Thief of Baghdad

BSG poeng | 76/100 |
Kompleksitet
EnkelAvansertErfaring
IngenEkspertFerdigheter
HellKløktVentetid
IngenLang
- Utgiver:
- Queen games
- Utvikler:
- Thorsten Gimmler
- Distributør:
- Enigma distribution
- Kategori:
- BSG Anbefaler Lett strategi
- Antall spillere:
- 2 - 4 spillere
- Tidsbruk:
- 30 - 45 minutter
- Målsetting:
- Være først til å vinne den gitte mengden skattekister
- Passer for:
- Hjemmekjære tyver
- Spilldynamikk:
- Spill kort for å flytte vakter og tyver
- Forbredelser:
- Sett sammen stablene med skattekister, stokk og del ut kort
- År:
- 2006
- Språk:
- Engelsk
- Ytterligere opplysninger:
- http://www.queen-games.de
Innhold
1 spillebrett
24 vakter
48 tyver
102 palasskort
8 danserinnekort (jokere)
24 skattekister
Design/Tematikk
Spillebrettet viser 6 palasser i en ring, med 4 plasser for vakter i forkant av hvert. Fargevalgene og det grafiske uttrykket er stemningsskapende, elegante og klare. Og ikke minst har den grafiske designeren bidratt med stor hjelp for de som ikke er så sterke på å skille farger ved å legge til ikoner på palassene som korresponderer med kortene.
Brikker og brett er av standard tysk kvalitet, men innfører ”nye” spillebrikker til den stadig voksende samlingen av ”meeples”. Svært forseggjorte og tydelige.
Alt støtter godt opp rundt spillets tema som er basert rundt en gjeng tyver som bryter seg inn i palassene og stjeler skattene. Hver spiller er sjef for sin gjeng, og i hvert palass er det skatter som får en stadig økende verdi samtidig som de også krever flere og flere tyver for å bli båret.
Selv om regelheftet er på 4 sider er de egentlige spillreglene beskrevet på halvannen side. De er godt beskrevet og gir ingen rom for mistolkninger.
Målsetning
Spillerne kappes om å være den første til å stjele en mengde skattekister avhengig av hvor mange spillere det er.
Regler/Spilldynamikk
I hvert palass på spillebrettet legges det en stabel med skattekister. Skattekistene krever fra 4 til 7 tyver, og legges i rekkefølge fra toppen; 4,5,6,7. Deretter stokkes de 102 palasskortene, og spillerne får 6,7,8,9 kort etter rekkefølge fra startspiller (igjen avhenging av antallet spillere). I tillegg får hver spiller 2 vakter og 12 i hver sin farge (også dette avhengig av antallet spillere).
Kortene benyttes til å flytte både tyver og vakter mellom palassene, og etter at spillerne har studert sin starthånd, plasserer de ut 1 nøytral vakt og sine 2 vakter, etter tur på feltene foran hvert palass.
Etter dette begynner spillet, og hver runde kan spillerne gjør følgende handlinger;
Plassere ut en tyv i et palass (som koster 1 kort i den fargen en ønsker å plassere tyven i for hver eksterne vakt), men for å kunne gjøre dette må en ha en av sine vakter utenfor det aktuelle palasset. For å gjøre dette må det være en minst en vakt av annen farge eller nøytral foran palasset.
Flytte en vakt (som koster 1 kort fra enten det palasset vakten står ved eller det palasset en ønsker å flytte vakten til). Det må naturlig nok være en ledig plass for vakten på plassene foran palasset.
Flytt en vakt som tar med seg en egen tyv (koster det samme som å flytte en vakt). Tyven må altså stå i palasset vakten flyttes fra, og settes inn i det vakten flyttes til.
Flytte en nøytral vakt (koster 1 kort for palasset der den står og 1 for dit den skal).
Spilleren kan kombinere disse handlingene så mye han/hun kan/vil, med det unntak at kun 3 handlinger som inkluderer flytting av en tyv kan gjennomføres per runde. Som avslutning på runden trekker spilleren opp 3 nye kort. Hvis spilleren ikke har utført noen handling i sin runde, får han/hun en danserinne i tillegg. Danserinnene er strengt tatt kun en joker, og kan benyttes som et kort for et hvert palass.
Når en har like mange tyver i et palass som den øverste skattekiste krever, plukker en inn skattekisten og tyvene og legger dem foran seg.
Dette er egentlig alt, så spillet er altså ikke så vanskelig å forstå reglene til. Det er heller ikke spesielt vanskelig å spille, men det dukker jo opp noen valg om hvordan best bør bevege sine brikker hver runde. Ettersom dette er avhengig korthånden en har, så vil det jo alltid være et element av hell i spillet, men det handler jo om å utnytte kortene så godt som mulig.
