Brettspillguiden

Menu
  • Årets Spill
  • Årets Lommespill
  • Kritikker
  • Nyheter
  • Panelet
  • Kriteriene
  • Brettspillpriser
  • BSG i media
  • OM BSG
  • Kontakt
  • Logg inn
  • Årets spill vinnere
  • 2 mannsspill
  • Abstrakt strategi
  • Barnespill
  • BSG Anbefaler
  • Familiespill
  • Ferdighetspill
  • Kortspill
  • Kunnskapsspill
  • Lett strategi
  • Selskapsspill
  • Strategispill
  • Terningspill

Tori

Tori
BSG poeng 70/100
Spillets rangering: 0/10 poeng (0 stemmer)
  • Kompleksitet
    Enkel
    Avansert
     
     
     
     
     
     
     
  • Erfaring
    Ingen
    Ekspert
     
     
     
     
     
     
     
  • Ferdigheter
    Hell
    Kløkt
     
     
     
     
     
     
     
  • Ventetid
    Ingen
    Lang
     
     
     
     
     
     
     
Utgiver:
Competo
Utvikler:
Kimmo Sosamo
Distributør:
Vennerød Forlag A/S
Kategori:
Familiespill Lett strategi
Antall spillere:
2 - 4 spillere
Pris:
499,-
Tidsbruk:
45 - 75 minutter
Utmerkelser:
2011 - Nominert, Årets Familiespill
Målsetting:
Sikre flest poeng gjenom majoritetsbrikker og oppdrag
Passer for:
Alle som har savnet et spill om Finland
Spilldynamikk:
Trekk byggekort, tiltrekk kunder for å få varekort, sett opp salgsbod og utvid salgsbod, hvor begge de to siste er avhengig av varekort
Forbredelser:
Stokk kort og sorter brikker
År:
2010
Språk:
Norsk
Ytterligere opplysninger:
http://www.smartegaver.no

Innhold
• Spillbrett
• 6 kunder
• 3 informasjonspunkter
• 4 våpenskjold
• 1 fargeskiftebrikke
• 24 salgsboder
• 34 utvidelsesbrikker
• 60 varekort
• 36 byggekort
• 12 majoritetskort
• 20 bonuskort
• Regelhefte

Design/Tematikk
Den finske ordet “tori” blir torg oversatt til norsk, og det beskriver også temaet for spillet. Spillets handling er lagt til den 19.juli 1952, og sommer-OL. Handelsmenn fra landsbygda flokker til Helsinki og setter opp sine boder på Salu-torget for å tjene penger på den økte turismen. Spillerene tar rollen som disse handelsmennene som skal gjøre alt for å lokke til seg kundene i denne harde konkurransen.

Torget er delt opp i 9 områder på et 3×3 rutenett, og hvert område delt inn i et 4×4 rutenett med bod-felter. Noen ruter er på sjøen, hvor en kan plassere fiskebåter, noen få er sperret, mens de aller fleste er tilgjengelige for landbaserte boder.

Bodene er fargerike og de består av 5 forskjellige typer boder og en fiskebåt. Hver spiller har mulighet til å bygge en av hver av disse typene, og utvide disse med utvidelsesbrikker.

Målsetning
Være den mest suksessfulle handelsmannen, ved å sikre seg flest seierspoeng gjennom majoriteter og bonusoppdrag.

Regler/Spilldynamikk
Et oversiktlig og illustrert regelhefte på åtte sider forklarer spillets oppsett og regler.

Før en starter spillet så plasseres brett, brikker og kort ut på bordet. Informasjonspunkter og kunder plasseres ut på forskjellige områder, og fargeskiftebrikken (med en kundebrikke) plasseres ved siden av brettet. Byggkortene stokkes og danner en trekkbunke, og de fem øverste kortene legges med bildesiden opp i en rad vedsiden av. Varekort, utvidelsesbrikker, åpne bonuskort og majoritetskort skilles etter type, og legges tilgjengelig ved siden av brettet. Spillerene får et våpenskjold med tilhørende salgsboder, samt to hemmelige oppdrag (svart og hvitt bonuskort). Det er enkelte forskjeller basert på antall spillere, hvor samtlige gjelder reduksjon i antall brikker som blir brukt i spillet.

Hver runde kan spillerene gjøre en av de følgende handlingene:

1. Trekke byggekort
I kjent “Ticket to Ride”-stil trekkes det to byggekort, i valgfri kombinasjon blant de fem åpne kortene og trekkebunken. I tillegg kan du velge å bytte ut alle de fem kortene, for så å kun ta ett kort istedet.

