Pondus-spillet

BSG poeng | 58/100 |
Kompleksitet
EnkelAvansertErfaring
IngenEkspertFerdigheter
HellKløktVentetid
IngenLang
- Utgiver:
- Damm - Litor
- Utvikler:
- Ikke oppgitt/Ukjent
- Distributør:
- Egmont
- Kategori:
- Kunnskapsspill
- Antall spillere:
- 2 - 4 spillere
- Pris:
- 359,-
- Tidsbruk:
- 35 - 45 minutter
- Målsetting:
- Være første spiller til mål
- Passer for:
- Pondusfans i de fleste aldre
- Spilldynamikk:
- Svar på spørsmål eller vinne utfordringene, og kast terningen
- Forbredelser:
- Stokk kortene og plasser de på feltene på brettet
- År:
- 2007
- Språk:
- Norsk
- Ytterligere opplysninger:
- http://www.dammspill.no/
Innhold
Spillbrett
4 fotballspillebrikker
2 terninger
25 fakta med Beatekort
25 fakta med Ponduskort
150 triviakort
10 damer-i-baren-kort
10 Pondus-scorer-rmål-kort
20 full guffe kort
Design/Tematikk
Pondus kjenner mange fra tegneseriestripene i diverse aviser og blader. Esken viser klart og tydelig Pondus og vennene hans på fronten. Stilen på bildene som er gjengitt på de forskjellige korttyper er klart Frode Øverli sin.
Det ser dessverre ikke ut som om brettet og kortene vil tåle noe særlig med ølsøl, og det er synd fordi spill vil nok nå en målgruppe som vi benytte det i vorspiel sammenheng.
Spillreglene er også til en viss grad enkel og spydige som om Pondus selv forklarer de deg. Hvertfall har ikke vi vært borte i et spill tidligere som anmoder om at ”blæren tømmer og digg finnes”.
Målsetning
Spilleren som kommer først til mål blir utropt til vinner.
Regler/Spilldynamikk
Til forskjell til andre spill kaster en her terningen og flytter brikken etter å ha svart riktig på et spørsmål eller vunnet en utfordring, unntakene er ved start og når du står i en omvei.
Spillet har fem forskjellige felter spredt utover brettet, som hver gir forskjellige oppgaver. Det er flest triviafelter og de består av tre spørsmål i kategoriene sport, musikk, diverse og Pondus med svaralternativer.
Sport: Liverpool vant ligaen i 1978/79. Hvor mange mål scoret de?
Hvilke farger har Stoke City på draktene sine?
Musikk: Hvilket år ble Pink født?
Hva heter gitartisten i Green Day?
Diverse: Hvilket annet navn er Batman kjent under i Norge?
Når døde den gamle saganissen Snorre Sturlason?
Pondus: Har Jokke og Camilla fått en sønn eller datter?
Hvilken hårfarge har Beate (på hode!)?
På feltene Pondus scorer mål trekker spilleren inntil tre kort fra bunken og får flytte like mange felter som det sist trukket kortet tilsier.
På Full guffe feltene velger spillerne en motstander til duell. De trekker kort annen hver gang fra bunken og den som kommer nærmest 100 db vinner.
På Damer i baren feltet må spilleren trekke inntil fem kort og må flytte fremover eller bakover i henhold til hvert kort.
Siste mulig felt på brettet er fakta med Pondus og Beate, hvor spilleren får spørsmål om Pondus sine interesseområder om spilleren er kvinne og Beate sine interesseområder om spilleren er mann.
Typisk spillrunde
Kathrine starter å kaster en 3’er og havner på Pondustrivia; Hvilken norske spiller har IKKE spilt for Borussia Mönchengladbach? A: Erik Thortvedt B: Kåre Ingebrigtsen. ”Erik Torstvedt” svarer Kathrine, til brei latter fra Tore.
Tore er neste spiller og havner på Fakta med Beate; Hvilken nøtt brukes av og til som krydder i potetmos? ”Enkelt! Det er muskat” sier Tore og kaster igjen for å flytte. Hege havner på Pondus scorer mål, og trekker ett kort; 1, trekker så ett til 0, og trekker derfor det tredje kortet; 0, og får altså ikke flytte videre.
Remo havner på Full guffe, og utfordrer Kathrine som ligger bakerst. Remo trekker 10, 20, 30, 10 og 10. Samtidig trekker Kathrine 10, 10, 30, 10, 40 = 100. ”Da er det beste jeg kan håpe på og nå 100 jeg også, ellers vinner du” sier Remo, og trekker 30 = 110.
Oppsummering
Pondus-spillet er et sammensurium av et spill, med nesten like mange oppgaver som det er spørsmål. Spørsmålene er egentlig mye enklere enn en skulle tro, og ikke minst hjelper det mye med svaralternativene. For mange vil nok dette faktisk være for enkelt, men da kan jo innføre en husregel om at en ikke får oppgitt svaralternativene.
Antageligvis er det de andre oppgavene som har kortest levetid; de er ikke spesielt givende og har et gamblingelement som ikke er all verdens spennende etter et par spill. På vorspiel med senkede skuldre og passe utflytende konsentrasjon fungerer nok spillet noen ganger, og skape litt moro.
Derimot vil nok dette spillet dessverre bli for lettvekt og hellbefengt for ”quizere” som ikke er så glade i noe annet en selve spørsmålene. Mengden spørsmål inviterer heller ikke akkurat til svært mange spill på rad; 75 spørsmål totalt i hver av bunkene for Fakta med, og om en ikke kan noen av dem fra før, skal det ikke mange spillene til før de sitter som klister.
Alt i alt selger nok dette spillet primært til fans av Øverlis herlige verden, men som brettspill, og til overmål primært et kunnskapsspill, vil det være ting å utsette. Men, sjekk det ut selv om det virker interessant!
HVA MENER LESERNE OM SPILLET