Brettspillguiden

Menu
  • Årets Spill
  • Årets Lommespill
  • Kritikker
  • Nyheter
  • Panelet
  • Kriteriene
  • Brettspillpriser
  • BSG i media
  • OM BSG
  • Kontakt
  • Logg inn
  • Årets spill vinnere
  • 2 mannsspill
  • Abstrakt strategi
  • Barnespill
  • BSG Anbefaler
  • Familiespill
  • Ferdighetspill
  • Kortspill
  • Kunnskapsspill
  • Lett strategi
  • Selskapsspill
  • Strategispill
  • Terningspill

Rattus

Rattus
BSG poeng 73/100
Spillets rangering: 0/10 poeng (0 stemmer)
  • Kompleksitet
    Enkel
    Avansert
     
     
     
     
     
     
     
  • Erfaring
    Ingen
    Ekspert
     
     
     
     
     
     
     
  • Ferdigheter
    Hell
    Kløkt
     
     
     
     
     
     
     
  • Ventetid
    Ingen
    Lang
     
     
     
     
     
     
     
Utgiver:
White Goblin Games
Utvikler:
Åse og Henrik Berg
Distributør:
Vennerød Forlag A/S
Kategori:
Familiespill Lett strategi
Antall spillere:
2 - 4 spillere
Pris:
398,-
Tidsbruk:
30 - 45 minutter
Målsetting:
Å ha flest gjenværende brikker ved spillets slutt
Passer for:
Rottefangere fra ganske ung alder
Spilldynamikk:
Plasser ut kuber i henhold til antallet rottebrikker i ett område, flytt pesten og legg ut flere rottebrikker
Forbredelser:
Gi hver spiller et sett med brikker og legg ut en startrottebrikke i hvert område
År:
2010
Språk:
Norsk
Ytterligere opplysninger:
http://www.whitegoblingames.nl/en/home.html

Innhold
Spillbrett
80 spillerbrikker (20 i hver av fire farger)
12 start-rottebrikker
37 rottebrikker
6 klassekort

Design/Tematikk
Åse og Henrik Berg har altså laget et spill basert på svartedauden. Pest og massedød er jo ikke akkurat temaer for familiehygge, så vi må gi kredit til White Goblin for å gi det ut. Javel, så er det ingen av oss som har vært direkte påvirket av den store pesten, og av den grunn er ikke et slikt tema noe problem. Men, det er alltid noen som har andre oppfatninger.

White Goblin ser ut til å ha ”hooket” opp med en bra grafisk designer, som er dyktig. Spillesken er nesten som et scenebilde fra en Disney tegnefilm. Så det ser veldig flott ut, om enn kanskje ikke helt i tråd med temaet, som vel er noe dystrere enn en Disney-film… Kanskje spesielt rotta er litt for søt. Resten av innholdet derimot er mer ”passende” selv om det ikke er dystert på noen måte. Kvaliteten på innholdet er bra, og holder standard europeisk nivå, selv om det sannsynligvis er produsert i Kina.

Det følger med regelhefter i både norsk, engelsk, fransk og nederlandsk, og de er ryddige, klare og har gode eksempler.

Målsetning
Spillerne prøver å sitte igjen med flest folk etter at pesten har herjet seg ferdig ved spillets slutt.

Regler/Spilldynamikk Berttspillguiden tester brettspillet Rattus
Før spillet begynner skilles de 12 start-rottebrikkene fra resten og blandes med billedsiden ned. Deretter legges det ut en brikke i hvert landområde på kartet. Så blandes de resterende rottebrikkene med billedsiden ned. Spillerne tar så hvert sitt sett med brikker, og klassekortene legges ved siden av brettet. Spillet er nå klart.

I sin tur har spilleren følgende tre ting å gjøre:
1. Velge å ta et klassekort (enten som ligger ledig eller fra en annen spiller)
2. Sette ut brikker (like mange som det er rottebrikker i et område)
3. Flytte pestmarkøren og plassere ut like mange nye rottebrikker som det er rottebrikker i det området pesten ender i.
4. Eventuelt pestutbrudd.

Klassekortene er det som gir spillet litt å vurdere fra tid til annen. Grunnen til det er at hver av klassene har en spesialhandling, som spilleren som da har klassekortet kan benytte seg av i sin tur. Klassene har følgende handlinger:
Kongen: Flytt en brikke i trygghet i slottet på kartet.
Ridder: Kan flytte pestbrikken to felter og samtidig la den representere 2 nøytrale brikker i området den havnet i.
Handelsmann: Kan flytte inntil 3 brikker fra ett område til et annet naboområde.
Munk: Flytte en rottebrikke fra et område til et annet uten å se på dem.
Bonde: Sett inn en brikke mer enn det er rottebrikker i området en setter ut i.
Heks: Se på to brikker og la de eventuelt bytte plass.

