Palazzo

BSG poeng | 68/100 |
Kompleksitet
EnkelAvansertErfaring
IngenEkspertFerdigheter
HellKløktVentetid
IngenLang
- Utgiver:
- Alga
- Utvikler:
- Reiner Knizia
- Distributør:
- Brettspill.no
- Kategori:
- Lett strategi
- Antall spillere:
- 2 - 4 spillere
- Pris:
- 275,-
- Tidsbruk:
- 45 - 60 minutter
- Målsetting:
- Få flest poeng ved å bygge de fineste palassene
- Passer for:
- Snedige oppkjøpere
- Spilldynamikk:
- Velg mellom å skaffe mer penger, bygge eller rekonstruere
- Forbredelser:
- Fordel og stokk brikkene i henhold til kategori og stokk pengekortene
- År:
- 2005
- Språk:
- Engelsk
- Ytterligere opplysninger:
- http://www.aleaspiele.de/
Eske og innhold følger god tysk standard, men heller ikke noe mer. Spillebrettet, består av 5 deler som legges i nærheten av hverandre. I tillegg er det 3 bunker med brikker som skal representere forekjellige etasjer i bygninger (palasser) og en kortbunke som er pengene. Spillets målsetning er å bygge palasser ved å kjøpe brikken som blir ”produsert” rundt på spillebrettets 5 deler. Disse brikkene er forskjellige etasjer i palassene og de har 3 forskjellige bygningsmaterialer og forskjellig antall dører og vinduer. Palassene får høyere verdi jo høyere det er og jo flere vinduer det har. I tillegg er det bonuspoeng å score om alle etasjene i palasset er bygget i samme materiale.
Selve spilldynamikken er basert rundt kjøp og auksjoner av etasjebrikkene. Spilleren velger hver runde om den vil ha mer penger, rekonstruere sine palasser eller kjøpe og bygge nye palassetasjer. Ved spillets start plasseres det en etasjebrikke på hvert av brettets 5 deler.
Om en spiller velger å skaffe penger, legges det opp pengekort likt antall spillere + 1. Deretter forsyner den aktuelle spiller 2 av kortene, og de andre spillerne tar 1 etter tur. Om en spiller velger å rekonstruere, kan denne flytte en av de allerede lagte etasjebrikkene for enten å tilføye den til et eksisterende palass eller påbegynne et nytt. Hovedgrunnen til dette valget er at etasjebrikkene typisk har et etasjenummer fra 1-5, og disse må bygges i rekkefølge, selv om det er tillatt å hoppe over en etasje eller to. Om spilleren velger å kjøpe trekkes det først en brikke fra den aktuelle stabelen som plasseres på midtfeltet av brettet. Dernest trekkes en brikke til, som plasseres på det feltet som antallet vinduer viser talt fra det feltet ”auksjonarius-brikker” står. ”Auksjonarius” plasseres tilfeldig på et av spillets felter ved spillets start. Om spilleren nå ønsker å kjøpe 1 eller 2 av brikkene som ligger på midtfeltet, må denne betale 10 – antallet brikker som ligger der for hver av brikkene. Om det ligger 2 brikker der, må altså spilleren betale 8 for hver av brikkene som ønskes kjøpt. Hvis spilleren ikke nødvendigvis har lyst på brikkene som ligger på midtfeltet, kan denne isteden velge å holde en auksjon på feltet foran ”auksjonarius”. Da blir det en normal auksjon hvor spilleren som byr mest for alle brikkene fra dette feltet, og plasserer de ut etter å ha betalt.
Et snedig element ved pengene i spillet er at disse består av kort i 3 ”valutaer” med valører fra 2-7. I tillegg er det jokere som har valør 2. Grunnen til at dette er snedig er at bud og betalinger må foregå i samme ”valuta”. Har en først begynt å by i rødt må en fortsette i rødt. Eneste unntak er om en spiller legger ned 3 kort i samme valør fra tre forkjellige valutaer. Disse har da en samlet verdi på 15, og blir ”valutauavhengige”. Det samme gjelder en gruppe på 3 jokere.
Spillet avsluttes når den femte ”rytterbrikken” trekkes fra den tredje brikkestablelen. Den som har da bygget de flotteste palassene og på den måten sikret seg flest poeng er vinneren.
”La oss komme i gang, nå da!” sier en utålmodig Ylva, som har smugtittet i reglene, mens resten av spillerne sklir over en sosial samtale om sommerferien. ”Ok, del ut 4 pengekort til hver og legge opp en etasjebrikke på hvert av 5 feltene da” svarer Kathrine, i det de samles rundt bordet igjen. Og typisk nok velger alle spillerne i skaffe seg mer kapital første runde.
I andre runde velger Ylva å kjøpe. Den første brikken fra stabel 1 legges opp på midtfeltet, og viser seg å være en førsteetasje i sandstein med 3 dører. Den andre brikken er en andreetasje i sandstein med 3 vinduer, og blir følgelig 3 felter fra auksjonarius. ”Den første er jo ganske lukrativ, så jeg kjøper den brikken” sier hun og legger ned en grå 3’er og 6’er som betaling. ”Hvis du vil kjøpe, kan du bare gjøre det fra midtfeltet. Fra de andre feltene må det være auksjoner” minner Lars Erik om. Ylva plukker inn brikken og legger den foran seg som starten på sitt første palass.
