Ticket to ride: Nordic countries

BSG poeng | 73/100 |
Kompleksitet
EnkelAvansertErfaring
IngenEkspertFerdigheter
HellKløktVentetid
IngenLang
- Utgiver:
- Days of Wonder
- Utvikler:
- Alan R. Moon
- Distributør:
- Enigma distribution
- Kategori:
- Lett strategi
- Antall spillere:
- 2 - 3 spillere
- Pris:
- 450,-
- Tidsbruk:
- 25 - 40 minutter
- Målsetting:
- Score flest poeng ved å fullføre billetter
- Passer for:
- Alle T2R spillere som ønsker å spille med 2 spillere
- Spilldynamikk:
- Trekk vognkort eller trekk billetter eller legg ned vognkort og plasser ut togvogner
- Forbredelser:
- Stokk kortene, gi hver spiller 4 vognkort og 5 billetter og 40 vogner i en farge
- År:
- 2007
- Språk:
- Norsk
- Ytterligere opplysninger:
- http://www.daysofwonder.com/en/
Innhold
1 spillbrett
135 togvogner
110 vognkort (9×12 + 14 lokomotiver)
46 billetter
1 Globetrotterbonuskort
3 poengmarkører (lilla, svart og hvit)
Design/Tematikk
Ticket to Ride er vel en serie som de fleste av leserne her allerede har stiftet bekjentskap med. Temaet er jernbanebygging mellom byer, og i originalen var vi i Nord-Amerika, og vi har siden vært i Europa og ikke minst i Sveits. Denne gangen skal vi altså bygge jernbaner i vår egen bakgård. Alan R. Moon hintet om dette allerede i intervjuet vi gjorde med ham i fjor, men hadde større fokus på Sveits. Med det sagt, så skal han i etterkant ha uttrykt at T2R: Nordic er den beste 2 spillervarianten.
Days of Wonder fullfører som vanlig med stil, og det er lite å trekke for hva kvalitet på brikker, kort og brett. Det kan nok fremdeles klages litt på fargevalg på vognkortene, for de som er litt svake på å skille hvitt/gult/oransj. I tillegg er designet på brettet litt annerledes enn vanlig. Virker nærmest å være forstørret, og med små strektegninger spredd rundt på brettet. Hvorfor i all verden skal en på død og liv klistre på vikingskip hver gang det skal være et kart over Norden? Eller hva med en eskimo i havet utenfor Narvik?! Ullent.
Men, det største ankepunktet er nok selve esken. Hovedmotivet er en lett blanding av en tradisjonell amerikansk julenisse i samedrakt. Dette virker som en tabbe av to grunner. For det første er miksen av julenisse og samer helt på jordet, og vitner om liten kulturforståelse fra den franske tegneren og Days of Wonder. For det andre skaper det et sesongproblem for distributør og butikker. Mange potensielle kunder kan nok fort, og misforstått, tenke at dette er et julespill…
Reglene er også dessverre et kapitel for seg. Dårligere oversettelse av relativt sett enkle og tidligere til dels oversatte regler skal en nok lete lenge etter. Vi kan nok fort slå fast her at oversetteren ikke er spesielt spillvant, og mangler grunnleggende forståelse av etablerte prinsipper som for eksempel jokere. Men, nok om det. Med det nye opplaget kommer det også bearbeidede regler, som forhåpentlig retter opp det meste av feilene.
Målsetning
Som i de tidligere utgavene er oppgaven å siker flest poeng ved å bygge jernbaner mellom byer og fullføre billetter.
Regler/Spilldynamikk
Det er ingen grunn til å gå igjennom alle reglene for n’te gang her, så kjenner du ikke til spilldynamikken fra før, ta en titt på vår kritikk av Ticket to Ride: Europe.
Det er få endringer i henhold til Ticket to Ride: Europe, da det også her er ferjeleier og tunneler å forholde seg til. Og det er akkurat her en av de viktigste endringene er: Det er nemlig ikke tillatt å bruke lokomotivkortene utenom strekninger med ferjer eller tunneler. Og ettersom det er tvungent å legge ned lokomotivkort på ferjeleiene, har en innført enda en endring; de kan erstattes av 3 vilkårlige kort. Men dette gjelder altså kun for ferjeleier.
Mye grunnet alle linjene med krav til lokomotivkort, er det også innført en annen liten endring, som er lett å overse; det er fullt mulig å ta 2 lokomotivkort – selv om de ligger åpent!
Alan R. Moon har også kommet opp med den lengste strekningen så langt i alle T2R spillene så langt; Murmansk – Lieska. Denne strekningen er på 9 felter, og er naturlig nok siden en ikke kan benytte lokomotiver, et ambisiøst prosjekt å forsøke. Selvfølgelig blir en kongelig belønnet, med hele 27 poeng! For å kompensere for den store vanskeligheten av å bygge denne linjen, er det på denne strekningen tillatt å bruke 4 vilkårlige (altså hvilke som helst) som erstatning for ett manglende kort i settet. Dette kan gjøres for flere kort, så om en nå, for eksempel skal legge ned gule kort for å bygge linjen, men kun har 7 gule kort, kan en altså legge ned 6 vilkårlige kort i tillegg som erstatning for de 2 gule som mangler.
Det er ellers også viktig å legge merke til at alle billetter som blir forkastet i løpet av spillet, til forskjell fra de andre utgavene, skal tas ut av spill. Altså ikke legges underst i billettbunken.
Ellers er globetrotterbonusen litt annerledes i og med at den denne gangen premierer spilleren som fullfører flest billetter, og ikke den som har bygget det lengste linjen.
Typisk spillrunde
Ettersom Ticket to Riden: Nordic countries ikke har noen store endringer i spilldynamikken, er det ingen grunn til å gå igjennom en spillsesjon her. Ta en titt på Ticket to Ride: Europe, hvis du vi ha mer info.
Oppsummering
I likhet med Ticket to Ride: Sveits er T2R: Nordic spesiallaget for 2-3 spillere, men til forskjell er Nordic et selvstendig spill, mens Sveits er en ”utvidelse”.
Spillteknisk er det lite forskjeller, men Nordic virker om mulig enda trangere og derigjennom mer ”kranglete” enn da andre. Liker du litt mer intensitet og ikke minst høyere ”ta-den” faktor, er dette den soleklare favoritten så langt.
Spillet er svært raskt, og det blir fort noen runder på rappen, når en setter seg ned. Og det er jo et svært godt tegn.
Så, om ikke dette er nok til å overbevise deg, så bør jo et kart hvor dine nærområder er i fokus være nok til å bruke noen av de surt opptjente kronene!
HVA MENER LESERNE OM SPILLET