Quizmysteriet

BSG poeng | 66/100 |
Kompleksitet
EnkelAvansertErfaring
IngenEkspertFerdigheter
HellKløktVentetid
IngenLang
- Utgiver:
- Bezzerwizzer
- Utvikler:
- Ikke oppgitt/Ukjent
- Distributør:
- Bergsala-Enigma Distribution
- Kategori:
- BSG Anbefaler Kunnskapsspill
- Antall spillere:
- 2 - 4 spillere
- Tidsbruk:
- 30 - 60 minutter
- Utmerkelser:
- 2013 - Nominert, Årets Selskapsspill
- Målsetting:
- Være den første til å finne ut av kriminalgåten
- Passer for:
- 9 år
- Spilldynamikk:
- Kast og flytt
- Forbredelser:
- Gi hver spiller en brikke, blokk og blyant. Legg ut sporbrikker og plukk gårekort (som plasseres foran i sporboksene)
- År:
- 2013
- Språk:
- Norsk
- Ytterligere opplysninger:
- http://www.bezzerwizzer.dk
Innhold
Spillbrett
4 detektivbrikker
4×9 sporbrikker
40 tipskort
150 sporkort
3 sporbokser
4 detektivblokker
4 blyanter
1 terning
Design/Tematikk
Esken er mørk, med karikerte tegneseriefigurer, som nok er tidsriktige, uten at undertegnede kan bedømmet det – da Disney channel ikke er en del av TV-pakken her i huset.
Innholdet er lagt både en del tanke og ikke minst en del penger i. Her er det forskjellige sporbrikker i forskjellige farger og med forskjellige symboler og ikke minst flotte sporbokser med 3 slidere på forsiden – alt i plast. Bra utførelse, men de kunne kanskje ha valgt farger med litt større kontrast, om en skal pirke. Det finnes nok av folk som sliter med fargenyanser når alt er pastellfarget, og enda verre blir det om det er dunkel belysning. Og akkurat det er faktisk noe brettspillere ofte blir utsatt for – hytter med få lamper eller stuestemning med stearinlys… Altså et velment hint!
Spillreglene er godt satt opp og pedagogisk forklart, med bilder og eksempler. Dette er nærmest et skoleeksempel på hvordan det kan gjøres.
Målsetning
Være spilleren som først kommer seg tilbake til Politimesteren etter å ha samlet inn spor om Hvem som stjal Hva og Hvor personen gjemmer seg.
Regler/Spilldynamikk
Før spillet begynner får hver spiller en detektivbrikke, blokk og blyant. Dernest velger spillerne om de skal spille med de enkle oppgavene
(fra 9 år) eller de vanskelige oppgavene (fra 12 år). Så tar en enkelt nok det fremste kortet i hver av sporboksene og legger dem bakerst. Alle detektivbrikkene plasseres på detektivbyråfeltet midt på brettet.
Den yngste spilleren begynner med å kaste terningen og flytte sin detektiv dette antallet felter. Alt etter hva slags felt en da lander på angir hva en så skal gjøre:
Sporfelt (3xHvem, 3xHva og 3xHvor) – I dette tilfellet får en enkelt nok ta inn en sporbrikke fra feltet og deretter se på et av hintene i henhold til det. Hintet noteres ned på detektivblokken.
Tipsfelt – Trekk ett tipskort og les det opp høyt.
Taxifelt – Du får umiddelbart flytte fra dette feltet til et annet taxifelt, om du vil.
Fengselet – Du må stå over neste runde, før du igjen får spille som vanlig.
Kroen – Her kan du få hjelp av en tidligere mesterdetektiv om du står fast etter å ha fått alle de tre hintene i en av kategoriene.
Polititstasjonen – det er hint du må flytte når du tror du har løst saken.
Så er de neste spillers tur til å kast terningen, deretter neste også videre.
Typisk spillrunde
Ylva begynner og får en 6´er og flytter detektiven sin like langt. Hun havner på et felt uten at noe hender. Remo får en, og flytter til ett felt frem. Kathrine får en 5´er óg flytter til et taxifelt. “Da flytter jeg umiddelbart til taxifeltet i hjørnet ved gult stedshint” sier hun og flytter brikken sin videre. Lars Erik får en 2´er, og flytter til et hintfelt. Han trekker det øverste kortet og leser teksten høyt. Det resulterer i at Ylva får et valgfritt spor. På den måten tar hun sporboksen for sted, og leser det gule sporet før hun tar den riktige gule sporbrikken og er ferdig.
Ylva får en 1´er i neste runde og havner igjen på et tomt felt. Remo får en 5er og flytter mot samme hjørne som Kathrine. Kathrine får en 4´er og kommer akkurat inn på den gule sporfeltet for hvor tyven gjemmer seg. Hun leser det samme sporet som Ylva avsluttet forrige runde med å lese. Lars Erik får en 1´er, og får ikke gjort annet enn å flytte ett felt uten at noe mer skjer.
Ylva får en 4´er og flytter tilsvarende. Remo får en 3´er og gjør det samme. ´Kathrine får en 5´er. Lars Erik får en 5er og flytter til et taxifelt, og flytter deretter ned i det andre hjørnet på samme side som Kathrine.
Spillet fortsetter på denne måten til en spiller mener å ha funnet svarene på gåten og deretter kommer seg til Politstasjonen og avslører sine mistanker. Stemmer de – vinner spilleren, mens en er ute om mistankene er feil.
Viktig detalj; det er ikke nødvendig med eksakte terningkast for å nå sporfeltene eller Politistasjonen.
Oppsummering
Det er alltid spennende når noen forsøker seg på forbedringer av etablerte klassikere, og Cluedo er i så måte en interessant kandidat. Bezzerwizzer spiller på sin styrke som kunnskapsspillskaper, men legger inn litt deduksjonsjobb i dette spillet som tar for seg kreative og morsomme kriminalgåter. Så langt så vel.
Men som tidligere nevnt er det noen ting som kanskje burde vært jobbet litt mer med. For det første er det, som nesten alle spillutgivere erfarer, svært vanskelig å lage spill som skal fenge, utfordre og gi rettferdig konkurranse mellom barn og voksne. Slike spill har en litt lei tendens til å falle mellom to stoler. Quizmysteriet klarer å balansere hårfint, men vil nok for en del voksne oppfattes som litt enkelt.
For det andre, som må sees i sammenheng med det første, så oppleves oppgavene som litt lite gjennomtenkte. En har forsøkt å holde “enkle” eller mer barnevennlige oppgaver til en-stjerne-siden av kortene, men det dukker opp like enkle oppgaver også blant to-stjernesoppgavene. Og det samme kan sies om hintene – eksempelvis så er bokstavrokkeringshintene generelt for enkle for voksne. Altså er spillet spesifikt tilpasset en familie, og vil ikke være noe en drar frem i lag med kun voksne til stedet.
For det tredje er spilldynamikken her lang fra så gjennomarbeidet og nyskapende som deres kunnskapsspill. En så enkel, relativt gammeldags og hellbasert spilldynamikk skjemmer et ellers spennende konsept. “Kast-og-flytt” fenger ikke mange lenger, og er jo akkurat noe av det Bezzerwizzer klarte å unngå i sitt kunnskapsspill. Så hvorfor har de ikke kommet opp noe mer interessant her?
Men, med dette sagt, så er konseptet godt, komponentene flotte og oppgavene varierte. Så dette er en god start på en ny utvkling hos Bezzerwizzer, men vi håper de klarer styre klar av “kast-og-flytt” spilldynamikker.
HVA MENER LESERNE OM SPILLET