En spiller kan ha så mange av disse klassekortene en ønsker. Hvorfor skulle en da ikke ta inn disse kortene? Jo, fordi risikoen for at dine brikker blir drept av pesten øker for hvert kort. Dette kommer vi tilbake til lenger ned.

Å sette ut brikker er svært enkelt. En setter ganske lett inn like mange brikker som det er rottebrikker i et ønsket område.

Disse to første handlingene og ikke minst bruken av effekten av klassekortene kan mikses etter spillerens eget forgodtbefinnende hva gjelder rekkefølge. Men, så fort spilleren flytter pestmarkøren markerer dette at spilleren er i ferd med å avslutte sin tur.

Etter at spilleren har flyttet pestmarkøren og satt ut nye rottebrikker i naboområdene, sjekkes det om det er et pestutbrudd i området pestmarkøren står i. Utbruddet skjer om det minst er en spillerbrikke og en rottebrikke i området. Hvis dette er tilfelle finner en resultatet av pestens utbrudd ved å snu en rottebrikke ad gangen inntil det ikke er flere og fjerne spillerbrikker i henhold til rottebrikkene. Rottebrikkene har nemlig noen symboler på forsiden; øverst står et tall, som angir at brikken kun gjelder om det er like mange eller flere spillerbrikker i området, dernest er det symboler som stemmer over ens med symbolene for klassene og sist men ikke minst er det en A og en M. Er det en A på brikken, må alle spillerne som har spillerbrikker i området fjerne en brikke. Er det en M, så må spilleren, eller spillerne som har flest brikker, fjerne en av sine. A’er og M’er skal utføres før eventuelle andre klassesymboler. For hvert klassesymbol må spilleren som både har klassekortet og spillerbrikker i området fjerne en brikke. Brettspillguiden tester brettspillet Rattus

Så, som en altså forstår, består spillet i å sette inn flere brikker enn en mister gjennom de tre andre spillernes turer. Spillet varer til enten alle rottebrikkene er blitt plassert på brettet eller en av spillerne har klart å få ut alle sine brikker. Etter at det skjer blir det et siste pestutbrudd i hvert område, før spillerne teller opp hvor mange brikker de har igjen på brettet og vinnerne er den som har flest igjen.

Typisk spillrunde
Etter at spillet er satt opp, blir Remo startspiller og han går i gang. Kathrine har satt ut 2 brikker i Russia og Tyrkia. Lars Erik ha satt ut i Spania og Anglia. Ylva i Scandia og Italia. Han tar rollen som bonde, og setter derfor ut 2 brikker i Gallia. Pesten startet i Polonia og han flytter den til Hungaria og legger deretter ut en rottebrikke i Polonia. Kathrine tar bonden fra Remo og setter ut 2 brikker i Bulgaria. Så flytter hun Pesten til Italia og legger ut en ny rottebrikke i Gallia. Siden det er både rottebrikker og spillerbrikker i Italia slår pesten til. Rottebrikken snus og den gjelder om det er flere enn 3 brikker. Det er det da både Ylva og Remo har 2 brikker der. Brikken har ellers en M og bonde- og prestesymboler. Derfor mister begge spillerne en brikke hver, men klassesymbolene får ingen effekt da ingen av spillerne har rollene.
Lars Erik fortsetter med å ta bonden og setter inn 2 brikker i Tartaria. Så flytter han Pesten til Germania og legger ut en rottebrikke til i Scandia.
Ylva blir konge og flytter den gjenværende brikken sin fra Italia til slottet ute i Atlanterhavet for å redde den fra pesten. Deretter setter hun ut to brikker i Polonia. Så overrasker hun ved å flytte Pesten inn i Polonia, og legge en ny tottebrikke i både Russia og Tartaria (fordi det er 2 rottebrikker i Polonia). Hun snur så den første rottebrikken – 2+, og konge- og heksesymbol. Altså mister hun en brikke. Deretter snus neste rottebrikke som er 1+ og A, som vil si at så lenge det er en brikke i området mister alle spillere med brikker i området en brikke – og vips mistet hun begge brikkene hun akkurat satte ut. ”Er det mulig å ha sånn uflaks! Om jeg hadde snudd brikkene i omvendt rekkefølge hadde jeg spart en brikke i det minste” rister hun oppgitt på hodet.

