Vinens verden

BSG poeng | 67/100 |
Kompleksitet
EnkelAvansertErfaring
IngenEkspertFerdigheter
HellKløktVentetid
IngenLang
- Utgiver:
- Huch!
- Utvikler:
- Ikke oppgitt/Ukjent
- Distributør:
- Aschehoug
- Kategori:
- Kunnskapsspill
- Antall spillere:
- 2 - 6 spillere
- Pris:
- 500,-
- Tidsbruk:
- 45 - 60 minutter
- Målsetting:
- Score flest poeng
- Passer for:
- Vinelskere
- Spilldynamikk:
- Kast terning, flytt brikke og svar på spørsmål
- Forbredelser:
- Legg spørsmålsbunkene på plassene på brettet
- År:
- 2005
- Språk:
- Norsk
- Ytterligere opplysninger:
- http://www.aschehoug.no
Innhold
1 spillebrett
6 vinflaskebrikker
300 kort med 3 spørsmål hver
Design/Tematikk
Navn og eskedesign gir vel lite rom for tvil om hva dette er, og er ganske innbydende. Kunne kanskje vært noe mer fargeglede her, det er faktisk mulig å gjøre ting elegant også med flere farger. Selve spillebrettet er også elegant og velkjent, en sirkel med felt prydet med forskjellige symboler. Akkurat symbolene bryter litt med elegansen som er etterstrebet; de er litt for ”clipart” til å bli stilige. ”Hvorfor henge seg opp slike detaljer” spør Ylva. ”Jo, når et spill i så stor grad henviser til stil og eleganse, bør det levere hele veien” mener Kathrine. Selve spillet er jo det viktige, men i slike tilfeller som det her, er det viktig at spillet også er ”eye candy”. Uansett så tas det litt igjen, når spillebrikkene representerer vinflasker, sågar følgende de viktigste vintypene!
Målsetning
Det legges opp til variable målsetninger, men hovedsaken er å score flest mulig poeng. Enten etter en avtalt tid eller antall runder.
Regler/Spilldynamikk
Som typisk er med de fleste rene kunnskapsspill, så er spilldynamikken basert rundt terningkast, brikkeflytt og spørsmål/svar. Ingen stor nyvinning her altså. Men, det er lagt opp til, på lik linje med New Amigos, at spillerne kan velge vanskelighetsgrad. Dette er et meget godt konsept når en skal spille kunnskapsspill med temaer hvor kunnskapsnivået kanskje er sterkt sprikende. I dette spillet er det 3 nivåer, fra nybegynner til ekspert. Om en velger å la alle konkurrere på likt nivå, gis det forskjellig poeng etter vanskelighetsgrad, men om en spiller på forskjellig nivå scorer en 10 poeng uansett ved rett svar. Det er 5 kategorier i spillet; Amerika, Frankrike, Italia, Spania og Litt av hvert.
Typisk spillrunde
Spillerne blir enige om å spille på samme nivå, og Ylva starter. Hun havner på et Amerika-felt og velger en enkel oppgave. ”Hva heter den mest utbredte druen i Chile?” spør Remo. ”Det vet jeg ikke, men den er sikkert spansk eller portugisisk… Jeg må svare pass” svarer hun.
Turen går til Remo, som havner på et Frankrike-felt, og velger middels. ”Er Salon et Champagnehus?” spør Kathrine. ”Nå skulle jo egentlig Hege spilt og fått det spørsmålet, men jeg mener det er det, ja” svarer han. ”Da får du 20 poeng, og kan fortsette” sier Lars Erik. Han kaster igjen og havner på et Italia-felt, og velger middels igjen. ”Er Soave hvit- eller rødvin?” spør Kathrine. ”Oops, jeg har jo faktisk ikke vært i Italia siden jeg var barn, og er ikke spesielt glad i italiensk hvitvin. Kan ikke huske å ha sett den benevnelsen på rødvinsflasker eller menyer over sådanne, så jeg tipper hvit” svarer han. ”Det var jammen 20 poeng til det, Remo. Kanskje du skulle startet på dette nivået” sier Ylva. ”Mulig, men vi visste jo ikke hvor vanskelige spørsmålene i spillet var” mener Remo, og flytter brikken sin til Amerika-felt og velger enkelt. ”Ligger vinhuset Robert Mondavi i Napa eller Sonoma Valley?” spør Kathrine. ”Det aner jeg absolutt ingen ting om, men tipper Sonoma” svarer han. ”Da var det slutt, og det blir min tur” sier Kathrine.
Kathrine havner på et Litt av hvert felt, og velger enkelt spørsmål. ”Tilsettes det farge i rødvin?” spør Lars Erik og smiler. ”Ikke prøv å lure meg, Lars Erik. Det er jo lett – Nei” svarer Kathrine riktig og kaster videre. Hun havner på nok et Litt av hvert felt, og velger lett nok en gang. ”Hvor lenge har man fremstilt vin: 1000 år, 2000 år, 3000 år eller 5000 år?” spør Lars Erik. ”Ojsann, vi har gjort det veldig lenge, men om det er 3000 eller 5000 vet jeg ikke…Tipper 3000” svarer hun. ”Det var galt, så du får bare 10 poeng for det forrige riktige svaret” sier Lars Erik.
Lars Erik havner på et Spania-felt, og nøler litt over valg av vanskelighetsgrad. ”Nå må du klinke til. Er det et område du kan mye om, så er det Spania og Tyskland, som jo ikke er en kategori her” erter Remo. ”Vi har jo til og med feriert i nord-spania et par ganger” minner Kathrine om. ”Ja, ja, jeg tar vanskelig da!” bøyer Lars Erik av. ”Hihi…Nå ble du nok lurt opp i stry. I hvilket år rammet Phylloxera-epidemien Spania: 1870, 1880 eller 1890?” spør Kathrine. ”Hvem vet sånt da? Det er vel ikke så mange som har vin fra de årgangene liggende i kjelleren. Der blir ren tipping, så jeg sier 1890” svarer han frustrert. ”Det er dessverre galt. Det var i 1880” svarer en lett lattermild Kathrine.
Oppsummering
Et temakunnskapsspill som det her er en god ting, både for å lære mer, men også for å vedlikeholde kunnskapen. Spillet har et elegant design, og det er ikke oppdaget noen graverende feil så langt. Vin-interessen her i landet har jo eksplodert i løpet av de siste 20 årene, og det er mange som kan mer enn basis om temaet, og i denne sammenheng er dette en ypperlig gave til eksempelvis til foreldre og venner. Eneste større ankepunkt er antallet spørsmål. Det er ikke flere enn 900, som er nærmere en tredjedel av mengden som er blitt vanlig i de fleste quiz-spill. I tillegg vil det selvfølgelig alltid være en diskusjon om vanskelighetsgraden. Enkelte vanskelige spørsmål kan oppleves som for enkle og vica verca. Dette er jo nærmest umulig å unngå, og fullstendig avhengig av kunnskapsnivået til spillerne.
HVA MENER LESERNE OM SPILLET