Vett & Vedding (Wits & Wagers)

BSG poeng | 70/100 |
Kompleksitet
EnkelAvansertErfaring
IngenEkspertFerdigheter
HellKløktVentetid
IngenLang
- Utgiver:
- North Star Games
- Utvikler:
- Dominic Crapuchettes, Satish Pillalamarri & Nate Heasley
- Distributør:
- Vennerød Forlag A/S
- Kategori:
- BSG Anbefaler Kunnskapsspill Selskapsspill
- Antall spillere:
- 3 - 7 spillere
- Pris:
- 498,-
- Tidsbruk:
- 25 - 35 minutter
- Målsetting:
- Sitte igjen med mest penger etter å ha veddet på svarene på spørsmål
- Passer for:
- Gamblere med svakhet for trivia
- Spilldynamikk:
- Skriv ned ditt svar på et spørsmål, svarene rangeres på veddematten og vedd på hvilket som er riktig
- Forbredelser:
- Gi hver spiller sjetonger, markører, svarbrett og en tusj
- År:
- 2005
- Språk:
- Norsk
- Ytterligere opplysninger:
- http://www.smartegaver.com/Vett_%26_vedding.html
Innhold
1 veddematte i filt
80 plastikksjetonger
100 spørsmålskort (med 7 spørsmål på hvert)
14 veddesjetonger
7 vannløslig tusj
7 svarkort
1 timeglass
Design/Tematikk
Spillets navn sier vel egentlig ganske mye om hva det dreier seg om. En blanding av kunnskapsspill og gambling. Men, til forskjell fra ”vanlige” kunnskapsspill er det mindre fokus på å faktisk ”kunne” svaret, men heller på å vedde på hvilket svar som er riktig (eller i det minste nærmest). Oppgavene er i tillegg ofte såpass fjernt fra normal kunnskap at gjetting er eneste løsning.
Spillesken vil helt klart bli lagt merke til i butikkhyllene med en veldig gul farge, gode kontraster og tydelig tittel. Det er sikkert ikke alle som vil like designet, men de kan ikke nekte for at det vil synes!
Innholdet holder bra standard, selv om kunne ønsket seg litt bedre sjetonger. Ingen viktig sak, og kanskje viktigere er at det hadde vært ønskelig med noen flere spørsmålskort. Dagens standard for kunnskapsspill ligger på rundt 2400 spørsmål, og da kan 700 være litt snaut.
Reglene er jo svært enkle, men allikevel omstendelig og grundig forklart. Litt typisk amerikansk; gi info med teskje. Igjen, intet egentlig negativt, men det gjør regellesningen litt mer omfattende enn den strengt tatt behøver å være.
Målsetning
Spilleren med flest poeng etter 7 spørsmål vinner.
Regler/Spilldynamikk
Hver spiller får et svarkort, tusj og sett med markører. En spiller blir valgt som spørsmålsoppleser for første runde. Så trekker oppleseren opp 7 spørsmålskort og leser opp det første spørsmålet på det første kortet. Deretter snur han/hun timeglasset.
De andre spillerne har nå 30 sekunder til å notere ned sitt svaralternativ på svarkortet. Når tiden har gått ut samler oppleseren inn svarene og legger de i rekkefølge fra minst til størst på veddematten. Hvert svar får på denne måten et odds, siden de forskjellige feltene svarene blir lagt ut på har odds nevnt på siden. Dette kan gjøres fordi alle spørsmålene har tall som svar (vekt, tid, årstall, etc).
Etter at dette er gjort må spillerne satse på et svar. De trenger absolutt ikke satse på sitt eget svar, men det de tror er riktig. Ettersom oppgavene typisk er av den litt mer ”umulige” arten, er det svaret som er nærmest, men fremdeles ”under” det riktige. Av denne grunn er det også tillatt for spillerne å satse på at alle svarene er gale. Om enn til lave odds. Spillerne bruker sine markører til å satse med, og kan etter hvert som de har vunnet sjetonger bruke disse sammen med markørene. Siden spillerne har 2 markører, kan de også splitte innsatsen på to svaralternativer. Spillerne som da har satset på det vinnende svaret (enten det er akkurat eller tettest på) får innsatsen og bonusen utbetalt.
Spillet varer kun i 7 runder (hvor det altså leses opp ett spørsmål fra hvert av spørsmålskortene), og vinneren er den som sitter igjen med mest ”penger”.
Typisk spillrunde
Spillerne får utlevert hvert sitt svarkort og to sjetonger. Så trekkes det 7 spørsmålskort og spillet er i gang.
Tore leser opp første spørsmål; ”Hvor ekstremt lite veier egget til fuglen bikolibri?”, og snur timeglasset. Spillerne noterer sine svar på svarkortene, og når alle har lagt ned kortet med billedsiden ned snus de opp. Deretter legges svarene i stigende rekkefølge fra venstre mot høyre på spillmatten. Denne runden har Remo svart 0,2 gr, Tore 0,5 gr, Kathrine 1 gr og Hege 1,1 gr.
