Reiselyst - Årets Selskapsspill 2006

BSG poeng | 72/100 |
Kompleksitet
EnkelAvansertErfaring
IngenEkspertFerdigheter
HellKløktVentetid
IngenLang
- Utgiver:
- Gyldendal Forlag
- Utvikler:
- Rolf Woods
- Distributør:
- Gyldendal
- Kategori:
- Årets spill vinnere BSG Anbefaler Kunnskapsspill
- Antall spillere:
- 2 - 6 spillere
- Pris:
- 550,-
- Tidsbruk:
- 45 - 90 minutter
- Utmerkelser:
- 2006 - Vinner, BSG-prisen: Årets Selskapsspill
- Målsetting:
- Plukke opp sine 3 passasjerer og komme seg til Reykjavik først
- Passer for:
- Interrailere (siden det kun dreier seg om Europa) som ønsker å mimre
- Spilldynamikk:
- Kast 2 terninger, den blå viser antall felter en kan flytte og den hvite hvor vanskelig spørsmål en skal få. Svarer du riktig er det bare å kaste igjen
- Forbredelser:
- Hver spiller velger vanskelighetsgrad. Deretter mottar spillerne et startkort og 3 bykort som angir hvor passasjerene befinner seg.
- År:
- 2005
- Språk:
- Norsk
- Ytterligere opplysninger:
- http://www.gyldendal.no/
Eskedesignet er det ingen ting å si på. Det er både fargerikt, artig og tematisk. Men, så har de hentet inn assistanse fra Franz Vohwinkel, en av de ledende tyske designerne.
Innholdet består av et relativt stort og fargerikt Europakart, hvor land intuitivt er samlet i 5 soner gjennom farger. Det er 2400 spørsmål fordelt på disse sonene, startkort, bykort, ta-sjansen kort, båt- og flybilletter, 6 spillerbrikker, 24 passasjerbrikker og en blå og en hvit terning. Alt i god kvalitet.
Reglene er litt mer omfattende enn i tilsvarende spill, men det kommer primært av at det finnes noen flere muligheter her enn normalt. Hovedgrunnene til dette er at spillerne skal plukke opp passasjerer for å vinne og kan også utfordre hverandre om de havner på samme felt. Om reglene enn er litt omstendelige, så blir det lite å underes over etter at de er lest. Et viktig poeng er at spillerne kan velge vanskelighetsgrad på spørsmålene, og dette gjør at spillet er skalerbart med henhold til kunnskapsnivå.
Spillets målsetning er å være førstemann til å plukke opp sine passasjerer og deretter komme seg til Reykjavik og besvare et siste Europaspørsmål.
Spilldynamikken er ganske rett frem, men litt uvanlig i denne typen spill. Utviklerne har lagt seg litt i selen for å komme opp med noe mer enn det vanlige ”kast-terning-og-svar-på-spørsmål” måten å gjøre det på. Tanken har visst nok vært å gi spillet en strategisk dimensjon i tillegg. Dette er ivaretatt ved at spillerne skal plukke opp passasjerer og må derfor legge opp en reiserute langs veinettet på brettet.
Før spillet starter trekker spillerne et startkort, som angir hvilken by en skal starte fra. Alle byene er koblet sammen via et veinett, og unntaksvis et ferjeleie eller flyplass. Bykortene samles i henhold til farge, stokkes og legges i 3 bunker. Deretter trekker spillerne et kort fra hver bunke. I disse byene plasseres passasjerene som spillerne må plukke opp.
Når det er en spillers tur kaster en begge terningene, den blå angir antall felt en kan flytte, mens den hvite angir vanskelighetsgraden på spørsmålet. I tillegg har denne sist nevnte terningen også et spørsmålstegn, som gjør at en må trekke et sjansekort. Sjansekortene kan ha både positive og negative effekter. Det er også mulig å duellere om du havner på samme felt som en annen spiller. Da skal begge spillere svare på et Europa-spørsmål, og om en taperen blir sendt til Elba!
