Oregon

BSG poeng | 72/100 |
Kompleksitet
EnkelAvansertErfaring
IngenEkspertFerdigheter
HellKløktVentetid
IngenLang
- Utgiver:
- Hans im Glück
- Utvikler:
- Åse og Henrik Berg
- Distributør:
- Vennerød Forlag A/S
- Kategori:
- BSG Anbefaler Familiespill Lett strategi
- Antall spillere:
- 2 - 4 spillere
- Pris:
- 498,-
- Tidsbruk:
- 30 - 50 minutter
- Utmerkelser:
- 2008 - Nominert, Årets Familiespill
- Målsetting:
- Score flest poeng ved å plassere ut nybyggere og bygninger
- Passer for:
- De som ikke fikk muligheten til å erfare den store migrasjonen
- Spilldynamikk:
- Spill ut kort og plasser ut nybyggere og bygninger
- Forbredelser:
- Fordel spillebrikker og stokk kort
- År:
- 2007
- Språk:
- Norsk
- Ytterligere opplysninger:
- http://www.hans-im-glueck.de/
Innhold
1 spillbrett
4×15 nybyggere
50 landskapskort
21 bygningskort
28 bygningsbrikker
7 startbrikker
4×1 ekstraturbrikker
4×1 jokerbrikker
21 kullmarkører
21 gullmarkører
Design/Tematikk
Merkelig nok har de norske utviklerne gått for et amerikansk tema – nybyggere i USA på slutten av 1800-tallet. Nå vet vi
at den originale spillideen hadde utgangspunkt i en av de sørlige, mer ørkenlignende statene, men HiG fant tydeligvis ut at Oregon var et bedre valg. Det har ikke hatt noen praktisk betydning for spillet, spillerne skal uansett erobre den ville vesten med nybyggere, gruver og landsbyer.
Det grafiske utrykket på esken er flott og viser en typisk idealisert og romantisert scene av nybyggere med vogn på vei vestover mot solnedgangen…
Dette følges opp når esken åpnes med hvor det til og med er blitt laget cowboy meeples (spillebrikker)! Spillbrettet illustrerer et landskap, som meget mulig kan ligne på Oregon i den aktuelle perioden med enger, skoger, vann og fjell. Alt lagt over et rutenett som er markert med symboler langs brettets kanter.
Brett, brikker og kort holder alt den høye gode kvaliteten som vi er blitt vant til fra tyske forlag generelt og ikke minst Hans im Glück spesielt. Alt er skapt for å vare, og vil ta lang tid å slite ut.
Reglene har ingen utydeligheter og språket er ganske lett og ledig. Med eksemplene danner dette er regelhefte som det er veldig enkelt å komme seg gjennom og forstå. Det hjelper selvsagt at spillets grunndynamikk er intuitiv.
Målsetning
Samle seg flest poeng ved å bygge bygninger og plassere ut nybyggere i tilknytning til disse bygningene.
Regler/Spilldynamikk
Spillerne får 15 nybyggere og en korthånd bestående av 3 landskapskort og 1 bygningskort tilfeldig trukket. I tillegg får de en jokerbrikke og en ekstra tur-brikke.
Brettet består av et 15×20 rutenett hvor rekkene og radene er definert med symboler. Disse symbolene går igjen på landskapskortene, og definerer hvor spillerne kan plassere ut sine nybyggere og bygninger. For å plassere ut nybyggere må det brukes to landskapskort og nybyggeren må plasseres i et av de to skjæringspunktene de spilte kortene gir. Hvis spilleren ønsker å plassere ut en bygning, defineres bygningen av bygningskortet spilleren legger ned, men spilleren må også spille ut et landskapskort som definerer langs hvilken rekke eller rad bygningen kan plasseres.
Typisk gir utplassering av nybyggere og bygninger poeng, om enn på forskjellig vis. Nybyggere gir poeng i henhold til hva slags bygning de plasseres inntil, mens bygningene gir poeng til alle nybyggerne den plasseres inntil. Det er 7 forskjellige bygningstyper som alle scores litt forskjellig, og noen av dem har en spesialegenskap. Lageret gjør at en igjen kan snu opp jokerbrikken, mens Stasjonen snur opp ekstra tur-brikken. I tillegg må noen av bygningene plasseres ut på bestemte landskaper, og de er meget intuitive; gruver i fjell, havner ved vann etc.
Et viktig element i spillet er akkurat de to spesialbrikkene spillerne har. Jokeren brukes som en erstatning for hvilket som helst landskspaskort, mens ekstra tur-brikken naturligvis umiddelbart gir spilleren muligheten til å gjøre en handling til. Disse brikkene blir snudd etter bruk, og har da et tydelig ”forbudssymbol”, og avhengig av hvilken brikke det dreier seg om må en enten plassere en nybygger inntil en av de nevnte bygningene eller plassere ut bygningen for å få snudd brikkene slik at de kan benyttes på nytt.
Etter å ha spilt ut kortene og plassert ut nybygger eller bygning avslutter spilleren turen ved at spilleren trekker opp igjen nye kort så en igjen har 4 kort på hånden.
En detalj som det kan være verdt å legge merke til er at det også går an å score poeng ved å plassere ut 3 nybyggere inntil hverandre.
Spillet avsluttes når en spiller plasserer ut sin siste nybygger eller 2 av bygningene går tomme (avhengig av antallet spillere).
Typisk spillrunde
Hver spiller får sine 15 nybyggere, jokerbrikke, ekstra-tur-brikke i tillegg til 3 landskapskort og 1 bygningskort. Så blandes de 7 startbygningene og spillerne trekker en hver, som deretter plasseres ut på brettet etter tur.
