Thurn & Taxis

BSG poeng | 82/100 |
Kompleksitet
EnkelAvansertErfaring
IngenEkspertFerdigheter
HellKløktVentetid
IngenLang
- Utgiver:
- Hans im Glück
- Utvikler:
- Karen & Andreas Seyfarth
- Distributør:
- Enigma distribution
- Kategori:
- BSG Anbefaler Familiespill Lett strategi
- Antall spillere:
- 2 - 4 spillere
- Pris:
- 298,-
- Tidsbruk:
- 60 - 75 minutter
- Utmerkelser:
- 2006 - Vinner, Spiel des Jahres, 2008 - Nominert, Årets Familiespill
- Målsetting:
- Score flest poeng gjennom å bygge det mest omfattende postsystemet
- Passer for:
- Postansatte med sans for historie
- Spilldynamikk:
- Trekk et kort, spill et kort og score eventuelt spilte kort
- Forbredelser:
- Plasser ut brettet, sorter og plasser vognkort og poengbrikker, stokk og plasser ut bykortene
- År:
- 2006
- Språk:
- Engelsk
- Ytterligere opplysninger:
- http://www.hans-im-gluck.de
Innhold
Spillebrett
4 x 20 posthus
4 firmakort
20 vognkort
3 x 22 bykort
30 poengbrikker
4 oppsummeringskort
Design/Tematikk
Spillet er basert rundt historien om familien Thurn og Taxis, som leverte de første skikkelige postrutene i Italia og senere Tyskland. Fokuset her er naturlig nok Tyskland, eller rettere Bayern. Spillerne prøver å få bygget sine posthus i langs fornuftige ruter i og rundt Bayern.
Spillebrettet er pent, men kan virke litt uoversiktlig i begynnelsen da fargevalgene for de forskjellige regionene er litt for like her og der. Alle de aktuelle byene har til og med blitt tegnet med de viktigste historiske bygningene. Det følger til og med med et eget ark med de historiske fakta om familien. Ellers er alt av brikker og brett av den typiske tyske kvaliteten (selv om mye blir laget andre steder i dag).
Målsetning
Gjennom bygging av postruter samler spillerne poeng basert på hvor fort en kan klarer å ha et posthus i alle byene i en region, en by i hver at provinsene utenfor Bayern, og selvfølgelig bygging av ruter (bonus til de første som bygger 5, 6 og 7 posthus samtidig).
Regler/Spilldynamikk
I all hovedsak består en spillers valg hver runde i hvilket bykort en skal trekke og dernest hvilket som skal legges ned. Disse to handlingene er tvungne. Kortene som legges ut, danner postruter, og disse må henge sammen med byene på kortet. Altså må kortene legges ut i en rekkefølge, og en kan bygge i begge ender av ruten, men ikke omorganisere den eller legge kort midt i den. Etter å ha lagt ut bykortet kan en velge å score den aktuelle ruten en har bygget med bykortene. I tillegg kan spilleren velge å benytte en av de 4 hjelperne i spillet. Dette er postmesteren (som gir en rett til å trekke 2 kort), administrator (som gir en rett til å bytte ut alle bykortene som er utlagt), postmann (gir rett til å legge ut et bykort til til ruten) og vognbyggeren (gir rett til å plukke en bonusbrikke selv med en eller to vogner for lite).
Typisk spillrunde
Etter at spillet er satt opp, starter Lars Erik, som starter med å plukke opp et Ingolstadtkort. Kortet blir umiddelbart erstattet. I tillegg benytter han seg av postmesteren og plukker opp et Stuttgartkort også. Deretter legger han ned Ingolstadtkortet som starten på sin første postrute.
Ylva plukker opp Passau og Linz etter å ha benyttet postmesteren, og legger ned Linz. Remo trekker først et skjult bykort fra bunken og deretter et Innsbruckkort, som han legger ned. Kathrine plukker opp München og Augsburg, før hun spiller ned München.
Lars Erik plukker opp Mannheim, og trekker deretter et skjult. Så legger han ut Stuttgart til høyre for Ingolstadt. Ylva trekker inn Budweis og et skjult. Deretter legger hun ned Budweis til venstre for Linz. Remo trekker Sigmaringen og Salzburg. Som han umiddelbart legger til høyre for Innsbruck. Kathrine velger å benytte administratoren og fjerner alle de fremlagte kortene og erstatter dem med nye. Så trekker hun Innsbruck. Så legger hun ned Augsburg til høyre for München.
