Wongar

BSG poeng | 72/100 |
Kompleksitet
EnkelAvansertErfaring
IngenEkspertFerdigheter
HellKløktVentetid
IngenLang
- Utgiver:
- Goldsieber
- Utvikler:
- Richard Borg and Alan R. Moon
- Distributør:
- Ute av produksjon
- Kategori:
- Lett strategi
- Antall spillere:
- 3 - 5 spillere
- Tidsbruk:
- 75 - 90 minutter
- Målsetting:
- Score flest poeng gjennom å erobre kontroll over områder
- Passer for:
- Borg/Moon fans
- Spilldynamikk:
- Trekk inn et kort, utfør den handlingen
- Forbredelser:
- Sortere tjurungaene, fordel og stokk kortene
- År:
- 2000
- Språk:
- Engelsk
- Ytterligere opplysninger:
- http://www.goldsieber.de/
Innhold
1 spillebrett
6 store trebrikker (2 forfedre, 2 stammeledere, 1 boomerang og 1 skorpion)
225 tjurungas, fordelt på følgende:
5 x 18 disker
5 x 15 kuber
5 x 12 sylindere
150 små kort fordelt på
10 sett av 15 kort
43 store Ritualkort, fordelt på 5 varianter
1 tøypose
1 referanseark
Design/Tematikk
Dette spillet har hentet sitt tema fra Australias aboriginernes univers. Temaet merkes egentlig kun i det designmessige uttrykket. Brettet er i litt mørke farger og med litt ”fremmede” bilder som vel er ganske like det visuelle uttrykket til overnevnte urfolk.
Temaet virker for så vidt forlokkende og annerledes i utgangspunktet, men etter en rask gjennomlesning av reglene forstår en fort at dette egentlig er et områdekontrollsspill. Og, når en da kobler dette med det en vet om den meget sindige Australske urbefolkningen, oppleves det rett og slett som merkelig. Nå er det mulig vi viser vår uvitenhet, men vi kjenner ikke til kriger eller andre konflikter i deres historie, og da virker temavalget særdeles merkelig over en spilldynamikk, som om ikke er krigersk ihvertfall er basert på en form for konflikt.
Regelheftet er egentlig godt skrevet, men kanskje litt for lettvint. I prinsippet er spilldynamikken enkel, men det er noe uvante vrier, hvor detaljene er fort mulig å overse. Vi anbefaler derfor at regellesningen går litt sakte for seg. Ved førstegangstesting kom støtte vi på 3 problemer, hvorav det viste seg at det egentlig kun var 1 av dem som ikke var forklart i reglene. Dette viste seg å være en liten uklarhet flere hadde problemer med, til og med andre erfarne brettspillkritikere. Det hele dreier seg om skorpionkort fra trekkbunkene; det skal umiddelbart tildeles straff til spilleren med forfedrerbrikken og nye kort legges opp! Dette var også en av løsningene vi var innom, men det kunne like godt vært et par av de andre forslagene som kom opp.
Det bør også nevnes at det er inkludert et sett avanserte regler, og enkelte elementer av dette er flettet inn i de normale reglene. Dette skapte ikke noen problemer for de normale reglene, men er vel strengt tatt litt unødvendig for de som ønsker å spille den avanserte varianten, da en må lese reglene på nytt.
Målsetning
Score flest poeng gjennom utplassering av tjurungaer og dertilhørende dominering i de forskjellige områdene på brettet. Poengene scores hver gang gitte kort spilles, og det blir derfor mange scoringsmuligheter i løpet av spillet.
Regler/Spilldynamikk
Spillerne får hvert sitt sett med tjurungaer. Deretter legger hver spiller 4 av hver av tjurungaene i tøyposen. Så trekkes det en og en tsjurunga som plasseres i de forskjellige feltene på brettet. Brettet består av 10 felter, hvorav det er 2 midtfelter. Hvert av feltene rundt midtfeltene skal ha like mange tjurungaer som det er spillere. Resten av tjurungaene i posen plasseres så på de to midtre feltene.
Så stokkes de forskjellige små kortbunkene, og plasseres på de tilsvarende feltene. Deretter stokkes Rutualkortbunken og hver av spillerne får 2 kort (skorpionkortene tas ut før stokkingen, og legges inn igjen etterpå).
For å finne startspiller, legges scoremarkørene i posen og en trekker deretter opp en av dem. Den første brikken angir hvem som blir startspiller, og denne mottar en av forfedrebrikkene og boomerangen. Den andre forfedrebrikken blir plassert på feltet merket med en hånd. Så trekkes det en scoremarkør til og den angir hvem som får en av stammelederbrikkene. Den andre plasseres ut på brettet i feltet merket med en fot.
