Pecunia non olet

BSG poeng | 84/100 |
Kompleksitet
EnkelAvansertErfaring
IngenEkspertFerdigheter
HellKløktVentetid
IngenLang
- Utgiver:
- Goldsieber
- Utvikler:
- Knut Happel & Christian Fiore
- Distributør:
- Ikke distribuert i Norge
- Kategori:
- BSG Anbefaler Lett strategi
- Antall spillere:
- 2 - 6 spillere
- Tidsbruk:
- 25 - 40 minutter
- Målsetting:
- Bli første spiller til å ha krevd inn 20 mynter
- Passer for:
- Ligningsfunksjonærer som mangler et historisk perspektiv
- Spilldynamikk:
- Fjern rundemarkører, ta imot penger fra eventuelle gjester som er ferdige og fyll i så fall opp med nye gjester
- Forbredelser:
- Gi hver spiller en toalettramme, 2 gjester, 5 gjester i kø og 2 handlingskort
- År:
- 2005
- Språk:
- Tysk
- Ytterligere opplysninger:
- http://www.goldsieber.de/
Innhold
70 gjestekort (15 senatorer, 20 borgere, 15 kvinner og 20 slaver)
40 handlingskort
60 tidsmarkører
6 latriner
18 x 5’er mynter
25 x 1’er mynter
Design/Tematikk
Pecunia non olet skal ihvertfall ha høy score for originalt tema! Å komme opp med et tema om å tjene penger på offentlige toaletter i Romerriket, er det ikke alle som gjør. Temaet skal visstnok være bygget på reelle hendelser, da keiser Titus Flavius Vespasianus (eller Vespasian) er anerkjent for å ha rettet opp keiserrikets øknomi gjennom innføring av skatter, og deriblant avgifter på offentlige toaletter. Vespasianus overtok etter Nero, og ledet riket i 10 år. Med ham og i de neste 150 årene etter hans død ble glansperioden i Romerriket gjennomført. Han var også en svært sterk leder som ser ut til å ha styrt med orden, disiplin og stabilitet som ledestjerner. Et, om enn makabert, bevis på dette var hans straff etter jødeopprøret, hvor han lot 6000 av de opprørske slavene korsfestes langs veiene mot Roma.
Spillet legger opp til en mye mer humoristisk tilnærming til temaet, og dette gir seg utslag i både spillkomponenter, grafisk uttrykk og ikke minst reglene. Tegningene på eske og kort er muntre, og gjestenes navn er en ren fornøyelse! Eller hva mener du om; Slaven Telefax, Claudia Antiseptica og Senator Titus Silinius?
Dette er primært et kortspill, men dessverre er ikke kortkvaliteten av den største. De vil nok holde en stund, og sannsynligvis en god stund etter at en er lei humoren. Allikevel er det nok å anbefale og skaffe ”cardprotectors” eller kortbeskyttere før en har spilt det for lenge. En stor del av kortene holdes jo ikke på hånden, så de vil ikke være så utsatt, men handlingskortene brukes flittig og bør derfor beskyttes.
Ettersom spillet er tysk har handlingskortene tekst på tysk, og selv om det skal være et beskrivende motiv over teksten er ikke disse optimale. Beregn derfor litt regeltitting de første par rundene, til kortene ”sitter”.
Som tidligere nevnt er reglene småartige, ikke på den måten at det ødelegger for forståelse eller er forstyrrende, men gjør at en trekker på smilebåndet her og der. Reglene er ellers svært bra beskrevet.
Målsetning
Spillerne prøver å være den første til å tjene 20 mynter som toalettvakter i gamle Rom.
Regler/Spilldynamikk
Spillerne får hvert sitt toalett med plass til 3 gjester. Deretter får de to gjester, som plasseres på oversiden av den enkle linje som markerer toalettene. Disse to må ved starten av spillet plasseres i hver sin ende av toalettene, slik at det midterste setet forblir ledig. I tillegg må det legges på små pinner som angir hvor lenge de skal sitte. Hvert personkort har et tall i øvre venstre hjørne, som angir hvor mange runder de er gjester, og tallet i høyre hjørne angir hvor mye de betaler. Deretter får hver spiller 5 gjester som plasseres under linjen. Til slutt får spillerne 2 handlingskort hver.