Remo snur både ekstra-tur brikken og legger ned et nybbyggerkort og en jernbanestasjonsbygning. Så legger han ned ørn- og bison-kort, og plasserer ut en nybygger mellom postkontoret Hege plasserte og havnen han selv plasserte ut før spillet startet og ikke minst ved siden av stasjonen han akkurat plasserte ut. ”Da kan jeg snu opp igjen ekstra-tur-brikken min, siden jeg satte ut en nybygger inntil” mumler Remo. Så scorer Remo poeng for nybyggeren sin; 1 poeng for stasjonen, 3 poeng for postkontoret og 4 poeng for havnen, altså totalt 8 poeng. Poengmarkørbrikken flyttes langs scoringsbanen langs brettets ytterside.
”Det var jo en god start, Remo” sier Kathrine som legger ned nybygger- og vognlort, og plasserer ut en nybygger mellom havnen og kullgruven som Tore satt ut ved spillets start. ”Da får du 4 poeng, og trekker en skjult kullbrikke” minner Tore om. Kull- og gullbrikkene trekkes hver gang gruvene aktiveres, og brikkene gir poeng som vises ved spillets slutt (kull – 1,2,3 og gull 3,4,5).
Tore legger ut et ørnkort og et varehuskort og plasserer ut et varehus langs ørnerekken. ”Jeg gir meg med det” sier han og trekker nye kort så han igjen har 4 på hånden.
Hege legger ned et ørnekort og et landhandelskort og plasserer landhandelen diagonalt ved siden av postkontoret som hun selv plasserte ut ved spillets start. Deretter snu hun både jokeren og ekstra-tur-brikken, før hun legger ned et bisonkort og plasserer ut en nybygger ved siden av Remos første nybygger. Nybyggeren hennes ligger inntil både postkontoret, jernbanestasjonen og landhandel og hun får i tillegg til å snu opp igjen begge brikkene sine 5 poeng.
Remo spiller ut et bålkort og gullgruvekort, og plasserer gullgruven i området ved siden av landhandleren Tore forrige runde. Så snur han begge brikkene sin og legger ned et vognkort og plasserer ut en nybygger inntil både gullgruven og landhandleriet. Dette gir ham en gullbrikke, 1 poeng og han snur opp jokeren igjen.
”Nå syns jeg det var vanskelig” sier Kathrine og studerer kortene sine og brettet iherdig før hun legger et bål- og et vognkort og plasserer ut en nybygger ved siden av nybyggeren Remo akkurat satt ut, og trekker en gullbrikke. Deretter snur hun ekstra-tur-brikken og jokerbrikken samtidig som hun legger ned et bisonkort og plasserer ut enda en nybygger, men denne ganen ved siden av nybyggeren hun satt ut i forrige runde. Hun får 5 poeng fordi nybyggeren er inntil havnen og stasjonen og kan i tillegg snu opp igjen ekstra-tur-brikken.
Tore har enda ikke plassert ut noen nybygger og tenker seg litt om før han snur jokerbrikken og legger ned et nybyggerkort og plasserer ut en nybygger ved siden av stasjonen, kirken og landhandleriet. Dette gir umiddelbart 3 poeng og han kan snu opp igjen sin jokerbrikke. Så snur han ekstra-tur-brikken og spiller ut ørn- og vognkort og plasserer ut en nybygger ved siden av Remos og Kathrines nybyggere ved gullgruven og landhandleriet. Dette gi ham en gullbrikke og 1 poeng samt at han kan snu opp igjen jokeren sin.
Hege snur jokeren og spiller ut et ørnkort og plasserer ut en nybygger mellom havnen og kullgruven. Hun får 4 poeng og en kullbrikke.
Oregon fortsetter på denne måten inntil enten en av spillerne er kvitt alle sine nybyggere eller 4 av bygningstypene er tomme (altså at alle er plassert ut på brettet).
Det er også viktig å legge merke til at alle spillerne scorer poeng når en bygning plasseres ut inntil nybyggere som allerede er plassert ut. Altså alle som har nybyggere inntil den nye bygningen!
Oppsummering
Oregon er et spill nærmest uten nye elementer, med unntak av spesialbrikkene spillerne har i tillegg til sine kort. Så på det rent spilldynamiske er det ikke all verdens å rope ulv for. Men så er det jo slik at mange av de beste spillene ikke nødvendigvis er veldig nyskapende, men heller raffinerer de kjente elementene eller setter de sammen på en ny måte.
En del vil nok kunne mene at spillet har en litt høy hellfaktor, men det er faktisk mulig å forbedre oddsene ved å være flittig i bruken av spesialbrikkene. Det bør også nevnes at spillet ikke innbyr til de storslåtte strategiske planene, men heller taktiske. Hellfaktoren og begrensede muligheter til å styre sin egen fremtid, gjør at det er viktigere utnytte en hver mulighet som dukker opp underveis enn å planlegge for de neste rundene.
Spiller glir smertefritt fremover og på et merkelig skaper spillet litt av hva tematikken henspeiler på – det blir stadig trangere om plassen på brettet. I utgangspunktet vil de fleste spillere umiddelbart kunne se hvor det lønner seg å plassere sine nybyggere og bygninger, men det frustrerende er at en altså er avhengig av å få kortene til å gjøre det.
Alt i alt kan Oregon oppsummeres som et relativt enkelt familiespill som har noen utfordringer, men om en ikke vinner kan en alltids skylde på manglende hell. Spillet er artig og behagelig, og definitivt noe familien Berg kan være stolt av.
HVA MENER LESERNE OM SPILLET
No Responses