Spillet er nå klart til første runde.
Spilleren med boomerangen, som angir startspilleren trekker det øverste kortet fra hver bunke i feltene på brettet. Dette skjer kun i første runde, da det siden kun skal åpnes nye kort på de bunkene det er brukt kort fra. Alle kortene legges synlig på toppen av bunkene. Kommer det noen skorpioner til syne, får spilleren som åpnet kortet en straff. Denne straffen består i å motta flytte like mange felter bakover langs poenglinjen som en har spillere bak seg på samme linje. Skorpionbrikken som er plassert på det nederste skorpionfeltet på brettet rykker deretter et felt frem. Skorpionkortene legges vekk og det åpnes nye kort. Spilleren med stammelederbrikken får et stort kort (ritualkort).
Så må spillerne etter tur, med spilleren som har boomerangen først, velge et av de åpne kortene fra en av de 10 bunkene på brettet. Disse kortene består hovedsakelig av kort som gir en mulighet til å plassere ut tjurungaer i feltet en trakk kort fra. Disse normale kortene gir i tillegg spilleren mulighet for å utføre en tilleggshandling; plassere ut 2 tjurungaer til, plassere ut 1 tsjurunga til og trekke 1 Ritualkort eller trekke 2 Ritualkort. Ved siden av disse normale kortene er det noen kort som gir en mulighet til å plassere ut flere tjurungaer eller trekke flere Ritualkort. De siste kortene, er egentlig kjernen i spillet; stammeleder og forfedrekort. Når disse kortene trekkes og brukes utløser de en seremoni i det aktuelle feltet.
Seremoniene er det elementet som gir poeng i løpet av spillet, og det gis poeng i henhold til overmakt av tjurungaer av de forskjellige typene i det aktuelle feltet. Verdien av å ha overvekt varierer også i henhold til både om det er forfedre- eller stammelederseremoni og hvor høyt (eller retter langt) skorpionbrikken har kommet. Spillet avsluttes nemlig når skorpionbrikken når det tolvte og siste feltet. Men, det er en liten vri til ved seremoniene; det er her Ritualkortene brukes. Disse kortene gjør at spillerne kan flytte tjurugaer fra eller til det omstridte feltet og til og med fjerne motstanderes tjurugaer. Siden kortene holdes skjult kan de utgjøre store endringer i en ”kamp” som ser enkel ut. Hver spiller må etter tur legge ned 1 kort eller trekke seg fra kampen. Når alle kort og forflytninger er gjennomført gjør en opp status. Spilleren med flest tjurugaer av de forskjellige typene mottar så sine poeng.
Den siste viktige detaljen er at hver gang en spiller velger et stammeleder- eller forfedrekort og brikken på brettet flyttes får spilleren som spilte kortet overta den andre av de to brikkene. I løpet av en runde kan altså disse brikkene skifte eier flere ganger. Den spilleren som til slutt sitter med forfedrebrikken ved rundens slutt får også boomerangen og blir startspiller neste runde.
Ved spillets slutt er det en litt annerledes scoring i tillegg, hvor det gjelder å ha overvekt av de forskjellige tjurungatypene blant kortene en har spilt ut. En tar nemlig vare på disse kortene, med billedsiden ned foran seg i løpet av spillet. Bonusen for denne overvekten er 8 poeng, som i dette spillet er ganske mye.
Typisk spillrunde
Etter at spillet er satt opp, trekkes Lars Erik som stammeleder og startspiller, mens Kathrine får forfedrebrikken. Kathrine får derfor et ekstra ritualkort, før Lars Erik snur det øverste kortet i hver kortbunke i feltene på brettet. Det kommer opp 2 skorpioner. Skorpionbrikken flyttes derfor umiddelbart 2 felter opp. ”Du var jo heldig nå, Lars Erik. Siden du ikke har noen spillere bak deg, blir det ingen straff” opplyser Remo. Lars Erik trekker et skivekort i krabbefeltet, og legger derfor ut en skive i dette feltet. Så velger han å legge ut 2 skiver til, som han legger ut i krabbe- og kengurufeltet.
Ylva velger kortet i brunt menneske-feltet, og legger derfor ut 3 sylindere i dette feltet.