En spillers tur starter med at spilleren fjerner en pinne fra hvert av kortene til gjestene på toalettet. Om noen av dem så blir ferdige, at den siste pinnen er blitt fjernet, fjernes kortet og spilleren mottar penger som angitt på kortet. Så skal plassene fylles opp igjen med nye gjester. Enkelt nok gjøres dette ved at kortet lengst til venstre i køen under toalettet flyttes opp til en av de ledige plassene, deretter det neste osv. Det er kun to begrensninger i plasseringen av gjester; senatorer nekter å sitte ved siden av slaver (som vi si at plassen da blir værende ledig) og to kvinner deler gjerne en plass. Når de nye gjestene er vel plassert, legges det på nye rundemarkører, og spilleren avslutter sin tur med å trekke ett handlingskort.
Handlingskortene kan spilles når som helst i en spillers tur, til og med før rundemarkørene fjernes, og spilleren kan spille så mange kort en vil. Kortene gir stort sett muligheter for å endre på rekkefølgen i køene rundt bordet, men det er variasjon:
Matforgiftning – legg til 2 ekstra rundemarkører på en gjest hos en annen spiller
Spesialskatt – Alle spillerne må betale skatt for hver gjest de har av en gitt type (senator, borger, kvinne eller slave) de har på sitt toalett
Flytt bakerst – flytt en gjest fra hvor som helst til bakerst i en kø
Forrang – flytt en gjest fra bakerst til fremst i en hvilken som helst kø
Toalettsladder – gjelder kun plasser som deles av 2 kvinner, legg på rundemarkører slik at begge sitter like lenge
Stamgjest – plukk opp gjesten fra toppen av avkastbunken og legg den til bakerst i en hvilken som helst kø
Utedo – legg dette kort til dine plasser, det fungerer som et ekstra sete, men vil kun gjelde for en gjest. Gjester her trenger ikke ta hensyn til senator/slave begrensningen.
Dårlig tid – fjern 2 rundemarkører fra en gjest
Købytte – du kan bytte en gjest i en kø med en gjest i en annen, men de må beholde sin relative posisjon
Pause i Colosseum – ta de neste 3 kortene fra personbunken, og legg dem til som du vil bakerst i de(n) køene du vil
Marked/forum/kvinne/slave samling – alle gjester av den gitte typen forlater både toalettet (uten å betale) og køen til den spilleren det spilles mot
Det var vel det meste av regler, så da er det bare å komme i gang.
Typisk spillrunde
Hver spiller får utlevert sitt toalett, 2 gjester som sitter på de ytterste plassene på hver side og 5 gjester i kø, samt 2 handlingskort. Rundemarkørene legges på gjestekortene, og spillet kan begynne.
Remo er førstemann og fjerner først rundemarkører fra sine 2 gjester. Borgeren til venstre skal sitte i 4 runder og slaven til høyre kun 1, så Remo får første betaling med en gang. Slaven forlater toalettet og betaler 2 mynter. ”Jeg vil helst ikke ha besøk av slaven som står først i køen, som skal sitte i 4 runder og kun betaler 1 mynt, men har ikke noe handlingskort som kan hjelpe meg” sier Remo og flytter opp de to gjestene som står først i rekken; romerinne som skal sitte i 1 runde og betaler 3 mynter (1-3) og en slave som skal sitte i 4 og betaler 1 (4-1). Han avslutter sin runde med å trekke ett handlingskort.
Kathrine spiller først et Forrangskort og flytter en borger (3-4) fra slutten av køen til først. Fjerner deretter rundemarkører på de to gjestene, og flytter borgeren opp mellom de to slavene (
3-1 og 2-1) som har de ytterste plassene. Hun avslutter så med å trekke ett handlingskort.
Lars Erik fjerner rundemarkører og slipper inn en romerinne (2-2) på samme plassen som det er en romerinne fra før (3-4) og en annen romerinne (3-4) i den midterste plassen, før han trekker ett handlingskort.
Ylva fjerner rundemarkører og slipper inn borgeren (4-3) fra fronten av køen til den midterste plassen på toalettet, og avslutter med å trekke ett kort.
Remo fjerner rundemarkører, og romerinnen (1-3) forlater toalettet og betaler 3 mynter. Slaven (3-2) i front av køen får midtplassen og han trekker ett handlingskort.
Kathrine fjerner rundemarkører og slaven (2-1) forlater toaletter og betaler 1 mynt. Den ledige plassen blir fylt med en senator (2-2), og hun trekker kort.
