Takenoko

BSG poeng | ?/100 |
Kompleksitet
EnkelAvansertErfaring
IngenEkspertFerdigheter
HellKløktVentetid
IngenLang
- Utgiver:
- Asmodeè
- Utvikler:
- Antoine Bauza
- Distributør:
- Bergsala-Enigma Distribution
- Kategori:
- BSG Anbefaler Familiespill
- Antall spillere:
- 2 - 4 spillere
- Tidsbruk:
- 40 - 50 minutter
- Lignende spill:
- Takenoko
- Målsetting:
- Være den beste gartneren ved å utvikle sin bambuspark og mate pandaen
- Passer for:
- Hobbygartnere med en hang til japanske hager
- Spilldynamikk:
- Kast terningen som angri hvilken handling en får lov til denne runde; utvide parken, lage vanntilførsler, mate pandaen osv
- Forbredelser:
- Gi hver spiller tre målsettingskort
- År:
- 2011
- Språk:
- Norsk
Innhold
28 åkerlapper
28 grønne bambusbiter
26 gule bambusbiter
24 rosa bambusbiter
20 vanningskanaler
9 oppgraderinger
46 målsettingskort
4 individuelle spillkort
8 handlingsbrikker
1 vær-terning
1 kjempepanda
1 gartner
1 regelbok
Design/Tematikk
Hva hadde du sagt om noen kom til deg med en kjempepanda i gave? Først må utfordringene med panda-luke i døren, og hvor en skal kaste den store panda-posen etter den daglige lufteturen, løses. Videre, selv med et ytre som sier kosebamse før bjørn, spiser dette kinesiske dyret mye mat. Dette vet den kinesiske keiseren veldig godt når han tropper opp med en kjempepanda på trappen til det japanske overhodet.
Hver spillere representerer en kinesisk hoffmann som skal lære den japanske keiserlige gartneren hvordan en dyrker den beste bambusen. Den sorte og hvite bamsen er også glad i variert kosthold, så lenge alt er bambus, så ulike bambus-arter må dyrkes slik at han kan vandre på egenhånd i sitt eget bambusparadis og spise akkurat det han vil.
Når lokket på den fargerike esken tas av, presenteres et forseggjort spill, med malte spillfigurer, fine trebrikker og tykke, fargerike pappbrikker. Familiespillet har til og med en liten tegneserie i regelheftet for å sette stemningen.
Målsetning
Samle flest poeng ved å etablere åkerlapper, gro bambus og mate den sultne kjempepandaen. Dette gjøres ved å fullføre mlsettingskort.
Regler/Spilldynamikk
Japanske bambushager eksisterer ikke, så i begynnelsen er det kun en dam. Her står Panda og en gartner med bart, og venter på de kinesiske hoffmennene skal sette igang hagebyggingen. Først må kort og åkerlapper blandes og fordeles i bunker. Så setter to til fire hoffmenn seg ned rundt dammen med hver sine spillkort, handlingsbrikker, samt et kort fra hver av de tre typene målsettingskort. Resterende komponenter legges tilgjengelig på bordet eller i spillesken. Med en allerede sulten pandabjørn så er det ikke rett frem å lage en hage. Det må gjøres prioriteringer for at Panda skal forbli en fredelig bamse i sitt nye hjem. Spillet styres av målsettingskort, som er små oppdrag som løses inn når fullført. De tre typene målsettingskort tar for seg mating, dyrking og hagebygging.
Hver spiller gjør turer rundt bordet. På en tur kastes først en terning som bestemmer været, alt etter hva været er får spilleren utføre en bestemt handling eller får en bonus: Ekstra handling, gro en valgfri bambus, få lov til å gjøre samme handling to ganger, flytte Panda eller få en oppgraderingsbrikke. Deretter utføres to valgfrie og ulike handlinger. Dette kan være å sette ut åkerlapper, ta en vanningskanal, flytte gartneren, flytte Panda eller trekke et målsettingskort. Hva en spiller velger å gjøre er avhengig de målsettingskortene spilleren sitter med, samt at det kan være nyttig å forkludre andre de spillernes planer også.