2. Sette opp en salgsbod
Ved å bruke et byggekort kan det bygges boder. Et byggekort viser til et område, og boden kan plasseres i et valgfritt nummerert felt innenfor dette området, med noen restriksjoner: Boden kan ikke sperre for andres boder, plasseres på et felt med en kunde/ brikke og likefargede boder til motstandere kan ikke være i nabofeltene (oktagonalt). Våpenskjoldet på salgsboden vil ligge innpå et nabofelt, som blir feltet kundene vil stå på når de besøker boden. Det er spesialregler for Olympiaboden (lilla) og Fiskebåten (blå). Førsnevnte må bygges inntil et informasjonspunkt, mens sistnevnte må bygges på et havfelt.

3. Utvide en salgsbod
Til å bygge utvidelser til en eksisterende bod, bruker du varekort i samme fargen som boden, og plasserer en utvidelse i samme farge i et valgfritt ledig felt oktagonalt til boden. Antall kort en må betale med tilsvarer bodens størrelse etter utvidelsen. Eksempelvis vil den første utvidelsesbrikken til en bod koste to varekort, den neste tre kort, osv.I tillegg må du betale med ett byggkort som tilsvarer området som utvidelsen blir plassert i.

4. Rive en salgsbod
Dersom du ikke har utvidet boden med utvidelsesbrikker, kan boden rives. Du får mulighet til å bygge boden på nytt senere.

5. Hente en kunde
Får å få varekort å kjøpe utvidelsesbrikker for, så må du hente kunder til bodene dine.Fargen på kunden bestemmer hvilken bod den vil gå til. En grønn kunde ønsker grønnsaker (grønn bod). Men kundene er late, og går kun til den boden som er nærmest. For å avgjøre hvilken bod som er nærmest teller man antall felt fra feltet kunden står på, til bodens våpenskjold. Kunden kan ikke bevege seg på utplasserte brikker, samt flytte diagonalt mellom felter. Når en kunde er flyttet til en bod, byttes den ut med den kunden som står på fargeskiftebrikken. En kunde kan kun flytte til en bod hvor ingen andre står.Dersom en ledig bod i samme farge er nærmere enn spillerens egen bod, kan den allikevel hente kunden dersom den spiller et byggekort med samme område som bodbrikken står på.

Målet med spillet er å få flest poeng, og det er flere muligheter til akkurat det. De mest opplagte er majoritetskortene. Det finnes to kort (gull og sølv) for hver av de seks typene boder. Dersom en spiller alene har flest utvidelser i en farge, får spilleren begge kortene. Dersom flere deler om å ha like mange, vil den som fikk flest først beholde gullkortet, mens den som fikk flest sist får sølvkortet. Å bygge salgsboder og utvidelser henger også sammen med bonuskortene. Spredningsbonus er et mål alle spillerene har, og her gjelder det å å oppnå et visst antall boder med minst en utvidelse, basert på antall spillere. Områdebonus og Fargebonus er hemmelige oppdrag som er unike for hver enkelt spiller.Førstnevnte er vellykket dersom en har bygget det nødvendige antallet utvidelser totalt over spesifikke områder. Poeng for Fargebonus får spillerene dersom de klarer å bygge et bestemt antall utvidelser innenfor spesifikke farger.

Spillet fortsetter inntil en type utvidelsesbrikker er brukt opp, eller når to typer har kun en brikke igjen. Den med flest poeng vinner.

Typisk spillrunde
Første runde har ikke spillerene andre valg enn å trekke inn byggekort. I andre runde setter Annlaug ut en lilla salgsbod ved siden av et informasjonspunkt i område 1. Sveinung på sin side vil selge fisk, og synes en fiskebåt i område 8 er et utmerket valg. Mindre fornøyd er Lars Morten som bruker andre runde til å trekke to nye byggekort.

Siden Annlaug og Sveinung har monopol på med sine boder, henter begge inn kunder.Lilla kunde går til lilla bod, og blir byttet med den blå som er på fargeskiftebrikken. Sveinung henter blå kunde som står hos Annlaugs bod, og bytter denne med den lilla kunden som står på fargeskiftebrikken. Begge får et varekort hver lik den fargen boden har. Lars Morten bygger seg en lilla salgsbod i område 3, i håp om å lage litt konkurranse.