”Jeg tror jeg nesten jeg må benytte meg av muligheten til å ta noen poeng, jeg” smiler Remo og plukker opp kortet i frodig hvitt menneske-feltet. Kortet er et stammelederkort, så stammelederbrikken på brettet blir flyttet til dette feltet. Så mottar han stammelederbrikken fra Lars Erik. Deretter blir det stammelederseremoni i feltet. ”Du initierte seremonien, så du starter spilling av ritualkort” minner Ylva om. ”Jo takk, det var meningen det. Og siden det kun er en stakkars disk fra Ylva ved siden av mine egne brikker i feltet spiller jeg et disk-ritualkort” sier Remo, og bruker muligheten til å fjerne disken til Ylva fra feltet. Da det ikke er andre spillere som har brikker i feltet, kan Remo forsette å spille kort om han vil. Han spiller et disk-ritualkort til og flytter inn en disk fra nabofeltet med hånden. ”Da har du flest av alle 3 brikkene, og får 3 x 4 poeng” sier Lars Erik og flytter poengmarkøren til Remo 12 felter frem.
Kathrine tar kubekortet i tynt menneske-feltet, og setter inn 2 kuber i dette feltet og trekker 1 ritualkort.
Første runde er derved over, og startspillermarkøren (boomerangen) blir overgitt til Remo som for øyeblikket har stammelederbrikken, og han blir startspiller for den neste runden.
Først snus det opp nye kort i de feltene det ble brukt kort fra i forrige runde, og Kathrine mottar nok et ritualkort fordi hun fremdeles har forfedrebrikken. ”Snakker om hell, du. Når du er i tet, kommer det selvfølgelig ingen skorpioner” mumler Lars Erik. Remo tar skivekortet i håndfeltet, og legger derfor 1 skive i dette feltet. ”Jeg trenger egentlig kort, men tror allikevel at jeg heller setter ut noen flere skiver” sier han, og legger ut en skive til i brunt menneskefeltet og sirkelfeltet.
”Jeg liker ikke at du er alene i tykt menneskefeltet, så jeg tar skivekortet der og legger inn 3 skiver” sier Kathrine fort.
”Den muligheten du brukte i stad, Remo, har jeg også i kenguru-feltet, så jeg gjør det samme som deg” sier Lars Erik, men startet kortspillingen med å spille ut et skivekort og flytter inn en skive fra håndnabofeltet. ”Da ble jeg jo ikke kastet ut enda” sier en overrasket Ylva og spiller samme type kort som Lars Erik og henter inn samme type brikke fra samme felt. ”Da må jeg si pass” melder Lars Erik. ”Jeg vil heller ikke spille noen flere kort” sier Ylva. ”Lars Erik får også 12 poeng nå” sier Kathrine. ”Hvorfor det? Jeg har jo like mange skiver som han i feltet” spør Ylva. ”Det er riktig, men ved uavgjort vinner den som sitter nærmest i rekkefølge til spilleren som har forfedrebrikken” svarer Kathrine.
”Det var skikkelig dårlig gjort” mumler Ylva, mens hun plukker inn et sylinderkort fra sirkelfeltet. Legger derfor ut 1 sylinder i feltet og trekker deretter to ritualkort.
Spillet forsetter på denne måten inntil skorpionen når det øverste feltet, hvor en spiller ferdig runden og deretter har en siste scoring. Denne scoringen er kun basert på kortbruk, og den/de som har brukt flest kort av hver type får en tilleggsbonus på 8 poeng. Det er altså 24 poeng til fordeling der.
Oppsummering
Det er merkelig at dette spillet ikke har nådd et bredere publikum. Spilldynamisk har det det meste; relativt raskt, klare konflikter, masser med taktiske og til en viss grad strategiske valg og hvis en tillater slikt; allianser og bløffing. Er det mulig? Å jada, Borg/Moon har virkelig pakket dette spillet fullt av godt innarbeidede dynamikker, og det beste med det hele er at det fungerer utmerket! Og ved siden av dette har spillet masser med høykvalitetskomponenter.
Av negative ting som kan nevnes er at det virker litt sårbart overfor spillestiler; spillere som ikke ser farene med å slippe motspillere foran seg i poeng, og tenker for mye på seg selv kan fort havne langt bak. I tillegg kan spillet virke litt tilfeldig på grunn av skorpionene, så det anbefales derfor å spille med de avanserte reglene. Og, det for de som ikke er glade i abstrakte spill, kan nok dette bli litt tørt. For uten temaet, som ikke akkurat passer som hånd i handske, er spillet ganske tørt. Temaet i seg selv er trolig et stort ankepunkt, det kan nok virke fremmedgjørende for mange. Men det er synd, for dette spillet rager der oppe i nærheten av El Grande.
HVA MENER LESERNE OM SPILLET