Phase 10 Dice

BSG poeng | 54/100 |
Kompleksitet
EnkelAvansertErfaring
IngenEkspertFerdigheter
HellKløktVentetid
IngenLang
- Utgiver:
- Ravensburger
- Utvikler:
- Garrett J. Donner & Michael S. Steer
- Distributør:
- Ikke distribuert i Norge
- Kategori:
- Familiespill
- Antall spillere:
- 1 - 8 spillere
- Tidsbruk:
- 25 - 35 minutter
- Målsetting:
- Score flest mulig poeng ved å fullføre diverse krav til terningkast i rekkefølge
- Passer for:
- Yathzee-entusiaster på jakt etter noe nytt
- Spilldynamikk:
- Kast terningene, kast de terningene en ønsker på nytt
- Forbredelser:
- Noter spillernes navn på poengblokken
- År:
- 1993
- Språk:
- Tysk
- Ytterligere opplysninger:
- http://www.ravensburger.de/start/index.html
Innhold
10 terninger (6 med verdier fra 5til 10, og 4 med verdier fra 1 til 4 og to jokere)
1 poengscoringsblokk
1 blyant
Design/Tematikk
Dette er et rent terningspill uten noe tema, men med spesialtilpassede terninger. Så vil du spille Phase 10: Dice, er du pent nødt til å kjøpe det. Trikset ligger i verdiene på terningene, som er annerledes enn de normale 1-6.
Esken minner mye om det mer kjente kortspillet, men det er vel også akkurat derfor det likner. Phase 10 har vært en storselger i både USA og Tyskland i mange år, så at terningversjonen til forveksling ligner er vel ikke mer enn en kunne vente.
Reglene er svært enkle og godt skrevet, selv om også de er litt gammelmodige, med få bildeeksempler og mer tekst enn strengt tatt nødvendig.
Målsetning
Spillerne prøver å sanke flest mulig poeng ved å fylle spesifikke krav til omgangen en er i. En må fullføre en omgangs krav før en får gå til neste fase.
Regler/Spilldynamikk
Phase 10 er et kortspill som er bygget på 10 faser, som hver har sitt krav. For å få mulighet til å gå til neste fase, må en fullføre kravet til fasen en er i. Altså vil en måtte kaste, samle og notere poengene for det første kravet, før en i neste runde kan forsøke seg på kravet for fase to. Dette gjør også at spillerne kan være spredt over 2-3 forskjellige faser i samme runde.
I sin tur får spilleren kaste alle de 10 terningene, og deretter ta vare på så mange av dem han/hun ønsker. Så kastes de andre terningene på nytt og eventuelle nye ønskede terninger legges til side og spilleren gjennomfører til slutt et tredje kast. Resultatet av terningene en har tatt vare på noteres om kastene har gjort en har fullført fasens krav.
Det er viktig å huske at det er to typer med terninger; seks med verdier fra 6 til 10, og fire med verdier fra 1 til 4 og to joker sider. Jokersidene er merket med en W, og kan benyttes som hva som helst, MEN gir ikke poeng!
Turen går så til neste spiller. Hver fase har et krav som typisk er enten et sett (like), en straight (i rekkefølge) eller en kombinasjon av disse. De forskjellige fasene har disse kravene:
1: 2 x sett (3 like)
2: sett + straight (3 like + 4 i rekkefølge)
3: sett + straight (4 like og 4 i rekkefølge)
4: straight (rekke med 7 terninger)
5: straight (rekke med 8 terninger)
6: straight (rekke med 9 terninger)
7: 2 sett (4 like)
8: flush (7 terninger med samme farge)
9: 2 sett (5 like og 1 par)
10: 2 sett (5 like og 3 like)
I tillegg til dette er det mulig å nå en bonus ved å få mer enn 220 poeng etter fase 5, som gir 40 poeng og spillere som fullfører de 10 fasene får en bonus på 40 poeng. For den siste bonusen må spilleren klare fasen i den samme runden som den spilleren som først klarer den. Spillet slutter nemlig med den runden hvori en spiller fullfører fase 10.
