Tenakee

BSG poeng | 62/100 |
Kompleksitet
EnkelAvansertErfaring
IngenEkspertFerdigheter
HellKløktVentetid
IngenLang
- Utgiver:
- Amigo Spiele
- Utvikler:
- Michael Feldkötter
- Distributør:
- Ikke distribuert i Norge
- Kategori:
- Familiespill Kortspill
- Antall spillere:
- 3 - 5 spillere
- Tidsbruk:
- 15 - 25 minutter
- Målsetting:
- Sikre flest poeng ved å ta de mest verdifulle totempælene
- Passer for:
- Sølvpilen fans
- Spilldynamikk:
- Velg tre for inneværende runde og spill ett etter ett på omgang
- Forbredelser:
- Gi hver spiller sitt sett med totempæltopper
- År:
- 2005
- Språk:
- Tysk
- Ytterligere opplysninger:
- http://www.amigo-spiele.de/Homepage.Amigo
Innhold
5 sett med totempæltopper (2 krigere, 2 squawer og tre ørner)
70 totempælkort (fordelt på 10×1, 10×2, 10×3, 10×4, 10×5, 10×6, 5×8 og 5×10)
1 Høvding (brukes kun i en spillvariant)
1 sammensettbar totem i papp som fungerer som startspillermarkør
Design/Tematikk
Tenakee har et lett mystisk tema som oppleves ganske påklistret; konkurranse blant indianerne om å bygge den flotteste og mest verdifulle totempælen. Det er for så vidt greit nok, men squawene klatrer til toppen for å ”utfordre” krigerne, som igjen da prøver å nå dem. Jaja, i brettspillverdenen kan en oppleve så mangt…
Rent grafisk viser esken tydelig hva en kan forvente, og det samme uttrykket er brukes på kortene. En skal altså ikke forvente et dypt strategisk spill, men relativ enkel underholdning.
Kortene holder standard kortkvalitet, uten plasttrekk, men greit nok om spillet ikke skulle spilles 100 ganger den første kvelden.
Reglene er enkle og lettforståelige.
Målsetning
Spillerne prøver å ta kontroll over de mest verdifulle totempælene etter hvert som de blir bygget av spillerne.
Regler/Spilldynamikk
Hver spiller mottar første et sett med totempæltopper. Ørnen gjør at spilleren umiddelbart tar totempælen den plasseres på. Dette vil si at han/hun samler inn alle kortene i den og legger dem i en bunke foran seg. Krigeren kan spilles på hvilken som helst totempæl som ikke har en fra før, men når den blir spilt låser den totempælen til å måtte avsluttes med en squaw. Squawen kan således ikke spilles om det ikke er en totempæl med en kriger. Hvis dette er tilfellet fungerer squawen på samme måte som en ørn, og spilleren tar inn totempælen.
Deretter stokkes alle totempælkortene, og hver spiller blir gitt 14 kort, og har da sammen med totempæltoppsettet totalt 21 kort. Dette passer jo bra, da spillet varer i akkurat 7 runder, og hver runde består av å spille 3 kort.
Før en runde må hver spiller velge ut 3 kort som han/hun vil spille denne runden. Startspilleren begynner med å legge ut et kort, som i første runde er starten på den første totempælen. De neste spillerne kan bygge videre på den eller begynne en ny, men det kan maksimalt være 3 totempæler under bygging til enhver tid. Om det er 3 totempæler må spillerne altså bygge videre på en av dem, eller ta inn en av dem ved å bruke ørnen, legge på en kriger eller squaw. Men disse kortene kan kun spilles om de ble valgt ut blant de 3 som er spillbare denne runden. Når siste spiller legger ut sitt tredje kort er runden over og neste runde begynner med at spillerne igjen må velge 3 kort fra hånden sin for den nye runden.
Det er kun totempælkortene som gir poeng, og deres verdi er trykt på og variere mellom 1 og 10 poeng. Oppgaven for spilleren ligger derfor i å ”time” når en skal forsøke å ta inn en eller flere totempæler.
Typisk spillrunde
Remo fordeler først ørn, kriger og squaw til hver av spillerne og stokker deretter kortene og deler ut 14 totemkort. Så velger hver spiller tre kort før første runde starter.
Kathrine legger ned en 2’er, dette blir totæm nummer 1. Lars Erik begynner på en ny totem med en 1’er, totæm nummer 2. Ylva legger også ned en 1’er for en ny totempæl, nummer 3, før Remo legger ned en ny 1’er på totæm nummer 1. Det er bare plass til tre totempæler så han må legge på en av de andre kortene.
”Ser ut til at vi alle har valgt lave kort” kommenterer Kathrine, før hun selv legger ned en treer på totæm 2. Lars Erik følger opp med en ny 3’er på totæm 3. ”Dette er jevnt” sier Ylva, som selv legger ned en 1’er på totæm 1.
Kathrine legger ned en 4’er på totæm 3. Lars Erik legger ned en ny 4’er på samme totæm. Ylva avslutter sin runde med en 2’er på totæm 2, mens Remo avslutter med en 1’er på totæm 1.
