Tantrix

BSG poeng | 79/100 |
Kompleksitet
EnkelAvansertErfaring
IngenEkspertFerdigheter
HellKløktVentetid
IngenLang
- Utgiver:
- Tantrix games ltd
- Utvikler:
- Mike McManaway
- Distributør:
- Tantrix Norge
- Kategori:
- BSG Anbefaler Familiespill Lett strategi
- Antall spillere:
- 2 - 4 spillere
- Pris:
- 350,-
- Tidsbruk:
- 30 - 45 minutter
- Målsetting:
- Skape den lengste sammenhengende ”slyngen” eller største ”løkke”
- Passer for:
- Kunstneriske sjeler med øyne for symmetri
- Spilldynamikk:
- Se etter ”tvungne felter”, plasser ut brikker, trekk brikker og avslutt med å se etter nye ”tvungne felter”
- Forbredelser:
- Blanding av brikkene
- År:
- 1991
- Språk:
- Engelsk
- Ytterligere opplysninger:
- http://www.tantrix.com/
Målet med spillet er å score flest poeng gjennom å lage den lengste ”slyngen” eller største ”løkken” med sammenhengende brikker i ”din” farge. I grunnsettet er det 56 ulike brikker formet som et typisk ”hexagon” eller 6 sidet brikke, som hver har en ”fargesti” på hver side. Det er 4 mulig farger – gul, blå, rød og grønn – som altså gir brikkene diverse forskjellig former. Brikkene er også nummererte slik at en også kan bruke spillet som en kabal for en spiller. Dette er en av de store attraksjonene ved spillet, og har bidratt til fenomenet.
Hver runde skal spillerne først sjekke om de kan fylle ”tvungne felter”, for deretter å ligge ut en ”fri” brikke og avslutte sin runde med igjen sjekke om en må fylle ”tvungne felter” på nytt. Etter hvert utlegg trekkes det en ny brikke som legges med billedsiden opp foran spilleren. Dette gjør at spilleren kontinuerlig sitter med 6 brikker foran seg.
”Det er jo greit, men hvordan legger vi ut brikkene, da?” spør Hege rastløst. ”Vi må kun følge ”den gylne regel” og de 3 ”begrensingsreglene” sier Kathrine. ”Den gylne regel” vil si at en brikke kun kan legges ut såfremt fargestiene går overens. Med andre ord kan ikke ulike farger butte mot hverandre. De tre ”begrensningsreglene” består i at en ikke kan lage et tvungent felt med 3 stier i samme farge, ikke legge en fjerde brikke rundt et tvungent felt og sluttlig ikke legg ut en brikke på en sperret side.
Det viktigste konseptet i Tantrix er ”tvungne felter”. Dette er tomme felter med brikker på tre sider. Når slike felter oppstår MÅ spilleren hvis tur det er legge ut en brikke i dette feltet – hvis mulig! Dette kan gi den aktive spilleren muligheten til å legge mange brikker med god planlegging og en dose flaks i trekningen av brikker. I tillegg kan det å legge opp til ”tvungne felter” tvinge motspillerne til å bruke sine brikker i din favør.
Etter hvert som spillet går og en begynner å få ”rette sider” på det voksende bildet som skapes, fører dette til at den tredje begrensningsreglen blir viktig. Når det oppstår et ”tvungent felt” på en slik side kan det ikke plasseres ut nye brikker på denne siden før det ”tvungne feltet” er dekket.
Om dette høres litt forvirrende ut, så skal du absolutt heller prøve Tantrix. Det er et godt og gjennomtenkt spill hvor taktisk tenkning og evne til å se symmetri og muligheter er avgjørende. Selv om reglene er enkle (som med mange gode abstrakte spill), så tar det litt tid og trening før en ser mulighetene og farene i de ”tvungne feltene”. Er du tilhenger av de mer etablerte spillene som Abalone og Othello bør Tantrix absolutt konkurrere om den øverste plassen på ønskelisten denne gangen.
HVA MENER LESERNE OM SPILLET