Yundao

BSG poeng | 51/100 |
Kompleksitet
EnkelAvansertErfaring
IngenEkspertFerdigheter
HellKløktVentetid
IngenLang
- Utgiver:
- Tactic
- Utvikler:
- Reiner Knizia
- Distributør:
- Tactic Norge
- Kategori:
- Barnespill Familiespill
- Antall spillere:
- 2 - 5 spillere
- Pris:
- 300,-
- Tidsbruk:
- 30 - 90 minutter
- Målsetting:
- Sikre seg flest pagoder
- Passer for:
- Mindre strateger
- Spilldynamikk:
- Flytt en pagode inntil en annen og utfordr dennes eier
- Forbredelser:
- Plasser ut brikkene på brettet og gi hver spiller kortene i sin farge
- År:
- 2004
- Språk:
- Norsk
- Ytterligere opplysninger:
- http://www.tactic.net/
Rent designmessig er det ingen tvil om at dette skal tilhøre den nye kategorien familiespill Tactic har lansert. Vi har vært litt uforstående til hvem disse spillene har vært myntet på, men hva med å definere dem som ”ungdomsspill”, eller ”introstrategispill”? Spillene har nemlig et litt ”fancy” og fargesprakende design som nok er mer passende for yngre deltagere enn eldre. Reglene er svært enkle, men spillene har en viss utfordring også for voksne. Samlet sett blir ikke spillene spesielt interessante for voksne alene, men i en familiesituasjon kan nok fungere meget godt. Og ettersom vi mer enn gjerne ser at de yngre får erfare mer enn kun selskapsspill, så ønskes dette tiltaket fra Tactic velkomment.
I Yundao er det lett å spore Knizias ide tilbake til hans Samurai, som ble utgitt til stor hyllest blant mange spillentusiaster for et par år siden. Selve spilldynamikken er svært like, men den er blitt noe forenklet og tematikken er endret siden sist. Dette kan kanskje være med å forklare hans store spillproduksjon; gjenbruk av ideer. Gode ideer innen spillverden har jo en tendens til å dukke opp igjen i mer eller mindre tydelige kostymer, men her er det kanskje litt overtydelig.
Nok om det. Yundao er bygget rundt et 5×5 felts brett med loddrette og vannrette linjer som knytter disse feltene sammen. Før spillet starter plasserer spillerne etter tur sine brikker på brettet og eventuelle ubrukte brikker plasseres ut på de resterende får å fylle det. Spillets målsetning er å sikre seg så mange brikker (eller pagoder som det kalles her) som mulig. Dette gjøres ved å flytte pagodene inntil andre pagoder og utfordre dem. Spilleren med høyest pagodeverdi vinner utfordringen og får plassere sin pagode på toppen av den beseirede pagoden og skaper på denne måten en pagode stabel som gradvis blir vanskeøligere å slå og ikke minst kan bidra til å sikre en seier.
Utfordringen foregår på den måten at den angripende og forsvarende spiller bruker ett av sine 11 kort til å øke oddsene for å vinne utfordringen. Kortene har enten en verdi mellom 0 og 5, en tiger eller en drage på seg. Kortverdien legges sammen med pagoden(e) som er med i utfordringen og den med høyest total verdi vinner. Tigerkortet annullerer motstanderens kort slik at det kun er pagodene som avgjør. Dragekortet sikrer seier. Men, det er en fallgruve her. Om begge parter har samme total verdi eller spiller drager, så går alle pagodene ut av spill!
Lars Erik begynner med å flytte totemet (fellesbrikken) til linjen mellom hans egen pagode og en nøytral pagode på midten av brettet. Siden den nøytrale spilleren ikke kan bruke noen kort, spiller Lars Erik ned et 1’er kort og vinner således utfordringen. Han flytter derfor sin pagode oppå den nøytrale og har nå en 2’er verdi på denne stabelen. Ylva flytter totemet til linjen mellom en av sine og en av Kathrines pagoder. De spiller begge ned sine kort skjult, og snur dem samtidig. Ylva har spilt en 4’er for å sikre seieren, mens Kathrine tydeligvis ikke tok det så tung og spilte en 0’er. Remo setter totemet mellom Lars Erik sin stabel og en av sine pagoder. Lars Erik spiller en 4’er, men det hjelper ikke da Remo har brukt sin drage. Når han da flytter sin pagode på toppen av stablene har den økt til en 3’er verdi.
På denne måten går spillet til det kun er en spiller igjen på brettet. Dette skjer siden brikker blir fjernet ved lik totalverdi og ikke minst fordi en pagodestabel maksimalt kan ha 5 pagoder. Pagoder over disse 5, fjernes umiddelbart fra stabelen og plasseres foran spilleren som ”eier” stabelen og denne har såldes sikret seg disse pagodene.
Spilleren med flest pagoder når spillet avsluttes har vunnet.
For spillentusiaster og strategispillere vil dette spillet ikke tilføre Knizia noen stjerne, og for dem spillet er beregnet kan en ikke vente at navnet betyr noen ting, men det er hyggelig å se at Tactic har funnet frem til denne legendariske spillutvikleren. Yundao er et annerledes familiespill, og bør definitivt prøves av de som ikke har noen stor spillerfaring innenfor dette området eller ønsker å gi familien noe annet å bryne seg på.
HVA MENER LESERNE OM SPILLET