Victory & Honor

BSG poeng | 71/100 |
Kompleksitet
EnkelAvansertErfaring
IngenEkspertFerdigheter
HellKløktVentetid
IngenLang
- Utgiver:
- Jolly Roger Games
- Utvikler:
- Talon Douds
- Kategori:
- Kortspill Strategispill
- Antall spillere:
- 4 - spillere
- Tidsbruk:
- 45 - 90 minutter
- Målsetting:
- Skaffe flest poeng ved å ta kort
- Passer for:
- Bridgespillere som vil prøve noe annet
- Spilldynamikk:
- Spill ut et kort på en av frontene, ta stikk etter litt annerledes fordeling
- Forbredelser:
- Legg frem kampbrettet, stokk kortene
- År:
- 2004
- Språk:
- Engelsk
- Ytterligere opplysninger:
- http://www.jollyrogergames.com/
Innhold
40 kort (4 serier med like kort i forskjellige farger)
12 ekstrakort til avansert spill
4 x 4 kuber (rødt, svart, grønt, gult)
4 kampbrett
Design/Tematikk
Den amerikanske borgerkrigen er utgangspunktet for dette ta-stikk-kortspillet. Tanken er at hver spiller leder hver sin hær, bestående av kort, som spilles ut etter tur til hver sin front på brettet foran spilleren.
Det er brukt reelle bilder fra perioden på kort og brett. Ikke direkte kampscener, men fra stillinger og oppstillinger av tropper og regimenter. Dette forsterker temaet, og kan gi dem som finner krig interessant mye atomsfære. Men, det kan jo akkurat på den andre siden være noe avskrekker enkelte fra å prøve spillet.
Kortene er av normal kvalitet, og det samme kan sies om kampbrettene.
Selv om spillet i grunnen ikke er så altfor komplisert, er regelheftet ganske tungt å lese. Det er omfattende, litt ustrukturert og har til og med en eksempelfeil. Dette fører til at en ikke helt får spillet på plass før en har spilt igjennom en gang eller to. På mange måter er det synd, for spillet er faktisk ikke så vanskelig, og er meget originalt, så flere burde sjekke det ut.
Målsetning
Lagene prøver å score så mange poeng som mulig sammen ved å vinne kort på de forskjellige frontene over 3 omganger.
Regler/Spilldynamikk
Spillerne starter med en korthånd med 10 tilfeldige kort. Kortene har verdi fra 1 til 7, i tillegg til 3 generaler i hver farge. Når en skal spille ut et kort legger en ned dette kortet på en av frontene på sitt kampbrett. Dette fører igjen til to ting; det definerer hvilken farge som kan spilles på denne fronten og i tillegg hvilken spiller som er nestemann.
Når det første kortet spilles ut på en av frontene, markerer alle spillene dette ved å plassere en kube med samme farge på denne fronten på sitt kampbrett. Dette minner spillerne på hvilken farge som kan spilles på denne fronten. Det kan ikke spilles like farger på to fronter, så dette fører til at kun 3 av de 4 fargene i spillet brukes i hver omgang. Den fjerde fargen blir på snedig vis derfor trumf.
Frontene definerer også hvilken spiller som blir nestemann. Dette betyr at om en spiller et kort på sin høyre flanke, blir det spilleren til høyres tur etter deg. Likeledes med venstre og midten. Men, et spill på midten gir turen til makkeren din som sitter rett over bordet. En viktig detalj i denne forbindelse er at en ikke kan spille ut på en front om spilleren som da overtar turen ikke kan spille ut noe kort fordi han/hun allerede har fylt alle frontene.
Så lenge en kan spille et kort i fargen som er spilt på en front kan er dette tvunget. Det er kun ved denne anledningen en kan legge ned et valgfritt kort, som i tillegg legges med billedsiden ned. Dette kortet kan vises seg å være trumf eller en annen farge. Ettersom det er den fjerde og uspilte fargen som blir trumf, kan dette bli en satsning tidlig i spillet, om ikke alle fargene enda er kommet i spill. Denne vrien blir stadig mer essensiell utover i spillet, da en stadig har færre kort igjen på hånden.
Ved siden av disse reglene er det 3 spesialkort. 1’eren er en speider som gjør at du kan tvinge en spiller til å spille ut på den fronten du ønsker han/hun skal, såfremt dette valget er tillatt. 4’eren (artilleri) og 7’eren (kavaleri) har spesialeffekt ved scoringen på slutten av runden.
En omgang består av 3 kort fra hver spiller, og er over når en spiller ikke kan legge ut noe kort fordi han/hun allerede har spilt ut kort på alle frontene. Om en eller flere spillere ikke har fylt opp sine fronter, gjør de dette etter tur for å fylle opp etter normale regler, men uten å ta hensyn til at turen går til neste spiller.