For å sette ut en åkerlapp, trekker spilleren to stykk, velger én, og plasser denne ut hvor minst én kant av den nye åkerlappen ligger mot en kant på en eksisterende åkerlapp eller dammen som allerede er på bordet. De åkerlappene som ligger ved siden av dammen får vann fra den, samt noen åkerlapper vil ha en oppgraderingsbrikke som gir de en liten vanndam som forsyner åkerlappen med vann. Alle andre brikker trenger vann ved at en vanningskanal ledes fra dammen. Når vanningskanal-handlingen utføres, får spilleren en vanningskanal som kan brukes med en gang, eller spares til senere turer. For å gro bambus, flytt gartneren. Når denne handlingen velges, kan spilleren flytte gartneren så langt en vil i en rett linje fra den brikken gartneren står på. Når gartneren er kommet frem vil gartneren prøve å gro bambus. Er åkerlappen gartneren har flyttet til forsynt med vann, vil den normalt gro et bambusskudd, men med oppgradering kan den gro to bambusskudd. Fargen på åkerlappen bestemmer hvilken type bambus som gror der: gul, grønn eller rosa. En åkerlapp kan aldri ha mer enn 4 bambusskudd. For at spilleren skal samle bambus, flyttes Panda. Den flyttes på samme vis som gartneren, så langt en vil i en rett linje. Der den stanser vil den spise et bambusskudd om mulig. Noen åkerlapper vil ha oppgradering som forhindre bjørnen i å spise. Spist bambus havner på spillerens spillbrett, og samles der til den brukes for å løse inn et målsettingskort. Siste handling er å trekke målsettingskort. Spilleren trekker et målsettingskort fra en valgfri kategori, og holder dette skjult for de andre spillerne. En spiller kan maksimalt ha fem kort på hånd om gangen.
Spillet fortsetter med at spillerne tar turer helt til en spiller fullfører et bestemt antall målsetting. De andre spillerne får utføre en ekstra tur hver før spilles avsluttes. Den med flest poeng fra fullførte målsettinger vinner.
Typisk spillrunde
Daniel, Lydia og Samuel samles rundt bordet for å spille Takenoko.
Daniel begynner første tur med å kaste værterningen. Han får en oppgradering. “Jeg tar vanndam-oppgraderingen, den blir helt sikkert nyttig!”. Siden det ikke er åkerlapper på brettet, velger han videre å trekke åkerlapp som sin første handling. Daniel tar to fra bunken, ser på dem, og velger en grønn åkerlapp. Åkerlappen plasseres ved dammen. “Jeg vil ikke gro bambus for nestemann, så jeg tar en vanningskanal som min siste handling”, avslutter Daniel.
Værterningen sendes til Lydia, som ivrig kaster denne. “Regn! Å kunne vokse et valgfritt bambusskudd er ikke like gøy når jeg ikke har noe valg.” Lydia ikke like fornøy med starten. “Du slipper iallefall å bruke en handling på å flytte gartneren da.”, trøster Samuel. Et grønt bambusskudd plasseres på åkerlappen, og Lydia kan fortsette med sine to handlinger. Også hun plasserer ut åkerlapp, og nok en grønn havner ved dammen, ved siden av den forrige. “Nom-Nom”, ler Lydia, egentlig litt fornøyd at hun kunne plukke opp dette ene bambusskuddet ved enkelt flytte pandabjørnen som sin siste handling.
“Min tur!” Samuel er ivrig, plukker raskt opp terningen, og kaster “?”. “Nå kan jeg velge været selv, så da tar jeg vind, slik at jeg kan gjøre samme handling to ganger.”, sier han fornøyd. Han plukker åkerlapper, og plasserer litt skuffet ut en gul åkerlapp på et ledig felt ved dammen. “Godt jeg kan prøve igjen.”, smiler han, og plukker to nye åkerlapper. “Yess! Denne passet perfekt”, roper en fornøyd Samuel, og plasserer en grønn åker, slik at de tre som er på brettet danner en rett linje. “Ikke nok med det, men siden den åkerlappen jeg satte ut kom med vanndam-oppgradering, kan jeg fullføre målsettingskortet mitt. Se, tre grønne på rekke, hvor alle må være vannet.” Samuel har nå fullført et målsettingskort som gir han to poeng.
Oppsummering
Takenoko har enkle mekanismer og et vakkert design, i kjent selskap med moderne klassikere som f.eks. Ticket to Ride. Etter få minutter er spillet klart til å starte, og turene går kjapt fra spiller til spiller. Det er lett å bli dratt inn i spillets tema, og det varer ikke lenge før alle sier “nom-nom” når de samler inn bambusskudd etter å ha flyttet pandabjørnen. Å fullføre målsettingskort kan være både gøy og frustrerende. En god del av spillet går på å vurdere de andre spillerne, for så å tilpasse egne handlinger for å nyttiggjøre seg av det de andre gjør. Pastellfarger, tegneserieaktig grafikk og en naturens teddybjørn i sort og hvitt. Et morsomt spill for alle fra 8 år og oppover.
HVA MENER LESERNE OM SPILLET