Lars Erik fjerner rundemarkører, og senatoren (2-5) er ferdig og betaler 5 mynter, mens borgeren (3-3) tar over plassen. Hans avslutter med å trekke ett kort.
Ylva fjerner markører, og trekker ett handlingskort.
Remo fjerner markører og spiller deretter ut Stammgjestkortet, som gjør at han henter inn igjen gesten som ligger på toppen av avkastbunken, senatoren (2-5) som akkurat forlot Lars Erik. Så trekker han ett kort.
Kathrine fjerner markører, og en slave (3-1) forlater toalettet, og betaler 1 mynt. Senatoren (1-3) tar over plassen. Deretter spiller hun Købytte, og bytter den fremste i sin kø (slave 2-3) med senatoren Remo akkurat hentet inn. Så trekker hun kort.
Lars Erik fjerner markører, og begge romerinnene (2-2 og 3-4) forlater den ene plassen, og betaler altså 6 mynter. Slaven (4-3) flyttes opp på plassen, og han trekker kort.
Ylva fjerner markører, men ingen av gjestene er ferdige, og trekker kort.
Remo fjerner markører og borgeren (4-4) er ferdig, så Remo tjener nye 4 mynter. Avslutter så med å trekke kort.
Alle Kathrines gjester (senator 1-3, borger 3-4 og senator 2-2) blir nå ferdige samtidig, og betaler til sammen 9 mynter. Hun flytter opp de to senatorene (2-5 og 3-4) til de ledige plassene. Hennes kø er nå tom, og hun trekker opp 5 nye gjester som danner den forsettende køen. Den første gjesten i den nye køen er en romerinne (4-3) som tar den siste toalettplassen. ”Da er det på tide å la skravlekjerringene få sitt” smiler hun så og spiller Toalettsladder på de to romerinnene Remo har i den ene båsen. De blir på denne måten sittende like lenge som den tregeste gjesten i båsen, og den ene gjesten for 3 ekstra rundemarkører på seg. Så trekker hun kort er ferdig med runden.
Lars Erik spiller Stamgjest, og henter inn senatoren (1-3) som ligger øverst på kastebunken, og plasserer gjesten bakerst i sin kø. Så spiller han et Forrang kort og dytter den samme senatoren fremst i køen. Deretter fjerner markører og en romerinne (3-4) betaler og forlater plassen sin. Han flytter så opp senatoren til den ledige plassen i midten, men blir umiddelbart stoppet av Remo. ”Beklager, Lars Erik, men senatorer sitter ikke ved siden av slaver, så han får du nok flytte tilbake i køen” minner Remo om. ”Det var det som bare…!” svarer Lars Erik og plasserer gjesten pent tilbake, før han avslutter med å trekke.
”Endelig er det tid for meg til å tjene noen penger også! De sitter jo så himla lenge” sier Ylva, mens hun fjerner markører. En slave (4-3) og en borger (4-4) er ferdige, så de betaler og går. To nye borgere (1-2 og 2-3) inntar plassene. Hun spiller så et Flytt-bakerst-kort og flytter senatoren (4-3) fra sin egen kø til bakerst i Lars Eriks, før hun avslutter med å trekke.
Spillet fortsetter på denne måten til en av spillerne når 20 penger.
Oppsummering
Alt humoren skaper en svært så munter ramme rundt spillet, og de fleste får seg et par lattere gjennom spillets gang. Pecunia non olet er altså et spill som ikke er ment å spilles seriøst og har ikke noen stor strategisk dybde, men er en ypperlig oppvarmer for spillkvelden.
På tross av at spillet er svært hellbasert og til tider til og med kan være så skjevt i begynnelsen at en spiller nesten ikke vil ha sjans til å vinne, er Pecunia non olet et særdeles morsomt spill. Spilletiden gjør også at det ikke er så farlig om en vet fra begynnelsen at en nærmest er sjanseløs, det er bare å ta en runde til. Og, må det nevnes, ligger det en del muligheter i godt taktisk spill med handlingskortene til å bedre situasjonen.
Guillotine er nok det spillet vi kommer på som er nærmest både i ånd og spilldynamikk. Og, det er nok hakket bedre, men dette fyller helt klart den samme plassen. En god blanding av hell, kaos og morsomme situasjoner.
Det er heller ikke så ofte vi kommer over små og enkle spill som er så godt tilpasset temaet. Her er det bare lukten som mangler!
HVA MENER LESERNE OM SPILLET