Risk: Ringenes Herre utv.

BSG poeng | 73/100 |
Kompleksitet
EnkelAvansertErfaring
IngenEkspertFerdigheter
HellKløktVentetid
IngenLang
- Utgiver:
- Parker
- Utvikler:
- Ikke oppgitt/Ukjent
- Distributør:
- Hasbro
- Kategori:
- Lett strategi
- Antall spillere:
- 2 - 4 spillere
- Pris:
- 450,-
- Tidsbruk:
- 30 - 45 minutter
- Målsetting:
- Variabelt
- Passer for:
- Et hvert Tolkien fan
- Spilldynamikk:
- Som vanlig
- Forbredelser:
- Sett sammen brettene, fordel styrker og gå i gang
- År:
- 2003
- Språk:
- Norsk
- Ytterligere opplysninger:
- http://www.hasbro.com/games/
Med dette settet følger det et nytt bred som kan legges inntil det originale, 4 nye hærer, 22 nye territoriekort og 17 eventyrkort. Alt i samme kvalitet som hovedspillet.
”I alle henseender er spillet helt likt hovedspillet, med unntak av at det blir en noe lengre vei for Frodos følge. Og det er litt flere poeng for 3 av områdene ved spillets slutt” forklarer Kathrine. ”Hva er så poenget med dette settet?” spør Tore igjen. ”Jo, det finnes 2 spillvariasjoner med spillet, og et 2-mannsspill” forklarer Remo. I den ene varianten spiller de gode mot de onde, og vinneren er den på laget som samlet vinner som har flest poeng. I den andre er det spiller en også gode og onde krefter, men her har de onde oppgaven av å fange brorskapet på deres vei. Hvis dette ikke lykkes vinner de gode.
Sluttlig bør 2-mannsspillet omtales. Dette er et selvstendig spill som spilles på baksiden av tilleggsbrettet. På brettet er forsvarsverkene til Minas Tirith skissert, og før en begynner settes både forsvarerens og angriperens styrker opp. Hver omgang består av 3 runder, som avgjøres med terninger. Poenget her er at terningene kastes først, så velger den ene spilleren en av terningene, dernest den andre spilleren og sluttlig den første spilleren igjen. Etter å ha valgt terning, som avgjør hvor mange kort en får og ikke minst hvor mange handlinger en får gjøre, trekker spilleren forsterkningskort, bytter kort og gjennomfører handlinger. Forsterkningskortene fungerer litt annerledes enn i normale risk, da det kun er 3 like kort som gir forsterkninger. I tillegg kan kortene i utgangspunktet barre byttes inn i Minas Tirith kort, og ikke flere armeer. Etter å ha byttet/vekslet inn kort, får en trekke Minas Tirith kort, som potensielt gir andre fordeler. ”Det er et par andre spissfindigheter her også, men de er ikke så viktige for å forstå selve spillet” avrunder Tore. Siste del av spillerens tur består av å gjennomføre handlinger. Handlingspoengene kan brukes til forflytning, skyting og bakkeangrep.
Forflytning består i å forflytte armeene ett eller eventuelt flere felt. Beskytning foregår på den måten av bueskyttere kan angripe styrker 1-2 felter unna, og treffer med et 6-terningkast. Normale angrep gjøres ved å fortelle fra hvilket og til hvilket felt en ønsker å angripe. Alt etter hvor mange enheter en angriper med kaster en terninger, men maksimalt 3. Til forskjell fra normal risk, er det høyeste terning som vinner, og forsvarer har ingen direkte bonus. Derimot må de onde umiddelbart gjøre retrett om de gode kaster en 6’er.
Spillet er over når enten begge de onde lederne er drept eller de onde kreftene har inntatt Minas Tirith. Om ingen av disse kriteriene oppnås, er det poengene som avgjør seieren, når alle forsterkningskortene er brukt opp.
Hege spiller de gode kreftene på murene i Minas Tirith og kaster de 3 handlingsterningene 2-4-5. ”Da velger du først hvilken terning du vil ha” sier Tore. Hun velger 2, og trekker derfor 4 forsterkningskort før hun deretter flytter armeene på murene i forkant av Minas Tirith mot midten. Kathrine velger handling 5. Så trekker hun 1 kort og forflytter armeene fra felt i venstre hjørne inn mot midten og deretter gjennom muren. Så flytter hun armeen på felt 3 til samme felt. ”Det var da en utrolig samling styrker på et felt. Nå har du nesten samlet alt du har” sier Hege. ”Ja, skal jeg vinne er dette en kamp mot klokka, så her er det bare å storme frem” mener Kathrine. Hege tar siste terning og trekker 2 kort til. ”Nå kan jeg veksle, men MÅ ikke, siden jeg har 6 kort. På den annen side er det vel greit å komme i gang så jeg vekseler inn og trekker et Minas Tirith kort” mumler Hege. Hun får et ”sikte” kort som gjør at bueskyttere treffer på både 5 og 6 i EN kamp. Så forflytter hun den siste armeen som ikke kom til midten av muren før hun angriper de nylig flyttede onde armeene i felt bak muren med bueskytterne. Hun har 4 bueskyttere, men kan kun bruke 3 terninger. ”Jeg bruker siktekortet” og deretter kaster hun terningene – 3-4-5. Det blir treff på 4 og 5, takket være at bueskytterne stod sammen med en leder, og hun får i tillegg velge hvilke enheter hun traff, med unntak av de ondes ledere. ”Da plukker jeg ut de 2 mamukilenhetene dine, de gir meg mange poeng, og er samtidig en av de mest anvendelige enhetene dine” sier Hege.
