Ys

BSG poeng | 82/100 |
Kompleksitet
EnkelAvansertErfaring
IngenEkspertFerdigheter
HellKløktVentetid
IngenLang
- Utgiver:
- Ystari
- Utvikler:
- Cyril Demaegd
- Distributør:
- Brettspill.no
- Kategori:
- BSG Anbefaler Strategispill
- Antall spillere:
- 2 - 4 spillere
- Pris:
- 450,-
- Tidsbruk:
- 45 - 90 minutter
- Målsetting:
- Tjen mest mulig penger ved å handle med edelstener
- Passer for:
- Juvelere uten bopel i Antwerpen
- Spilldynamikk:
- Plasser ut 2 og 2 brikker for å dominere seksjoner og bydeler. Etter at alle brikkene er plassert ut, sjekkes det for dominasjon og vinneren mottar edelstener
- Forbredelser:
- Gi ut brikker til hver spiller, stokk og plasser ut kort
- År:
- 2005
- Språk:
- Engelsk
- Ekspansjonsmuligheter:
- Gi ut brikker til hver spiller, stokk og plasser ut kort
- Ytterligere opplysninger:
- http://www.ystari.com/
Innhold
1 spillebrett
4 x 14 sylindere
145 assorterte edelstener
4 skjermbrett
24 karakterkort
24 skipskort
6 ordrekort
Design/Tematikk
Selve spillesken har et ganske innbydende design med en tegning nærmest i tråd med ”Citadels”. Selve spillebrettet er noe mer kaotisk enn esken skulle tilsi. Litt uvant er vel kanskje rettere. Ved siden av brettet er det en liten bunke kort og en bra mengde edelstener og 11 brikker til hver spiller. Alt i bra kvalitet. Tematikken er lagt til en glemt fantasiby hvor spillerne er handelsmenn som spekulerer i edelstener.
Regler
Regelheftet kan virke litt omfattende ved første blikk, men er egentlig bra satt opp. Først en rask gjennomgang av selve brettet og dets felter, dernest oppsett, spillets faser og avslutning. Språket er klart og tydelig, og forklaringene av spillernes valgmuligheter og konsekvenser er gode.
Spillets målsetning
Spillernes mål er å tjene mest mulig penger på edelstener via sine stråmenn plassert rundt i byen Ys. Edelstenene hentes ut fra bydelene av de spillerne som har de mektigste stråmennene. Byen Ys består av 4 bydeler som igjen har 3 områder hver; havn, handel og palass. I havnene vinner man edelstener, i handelsområdene vinner en penger direkte og i palassene vinner man tjenester. En runde består av 4 faser og etter 4 runder er spillet over og verdien på edelstenene en har samlet omgjøres till penger. Spillernes brikker har verdier fra 0 til 4, og verdien synes kun på den ene siden.
Spilldynamikk
”Ja vel, men hva skjer i hver runde da?” spør Ylva utålmodig. I fase 1 settes runden opp, som vil si at det plasseres ut edelstener i havnene, karakterkort i palassene og edelstener på markedet. I fase 2 satser spillerne på rekkefølgen de skal ha i spillet. Hver spiller må velge ut 2 av sine 11 brikker og bruker disse til å satse. Den som byr mest velger sin ønskede plassering, også videre. I fase 3 plasserer spillerne ut sine andre brikker på brettet, 2 ad gangen på omgang. Dette gjøres 4 ganger, så det brukes altså 8 brikker i en runde. Disse plasseres fritt på brettet, og den ene plasseres så verdien synes, og den andre skjult. Når alle brikkene er satt ut, kommer 4 fase, hvor en gjør opp status for hvert enkelt område. Mektigste stråmann i palassene får hvert sitt karakterkort (eller tjenestekort). Disse kortene gir merkbare fordeler når de spilles ut senere i spillet. Mektigste stråmann i handelsområdene får 3 mynter. I havnene er det alltid 4 edelstener tilgjengelig, og den mektigste stråmannen får velge 2 først, den nest mektigste deretter og til slutt den tredje mektigste. En siste viktig detalj er mulighetene på markedet. Der kan en også plassere ut sine brikker og motta en mynt og muligvis en edelsten for det. I tillegg kan en også på denne måten påvirke de forskjellige edelstenens verdi. Det er nemlig 4 forskjellige edelstener med i spillet, og det er akkurat dette som er utfordringen. Spillerne får penger etter hvilken posisjon de har med henblikk på hvor mange av hver edelsten de har på slutten av spillet. Typisk er det mye mer å hente på å ha flest av en edelsten enn en andre plass!
Typisk spillrunde
Spillet starter med at det trekkes 1 skipskort til hver havn, som viser hva slags edelstener som skal plasseres der. Havn 1 får to røde, en grønn og en blå edelsten. Havn 2 får to røde, en hvit og en grønn edelsten. Havn 3 får to gule, en blå og en hvit edelsten. Havn 4 får to grønne, en gul og en hvit edelsten. På kortene er det avbildet 3 edelstener, hvorav en er større enn de andre, og angir at det er to av denne typen. Deretter trekkes det et skipskort for markedet også. Her legges det kun et en edelsten i henhold til farge, og ikke dobbelt for den store. Så snus det øverste karakterkortet opp for hver havn. I tillegg får hver spiller et turkort.