Etter at alle spillerne har fylt sine fronter scores omgangen, og dette skjer etter følgende prinsipper. For det første skyter artilleriene og tar på den måten kortet de er vendt mot. Dernest legges alle kort som ble spilt skjult i omgang med billedsiden opp. Alle trumfkort vinner automatisk denne fronten. Så er det kavalerienes tur, og de vinner den aktuelle fronten om de ble spilt ned sist på denne fronten. Hvis ikke fungerer de som helt vanlige kort, og dette løses sist. Da er det kun verdien på kortene som avgjør, høyeste verdi vinner alle de andre kortene på den aktuelle fronten.
En hånd går over 3 omganger, og et spill varer 4 omganger. Et siste viktig moment i denne anledning er at siden en omgang består av 3 kort, blir det altså 1 kort til overs i hver hånd. Dette kortet legges i scoringsbunken. Den endelige scoring foregår på den måten at hvert kort i hver farge er verdt 1 poeng, men kun så lenge en også har fått tak i en general i samme farge! Generalene har også en egenverdi, som er basert på hvor mange stjerner de har. Hvert kort øker også i verdi i forhold til hvor mange generaler en har i den gitte fargen. Eksempelvis vil dette si at om en spiller har 4 kort i en farge og en tostjerners general, vil spilleren få 6 poeng. Om samme spiller skulle ha en trestjerners general i tillegg, vil han/hun altså score 8 + 5 poeng.
Typisk spillrunde
Kathrine stokker kortene og delere ut 10 kort til hver for det første spillet. Tore for derved muligheten til å begynne, og spiller på lag med Remo mot Hege og Kathrine.
Han spiller en svart speider på sin venstre flanke, og kan derfor forlange at Hege må spille ut et kort i midten. Alle spillerne plasserer en svart kube på sin venstre flanke for å markere at det må spilles svarte kort der. ”Ja vel, da må jeg spille gult i senter da” sier Hege og legger ned en 2-stjernes general. Turen går da til spilleren tvers over bordet som er henne makker Kathrine. ”Da følger jeg opp Tore, og legger ned en grønn speider på høyre flanke. Og forlanger samtidig at du må spille i senter, Remo” sier Kathrine. Han legger da ned et gult 6’er infanteri, og gir turen til Tore. Tore legger ned en grønn 2-stjerners general på sin høyre flanke og gir turen til Kathrine. Kathrine svarer med å legge ned et svart 6’er infanteri på sin venstre flanke og gir turen tilbake til Tore. Tore har da kun èn mulighet igjen og det er å spille et gult kort i senter. Han legger ned et 2’er infanteri og gir turen til Remo. ”Jeg tror jeg tar sjansen” mumler Remo og legger ned en 3-stjerners general på sin venstre flanke og gir turen til Kathrine. ”Siden jeg ikke har noe gult kort å spille i senter, må jeg ofre et kort i midten” minner Kathrine oss om, og legger ned et kort med billedsiden ned. Turen går så til Hege, som legger ned et svart 3’er infanteri på sin venstre flanke. Remo legger ned et grønt 5’er infanteri på sin høyre flanke og sender turen tilbake til Hege. Hege legger ned et grønt artilleri på sin høyre flanke.
Alle spillerne har nå fylt sine posisjoner i felten, og første runde skal scores. ”Da skyter artilleriene først” minner Hege om og plukker inn den svarte speideren Tore la ned på sin venstre flanke. Så er det kavalerienes tur, som det ikke ble spilt noen av den første runden. ”Før vi da skal gjøre opp den rene statusen for hver posisjon kun basert på styrke, må vi se om det er brukt noen trumfkort, som er alle røde kort” sier Kathrine og snur kortet hun ofret i senter. Det viser seg å være et rødt 2’er infanteri, men vinner alle kortene som er spilt ut i senter, da det er et trumfkort. Remo tar de gjenværende kortene på venstre flanke, og Tore de på høyre.
Resten av kortene en fikk utdelt beholdes på hånden til bruk i de neste to omgangene. Etter tre omganger er spillet over, og en legger sammen poengene.
Oppsummering
Victory & Honor er et kortspill for ”feinschmeckere”, som vil ha et kort spill de må bryne seg på. Spilldynamikken er enkel, men de forskjellige elementene som er satt sammen i det gjør spillet komplekst. Hovedgrunnen til dette er at en må holde orden på strategien på tre forskjellige områder; en spiller om 3 stikk samtidig, en må ha både vanlige kort og generaler får å score poeng, og det er i tillegg noen kort som har spesielle evner. Dette gir spillet masser med dybde og kan utfordre de fleste kortspillere som er glade i ta-stikk-spill.
På grunn av den stadig skiftende trumffargen og ikke minst korttellingen for å holde styr på hva som potensielt er igjen på hendene rundt bordet kan skape mye hodebry. På toppen av dette skal en gjerne prøve å hjelpe makkeren også!
Victory & Honor er altså et kortspill som definitivt er utfordrende, og svært bra, men vil ikke passe for alle. Liker du spill med en grei dynamikk, men som allikevel kan gi deg noe å tenke på, så bør dette prøves.
HVA MENER LESERNE OM SPILLET