”Jeg får se om jeg har like mye hell” sier en tvilsende Remo og trekke den første brikken, som er en førsteetasje i marmor med 1 vindu. Den andre brikken er førsteetasje i murstein med et vindu, som følgelig plasseres feltet foran auksjonarius. ”Jamen, det ble vel ikke så altfor galt. Begge brikkene på midtfeltet er jo i marmor, så jeg kjøper dem” sier Remo og betaler med en 4’er og to 6’ere i brunt. Han plasserer brikkene oppå hverandre og har således et påbegynt marmorpalass med en første og en tredjeetasje.
Kathrine vi ha mer penger og legger opp 5 pengekort, for deretter å velge to. De andre plukker et kort etter tur.
Lars Erik velger å kjøpe, og legger opp den første brikken, andreetasje i sandstein med 2 vinduer på midtfeltet. Deretter en førsteetasje i sandstein med 1 vindu på feltet foran auksjonarius. ”Ettersom jeg ikke er så overvettes interessert i å kjøpe brikken på midtfeltet, så avholder jeg en auksjon” sier Lars Erik, og flytter auksjonarius et felt frem. På dette feltet ligger det nå tre førsteetasjer; 2 i murstein og 1 i sandstein. ”Den som vinner auksjonen får altså alle brikkene” minner Ylva om, mens Lars Erik tar budbrikken som gir ham et gratisbud verdt 3 penger. Ylva legger ned en rød 4’er, Remo avstår, Kathrine en grå 5’er og Lars Erik tre jokere som er verdt 15. ”Da har altså Lars Erik 15” mumler Ylva og studerer kortene sine før hun melder pass og tar opp igjen budet hun la ned i forrige runde. Remo kan ikke by, siden han allerede har meldt pass. Kathrine øker budet sitt ved å legge ned to 6’ere og en 7’er i grått, og således by 24. ”Det var da voldsomt, da” kommenterer Lars Erik og legger ned en 3’er og en 4’er i grått og øker til 25. Kathrine legger så på en joker med verdi 2, og har 26. ”Ok, jeg skal ha de der!” fortsetter Lars Erik og legger ned en grå 5’er til. ”Da avstår jeg” sier Kathrine og plukker opp igjen pengekortene sine. Lars Erik betaler budkortene sine og legger ned alle tre førsteetasjene.
Ylva velger igjen å kjøpe, og legger opp en førsteetasje i marmor med 3 vinduer i midtfeltet og andreetasje med 1 vindu feltet foran auksjonarius. ”Da kjøper jeg begge etasjene på midtfeltet” kommenter hun ivrig og plasserer førsteetasjen i marmor for seg og tredjeetasjen i sandstein over førsteetasjen hun kjøpte i forrige runde.
Remo velger å skaffe mer penger.
”Jeg må vel kjøpe, om jeg skal komme i gang” mumler Kathrine og legger først opp en tredjeetasje i murstein med 2 vinduer på midtfeltet og en andreetasje i sandstein med 2 vinduer to felter foran auksjonarius. ”Interessant…Du har vel lyst på brikkene på neste auksjonsfelt, du Lars Erik, så da blir det det” sier hun. Kathrine mottar budbrikken og budrunden er i gang. Kathrine slipper billig unna med kun å betale to røde 5’ere, da verken Ylva eller Remo gir bud og Lars Erik nesten ikke har penger igjen etter forrige runde. Hun plasserer de to andreetasjene i murstein som starten på to palasser.
”Jeg trenger også penger” sier Lars Erik og avslutter runde to.
Når den femte ”rytterbrikken” blir trukket fra den tredje brikkestabelen er spillet over, og følgende regnestykke må utføres. Hvert palass med 3 etasjer eller flere er verdt like mange poeng som det er vinduer. Er det fire etasjer er palasset verdt 3 bonuspoeng, og er alle etasjene i tillegg av samme materiale er det verdt enda 3 bonuspoeng. Har palasset fem etasjer blir bonusene øket til 6 hver. Toetasjers palass gir ingen poeng og påbegynte enetasjes palasser gir minus 5 poeng. Dette fører derfor typisk til febrilsk rekonstruksjon av palassene mot slutten av spillet, da alle begynner å se hvilke ting de kan klare å få til, kontra hvilke ting som sannsynligvis ikke vil fungere.
Palazzo er nok et greit spill fra Knizia, om ikke et av hans beste. Han har blitt legendarisk både med hensyn til kvalitet, men også med hensyn til kvantitet, dessverre, de senere årene. Og Palazzo, står seg nok ikke i konkurransen mot hans andre auksjonsspill (eksempelvis Amun-re, Ra og Taj Mahal). Men, med det sagt så har spillet en lavere terskel for å komme i gang, og spillet er velbalansert og velfungerende. Det blir bare ikke like mange intense avgjørelser.
HVA MENER LESERNE OM SPILLET