenge rekkefølgen ikke blir endret.
Alt dette gjør at spilleren i sin tur har følgende valg:
Spille ut kort og flytte sin ravn.
Legge ned kort til støttebunken (som senere kan benyttes som om de var på hånden)
Legge ned kort på den magiske veien (kortet må stemme overens med Odins krav)
Avslutte turen med å trekke opp så hånden igjen har 5 kort
Spilleren som først får sin ravn til løypas siste kort vinner omgangen, og får like mange poeng som forskjellen i distansen mellom de to ravnene. Ettersom et spill går til 12 poeng blir det normalt 2-5 omganger pr spill.
Typisk spillrunde
Kathrine og Remo skal i gang med en runde og etter at løypene er lagt ut ser de slik u:
Kathrines: Eng, fjell, kyst, skog, kyst, fjell, snø, kyst og fjell.
Remos: eng, snø, fjell, kyst, snø, fjell, eng, snø og skog.
Den magiske veien viser eng for Kathrine og fjell for Remo.
Remo blir førstemann og legger ned et fjellkort på den magiske veien, før han legger ned 2 kort til støttebunken. Så trekker han opp igjen til 5 kort på hånden. Kathrine legger ned 2 kort til støttebunken sin og et engkort til den magiske veien.
”Hermegåsa” smiler Remo og legger ned ett kort til støttebunken og deretter 2 fjellkort til den magiske veien. ”Jeg tror det er på tide å komme i gang” mumler Kathrine og legger ned et engkort til den magiske veien, før hun legger ned et engkort til avkastbunken og flytter ravnene et felt frem. Så følger hun opp med et fjellkort fra hånden før hun vrir opp et kystkort og avslutningsvis et skogskort fra støttebunken. Og, vips så er ravnen hennes fire felter av gårde.
”Javel, så er racet i gang” sier Remo og legger et Odinkort som gjør at han kan flytte sin ravn ett felt frem. Så legger han ned et Odinkort som gjør at han kan bytte om rekkefølgen på to landskapskort. Han bytter om på det andre og siste kortet, og han trenger derfor et skogskort for å flytte videre. Det spiller han også fra hånden, så vrir han opp et fjellkort fra støttebunken og deretter et kystkort fra støttebunken. Hans ravn ender på samme kort som Kathrines. Kathrine legger ned et kystkort og et fjellkort og flytter ravnen sin 2 felter frem, før hun legger ett kort i støttebunken sin.
Remo smiler og legger ned Odinkortet som gjør at han kan vri et landskapskort 180 grader, deretter legger han ned Odinkortet som tvinger Kathrines ravn ett steg bakover før han avslutter med å bytte om på landskapskortet Kathrine akkurat sto på med avslutningskortet. Nå har han plutselig 4 felter med snø foran seg og til slutt et fjellkort…
Kathrine vrir opp det siste kortet fra støttebunken sin, som er et fjellkort, og flytter ravene et felt frem. Så legger hun ned 2 snøkort, som fungerer som joker og flytter et felt til frem. Så legger hun ned et kystkort og til slutt et fjellkort og når mållinjen.
”Den var jammen frekk! Jeg hadde jo det opplegget klart for neste runde” kommenterer Remo, mens Kathrine kan notere en distanse på 5 felter mellom de to ravnene og derfor 5 poeng til seg, mens Remo får 3 poeng for å ha flest poeng på den magiske veien.
Alle kort samles inn igjen og bunkene stokkes og alt gjøres klart til et nytt race.
Oppsummering
Odin’s Ravens er et godt, enkelt, originalt og raskt tomannsspill. Det er ikke så ofte en kommer over spill som er så godt satt sammen av flere elementer som er så bra som det her. De to viktigste og kanskje oftest oversette elementene er hvor elegant både støttebunken og den magiske veien fungerer. Uten spesielt det første ville spillet vært altfor hellbasert, men bruken av støttebunken senker hellfaktoren betraktelig. Det samme kan sies om den magiske veien, som gir spillet en høyere taktisk faktor enn spillet ellers skulle tilsi.
Som en tilvekst til Kosmos tospillerserie er Odin’s ravens vel verdt å sjekke ut. Denne serien er svært bra med Lost Cities i spissen, og dette spillet drar definitivt ikke snittet ned. Spillet er noe ”tyngre” (flere regler) enn de flest av de ande spillene i serien, men gir på den andre siden en mye mer interessant spillopplevelse – ikke nødvendigvis så mye dypere men med flere taktiske valg.
HVA MENER LESERNE OM SPILLET