Word fight

BSG poeng | 72/100 |
Kompleksitet
EnkelAvansertErfaring
IngenEkspertFerdigheter
HellKløktVentetid
IngenLang
- Utgiver:
- Vennerød Forlag as
- Utvikler:
- Tarald Aano
- Distributør:
- Vennerød Forlag A/S
- Kategori:
- BSG Anbefaler Kunnskapsspill
- Antall spillere:
- 2 - 7 spillere
- Tidsbruk:
- 20 - 25 minutter
- Utmerkelser:
- 2013 - Nominert, Årets Selskapsspill
- Målsetting:
- Score flest ordpoeng over tre omganger
- Passer for:
- Wordfeudere som ønsker å være sosiale
- Spilldynamikk:
- Trekk bokstavbrikker til depoet ditt, og deretter plasser ord ut på rutenettet ditt
- Forbredelser:
- Gi hver spiller et brett
- År:
- 2012
- Språk:
- Norsk
Innhold
196 bokstavbrikker
5-minutters timeglass
7 spillerbrett
Design/Tematikk
Eskedesignet på Word Fight er enkelt, bra og sier tydelig ifra hva dette dreier seg om. Oransje synes i butikkhylla og slagordene vil nok trigge en del språkentusiaster.
Innholdet holder bra kvalitet, til og med med dobbelttrykte spillerbrett med behandlet overflate. Ikke dumt da det fort kan søles litt i et så hektisk spill. Bokstavbrikkene er av tre, som nok er litt billigere enn plastbrikkene, som egentlig hade vært å foretrekke, men det er en ren smakssak og påvirker ikke spillet på noen måte. Selv om det sikkert er mulig å bite seg merke i enkelte brikkers bakside, da mønstrene naturligvis vil være forskjellige på trebrikker som ikke er behandlet.
Reglene er godt presentert, og med bra bildeeksempler, som gjør regellesingen god. Det etterlates heller ikke mye tvil etter å ha lest dem.
Målsetning
Score flest poeng ved å legge ut bokstavbrikker til ord på sitt spillerbrett over 3 omganger.
Regler/Spilldynamikk
Først for hver spiller et spillerbrett. Dernest legges alle bostavbrikkene med bosktavsiden ned midt på bordet og blandes godt. Så trekker alle spillerne opp 7 brikker til sitt depot (som er de 7 blå feltene på brettet). De skal trekkes inn uten at de ses på og legges med bokstavsiden ned. Når alle har gjort seg ferdige med dette, snus timeglasset og alle har totalt 5 minutter til å fylle brettet sitt så godt som mulig med ord. Ordene må dannes fra bokstavbrikkene på i depoet, og brikkene flyttes da enkelt nok fra depoet og ut i rutenettet. Så fort ett ord er lagt ut trekkes det like mange nye brikker som det er tomme felt i depoet. Så danner man nye ord som legges ut i rutenettet, men nå må ordene bygges ut fra det som først ble lagt ut, altså må alle ordene i rutenettet henge sammen. Slik går første omgang inntil de fem minuttene i timeglasset er over.
Det er viktig å legge merke til at alle spiller samtidig! Altså er det ingen som venter på tur. I tillegg til dette er det også verdt å nevne at brikker en har i depoet, som en ikke ønsker – typisk en c f.eks. – kan legges ut foran spillerbrettet, og på den måten frigjøre en plass for en annen brikke. Slike brikker er tilgjengelig for de andre spillerne, men du kan ikke selv ta en slik inn igjen senere i spillet. Siste detalj; det er selvfølgelig ikke tillatt å flytte på brikker allerede plassert ut i rutenettet.
I andre omgang, trekker alle spillerne inn fire brikker – igjen uten å se på dem – og spilleren med færrest poeng bestemmer hvor disse skal ligge i rutenettet. Dette skjer før spillerne, som vanlig, trekker inn brikker til depotene sine. De fire brikkene blir altså liggende som blokkerte felter i rutenettet. Med dette utgangspunktet går runden ellers som vanlig.
I tredje omgang innføres den siste begrensningen. Nå snus enkelt nok de fire brikkene som ligger med bokstavsiden ned i rutenettet. Spillerne må altså i denne omgangen bygge videre og evt sammenføre bokstaver som allerede oppfattes som lagt ut. Dette kan skape mye frustrasjon – eksempelvis er det ganske vrient å sammeføre en X og Å. Ellers forgår omgangen som vanlig.
Før poengene for hver runde deles ut, går man gjennom hver spillers utlagte ord, både lodd- og vannrett. Ordene må på denne måten godkjennes. Om ord underkjennes, må bokstavene fjernes og legges ved siden av spillerbrettet. Dette kan få store ringvirkninger! Poengscoringen er den samme for alle tre omganger, og er tydlig vist på spillerbrettet. Hver bokstav som er plassert ut gir 1 poeng. I tillegg er det bonuser for hvert ord som er 5-6, 7-8 og 9 bokstaver lange. Alle bokstaver fra ord som ikke ble godkjente teller som fem minuspoeng. Poengene legges sammen og noteres på en blokk for hver runde. Spilleren med flest poeng etter tre omganger vinner spillet.
Typisk spillrunde
Dette er selvforklarende etter beskrivelsen ovenfor.
Oppsummering
Word Fight er et veldig tidsriktig ordspill, som fjerner ventetiden fra Scrabble, gir mer utfordringer enn Banagrams og er mer sosialt enn Word Feud. Og, enda viktigere, det er svært raskspilt. Et interessant ordspill som kun tar 3 x 5 minutter å spille er fantastisk. Og ikke bare det – det er faktisk også veldig originalt og norskutviklet!
Det er svært vanskelig å lage et bedre ordspill enn Scrabble, men Scrabble er fra en annen tid, da spilltempo ikke var vesentlig. I dag er spilltempo og “nedetid” noe mange misliker sterkt. I så henseende tikker Word Fight av all de tidsriktige boksene. Det viktigste elementet Scrabble har, og som Word Fight mangler, er den strategiske planleggingen og utplasseringen på et felles brett. Men dette vil da være en smakssak. Noen vil ha dybden i Scrabble, mens andre vil ha hurtigheten i Word Fight.
Det eneste vi har opplevd tvil rundt ved et par anledninger er når ord underkjennes og hvordan dette påvirker utlagte ord på spillerbrettet. kanskje dette kunne vært gjort på en annen måte – f.eks. som i Hvem i all verden?, hvor man legger ned timeglasset og alle stopper opp inntil man har fjernet tvilen rundt et ord.
HVA MENER LESERNE OM SPILLET