Remo har valgt vanskelig og skal starte sin reise i Helsinki, og plukke opp passasjerer i Århus, Wien og Sofia. Ettersom han må han en ferjebillett eller flybillett for å komme seg fra Finland til Sverige, så kaster terningene i håp om at den blå terningen skal gi ham muligheten til å reise. Han får en firer, men velger å bli stående og svarer på et middels vanskelig spørsmål fordi den hvite terningen viser en 2’er. ”Ligger Finlands fjell nord eller sør i landet?” spør Kathrine. ”Det ligger nord” svarer Remo og får dette bekreftet og kaster på nytt. Terningene viser nå en ferje og et podie med 1,2,3. Han kan derfor bruke ferjeleiet mellom Helsinki og Stockholm. Så han flytter brikken dit, og må svare på et vanskelig spørsmål; ”I hvilket år ble Olof Palme skutt?”. ”Det må ha vært på midten av 80-tallet, men jeg husker ikke helt. Jeg satser på at grunnen til at jeg ikke husker er russetida. 1987” svarer Remo. ”Beklager, men det var 86” svarer Kathrine.
Kathrine har valgt middels vanskelig, og starter i Dublin. Hun skal plukke opp sine passasjerer i Paris, Tallin og Sarajevo. Hun kaster 1 og 1, så hun får flytte et felt og svare på et lett spørsmål; ”Hva heter tunnelen som går under den engelske kanal?”. ”Den heter… Calais-tunnelen, kanskje” svarer hun. ”Neida, Eurotunnelen” avkrefter Tore.
Tore har også valgt vanskelig og starter i Tromsø. Hans passasjerer venter på ham i Tampere, Praha og Roma. Han kaster en 1’er og et fly. Han får da en flybillett som han kan bruke senere og ikke forflytte seg fordi Tromsø på dette kartet ikke har noen flyplass. Han må svare på en enkelt spørsmål; ”Når er Norges nasjonaldag?”. ”Akkurat. 17.mai” svarer han og kaster på nytt. Han får nå et spørsmålstegn og en ferje. Siden det heller ikke går ferjer fra Tromsø, mottar han også en ferjebillett. I tillegg må han trekke et sjansekort; Som gir han en flybillett grunnet sine mange flyturer. ”Problemet er at du allerede har en, så da får du ingen ting og turen din er over” minner Hege om.
Hege har valgt lett og starter i Athen. Hennes passasjerer venter i Zagreb, Warzawa og Trondheim. Hun kaster en 1’er og 2’er. Hun får derved flytte 2 felter og ankommer Zagreb. ”Om du nå svarer riktig kan du plukke opp passasjeren din” forklarer Remo. Spørsmålet ble; ”Hvilken organisasjon intervenerte i 1999 og bombet Serbia og Montenegro?”. ”Det var ikke FN, så da var det vel NATO” svarer Hege. ”Jepp. Plukk opp passasjeren din” svarer Remo. Hege plukker deretter opp sin passasjer og plasserer denne på det tilsvarende bykortet. Så kaster hun på nytt, og får en 3’er og en 2’er. Hun forflytter brikken sin til München og må svare på et vanskelig spørsmål; ”I hvilket år ble Karl Marx født?”. ”Vel, vel… det er vel ikke helt min politiske holdning, så jeg vet faktisk ikke… slutten av 1800-tallet, 1893?” ”Da bommet du bare med en mannsalder, det var i 1818” beklager Remo.
Det meste av spillet er nå forklart, med unntak av duellene, men de betyr bare at den spilleren som ankommer feltet hvor en annen spiller står, kan velge å duellere. I så fall skal begge spillerne svare på et spørsmål med sin egen vanskelighetsgrad blant de generelle Europaspørsmålene. Den utfordrede svarer først, og den som svarer riktig blir stående, mens den tapende part blir sendt til Elba, og må svare riktig på et spørsmål for å få forlate øya.
Reiselyst er absolutt et av de beste kunnskapsspillene som har dukket opp på en stund, kanskje bedre enn Passport til og med. Det virker svært gjennomarbeidet, og har mange svært hyggelige detaljer som for eksempel tegninger av arkitektoniske kjennemerker fra byene som nevnes på bykortene. Det strategiske elementet i spillet bør nok ikke dras frem for mye, men ja det er ihvertfall en mulighet for å påvirke spillets gang gjennom å duellere. Spillet kan trygt anbefales for alle som vil ha et norsk alternativ til Trivial Pursuit.
HVA MENER LESERNE OM SPILLET
No Responses