Annlaug får igjen muligheten til å tiltrekke seg en kunde, siden Sveinung hadde fjernet den som stod på hennes bod, og får nå sitt andre varekort, som trengs for å kunne bygge en utvidelse til boden. Sveinung trekker byggkort, for å hindre Lars Morten i å hente lilla kunde. Ute av stand til å tiltrekke seg den lilla kunden, siden den er på fargeskiftebrikken, bygger Lars Morten seg en ny bod, denne gangen en grønn bod i område 9.

Med god fremgang kan Annlaug sole seg i glansen av suksess, og bygger sin første utvidelse til sin lilla bod. Hun legger ut to lilla varekort, samt et byggkort, og setter ut utvidelsesbrikken ved siden av den eksisterende salgsboden. Nå vil boden gi to varekort i inntekt dersom en kunde blir hentet inn. i tillegg får Annlaug begge majoritetskortene for lilla boder, og tar grep om seierspoengene.

Slik fortsetter rundene med at det trekkes byggkort, bygges boder/utvidelser og henter inn kunder. Strategien er å få majoritet samt klare bonuskortene. Kampen om majoritetskortene fører til mye sperring og det blir utfordrende å ta igjen en motspiller med stort forsprang. Taktiske grep spillerene kan gjøre er for eksempel å bygge sine boder, slik at veien til motspillerenes boder blir lengre ved at de må ta en omvei. Å la være å hente kunden som står på motspillerenes boder, gjør at disse er sperret og forhindrer driften. Plassering av salgsboder er også veldig viktig. Dersom en plasserer boden slik at den grenser til flere områder vil det være lettere å bygge utvidelser.

Oppsummering
Tori er et familiespill/lettere strategispill med mye indirekte interaksjon. Essensen i spillet er å ødelegge for motstander ved måten en plasserer brikker og innhenter kunder, samtidig som en kan innkassere poeng. Det at en kun har mulighet til å utføre én handling hver runde gjør at ventetiden blir kort, og man blir alltid utfordret i å ta frustrerende valg, da det ofte er flere gode alternativer. Man trekker inn byggekort for å bygge boder, får varekort fra kundebesøk, som en igjen bruker for å utvide bodene sine med. Den som klarer å kombinere dette best i forhold til bonuskort og majoritetskort vinner spillet. Kappløpet om majoritet holder spenningen oppe, mens bonuspoengene kan føre til overraskelser i slutten på spillet.

I en tid hvor forlagene gjør prestisje i å lage de rene kunstverkene av spillkomponenter, så får en et dårlig førsteinntrykk av Tori. Ingenting utpå esken skriker “Kjøp meg!”, og det hjelper ikke at spillbrettet er temmelig trist med sitt store brune torg. Det hjelper på med fargerike kort og brikker, men er allikevel ikke nok til å imponere. Når vi spiller spillet blir det raskt bedre, da flere og flere boder bygges, og brettet blir med ett fargerikt allikevel. Det er uansett verdt å nevne at det vil bli i ny drakt av Queen games, og da vil Helsinkis torg byttes ut med Kairos markedsplass. Dersom du ikke har problem med engelske regelhefter, og ønsker et spenstigere design på spillbrett og komponenter kan nettopp Kairo være perfekt for det.

No Responses

HVA MENER LESERNE OM SPILLET

Årets Spill

  • 2021/2022
  • 2020/2021
  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
  • 2008
  • 2007
  • 2006
  • 2005

Årets Lommespill

  • 2021
  • 2020
  • 2018
  • 2017
  • 2016
  • 2015

Populære tagger

spill vinnere

STIKKORD

spill vinnere

Brettspillguiden

Om oss

Brettspillguiden er er en ren uavhengig forbrukeropplysningsside med kritikker, omtaler og artikler om brettspill og brettspilling. Vi organiserer og gjennomfører også kåringen av Årets Spill.

Brettspillguiden

  • Årets Spill
  • Årets Lommespill
  • Kritikker
  • Nyheter
  • Panelet
  • Kriteriene
  • Brettspillpriser
  • BSG i media
  • OM BSG
  • Kontakt

Brettspill-kategorier

  • 2 mannsspill
  • Abstrakt strategi
  • Årets spill vinnere
  • Barnespill
  • BSG Anbefaler
  • Familiespill
  • Ferdighetspill
  • Hjernevrider
  • Kortspill
  • Kunnskapsspill
  • Lett strategi
  • Selskapsspill
  • Strategispill
  • Terningspill
Brettspillguiden Copyright © 2023.