Typisk spillrunde
Remo skal begynne og får derfor 6 kort, Kathrine 7, Lars Erik 8 og Ylva 9. Så plasserer spillerne ut sine vakter en av gangen etter tur. Ved spillets start har Remo en vakt ved det turkise palasset og en ved det grønne. Kathrine har en ved det lilla og en ved det gule, Lars Erik ved det grønne og en ved det hvite, mens Ylva har en ved det røde og en ved det gule.
Remo spiller ut to turkise kort og plasserer 2 av sine tyver i det turkise palasset. I tillegg legger han ned 2 grønne kort og plasserer en tyv i det grønne palasset. Han må betale med to kort der fordi det både er en nøytral vakt der og Lars Erik har en vakt der. Så avslutter han med å trekke 3 kort.
Kathrine legger ut 3 lilla kort og setter ut 3 tyver i det lilla palasset, før hun trekker inn 3 nye kort.
Lars Erik legger ned 2 hvite kort og setter inn 2 tyver i det hvite palasset. Så spiller han ut 1 turkis og 1 lilla kort, og flytter den nøytrale vakten fra det turkise palasset til det lilla.
Ylva spiller kun ut 2 gule kort og setter inn 1 tyv i det gule palasset.
Remo tenker seg litt, studerer brettet litt og trekker deretter 3 kort uten å gjøre noen handling og får derfor også en danserinne.
Kathrine spiller ut 2 lilla kort og setter inn en tyv i det lilla palasset og har derved 4 tyver og kan ta den første kisten. Så avslutter hun med å ta 3 kort.
Lars Erik spiller ut 1 hvitt kort og setter inn 1 tyv i det hvite palasset, så spiller han ut 2 grønne og setter inn 1 tyv i det grønne palasset, og det siste han gjør er å spille 1 grønt kort og flytter sin egen vakt med tyven han akkurat satte inn til det hvite palasset. Han har da 4 tyver der og tar den første kisten i det hvite palasset.
Ylva setter inn 3 tyver i det røde palasset ved å spille 3 røde kort.
Remo blir nok en gang sittende å se litt, for brettet har nå endret seg en del. Utenfor det turkise palasset er det kun en av hans egne vakter, mens det utenfor det lilla eksempelvis står 2 nøytrale vakter. Han spiller ut 1 hvitt og 1 turkist kort og flytter den nøytrale vakten fra det hvite palasset til det turkise. Så spiller han 2 turkise kort og setter inn 2 tyver i palasset. Han har da 4 tyver der og tar den første kisten.
Kathrine trekker 3 kort og tar samtidig inn en danserinne.
”Jeg hermer, Kathrine” sier Lars Erik og trekker inn 3 kort og en danserinne.
”Det gjør nok ikke jeg” mumler Ylva, og spiller ut et rødt kort og setter inn en tyv. Hun har da som resten sikret seg den første kisten. Deretter spiller hun 2 nye røde kort og setter inn 2 nye tyver i det røde palasset.
Remo trekker 3 kort og en danserinne.
Kathrine spiller ut 1 gult kort og flytter sin vakt til det turkise palasset. Så spiller hun ut 2 turkise kort og setter inn 1 tyv.
Lars Erik 1 hvitt kort og flytter sin vakt fra det hvite til gult palass. Så spiller han ut 4 gule kort og setter inn 2 tyver i det gule palasset. ”Nå begynner det å bli litt interessant” mener Ylva, og tenker seg litt før hun trekker 3 kort og en danserinne.
”Ja, nå krever det litt snedig spilling både med henblikk på å sikre seg kister selv, samtidig som en gjerne skal sperre litt for de andre” støtter Remo, mens han legger ned 1 turkist kort og flytter vakten fra det turkise palasset til det hvite. Og spiller deretter 2 hvite kort og setter inn 2 tyver.
Kathrine spiller ut 2 lilla og setter inn 1 tyv, 1 turkist kort og setter inn 1 tyv der også.
Lars Erik trekker kun inn 3 nye kort og en danserinne.
”Hmm… det må da være mulig å få til noe nå” tenker Ylva høyt. Hun spiller først ut 1 turkist og 1 grønt kort og flytter den nøytrale vakten fra det grønne til det turkise palasset. Så spiller hun 1 rødt kort og setter inne nok 1 tyv, og avslutter med å spille ut 2 gule kort og sette inn en tyv til der også.
Spillet fortsetter på denne måten til en av spillerne har sikret seg 4 kister.
Oppsummering
Brettet er virkelig flott og innbyr til spilling. Spilldynamikken er enkel, og vil passe for de fleste familier. Det tar ikke så lang tid, og det blir som regel et jevnt og spennende spill.
Det er taktiske valg gjennom spillets gang, hovedsakelig i hvordan en skal benytte kortene på best mulig måte. Og ikke minst hvordan en skal prøve å også balansere sine egne fordeler opp imot å hindre motstanderne.
Spillet kan kritiseres for litt høy hellfaktor, men det vil nok ikke plage den jevne spiller. Alt i alt et godt spill, om enn på den enklere siden av skalaen.
HVA MENER LESERNE OM SPILLET