Qwirkle

BSG poeng | 61/100 |
Kompleksitet
EnkelAvansertErfaring
IngenEkspertFerdigheter
HellKløktVentetid
IngenLang
- Utgiver:
- Mindware
- Utvikler:
- Susan McKinley Ross
- Distributør:
- Vennerød Forlag A/S
- Kategori:
- Abstrakt strategi Familiespill
- Antall spillere:
- 2 - 4 spillere
- Pris:
- 498,-
- Tidsbruk:
- 35 - 45 minutter
- Målsetting:
- Score flest poeng ved å danne rekker med enten like symboler eller brikker med samme farge
- Passer for:
- De fleste med sans for brikkelegging og en dose hell
- Spilldynamikk:
- Legg ut en eller flere brikker til en rekke, trekk opp nye brikker så du har seks foran deg, noter poengene
- Forbredelser:
- Legg alle brikkene i posen og la hver spiller trekke 6
- År:
- 2006
- Språk:
- Norsk
- Ytterligere opplysninger:
- http://www.qwirkle.com/
Innhold
108 brikker (3 sett av 6 brikker i en farge med 6 forskjellige symboler)
Design/Tematikk
Som vanlige er for abstrakte spill, er det intet tema.
Selve eskedesignet er rent og tydelig og røper strengt tatt veldig mye om hva dette spillet handler om. Innholdsmessig er det litt knotete etter at du først har åpent plasten og sluppet brikkene fri; det er upraktisk å stable brikkene på denne måten når du er ferdig med å spille. Dette gjør at de fleste vi kjenner som har spillet har kastet pappen inni esken, og legger rett og slett brikkene i posen før den legges i esken.
Qwirkle består av 108 kvadratiske fyrstikkeskestore svarte brikker, i seks forskjellige farger og seks forskjellige symboler. Brikkene har glimrende kvalitet, men for fargesvake kan det være litt trøblete å skille mellom oransje og røde brikker i svakt lys. Det er val eneste ankepunkt på dette området.
Reglene er klart og greit beskrevet.
Måsetning
Score flest mulig poeng ved å danne rekker med like symboler eller brikker i samme farge. Ideelt sett skal en gjerne skaffe seg noen qwirkle’s på veien.
Regler/Spilldynamikk
I sin tur kan spilleren velge å legge ut 1 eller flere brikker på en av rekkene som allerede er i gang på bordet, eller bytte ut brikker. Legger spilleren ut brikker må disse legges til en allerede påbegynt rekke, og om det legges ut flere enn 1 må de legges langs den samme rekken. Spillet utvides på samme måte som i Scrabble, eller andre lignende spill. Rekkene fungerer bare loddrett og vannrett, så diagonalt teller ikke. En rekke består av maksimalt 6 brikker, og en rekke må enten bestå av like symboler (forskjellige farger) eller samme farge (ulike symboler). Ettersom det aldri kan være 2 like brikker i en rekke – blir den automatiske begrensningen altså 6 brikker i rekken.
Etter at spilleren har lagt ut en eller flere brikker gis spilleren poeng. Poengene er lik det antallet brikker som er i rekken inkludert den siste brikken spilleren la ned. Hvis det ligger 3 brikker i en rekke, og spilleren legger en 1 til får denne altså 4 poeng. Om spilleren legger ned flere brikker er det kun den siste som gir poeng. I tillegg vil en score dobbelt for hele rekken om en legger ned den sjette og siste brikken i en rekke.
Typisk spillrunde
Det gir lite mening å beskrive dette spillet, men ta en titt på bildet, så skjønner du nok tegningen.
Oppsummering
Qwirkle er et godt spill for den generelle spiller, om enn kanskje ikke for de mer erfarne. Kort spilletid, relativt høy hellfaktor (spesielt med flere spillere) og minimalt med regler gjør spillet ideelt for de med begrenset spillerfaring.
Dette er et spill som stort sett kan spilles av alle, til og med en del yngre barn kan gi voksne konkurranse. I et normalt 4-spilleres spill er det lite rom for planlegging, til det er brikketrekkingen for tilfeldig, og spillet blir mer taktisk.
Qwirkle kan minne om både Scrabble, Domino og Ganske Enkelt Genialt, og har akkurat ”tingen” som gjør at de fleste gjerne umiddelbart vil spill det igjen. Så er du på jakt etter et enkelt velfungerende spill som ikke skremmer noen – ta gjerne en titt på dette.
HVA MENER LESERNE OM SPILLET