Oshi

BSG poeng | 54/100 |
Kompleksitet
EnkelAvansertErfaring
IngenEkspertFerdigheter
HellKløktVentetid
IngenLang
- Utgiver:
- Wizkids
- Utvikler:
- Tyler Bielman
- Distributør:
- Enigma distribution
- Kategori:
- 2 mannsspill Abstrakt strategi
- Antall spillere:
- 2 - 2 spillere
- Tidsbruk:
- 15 - 30 minutter
- Målsetting:
- Dytte brikker til en verdi av 7 poeng av motstanderens brikker av brettet
- Passer for:
- Tilbedere av den japanske gudinnen Amaterasu
- Spilldynamikk:
- Flytt en brikke etter deres verdi og dytt gjerne en av motstanderens
- Forbredelser:
- Sett opp brikkene på brettet
- År:
- 2006
- Språk:
- Engelsk
- Ytterligere opplysninger:
- http://www.wizkidsgames.com/wk_home.asp
Innhold
Spillebrett
8 røde brikker (4 x 1 etasje, 2 x 2 etasjer og 2 x 3 etasjer)
8 hvite brikker (4 x 1 etasje, 2 x 2 etasjer og 2 x 3 etasjer)
Design/Tematikk
Oshi er lagt til Japan, med brikker som minner om de gammeldagse husene deres. Det er laget en bakgrunnshistorie om at en gudinne gav spillet til den første keiseren med det formål å forklare at innflytelse er styrke, men at den må brukes med omhu. Ordet oshi skal visst bety dytt, og det er kjernen i spillet.
Spillet er et abstrakt strategispill, med et brett i tre og brikker i plast. Alt ser riktig bra ut og er av bra kvalitet. Det er ikke et utstillingsspill, men er allikevel ”skikkelig”.
Grafikken på eske og regelhefte er lyst og pent, selv om det ikke vekker den store interessen.
Målsetning
Spillerne prøver å bli den første til å dytte motstanderens brikker med en samlet verdi på 7 poeng av brettet. Hver brikke har en verdi lik høyden på brikken, som altså betyr at en 1 etasjes bygning er verdt 1 poeng, og en 2 etasjers verdt 2.
Regler/Spilldynamikk
Regelheftet ser bra og oversiktlig ut, og er velskrevet. En fjerdedel av plassen er satt av til eksempler. Det er da bare så synd at de har valgt å lage 3 nærmest like eksempler på noe av det som står tydeligst skrevet. Uheldigvis er det nemlig 2 markante uklarheter i reglene. Den handler om hvordan brikkene faktisk flytter og den andre dreier seg om en regel som skal begrense mulighetene for uavgjort. Nå har utvikleren besvart det første spørsmålet på geeken, men det siste er fremdeles uavklart når dette skrives. Vi har tolket reglen med henblikk på intensjonen må være, og det blir så langt støttet på geeken, selv om designeren selv ikke har svart enda.
Spillet er egentlig rett frem, brikkene plasseres i en gitt formasjon på hver sin side av brettet, og en brikke kan flytte like mange felter som den har etasjer i alle retninger med unntak av diagonalt. I tillegg kan brikker dytte andre brikker også i samme grad. Det siste vil si at en 3 etasjers brikke kan dytte 3 andre brikker i en retning. Regeluklarheten ligger i under hvilke betingelser dette kan gjøres. Kan en brikke eksempelvis flytte 1 felt for deretter dytte 3 brikker 2 felter? Svarer på dette er ja, men det kommer ikke tydelig frem i reglene. Når rett skal være rett så står det jo der, men som en liten bisetning og uten noen eksempler.
Utover i spillet kan det oppstå situasjoner som gjør at spillerne aller helst ikke vil vike fra sine posisjoner og kan ønske å flytte frem og tilbake til samme felt på brettet. Den muligheten har designeren forutsett, men reglen som er innført løser kun delvis problemet. Regelen sier at en ikke kan flytte sin egen brikke til den posisjonen den stod i ved begynnelsen av din forrige tur. Ettersom spillerne alternerer om å flytte, så vil dette ikke ha noen praktisk betydning, og en ”låst” situasjon kan oppstå. Hvis spiller 1 flytter sin brikke fra A til B, kan jo spiller 2 fremdeles flytte brikken som ble dyttet fra B til C tilbake til B uten at reglen blir brutt. Dette kan bøtes ved å fjerne i ”egen” spillers forrige, og da kun stå igjen med forrige spillers tur, eller en kan legge til det samme. Det er selvfølgelig også fullt mulig og både akseptere situasjonen som en uavgjort eller innføre sjakkholdningen om at hvis trekket gjentas 3 ganger er det uavgjort. Vi mener begge de to sistnevnte skjemmer et godt spill, og tror at designerens intensjon var å unngå situasjonen, og vil derfor anbefale den første løsningen.
Oppsummering
Med unntak av de litt uklare reglene er spillet faktisk ganske bra. For de som kjenner Abalone, vil det være mange likheter å spore, men dette er nok trolig et hakk bedre balansert. For matematikerne vil det sikkert være mulig å ”knekke” spillet, men for de fleste av oss vil vi nok ha utfordrninger i lange tider med dette spillet.
HVA MENER LESERNE OM SPILLET