Remo tar nok en gang bonden, og setter inn 3 brikker i Scandia, før han flytter Pesten til Bulgaria, og legger ut en ny rotte i Tyrkia. Så snur han rotta i Bulgaria – 3+, så den slår ikke til, og Kathrines 2 brikker er foreløpig trygge.
Kathrine tar handelsmannen, og flytter sine 2 brikker fra Tyrkia til Bulgaria og setter inn 2 nye i Tyrkia. Hun flytter så Pesten til Tartaria og legger ut to nye rotter i Polonia. Den første rotta i Tartaria er 4+, så den har ingen effekt for Lars Eriks 2 brikker, og den neste er 6+, så den har heller ikke effekt.
Lars Erik tar kongen og flytter en av brikkene sine fra Tartaria til slottet. Så setter han ut 2 i Polonia. Pesten flyttes Tyrkia hvor det er to rotter, og legger ut nye rotter i Bulgaria og Italia. Første rotte er 3+ og neste 4+, så ingen ting skjer i Tyrkia.Brettspillguiden tester brettspillet Rattus
Ylva tar heksa og ser umiddelbart på en av brikkene i Scandia og en annen i Bulgaria, og bytter dem etter litt betenkningstid. Så setter hun ut 2 brikker i Gallia. Pesten flyttes til Hungaria og en ny rotte til Bulgaria.

Remo setter ut 3 nye brikker i Russia, og flytter deretter Pesten til Bulgaria. En ny rotte legges ut i Tyrkia og i Tartaria. ”Jeg tror jammen Pesten har valgt meg ut denne runden” mumler Kathrine, mens Remo snur den første brikken – 5+, som da ikke har noen effekt og den andre 4+ med A, konge- bondesymbol. Kathrine mister altså en brikke.
Kathrine setter ut en i Anglia. Så tar hun ridderen og flytter Pesten to felt opp til Scandia. Ylva har 2 brikker og Remo har 3 brikker i landet, men ridderen tilfører 2 nøytrale brikker til. Nye rotter blir lagt ut i Polonia og Germania. Den første rotta har 5+, to konge – og et prestesymbol. Det er 7 brikker i landet, men det skjer ingen ting da ingen av spillerne har de påkrevde rollene. Den neste rotta har 3+, M, konge- og riddersymbol. Remo mister en brikke siden han har majoritet, men intet annet skjer da ingen har rollene.
Lars Erik setter ut 2 i Germania, og så ta ridderen for å flytte Pesten til Russia. To nye rotter legges ut i Scandia. Den første rotta har 4+, M, A, som vil si at Remo taper to brikker siden han har majoritet med sine 3. Kathrine taper 1. Den neste rotta 1+ med konge- og bondesymbol – så Remo taper enda en brikke.
Ylva ser først på en rotte i Germania og deretter en i Polonia, men velger og ikke bytte dem. Så tar hun rollen som prest og flytter så brikken fra Polonia til Spania.

Ved dette tidspunktet i spillet har Remo 7 brikker på brettet, Kathrine 7, Lars Erik 10 og Ylva 7. Så halvveis i spillet er det fremdeles jevnt.

Oppsummering
Rattus er et enkelt og relativt kort spill, som egentlig passer som et familiespill, men har da et tema som kan være et problem. For de mindre fintfølende av oss er ikke dette noe problem, og kanskje heller en mulighet til å forklare unge medspillere litt om de mindre hyggelige tingene som tross alt har skjedd opp igjennom historien. Brettspillguiden tester brettspillet Rattus

Med dette utgangspunktet er det mulig spillet faller mellom to stoler; temaet skremmer vekk familiemarkedet og spillet er sannsynligvis i det enkleste laget for ”gamerne”. Som et ventespill fungerer det bra, men det er nok ikke så mange gamere som vil kaste seg over den tredje runden for kvelden.

Hovedgrunnen til det siste er at spillets avslutning med en runde med pest i alle områdene skaper for mye hell/uhell. En kan ha lagt opp til en fantastisk score for etter den siste runden ende opp med 3 brikker på brettet uten at en egentlig har gjort så mange feil…

Men, alt i alt, er spillet et hyggelig møte med Berg’s utviklertalent. For de fleste, som gjerne ønsker litt hell i spillene sine, vil dette kunne fungere svært bra.

HVA MENER LESERNE OM SPILLET

Årets Spill

  • 2021/2022
  • 2020/2021
  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
  • 2008
  • 2007
  • 2006
  • 2005

Årets Lommespill

  • 2021
  • 2020
  • 2018
  • 2017
  • 2016
  • 2015

Populære tagger

spill vinnere

STIKKORD

spill vinnere

Brettspillguiden

Om oss

Brettspillguiden er er en ren uavhengig forbrukeropplysningsside med kritikker, omtaler og artikler om brettspill og brettspilling. Vi organiserer og gjennomfører også kåringen av Årets Spill.

Brettspillguiden

  • Årets Spill
  • Årets Lommespill
  • Kritikker
  • Nyheter
  • Panelet
  • Kriteriene
  • Brettspillpriser
  • BSG i media
  • OM BSG
  • Kontakt

Brettspill-kategorier

  • 2 mannsspill
  • Abstrakt strategi
  • Årets spill vinnere
  • Barnespill
  • BSG Anbefaler
  • Familiespill
  • Ferdighetspill
  • Hjernevrider
  • Kortspill
  • Kunnskapsspill
  • Lett strategi
  • Selskapsspill
  • Strategispill
  • Terningspill
Brettspillguiden Copyright © 2023.