Taj Mahal

BSG poeng | 80/100 |
Kompleksitet
EnkelAvansertErfaring
IngenEkspertFerdigheter
HellKløktVentetid
IngenLang
- Utgiver:
- Alea - Ravensburger
- Utvikler:
- Reiner Knizia
- Distributør:
- Spillskrinet.no
- Kategori:
- BSG Anbefaler Strategispill
- Antall spillere:
- 2 - 5 spillere
- Pris:
- 348,-
- Tidsbruk:
- 60 - 90 minutter
- Målsetting:
- Oppnå høyest mulig innflytelse gjennom å sikre diverse brikker
- Passer for:
- Alle med en stormogul i magen
- Spilldynamikk:
- Spill ut ett eller to kort, eller gi opp kampen
- Forbredelser:
- Plasser ut brikke 12 i Agra, bland resten og spre dem tilfeldig rundt i provinsene. Bland bonusbrikkene og plasser dem ut. Stokk og del ut 6 kort til hver spiller.
- År:
- 2000
- Språk:
- Engelsk
- Ytterligere opplysninger:
- http://www.aleaspiele.de/
Innhold
1 spillebrett
2 gullringer
5 x 20 palasser
5 x 1 poengmarkører
2 sorte figurer
6 x 4 ovale innflytelsesbrikker
12 provinsbrikker
16 bonusbrikker
100 kort
Design/Tematikk
Utgangspunktet her er India på begynnelsen av 1800-tallet, og makten etter stormogulenes fall. Spillerne skal skaffe seg størst mulig innflytelse over 12 provinser i det nordvestre India. Det er et litt eksotisk og nytt område, som det ikke er laget for mange spill rundt. ”Det er jo spennende og det ser jo rett og slett lekkert ut” sier Lars Erik. Brettet er litt ”skjematisk”, men ryddig, og brikkene er unike og flotte. Til og med innflytelsesbrikkene har uvanlige former. ”Taj Mahal er et av dem som virkelig satte Alea på kartet, og en ny standard for utforming” mener Remo.
Målsetning
Spillerne skal skaffe seg mest mulig innflytelse i de 12 provinsene, gjennom å sikre seg Taj Mahal brikken, bonusbrikker, varer og palassbygging.
Regler/Spilldynamikk
Reglene kan virke litt omstendelige ved første gjennomlesning, men alt blir meget klart når en setter opp spillet. Originalheftet er rikt illustrert og med fullt fargespekter. Spillet går over 12 runder, en for hver provins, og en gjentar kun det samme for hver runde. I en provins kjemper spillerne om innflytelse representert gjennom kontroll over de forskjellige ”yrkene”; visir, general, munk, prinsesse, stormogul og elefant. I tillegg er det bonusbrikker å kjempe om, samt et strategisk element i utplasseringen av palassene. På spillebrettet er provinsene delt opp ved hjelp av farger, og over hele kartet er det byer (15 stk), som igjen er linket sammen med veier.
En ny runde startes ved at den sorte brikken flyttes til neste provins, i stigende numerisk rekkefølge. Så legges provinsbrikken inn i hoffet, sammen med en brikke for hver av ”yrkene” (visir, general, munk og prinsesse). Disse brikkene vinnes gjennom å ha dominans i den. De to resterende ”yrkene” (stormogul og elefant) er ikke representert gjennom brikker, men gir definitivt innflytelse. Stormogulen vinner gullringen, som settes over palasset som plasseres ut. Dette kan i tillegg plasseres selv om det er blitt plassert et palass i byen fra før. Elefanten vinner kontrollen over selve provinsen, og derigjennom det økonomiske utbyttet – som i dette tilfellet er diverse varer.
Poeng gis på slutten av hver runde, før spillerne flytter fokus til neste provins. Spillerne scorer umiddelbart poeng for hver +2 bonusbrikke, for hver vareslagsbrikke og for palass. I tillegg gis det en bonus om spilleren har klart å ”lenke” sine palasser gjennom flere provinser, som vil si langs veiene.
Hvordan skaffer en seg så denne innflytelsen? Jo, spillerne bruker kort. Kortene er i 5 farger (lilla, hvit, gul, grønn og aprikos). I tillegg til å være av forskjellig farge har de både ulike og ulikt antall symboler. Symbolene representerer naturligvis ”yrkene”.
Kampen om en provins kan foregå over flere omganger, og varer inntil alle har gitt seg. Når det er en spillers tur skal denne enten spille ut 1 eller 2 kort, eller gi seg. Om en ønsker å spille kort må de være av samme farge, og om en allerede har spilt ut en gang, må de være av samme farge som de som ble spilt ut i forrige omgang. Når en spiller gir seg, skal denne umiddelbart sjekke status for de utspilte kortene opp mot hva de andre har spilt ut, og ta innflytelsesbrikker, plassere ut palasser og motta poeng umiddelbart. Deretter forsetter runden, som normalt for resten av spillerne, som har det samme valget hver runde. Men, jo senere en velger å gi seg, jo mer av poengene har allerede blitt tatt…
Typisk spillrunde
Før spillet starter legges de 12 provinsbrikkene tilfeldig ut på brettet, etterfulgt av bonusbrikkene i byene. Deretter legges det opp 7 synlige kort, som spillerne kan trekke fra på slutten av runden. Så deles det ut 6 kort til hver spiller. Den svarte brikken settes i provins 1.
Provinsbrikke 1, har ris og bonusbrikken som ble lagt opp har edelstener. Så legges det opp en brikke for hver av ”yrkene” i hoffet. Provinsbrikken fjernes fra provinsen den ligger i til hoffet, og runden kan begynne.
