Pente plus

BSG poeng | 74/100 |
Kompleksitet
EnkelAvansertErfaring
IngenEkspertFerdigheter
HellKløktVentetid
IngenLang
- Utgiver:
- Winning moves
- Utvikler:
- Ikke oppgitt/Ukjent
- Distributør:
- Ikke distribuert i Norge
- Kategori:
- 2 mannsspill Abstrakt strategi Lett strategi
- Antall spillere:
- 2 - 4 spillere
- Tidsbruk:
- 30 - minutter
- Utmerkelser:
- Hall of Fame, Games Magazine
- Målsetting:
- Vinne 5 par stener av motstanderen eller legge 5 av dine egne stener på rad
- Passer for:
- Alle som er lei bondesjakk, men tror GO er for vanskelig
- Spilldynamikk:
- Legg ut en sten ved siden av en som allerede er lagt ut
- Språk:
- Engelsk
- Ytterligere opplysninger:
- http://www.winning-moves.de/
Pente ble utviklet i USA på 80-tallet, og er blitt en moderne klassiker der. Det er sågar blitt inkludert i Games Magazine Hall of Fame. Om spillet hadde fått en like lang levetid om det hadde blitt gitt ut i dag er vel et annet spørsmål, men det er også mindre interessant. Spillet bygger på flere asiatiske brettspill, med Go som det mest kjente i vår del av verden. Målet er å få lagt 5 av sine stener i en rekke på brettet, vertikalt, diagonalt eller horisontalt. Eller, fange 5 par av motstanderens brikker etter bestemte regler.
I dag spilles Pente over store deler av verden, det er store turneringer, og spillet taper så absolutt ikke terreng i vår moderne verden. Pentes popularitet bygger nok mye på dets dybde, som i hvert fall blir markedsført som en fullverdig konkurrent til sjakk.
Denne nye versjonen av spillet introduserer en nyvinning bestående av 4 ”jokerstener”, som spillerne kan bruke når som helst i løpet av spillet. Disse jokerne blir liggende på brettet og skifter farge etter hva en ønsker de skal være. De kan også fjernes igjen som en del av par en fanger av motstanderen. I tillegg gir det spilleren som spilte den ut muligheten til å legge ut en sten til på et av de markerte kryssene på brettet. De er med andre ord svært så mektige, og gjør spillet mer underholdende, men fjerner det samtidig mer fra Go-konseptet og ”det seriøse abstrakte”. Men, det er jo valgfritt å bruke disse stenene, så vi mener vel at det kun er en bonus for spillet.
Med i reglene er det også forslag til lagspill og turneringsregler. Turneringsreglen burde vel strengt tatt vært hovedregel, men så lenge den er nevnt så er det jo valgfritt hvordan en ønsker å spille. Som vi tidligere har innvendt mot en del spill i denne kategorien, så er førstemannsfordelen av og til for voldsom. Så er også tilfellet med dette spillets originalregler. Turneringsreglen korrigerer dette ved å presse førstemann til å plassere sten nummer 2 minst tre felter unna den første. Faktisk en meget effektiv og enkel løsning.
Selve spillet spilles ved at spillerne etter tur plasserer ut en sten på brettets kryss, i håp om å få 5 på rad. Som de fleste vel vet, så er jo åpen 4 på rad det samme som seier, og en åpen 3 på rad det samme som ”sjakk” i sjakk. I reglene oppfordres det derfor til å innføre etikette til spillet ved å melde ”tria” ved en åpen tre på rad og ”tessera” ved 4 på rad. Som reglene så hyggelig minner oss om; ”det er ikke noe moro å vinne på andres tabber, eller bør i hvert fall ikke være det”. Å påpeke motstanderens feiltrekk viser kun ens egen selvtillit og beherskelse av spillet”. Wow! Amerikanerne kan virkelig uttrykke seg fra tid til annen! (Selv om det skal innrømmes at det i prinsippet er riktig).
HVA MENER LESERNE OM SPILLET