Vil du vedde?

BSG poeng | 61/100 |
Kompleksitet
EnkelAvansertErfaring
IngenEkspertFerdigheter
HellKløktVentetid
IngenLang
- Utgiver:
- Tactic
- Utvikler:
- Ikke oppgitt/Ukjent
- Distributør:
- Tactic Norge
- Kategori:
- BSG Anbefaler Selskapsspill
- Antall spillere:
- 3 - 6 spillere
- Pris:
- 369,-
- Tidsbruk:
- 20 - 40 minutter
- Utmerkelser:
- 2012 - Nominert, Årets Selskapsspill
- Målsetting:
- Sitte igjen med mest penger etter avtalt spilletid
- Passer for:
- Alle som liker utfordringer og vedding
- Spilldynamikk:
- Hør hva slags oppgave en spiller får og vedd på om han/hun klarer det
- Forbredelser:
- Gi hver spiller et yes/no kort og startkapital
- År:
- 2012
- Språk:
- Norsk
- Ytterligere opplysninger:
- http://www.tactic.net
Innhold
Spillbrett
288 oppgavekort (144 aktive og 144 passive)
6 yes kort
6 no kort
6 spillerbrikker
1 blokk
1 terning
3 timeglass
Design/Tematikk
Hvorfor spillet har en så 50-talls retro-look vites ikke, men en kan tenke seg at Mad Men er en suksess i designavdelingen til den finske utgiveren. Tegneseriefigurene er karikerte og veldig daterte i stil, men det har jo lite med spillet å gjøre.
Innholdet er ellers av helt grei kvalitet, pappbrett, normal til litt tynt papir i oppgavekortene og papirpenger som er i standard Monopol-standard. Altså ikke noen wow effekt her.
Med et svært enkelt spillkonsept skal det mye til å gjøre reglene vanskelige, så reglene her er vel beskrevet over en halv A4 side. Og de er klare nok til at det ikke burde bli noen diskusjoner.
Målsetning
Sitte igjen med mest penger etter en avtalt spilletid eller når banken går tom for penger.
Regler/Spilldynamikk
Hver spiller tar en spillerbrikke, ett yes- og ett no-kort og 80 penger. Så blir man enige om hvor lenge man vil spille – for eksempel 30 minutter. Deretter legges brettet på bordet og oppgavekortene skilles i forkjellige bunker og legges til side med teksten ned.
En startspiller velges og denne kaster terningen og flytter brikken sin fremover fra startfeltet med klokken. Spillbrettet har fire typer felt; aktive, passive, terningsutfordring og blindt veddemål. Avhenging av hvor brikken lander vil en få en at de forskjellige oppgavene. Oppgavene er beskrevet på kortene som trekkes fra den aktuelle bunken. Aktive oppgaver er mer fysiske ting, som dreier seg om alt fra vippe spillkort fra kanten av et bord og ta det imot, få en 6’er i tre av ti kast, blåse en papirball inn i et veltet glass også videre. Passive kort er mer kunnskapsorienterte med oppgaver som; nevn navnet på fire kjæledyr på et annet språk, rams opp syv ballspill, hva er 60% av XXX også videre. Terningsutfordringsfeltet er litt spesielt – da må spilleren velge en annen spiller og disse to kaster så terningen etter tur, og den som får den høyeste verdien vinner. På blindt veddemål, må motspillerne plassere sin innsats før du velger oppgave.
Når spilleren har flyttet trekker spilleren til venstre det øverste kortet fra riktig bunke og leser oppgaven høy. De andre spillerne må nå legge ned et yes eller no kort avhengig av om de tror du klarer oppgaven eller ikke. Oppå kortet legges innsatsen. Kortene legges på brettet med teksten ned. Spillerne kan ikke vedde mer enn halvparten av sin kapital.
Klarer du oppgaven får du like mye fra banken som summen av alle innsatser. Alle som veddet riktig får samme sum som innsatsen fra banken, mens alle som veddet galt mister innsatsen til banken. Så er det neste spillers tur.
