Tikal

BSG poeng | 79/100 |
Kompleksitet
EnkelAvansertErfaring
IngenEkspertFerdigheter
HellKløktVentetid
IngenLang
- Utgiver:
- Ravensburger
- Utvikler:
- Wolfgang Kramer & Michael Kiesling
- Distributør:
- Enigma distribution
- Kategori:
- BSG Anbefaler Lett strategi
- Antall spillere:
- 2 - 4 spillere
- Pris:
- 450,-
- Tidsbruk:
- 60 - 90 minutter
- Utmerkelser:
- 1999 - 1. plass, Deutscher Spiele Preis, 1999 - Vinner, Spiel des Jahres
- Målsetting:
- Avdekke de skjulte templene i Mayabyen Tikal
- Passer for:
- Arkeologer, utforskere, og andre med sans for gammel indianer mystikk
- Spilldynamikk:
- Flytt ekspedisjonsdeltagere rundt i jungelen på jakt etter templer og skatter. Ta hevd på disse og oppnå poeng i scoringsr-undene
- Forbredelser:
- Sett opp brettet etter mal
- År:
- 1999
- Språk:
- Engelsk
- Ytterligere opplysninger:
- http://www.ravensburger.com/
Tikal er tematisk bygget rundt oppdagelsen og utgravingen av Maya-byen beliggende midt i jungelen i nord-Guatemala. Hver av spillerne er ledere for en ekspedisjon (bestående av 1 ekspedisjonsleder og 18 deltagere) hvor oppgaven er å finne så mange skatter og avdekke så mange templer som mulig i løpet av de 4 rundene spillet varer.
Alle spillerne starter fra et felles utgravingssted, og beveger sakte men sikkert innover i jungelen på jakt etter skattene og templene den skjuler. Spillebrettet består av en gitt mengde heksagoner hvor det legges ut en landskapsbrikke som første trekk i hver spillers omgang. Etter at spilleren har trukket den øverste landskapsbrikken og plassert den på brettet, har hun 10 handlingspoeng hun kan benytte seg av. Disse kan brukes til følgende: sette ut en ny figur, flytte en brikke til et nytt felt, grave frem ett nivå på et tempel, heve en skatt, bytte en skatt, opprette en leier eller bevokte et tempel.
Når spilleren snur den øverste landskapsbrikken, skal denne plasseres ut i henhold til gitte regler som skal sikre at det er mulig å nå feltet. Alle feltene har nemlig 1 eller flere stener på seg som representerer stier. Det må alltid være en fremkommelig sti tilgjengelig for å nå et felt, om det så kun forblir èn. Antallet stener på brikkene sier også hvor mange handlingspoeng det koster og bevege seg ut og inn av dette feltet.
Landskapsbrikkene består av jungel, tempel, skatte og vulkanbrikker. Jungelbrikkene gir ingen ting. Templene gjør at du har funnet noe som kan bli verdt mange poeng, alt ettersom hvor mye det graves ut, eller i hvilken stand du finner det. Skattebrikkene gir deg mulighet til å grave dem opp, og på den måten skaffe seg poeng gjennom å beholde dem eller bytte dem med motspillerne i løpet av spillets gang. Vulkanbrikkene gjør at det blir en poengscoringsomgang, som kun skjer 4 ganger i spillet.
Ettersom hele poengscoringen er basert på templene og skattene alene, er det viktig å velge de rette templene og ta kontroll over. Dette gjøres ved å ha flest deltagere på det. Spilldynamikken blir med dette svært interessant, da en både må følge godt med på hva de andre spillerne foretar seg, samtidig som en må gjøre en avveining av hvor attraktiv en skal gjøre de templene en selv besitter, da dette ofte fører til mye kniving om dem. Det er mange valg å gjøre, og det er ikke alltid det umiddelbart beste holder stikk over tid.
Vi har testet spillet over lengre tid, etter innkjøp av spillet i Danmark for et par år siden. Tikal har et meget godt konsept og engasjerer på flere måter; intrikat forflytning, løpende avveininger, og spenningen forbundet med både hva slags landsbrikker som kommer og ikke minst hvordan de plasseres.
Som familiespill, har Tikal nok dybde til å interessere voksne så vel som ungdom. Det blir en god kamp og relativt jevn kamp hver gang vi spiller Tikal, og det er et kvalitetstegn for spill av denne typen, som ikke kun er basert på strategiske evner, men heller har en god miks av hell og kløkt.
Dette er et spill vi kommer til å dra frem med jevne mellomrom, og det vil være interessant i lang tid fremover.
HVA MENER LESERNE OM SPILLET