Take it or leave it

BSG poeng | 69/100 |
Kompleksitet
EnkelAvansertErfaring
IngenEkspertFerdigheter
HellKløktVentetid
IngenLang
- Utgiver:
- Schmidt Spiele
- Utvikler:
- Christoph Puhl & Arno Steinwender
- Distributør:
- Ikke distribuert i Norge
- Kategori:
- Familiespill
- Antall spillere:
- 2 - 5 spillere
- Tidsbruk:
- 20 - 40 minutter
- Målsetting:
- Score flest poeng ved å samle inn terninger i henhold til oppgavekort
- Passer for:
- Yathzee entusisaster som ønsker seg litt mer interaksjon
- Spilldynamikk:
- Plukk inn en terning etter tur
- Forbredelser:
- Stokk kortbunkene hver for seg
- År:
- 2010
- Språk:
- Engelsk
- Ytterligere opplysninger:
- http://www.schmidtspiele.de
Innhold
9 svarte terninger
9 hvite terninger
2 røde terninger
76 oppgavekort
34 handlingskort
30 minisjetonger
1 terningbrett
Design/Tematikk
Dette spillet er også en del av Schmidts Easy Play serie, som fremgår både av logoen på esken og ikke minst i det felles designet disse spilleskene har. Alle komponenter går tydelig frem av esken. Som stort sett alle spillene i serien er det ikke noe tema, så det fremstår som et rent abstrakt spill.
Innholdet, kanskje med unntak av kortene, er av bra kvalitet, med marmoriserte terninger og et helt greit stort terningbrett. Kortene er ikke dårlige, og skal jo ikke spilles med som sådan, så de vil nok holde så lenge en finner spillet interessant.
Designet på innholdet er også forseggjort, og kortene har tydelige symboler som, i hvert fall, for oppgavekortenes del nærmest blir selvforklarende. I hjørnene står en tallverdi som angir hvor mange poeng oppgaven er verdt. Midt på kortet er en terningkombinasjon avbildet, som angir hva som må til for at denne oppgaven er løst. Handlingskortene, derimot, har en litt mer vrien symbolikk, men heldigvis er det ikke mer enn 8 forskjellige kort, og de er godt beskrevet i reglene, så det er helt klart overskuelig.
Reglene er, som seriens navn tilsier, enkle og svært godt beskrevet og satt opp.
Målsetning
Spillerne konkurrerer om å skaffe seg flest poeng ved å klare flest/beste oppgaver.
Regler/Spilldynamikk
Spillet er egentlig svært enkelt; Alle spillerne får utgitt 4 oppgavekort og ett handlingskort, så kaster en spiller alle terningene i terningbrettet og spillerne tar, etter tur, én terning hver inntil alle terningene er plukket inn eller alle spillerne har passet. Deretter viser alle spillerne hvilke oppgaver de har klart med de innsamlede terningene, ved å legge oppgavekort(ene) på bordet med de aktuelle terningene oppå. Alle oppgavekortene som ble løst legger spilleren i en egen kortbunke, som ved spillets slutt angir hvor mange poeng spilleren har skaffet seg.
Dette var jo ikke særlig avansert eller hva? Men, noen ekstraregler er det jo. For det første er det de røde terningene. Disse er jokere, som vil si at de kan brukes som både svarte og hvite terninger. Men, deres tallverdi forblir den de har! Så fort en spiller tar inn en slik rød terning, får han/hun også en sjetong, som fungerer som minuspoeng ved spillet slutt.
Dernest er det handlingskortene. Handlingskortene kan du bruke før du plukker inn en terning, men du må ikke plukke inn etter å ha spilt et handlingskort. Det er altså fremdeles mulig å melde pass. Handlingskortene gir deg anledning til en av de følgende:
Kast alle svarte eller hvite terninger på nytt
Kast opptil 4 svarte og/eller hvite terninger på nytt
Plukk inn 2 terninger samtidig
Du kan endre én svart eller hvit terning til det tallet du ønsker, men må ta en sjetong
Du kan bruke en av terningene du allerede har plukket inn og kaste på nytt mot terningene på brettet, (i et desperat forsøk på å endre dem)
Bytt verdi mellom en svart og en hvit terning
Kast de røde terningene på nytt
Du kan endre verdi på en hvit eller svart terning med akkurat +/- 2
Etter at en har passet i en omgang er en ute av omgangen, hva terningplukking angår, men en scorer selvfølgelig poeng ved omgangens slutt. En viktig detalj i så måte er at terninger en ikke får brukt til å fylle oppgavekort, gir en sjetong hver. Altså; sitter du igjen med to terninger du gamblet på i forhold til et oppgavekort, men den tredje som trengtes ble snappet opp rett foran nesen din av en annen spiller, vil du få 2 minuspoeng!