Så skal spillerne satse, og de kan satse helt fritt – altså er det ikke nødvendig å satse på sine egne svar. Remo, Tore og Kathrine satser 1 sjetong hver på 0,2 gr. Remo, Tore og Hege satser alle 1 sjetong på 0,5. Kathrine og Hege satser 1 sjetong på 1 gr, mens ingen satser på Heges 1,1 grams svar.
Tore snur så oppgavekortet og oppgir svaret: 0,5 gram!
”Da kan vi altså fjerne alle svarene over dette tallet, samt svaret som ligger for lavt. Men akkurat denne gangen gir det jo ikke så mening da Tore visste svaret” smiler Remo. Utbytte for det riktige svaret er denne gangen 3, så Hege, Tore og Remo får tilbake innsatssjetongen i tillegg til 2 sjetonger.
Alle spillerne får tilbake sine svarkort og svarene viskes ut med litt papir, og Hege trekker neste oppgavekort; ”Hvor mange gullmedaljer tok svømmeren Mark Spitz i løpet av sommerolympiaden i 1972?”.
”Dette er jo barnelærdom” smiler den tidligere svømmeren Kathrine, mens Tore gliser i skjegget og Hege fortviler. Svarkortene legges ned, og snus deretter opp. Tore har svart 6, som er det laveste svaret, mens Kathrine og Remo begge har 7 og Hege har tro på 8.
Igjen snus timeglasset og spillerne har 30 sekunder til å plassere sine veddemål. Denne gangen satser både Remo og Kathrine alt på sitt svar, mens både Tore og Hege splitter innsatsen på svaralternativ 6 og 7.
”Og svaret er 7!” opplyser Hege. Dette svaret gir altså 2 til 1 i odds, og Tore får 2 sjetonger, Kathrine 4 sjetonger, Hege 6 og Remo 10.
Remo leser opp neste oppgave; ”Hvor gammelt var Norges eldste grantre da det ble hogd i 1997/98?”.
”Det må ihvertfall ha vært et stort tre siden det året det ble hugget til og med skiftet underveis” humrer Tore, mens alle spillerne noterer sitt svar. Remo er lavest med 62, Hege 89, Kathrine Tore 92 og Kathrine 110.
Timeglasset snus og alle setter sine innsatser. Spilleren begynner å lære og holder igjen plasseringen til tettere på at sanden løper ut. Det blir høyst satsning på Tores svar, men Hege klinker til i siste øyeblikk med en innsats på at alle alternativene er for høye.
”Svaret vil nok overraske de fleste i gruppen – 521 år!” ler Remo og alle rødmer kledelig. ”Jeg var faktisk helt sikker på at grantrærne i Norge ikke ble så gamle, men det var altså falsk lærdom” mumler Kathrine, som tross alt kom med vinneralternativet som ligger på odds 4 til 1. Kathrine mottar innsatsen og 8 sjetonger, mens Hege dro inn storpotten så langt med innsatsen og 12 sjetonger.
Kathrine leser opp neste spørsmål; ”Hva regnes som normalpris for et kilo kaffe i 1970?”.
Svaralternativene er spredd fra 54 øre til 5 kroner. ”Med timelønner ned mot tieren, tror jeg nok ikke en 5’er er i nærheten av riktig” sier Hege, mens alle legger ned sine innsatser. Det er heller ingen som satser på dette alternativet, mens det satses mest på Remos alternativ som gir 3 til 1 i odds.
”På tross av god spredning var det vel nok en gang ingen som var i nærheten. Svaret er kr 19,45” opplyser Kathrine. Innsatsene utbetales og spillet går videre.
Spillet avsluttes etter kun 7 omganger, og vinneren er den med flest sjetonger. Spillet tar normalt ikke mer enn 20-30 min.
Oppsummering
Vett & Vedding er en interessant og artig nyvinning innen en ofte svært konservativ sjanger. Morsom kombinasjon av gambling og kunnskap. Samtidig er spørsmålene som oftest så ”langt ute” at det ikke er så ofte noen vet det riktige svaret. Akkurat derfor skinner spillet også for de som ikke er opptatt av og glade i konvensjonelle spørrespill – alle kan vinne!
Et par andre gode ting ved Vett & Vedding i forhold til en del andre spørrespill er at det ikke er noe hell å snakke om og ikke minst det er ingen venting! Alle er involvert hele tiden, og spilletiden er kort – et spill er typisk over på 30 min.
På den motsatte siden er det nok litt vel få oppgaver, ettersom vanlige spørrespill typisk har 2400 spørsmål i disse dager, som tidligere nevnt. Den opprinnelige utgiveren har nok også innsett dette, og har gitt ut tilleggssett med spørsmål.
Selskapsspill har en tendens til ikke å finne seg til rette hos ”spillere”, men dette er et av spillene som passer i begge leire. Hovedgrunnen til dette er at det faktisk er litt taktiske valg å gjøre gjennom spillet – oddsene kan en alltid få litt vurderinger rundt. I tillegg er kjennskap til motspillerne en viktig ting her. Hvis du vet hva de andre interesserer seg for og ikke minst ”kan” masse om, så kan en få uvurderlig hjelp til valgene når det skat satses.
Alt i alt et spill som burde passe så godt som alle, og som i tillegg gir masser mer moro!
HVA MENER LESERNE OM SPILLET
No Responses