”Da er vi klare. Og vi må by på turrekkefølgen” sier Lars Erik. ”Ja, hver spiller må bruke 2 av sine ståmenn til å by, og den som sammenlagt byr mest starter. Deretter spilleren med nest mest” forklarer Kathrine. Hver av spillerne plukker frem 2 sylindere (stråmenn) fra skjermene sine. Når alle har gjort det, snus de. Både Lars Erik (3-1) og Ylva (4-0) har samlet 4, mens Kathrine (2-1) har 3 og Remo (1-0) 1. Det blir da turkortet som avgjør hvem av Lars Erik eller Ylva som får velge turrekkefølge først. Ylva hadde turkort 3, og Lars Erik 4, så hun har et høyere rangert kort, og får derfor velge først. Hun tar turkortet fra Lars Erik, og velger derfor å være siste spiller. Lars Erik velger å beholde sin nest siste plass. Kathrine tar 2’er kortet fra Remo, som da blir sittende med 1’er kortet, og må starte spillet.
Remo velger seg 2 brikker og plasserer en skjult på palassområdet i bydel 1, og en 2’er i palassområdet i bydel 2. Kathrine plasserer en skjult i palassområdet i bydel 3, og en 3’er i palassområdet i bydel 2. Lars Erik plasserer en skjult i havnen i bydel 2, og en 3’er i havnen i bydel 1. Ylva plasserer ut en skjult i handelsområdet i bydel 4 og en 1’er i handelsområdet i bydel 3.
Så er det andre runde med utplassering, og spillerne velger igjen brikkene som skal plasseres ut. Remo går på med friskt mot, og plasserer en skult brikke i palassområdet i bydel 2, og en 3’er i handelsområdet til bydel 1. Kathrine plasserer en skjult på markedet og en 4’er i havnen i bydel 4. Lars Erik plasserer ut en skjult i havnen i bydel 3, og en 1’er i handelsområdet i bydel 2. Ylva plasserer en skjult i palasset i bydel 4, og en 1’er i handelsområdet i bydel 4.
Spillerne plasserer ut i 2 runder til, så er denne fasen over, og en skal høste inn i fase 4. Først snus alle de skjulte brikkene, og en går deretter igjennom hver bydel for seg. I bydel 1, vinner Lars Erik havnen (2+3) og mottar en svart edelsten som gevinst. Remo (3) vinner handelsområdet, og får umiddelbart 3 gullmynter. Han (1) vinner også palasskortet, da ingen andre fant det interessant. For å avgjøre hvem som får edelstenene i havnen, telles alle brikkene for hver spiller opp i den enkelte bydel, og den med flest poeng får 2 edelstener, de to neste en hver. Dette betyr at Lars Erik velger seg 2 edelstener først for bydel 1, og Remo velger deretter 1. Den siste edelstenen i dette tilfellet, da det ikke er noen tredjemann, blir returnert til banken.
På samme måte gjøre det opp status for hver bydel. Om det er uavgjort verdi i noen sammenheng, benyttes de stråmennene som ble satt ut i fase 2 (før spillet) og den gjenværende brikken. Høyeste poengscore vinner. Karakterkortene som samles inn i løpet av spillet, kan benyttes senere i spillet for å gi spilleren fordeler.
Så gjentas prosessen 3 ganger, slik at det i alt blir 4 omganger før den siste opptellingen. Etter den siste runden skal også spillet avgjøres. Alle de innsamlede edelstenene skal nå verdsettes og selges, slik at de blir omgjort til mynter og en flytter tilsvarende langs ytterkant av spillebrettet. Scoringen her kan virke litt vrien første gang en spiller, men er egentlig ganske naturlig. Først finner en ut hvilken edelsten som er mest ettertraktet gjennom å ta en titt på markedet. Edelstenen med høyest verdi skal vurderes først og deretter i fallende rekkefølge. Tabellen en da følger gir poeng til alle spillerne for hver edelsten, men det er mye viktigere å være nummer 2 på en god edelsten enn første plass på den dårligste. Eksempelvis er andre plassen for den beste stenen verdt 18 poeng, mens 1 plassen for den dårligste kun verdt 12. Det er derfor av står viktighet å holde orden på både hvilke edelstener som har høyest verdi OG antallet en har av den enkelte gjennom spillets gang. Når dette er gjort gjøres det opp status for de svarte spesialedelstenene. Disse er det intet poeng å ha flest av som sådan, men større mengde gir flere poeng.
Oppsummering
Ys er et riktig godt strategisk spill, men mengder av taktiske valg for hver runde. Skal jeg gå for de røde edelstenene? Skal jeg få tak i kortet som gi meg 5 poeng for handelsområdene? Skal jeg påvirke hvilken type edelstener som blir mindre/mer verdt? Her kan en ikke bare sitte og jobbe med sin egen plan, men vel så mye skule til hva de andre holder på med og forpurre deres. Spillet har flere interessante elementer, og fungerer godt både for de etablerte spilleren og for de mindre erfarne.
Til å være et debutspill fra et helt nytt forlag, er det bare å innrømme at de legger listen høyt. Forhåpentlig klarer de å følge opp, og foreløpig ser det bra ut (Caylus og Mykerinos)!
Det bør også minnes om at det kan kjøpes et tilleggssett for å utvide til 5-6 spillere, som ikke nødvendigvis gjør spillet bedre, men i det minste er mulig. I nyere utgave av spillet skal visstnok dette settet være inkludert.
HVA MENER LESERNE OM SPILLET