Kathrine kaster terningene – 1-4-6 – og velger først. Hun tar 6’eren og trekker derfor ingen kort, men får til gjengjeld 6 handlinger. Først bruker hun sine bueskyttere mot muren bak seg. ”Siden de står på et felt med Gondorflagg, må du ha 2 bueskyttere for å kaste 1 terning” minner Tore om. ”Det er ikke noe problem, jeg har 6 bueskyttere i feltet og kaster derfor 3 terninger. Treffer dessuten på 5 og 6, siden de har en leder med seg” sier Kathrine og kaster – 3- 5-5. ”Hmm, det var ikke så greit. Hvis jeg fjerner bueskyttere får jeg et problem med angrep i neste runde, og hvis jeg tar infanteri blir jeg svakere…” mumler Hege, men tar til slutt ut 2 infanterister. Så angriper Kathrine med 3 enheter og en leder murpartiet Hege har samlet seg på. Hun kaster 2-4-6, mens Hege kaster 3-3. Begge får bonuser av å ha ledere, som går mot hverandre, men Hege har også fordel av å stå i et forsvarsverk og legger til 1 på begge terningkastene. De må begge fjerne en enhet. Så angriper hun igjen, og taper 2 enheter. Neste angrep taper Hege 2 og må fjerne det siste infanteriet og en bueskytter. Etter de 2 neste angrepene er alle Heges enheter på den første muren eliminert. ”Det gikk jo bra, da behøver jeg ikke tenke på ryggen” sier en svært oppmuntret Kathrine.
Hege velger 1 og trekker 5 nye kort og har da 8, og må veksle igjen. ”Heldigvis har jeg nå 3 bueskyttere, og det ene kortet har et godt skjold på seg og jeg kan da gjøre et spesialbytte” sier hun og setter inn en bueskytter til på midtfeltet av selve Minas Tirith muren. Deretter flytter hun en av bueskytterne fra det høyre murfeltet til midten og har således samlet 3 bueskyttere der. Kathrine tar den siste terningen og 2 kort. Så flytter hun den siste armeen sin 1 felt frem og splitter monster armeen og flytter den ene 1 felt skrått frem i retning av katapult sør.
Det er først nå Kathrines problemer begynner, da hun har få bueskyttere og er avhengig av å trekke de riktige kortene får å kunne benytte de 2 katapultene, de 2 beleiringstårnene eller gronden som står på brettet. Uten disse har hun svært lite å fare med, så det blir en kamp om korttrekking en stund før spillet endelig løsner igjen. I mellomtiden har Hege også problemer; får nye enheter å få tak i, og hun må velge de høye terningkastene får å kunne sende ut kavaleriet sitt for et raskt angrep og returnere til tryggheten bak murene.
Vi har brukt mye plass på dette som ansees på lik linje som ”b-sidene” på de gamle vinylsinglene, men dette er faktisk et ganske nyskapende og interessant spill som vel kunne ha blitt videreutviklet til et større hovedspill. De viktigste innvendingene er denne ”jeg må ha kort før jeg kan gjøre noe” fasen midt i spillet, men med litt hell den ene eller andre veien er kampene fort i gang igjen. Ellers ser det også svært mørkt ut for de gode kreftene ganske raskt i dette spillet, men det stemmer jo for så vidt godt overrens med selve handlingen i boka, og de gode har faktisk ganske gode sjanser til å holde Minas Tirith. På denne måten blir mange spill ofte avgjort på poeng.
Dette tilleggssettet er definitivt vel verdt pengene, men det kommer først og fremst av Richard Borgs meget spillverdige 2-mannsspill! Som vi tidligere har sagt, så er faktisk Ringenes Herre Risk et meget godt spill, og det blir absolutt ikke mindre bra med dette settet. I hvilken grad det er en nødvendighet, er et annet spørsmål.
HVA MENER LESERNE OM SPILLET