Neste runde starter med Lars Erik som startspiller. Han legger ned en ørn på totæm 3 og tar inn alle kortene. Ylva legger ned en 2’er og begynner en ny totæm nummer 3. Remo legger ut en 3’er på totæm nummer 2. Kathrine legger ut en 3’er på totæm nummer 3.
”Fremdeles lave verdier ute og går” kommenterer Lars Erik før han selv legger ned en 1’er på totæm 1. Ylva fortsetter med en 4’er på totem 3. ”Jeg får prøve å endre trenden” svarer Remo og legger ned en 6’er på totem 3.
Kathrine legger ned en 5’er på totæm 2. ”Kanskje jeg skulle ha ventet litt med å ta inn” kommenterer Lars Erik og legger ned en 1’er på totem 1. Ylva legger ned 3’ern på totæm 1, før Remo avslutter med en squaw på totem nummer 3. Før Kathrine avslutter runden med å legge ned en ørn på totem nummer 2 og tar inn kortene.
Denne runden er det Ylva som er starspiller. Hun tar inn totem nummer 3 med en squaw. ”Jasså, du tok totem pælen min” kommenterer Remo som legger ut en 4’er og begynner på en ny totem nummer 2. ”Jeg får begynne på en ny totem også” svarer Kathrine som legger ned en 6’er på treer plassen. ”Så høye kort du har” kommenterer Ylva. Lars Erik legger en 4’er på totem nummer 2.
”Kaster du stein i glasshus?” svarer Kathrine, når Ylva legger ned en 5’er på totem nummer 3. ”Hi, Hi” kommer det fra Ylva. Remo legger ned en 4’er på totem 2. Kathrine legger ned en 1’er på totem pæl 3. ”Jeg får prøve å bidra litt her” sier Lars Erik og legger ned en 6’er på totem 1.
Ylva legger ned en 5’er på totem 2. ”Typisk” klager Remo og må kaste en squaw. Kathrine legger ned en 4’er på totem 3. ”Du trengte vel denne” kommenterer Lars Erik og legger ut en kriger på totem 1.
”Takk skal du ha” svarer Remo, som er startspiller denne runden og tar inn totem nummer 1, 2akkurat det jeg trengte” fortsetter han. Kathrine legger ut en 1’er på totemplass 1. Lars Erik legger også ned på totemplass 1 – en 3’er. Ylva forstsetter samme sted med en 5’er.
”Populær totem” sier Remo og legger ned en 4’er på samme plass. Kathrine følger videre med en 2’er på samme totem. ”Jeg får bryte trenden” svarer Lars Erik og legger en 3’er på totem 3. Ylva legger ned en5’er på totempæl nummer 1.
Remo legger ut sitt siste kort denne runden, en 4’er som han legger ned på totem nummer 2. Kathrine legger ut en 2’err på totem nummer 1. ”Hva annet kunne jeg vel vente” forteller Lars Erik og må gjøre, som Remo i forrige runde, kaste en squaw. Ylva teller over verdiene på totempælene og tar inn nummer 1 med en verdi på 22.
Kathrine begynner sin runde med en 1’er på plass nummer 1. ”Hvilken pangstart” kommenterer Lars Eirik, som fortsetter med en 5’er på samme totempæl. Ylva tar inn
totem nummer 2. Remo begynner en ny totem på plass nummer2 med en 8’er.
”Det kortet har jeg ikke sett før” forteller Kathrine før hun legger ned en kriger på totem nummer 3. ”Takk” sier Lars Erik som legger ut en squaw og tar inn totem nummer 3, ”den sjansen lar jeg ikke gå ifra meg”. Ylva legger ned en 6’er på totemplass nummer 3. Remo legger ned en 6’er på plass 1.
”Det er ikke noe annet å gjøre enn å ta inn” svarer Kathrine og tar totem 1 med en ørn. Lars Erik begynner på en ny totem 1 med en 5’er. Ylva legger en kriger på totem nummer 1. ”Jippy” sier Remo sarkastisk og tar inn 8’eren på totemplass 2 med en ørn.
Spillet fortsetter slik i 2 runder til, og så teller man opp poengene på kortene man har samlet inn.
Oppsummering
Som tidligere nevnt er ikke Tenakee noen dyp strategisk opplevelse, men som vi tidligere har skrevet så må ikke alle spill være det. Men, med det sagt, så er dette spillet så hellorientert at en nesten like godt kan kaste terning om hvem som vinner. Litt tikktakkeri kan vi vel forsvare at spillet har, men det er vel egentlig alt.
Det som kanskje overrasker mest i denne sammenheng er at spillet faktisk vant en konkurranse i regi av SAZ, som er en forening for brettspillutviklere. Etter sigende vare det ikke flere enn 9 utviklere med totalt 16 spill med i kampen, så dette spillet vant. En kan da undres over hva de andre spillene kunne være…
Tenakees problem er spillet har noen målgruppe. Det er nok for vanskelig å overskue for yngre barn. Eldre barn vil savne spenning, da det er vanskelig å få til dette når det ikke er mulig å forutse noen ting. Av samme grunn i tillegg til at spillet blir for enkelt vil få av de som spiller spill fra tid til annen finne noen større glede i det. For ”spillere” kan vi ikke helt se at noen vil la seg fascinere dessverre.
HVA MENER LESERNE OM SPILLET