Og, husk, oppgavekortene holdes skjult for de andre spillerne, og det er bare kortene du klarer du viser ved omgangens slutt. De gjenværende kortene bruker du i neste omgang. Før neste omgang trekker en nemlig opp igjen kort, så en har 1 handlingskort og 4 oppdragskort igjen. Men, før en trekker opp, kan en alltid kvitte seg med ett valgfritt gjenværende kort, om en ønsker det.
Typisk spillrunde
I et firespillersspill fjernes det en hvit og en svart terning, så Remo begynner med å kaste 8 svarte, 8 hvite og de 2 røde på kastebrettet. Resultatet blir; Hvite: 1, 3, 4, 4, 5, 5, 6 og 6, Svarte: 1, 1, 3, 3, 4, 4, 6 og 6, Røde: 5 og 5.
Remo tar inn en hvit 5’er. Kathrine tar inn en svart 1’er, Lars Erik en svart 6’er og Ylva tar den andre svarte 6’eren.
Remo tar den andre hvite 5’eren, Kathrine den andre svarte 1’eren, Lars Erik en svart 4’er og Ylva den andre svarte 4’eren.
”Hehehe… de svare terningene var jammen populære denne omgangen” humrer Remo og tar en hvit 4’er. Kathrine tar en hvit 1’er. ”Jeg spiller handlingskortet mitt” sier og Lars Erik og legger ut kortet. Han får endre en svart terning til hva han ønsker, og gjør om en 3’er til en 5’er, men han får også en minussjetong. Ylva tenker seg litt om, så pukker hun inn en hvit 6’er.
Remo tar inn den siste hvite 6’eren, Kathrine tar den siste svarte 3’er terningen, Lars Erik passer og Ylva en hvit 4’er.
”Det var da som bare… det var ikke meningen at så mange av dere skulle ta terninger denne runden! Nå får jeg minuspoeng og det hele” kommenterer Remo og passer. Kathrine tar den siste hvite terningen, en 3’er. Lars Erik passet forrige runde og kan ikke gjøre noe denne runden. Ylva smiler og tar en rød 5’er. ”Her har du minussjetongen din” sier Kathrine.
Remo passer, Kathrine melder pass, Lars Erik passer og Ylva takker også nei til den siste røde 5’eren.
”Ok, da får vi vise hva vi har klart” sier Remo og legger ned et oppdragskort som angir at summen på terningene må bli akkurat 14. Han legger en hvit 4’er og to hvite 5’ere på kortet, så tar han en minussjetong for den siste terningen han ikke klarer å bruke. ”Heldigvis var kortet i det minste verdt 4 poeng” sier han oppgitt.
Kathrine legger sine tre 1’ere på et kort som sier at summen av tre vilkårlige terninger må være mindre enn 7. Dette kortet gir henne 4 poeng. Deretter legger hun de to 3’erne på et annet kort som kun krever to vilkårlige terninger, men som til gjengjeld kun er verdt 1 poeng.
Lars Erik legger sine tre svarte terninger på et kort som krever at summen må overstige 14. Det gjør de, og kortet er verdt 4 poeng.
”Dette kom jeg ganske bra ut av” smiler Ylva og legger den svarte 4’eren og de to 6’erne på et kort som krever at summen av vilkårlige terninger må være 16. Det gir henne 4 poeng. Den hvite 4’eren og den røde 5’eren legger hun på et kort som krever at summen på hvite terninger må være akkurat 9. Det stemmer og hun får 3 poeng til. ”Det var verdt å ta inn ett minuspoeng, når jeg fikk tre, så der fikk jeg brukt jokerterningen riktig” sier hun fornøyd.
Oppsummering
Take it or leave it er et overraskende artig, velfungerende, raskt og ikke minst engasjerende lite terningspill. Og, det er det ikke så ofte vi sier her på BrettSpillGuiden. Spillet har elegant innført ”den menneskelige faktoren” inn i et rent terningspill, som skaper en mer gamblende, frustrerende og interessant spilldynamikk enn de fleste terningspill. Ettersom en velger og plukker inn terninger etter tur, og har handlingskort i tillegg som kan forpurre alles planer i en gitt omgang, blir dette mer nervepirrende enn en skulle tro.
Take it og leave it er selvfølgelig et enkelt og raskt spill, som i all hovedsak kan brukes til en runde eller to før eller etter at man skal spille noe med litt mer dybde eller spilletid, men det vil nok overraske mange ”spillere” positivt og gi et ønske om umiddelbart spille igjen… Vel verdt pengene!
HVA MENER LESERNE OM SPILLET