Oppgavekortene må tidvis løses på tid, og de medfølgende timeglassene har forskjellig lengde – 15, 30 og 60 sekunder. Hvilket som skal brukes blir angitt med et timeglassymbol på kortet i riktig farge. Det finnes også junior oppgaver på enkelte kort som kan brukes av 8-12 åringer.
Typisk spillrunde
Kathrine begynner og havner på et aktivt felt. Spilleren til venstre trekker det øverste kortet og leser oppgaven; Spilleren må lukke øynene og ikke åpne dem igjen før oppgaven er fullført. Nevn minst 3 ting enten som gjenstander eller farger som spilleren til høyre har på seg. Lars Erik, Ylva og Remo legger ned hvert sitt kort med bildesiden ned og innsatsen oppå. Alle tre legger ned halvparten av startkapitalen sin – 40 penger. ”Det blir for lett” smiler Kathrine, og sier fort ”svart t-skjorte, sølvkjede og giftering” da Remo sitter til høyre for henne. Og riktig nok er alt på plass. De andre spillerne snur opp kortene sine og viser at alle staset på at hun klarte det. De får 40 penger fra banken mens Kathrine får 120.
Lars Erik havner på et passivt felt. Ylva trekker det øverste kortet fra bunken. Klarer Lars Erik å finne ut hvilken kjøkkengjenstand resten av spillerne har valgt med kun 10 ja/nei spørsmål? Lars Erik må holde seg for ørene mens resten av spillerne noterer og gestikulerer over en blokk. Ordet er endelig valgt. Spillerne legger ned sine kort og innsats før Lars Erik begynner å spørre.
Brukes gjenstanden til å lage mat? Ja.
Brukes den til å lage varm mat? Nei.
Brukes den til baking? Ja.
Brukes den til kaker? Ja.
Er det en kakeform? Nei.
Brukes den til å pynte kaker? Nei.
Er det en kjevle? Ja!
Spillerne må vise ha de satset på og kun Ylva hadde tiltro til ham, og vinner 60 nye penger, mens både Kathrine og Remo taper, 30 og 50 henholdsvis.
Ylva havner på et terningsutfordringsfelt. ”Da utfordrer jeg Remo, siden han har minst penger” sier hun og satser 50 på at hun kaster høyest. ”Da satser også jeg 50 på at du kaster høyest” sier Remo. Ylva kaster og får 5, mens Remo kaster og får 2. ”Da vinner vi begge to” sier Ylva fornøyd og mottar penger.
Remo havner på et blind vedding felt. ”Jeg velger meg en passiv utfordring”, og de andre spillerne legger ned sine kort og innsatser. Så trekker Kathrine det øverste kortet fra den passive bunken. Så finner hun frem det gule timeglasset. Så leser hun opp oppgaven før hin snur timeglasset; Nevn tre land som begynner på L. ”Litauen, Latvia og Luxembourg!” smeller det umiddelbart fra Remo. ”Lars Erik rister på hodet og smiler ”Selvfølgelig måtte du få en geografioppgave – på dette nivået fikser du det jo lett”. Det viser seg at Lars Erik og Ylva satset nei, mens Kathrine trodde på ham og penger utbetales fra banken.
Spillet fortsetter på denne måten inntil den avtalte spilletiden nås. Da teller en opp pengene og den med flest, vinner.
Oppsummering
Grunnkonseptet i dette spillet vil ikke fenge alle, og det har klare begrensninger i forhold til spilletid. Men det kan være artig med de rette personene og i mindre doser. Som veldig mange spill som inkluderer diverse øvelser (miming, synging, plystirng, tegning) vil noen stortrives med oppgavene mens andre vil se på dem som en lidelse. I Vil du vedde? er oppgavene såpass varierte at det skulle være noe for alle. Om enkelte oppgaver er uinteressante eller møter massiv kritikk, så kan de jo bare legges til side og trekke et nytt kort.
HVA MENER LESERNE OM SPILLET
No Responses