Remo er førstemann og kan velge mellom å gi seg eller legge ned kort. Kortene som legges ned må være i samme farge resten av runden, og han kan velge om han vil spille 1 eller 2. Han legger ned et aprikosfarget kort med 2 elefanter og 2 munker. Kathrine legger ned 2 lilla kort, som til sammen har 4 elefanter og 4 visirer. Lars Erik legger ned 2 grønne kort med en samlet verdi på 4 elefanter og 4 munker. ”Det var det voldsomt hvor populært dette var, da. Jeg gidder ikke denne kampen, og tar heller kort” sier Ylva. Og som bonus for ikke å ha spilt noen kort får hun først trekke 1 kort fra bunken, og deretter 2 av de åpne kortene. Remo spiller ut 1 aprikoskort igjen, men nå med 2 stormoguler og 2 prinsesser. Kathrine legger ned 2 elefanter og 2 munker på sitt lilla kort. ”Da gir jeg, men og tar munkebrikken fra hoffet” sier Lars Erik, som derfor også kan plassere ut et palass i en av provinsens byer. Han får denne brikken fordi han har lagt ned kort som gir ham mest innflytelse over munkene. Palasset setter han ut i byen med bonusbrikken, som han også får. Så avslutter han med å trekke 2 åpne kort. Ylva er nå ute, så det blir Remos tur igjen. Han velger også gi seg, og teller opp hvordan han ligger an i forhold til de andre spillerne med hensyn til innflytelse. Han har flest prinsesser og flest stormoguler, men for lite elefanter og munker, så han får prinsessebrikken fra hoffet, samt gullringen. Når han nå skal plassere ut et palass, kan han gjøre det hvor som helst i provinsen, selv om det skulle være bygget et palass der fra før. Etter å ha plassert ut, trekker han inn to kort. ”Da har det ingen hensikt å legge ned flere kort, ettersom dere allerede har fått brikkene fra hoffet. Så jeg får provinsbrikken på bakgrunn av elefantene og visirbrikken fra hoffet” forklarer Kathrine, og plasserer samtidig ut et palass. Alle spillerne har nå gitt seg, og hoffet fylles opp på nytt. Den overskytende lilla generalbrikken var det ingen som fikk.
Før en går i gang med neste provins, skal poengene for runden scores. Rem.o får 1 poeng for sitt ene palass. Kathrine får 1 poeng for et palass og i tillegg 1 poeng for risen avbildet på provinsbrikken. Lars Erik får 1 poeng for edelstenene på bonusbrikken og 1 poeng for palasset. Ylva får ingen ting.
Den sorte brikken flyttes til provins nummer 2, og Kathrine blir startspiller. ”Søren også, jeg brukte 3 kort i forrige runde, og fikk bare 1 inn igjen. Det var kanskje ikke så bra i starten av spillet” mumler hun og gir seg for å få trekke kort. Lars Erik legger ned 4 elefanter. Ylva legger ned 4 elefanter og 4 generaler. Remo legger ned 4 elefanter og 4 prinsesser. Lars Erik øker budet sitt med 4 elefanter og 2 munker. ”Voldsom kamp om provinsbrikkene her altså. Skikkelig teit, så jeg trekker meg” sier Ylva. Hun har flest generaler og får derved den lille brikken fra hoffet, og i tillegg får hun plassere ut et palass. Dette plasserer hun i byen med bonusbrikken, og mottar umiddelbart 2 poeng ved å levere inn bonusbrikken. Så trekker hun 2 av de åpne kortene. ”Jeg har nå størst innflytelse over prinsessen og får bygge et palass, så jeg gir meg” sier Remo. Han får sin andre prinsessebrikke, men bytter den umiddelbart inn mot et bonuskort før han bygger et palass. Lars Erik tenker seg om litt, før han også gir seg. Han får sin andre munkebrikke, og veksler inn de to brikkene i et bonuskort. Så får han provinsbrikken og plasserer ut et palass.
Poengscoringen denne runden gir; Remo 1 poeng (palasset), Kathrine 0 (gav seg uten å ha spilt ut), Lars Erik 4 (1 poeng for palasset, og 2 poeng for provinsbrikken, som både har ris og edelstener, samt 1 poeng for edelstenbrikken han skaffet seg forrige runde).
På denne måten spilles deg 12 runder, og den som har flest poeng etter siste opptelling er vinneren.
Oppsummering
Som sagt så kan selve reglene virke litt vriene, men når en først kommer i gang er dette egentlig grei skuring. Men, det er ikke like grei skuring å faktisk vinne. I bunn og grunn er det et korthåndsstyringsspill, hvor det store valget er når en bør forsette kampen og når en bør gi seg. Mye til felles med poker egentlig, med den forskjell at her fortsetter en å legge ned kort og i poker forsetter å satse. Bruker en for mye kort en runde, har en få den neste, og kan således gå glipp av muligheter. Å virkelig styre korthånden blir derfor alfa om omega. I tillegg er det valget om hvor en skal plassere eventuelle palasser. Skal en få meg seg bonusbrikkene, eller tenke langsiktig for å oppnå mer gjennom å lage palasslenker? Hvilke varer skal en prøve å skaffe seg, om noen? Det er disse valgene, som volder hodebryet og skaper intensiteten i spillet. Med en så god blanding av scoringsmuligheter og svært høy produksjonskvalitet, er det bare å ta av seg hatten.
HVA MENER LESERNE OM SPILLET