Spilleren som da har samlet flest poeng vinner.
Typisk spillrunde
Remo begynner spillet og kaster terningene til å tilfredsstille første krav på listen som er to ganger tre like. Første kast sparer han på en tier og en åtter, andre kast får han en ny åtter i tredje og siste kast får han tre åttere og en joker. Han forkaster dermed tieren og noterer to ganger tre like med åtterne og jokeren. Jokeren gir ingen poeng så han får fem ganger åtte er lik 40 poeng.
Kathrine kaster terningen og får tre åttere og en tier, andre kast gir henne en joker og tredje og siste kast gir henne en ny tier. Totalt 44 poeng.
Lars Erik får på sitt første kast to tiere, en åtter og en joker, andre kast en åtter og en tier og tredje ikke noe som han kunne bruke. Det ga han en serie med tre tiere og to åttere og en joker, totalt 46 poeng.
Ylva kaster en nier og to jokere på første kast, i andre kast får hun to syvere og en joker, i tredje kast får hun en ny syver. Det gir henne en serie med tre syvere og en med en nier og to jokere. Det gir en sum på 30, ”det tror jeg er for lite for å oppnå bonus, så jeg passer og prøver neste runde” sier Ylva.
Neste punkt er tre like og en serie på fire terninger.
Remos første kast gir han to tiere, to jokere, fem, seks, åtte og ni. Han velger å kaste femmeren på nytt i håp om å få en syver eller tier. ”Og tiern kom gitt” smiler han. Med tre tiere og en serie med seks, joker åtte og ni gir han totalt 53 poeng.
Kathrine får på sitt første kast tre femmere, seks, syv og ni. Hun velger å kaste den ene femmeren med de resterende terningene i håp om å få en åtter og en joker. Hun får tre jokere og en åtter i andre kast og har oppnådd målet, tre like med to femmere og en joker og en serie med seks, syv, åtte og ni, totalt 40 poeng.
Lars Erik kaster på første kast en perfekt serie med syv, åtte, ni og ti. Andre kast gir han en nier og tre jokere, tredje kast en ny joker og en syver. Det gir han
Like med en nier og to jokere, totalt 43 poeng.
Ylva skal kaste om igjen på to ganger tre like. Første kast gir henne tre seksere, to syvere og en joker, på andre kast får hun en ny syver og får to ganger tre like med seksere og syvere, totalt 39 poeng.
Oppsummering
Som det fremgår ovenfor så er dette altså en terningversjon av en moderne kortspillklassiker. Kortspillet har vi tidligere evaluert og ikke funnet for interessant, hovedsakelig fordi det tar altfor lang tid og ikke holder på spenningen gjennom spillet. Dette er nok ikke like gyldig kritikk av terningversjonen, men det er andre ting som kan kommenteres. For det første er det litt stusselig å bli liggende bak, mens de andre raser fremover i fasene. Den/de som får en ledelse har en lei tendens til å løpe foran, og de som ligger bak sliter ofte med å ta igjen det tapte. I tillegg er bonusene svært verdifulle, og spillere som ikke klarer noen av dem er nærmest sjanseløse. Dette gjør at om en blir liggende bak i kappløpet er det viktigere å fokusere på fase 5 bonusen enn noe annet, mens for spilleren som har fått en ledelse, bør glemme den og kun fokusere på å få sluttbonusen.
Spillet er utrolig tett på ”tvungen Yathzee”, med den forskjell at en må prøve igjen om en ikke klarer kravet for runden. For mange er Yathzee en lidelse, og for andre en nytelse, og Phase 10: Dice legger seg i akkurat samme sporet. Liker du Yathzee er det verdt å ta en titt på dette, liker du ikke Yathzee så er det bare å holde seg langt vekk.
HVA MENER LESERNE OM SPILLET