”Du ødla jo hele greia med det byttet, Kathrine” sier Lars Erik, men trekker til slutt inn Regensburg og trekker et skjult. Han legger så ned Mannheim, og velger deretter å score den første ruten. Det betyr at han først plukker opp et 3-vognskort, og deretter får han plassere ut posthus. Posthusene kan enten plasseres ved alle de aktuelle byene i en region, eller en aktuell by i hvert region han har lagt ut byer i. Lars Erik har lagt ned Mannheim (Baden), Stuttgart (Württemberg) og Inolgstadt (Bayern), og velger den siste måten å plassere ut på, og kan derfor sette et blått posthus i alle tre byer.
Ylva plukker inn Basel og et skjult. Så legger hun ned Passau til ruten sin, og velger deretter å score. Først mottar hun et 3-vognskort, før hun deretter plasserer ut et rødt posthus i Budweis (Böhmen), Linz (Salzburg) og Passau (Bayern).
Remo plukker inn Ulm og Linz, hvoretter han legger ned Kempten. Så velger også han å score. Han mottar et 3-vognskort, og plasserer ut et posthus i de tre byene Kempten (Bayern), Innsbruck (Tyrol) og Salzburg (Salzburg).
Kathrine trekker 2 skjulte kort, og legger ned Kempten. Deretter scorer hun et 3-vognskort og plasserer ut et grønt posthus i Kempten, Augsburg og München, som alle ligger i Bayern.
Lars Erik plukker opp Lodz og Sigmaringen, før han legger ut Lodz. Ylva trekker inn Mannheim og Carlsruhe, og legger ned Basel. Remo plukker inn Stuttgart og Carlsruhe, før han legger ned Ulm. Kathrine plukker inn Pilsen og Würzburg, og legger ned Pilsen.
Lars Erik plukker inn Ulm. Deretter velger han å bruke postbudet og legger ned både Pilsen og Regensburg. Deretter scorer han igjen, og setter ut et hus i alle tre byer. ”Det var da en merkelig scoring. Du får jo ikke et 4-vognskort en gang” mener Ylva. ”Det kan jo hende han ikke hadde så mye valg” mener Kathrine.
Ylva plukker inn Kempten, og legger ned både Kempten og Sigmaringen etter å ha fått hjelp av postbudet. Remo plukker inn Budweis, og benytter også postbudet for å kunne legge ned Stuttgart og Sigmaringen. Kathrine plukker inn Regensburg og et skjult kort. Deretter legger hun ned Regensburg.
Lars Erik plukker inn Basel og Freiburg, før han legger ned Zürich. Ylva plukker inn Würzburg, legger deretter ned Zürich. ”Jeg ønsker ikke å benytte meg av noen av hjelperne, men scorer nå” sier hun. Zürich og Basel er begge i Schweiz, mens Kempten (Bayern) og Simaringen (Hohenzollern) ligger utenfor. Siden hun nå scoret en rute med 4 byer, mottar hun et 4-vognskort. ”Er litt i tvil om jeg skal plassere ut hus i Schweiz eller en by i hver region… Det blir en i hver” mumler hun videre.
Remo plukker inn Passau og Lodz, før han legger ut Carlsruhe. Han velger også og score, så han mottar et 4-vognskort. ”Ettersom Stuttgart, Ulm og Sigmaringen, ligger i det grønne området velger jeg å plassere ut i den regionen” forklarer Remo. Og siden han ble den første til å skaffe seg posthus i alle byene i ”den grønne regionen” får han den øverste bonusbrikken for den regionen. ”Da sikret du deg 3 poeng ekstra der” rister Kathrine på hodet.
Kathrine plukker inn Ingolstadt, før hun legger ned Ingolstadt og Nürnberg.
Ettersom en scorer poeng for lengste rute, hver fullført region og ikke minst om en klarer å bygge et hus i hver av de omkringliggende regionene er det nok av poeng å kjempe om. Det er også slik at det ikke bare er førstemann som scorer, mens typisk de første 3, men hver scoringsmulighet får stadig lavere verdi.
Oppsummering
Thurn & Taxis er et godt spill, hvor valgene tidvis kan være vriene. Skal det bygges den ene eller andre veien? Hva gjør jeg om den byen ikke kommer opp snart? En del kritikk har vært rettet mot spillet grunnet sterke likheter med Ticket to Ride, men dette er absolutt ikke så galt som det er blitt påstått. Spillet har også en bra tendens til å bli svært jevnt. Dette gir igjen spillet en intensitet, hvor kampen om de få gjenværende poengene. Enkle regler, relativt kort spilletid og høy intensitet gjør dette spillet til en vinner for mange.
HVA MENER LESERNE OM SPILLET
No Responses