Zak Pak

BSG poeng | 73/100 |
Kompleksitet
EnkelAvansertErfaring
IngenEkspertFerdigheter
HellKløktVentetid
IngenLang
- Utgiver:
- Kosmos
- Utvikler:
- Bernd Eisenstein
- Distributør:
- Vennerød Forlag A/S
- Kategori:
- BSG Anbefaler Familiespill
- Antall spillere:
- 2 - 6 spillere
- Pris:
- 498,-
- Tidsbruk:
- 20 - 30 minutter
- Utmerkelser:
- 2009 - Nominert, Årets Familiespill
- Målsetting:
- Sitte igjen med flest poeng når første spiller går tom for poeng
- Passer for:
- Sjauere i alle aldre
- Spilldynamikk:
- Kast terningene for å definere lasten, plukk bil og last den opp, og gjør til slutt opp status
- Forbredelser:
- Fordel lastebrikkene i henhold til farge og bland lastebilene
- År:
- 2008
- Språk:
- Norsk
- Ytterligere opplysninger:
- http://www.kosmos.de/
Innhold
96 trebrikker med størrelse 1 (hvit), 2 (grå), 3 (brun), 4 (turkis) og 5 (lilla)
5 spesialterninger i 5 farger
64 poengmarkører
30 lastebilkort
Design/Tematikk
Kosmos, som tidligere har gitt oss Ubongo, følger opp med nok et spill med pusleoppgaver, men har denne gangen faktisk skapt et tema rundt dem; bilpakking. Spillerne kan se på seg selv som sjauere som må beregne plassen lasten deres tar før de velger en varebil å fylle. Det er ikke ofte slike spill får noe tema, og om de gjør det er det ofte noe som ikke en gang minner om utgangspunktet, men i dette tilfelle virker ikke temaet søkt.
Eskedesignet gir en god pekepinn på hva som kan ventes av spillet, selv om brikkene som utgjør lasten ikke er så mangeformet som det kanskje antydes. Tegningen på eskens forside er i god ”tegneseriehumor” ånd, og det er meningen at en skal ha det moro her – aksepter uflaks.
Innholdet holder som vanlig for Kosmos høy standard og varebilene er representert med tykke pappbrikker mens lasten består av kuber og ”pinner” i tre.
Reglene er svært enkle og godt skrevet, så det er lite, om noe, det skulle være behov for å dobbeltsjekke underveis.
Sitte igjen med flest poeng når en spiller går tom for poeng.
Regler/Spilldynamikk
Spilleren konkurrerer altså i å fylle lastebiler med last, og før spillet starter får alle 75 poeng, og de vil tape poeng hver runde de har igjen last etter å ha fylt lastebilen og har ledig plass igjen på samme.
Lasten som skal flyttes er representert med hjelp av tre brikker, hvor hvit = 1 kube, grå = 2 kuber, brun = 3 kuber, blå = 4 kuber og lilla = 5 kuber. Før hver runde kaster hver spiller fem terninger, hvor hver terning tilhører en av de fem kubene. Altså en hvit terning, en grå, osv. Terningene har ikke normalfordeling, og det er flere blanke sider på terningen til den største brikke (lilla). Etter terningkastet plukker spilleren naturligvis inn kuber i henhold til terningkastet. På denne måten vil spillerne sitte med hver sin, ofte ganske varierte, last.
Lastebilene er vist som pappbrikker med en avbildet lastebil sett ovenfra. Lasteplanet viser omrisset av planet på bilen og hvilke deler som ikke kan benyttes. Lasteplanene består av et område på 3×5 kuber, men har allerede ofte deler som ikke kan benyttes. I tillegg er det et tall på taket av førerhuset. Dette tallet angir hvor høyt en kan stable lasten. Trikset er da å finne en bil som akkurat tar lasten din, og det er selvfølgelig ikke tillatt å verken laste over høyden angitt på førerhuset og heller ikke utenfor lasteplanet.
Før spilleren kan stable lasten sin, må de velge seg en lastebil, og dette skjer ved at alle spillerne får 2 biler med billedsiden ned. Når alle er klare snus alle lastebilene opp, og spillerne må velge en av de andre spillernes biler. En kan altså ikke ta en av de som ligger foran en selv. I tillegg er det et visst tidspress her, da den spilleren som velger sist ikke får velge, men derimot må ta den øverste bilen fra lastebilbunken. Siden denne ligger med billedsiden kan dette ofte være en heller urovekkende overraskelse. Om en eller flere spillere ikke ønsker noen av lastebilene som ligger åpent, kan de velge å ta en av de skjulte bilene usett fra bunken.
Så fort alle har fått seg en lastebil, begynner stablingen av lasten, men dette er det intet tidspress på. Når alle er ferdige med å stable lasten, er det scoringstid. For hver kube (husk at en større brikke består av flere kuber) du ikke klarte å plassere må du betale 2 poeng. For hver kube de er igjen plass til på lasteplanet må du betale 1 poeng. Men, en gulrot finnes; spilleren som tapte færrest poeng får 10 poeng fra banken.
Spillet fortsetter på denne måten inntil den runden en av spillerne taper sitt siste poeng. Den som da har igjen flest poeng vinner.
Typisk spillrunde
Etter at alle spillerne har fått 75 poeng, kaster Kathrine terningene, som viser 1 hvit, 1 grå, 2 brune, 1 blå og 2 lilla. Lars Erik får 3 hvite, 2 brune og 1 blå. Ylva får 5 hvite og 2 blå, mens Remo blir sittende med 4 hvite, 4 grå, 1 brun, 1 blå og 1 lilla.
Så får hver av spillerne 2 lastebiler, som snus opp samtidig. Umiddelbart etter at bilene er snudd opp prøver spillerne å beregne hvilken bil som passer dem best fortest mulig. Kathrine har totalt 23 ”kuber”, Lars Erik 13, Ylva 13 og Remo 24. Men de må også passe på å få plass til de større brikkene.
Målsetning
Kathrines biler kan ta 13×2 og 10×3, Lars Eriks 6×3 og 11×2, Ylva 8×3 og 7×4, mens Remos er 15×1 og 7×1, hvor det første tallet angir plass på grunnplanet og det andre tallet høyden. Lars Erik kaster seg over 15×1 bilen til Remo. Ylva velger 11×2 bilen til Lars Erik og Remo kaster seg samtidig over 13×2 bilen til Remo. Kathrine er da sist til å plukke seg en bil, og må ta den øverste bilen fra trekkbunken, som viser seg å være en 11×1 bil.
”Det gikk vel ganske greit” smiler Lars Erik etter å ha plassert lasten på den valgte bilen viser at han har plass til 2 hvite kuber på planet, og altså taper 2 poeng. Ylvas bil viser seg å ha igjen plass til 9 hvite kuber og hun taper altså 9 poeng. ”Ikke vær så kjepphøy nå, Lars Erik! Du hadde jo en minilast, som du nærmest hadde fått plass til på en tråsykkel” svarer Remo lett frustrert. Bilen hans har fremdeles plass til 3 hvite kuber, selv om han har 1 brun kube igjen etter å ha lastet opp planet. ”Aha! Du får ikke plass til den bune fordi den er for lang i forhold til de plassene som er igjen” nikker Ylva på hodet. Og derfor taper Remo 3×1 + 3×2 = 9 poeng. ”Dette er jo fullstendig håpløst!” sier Kathrine oppgitt. ”Ja, du hadde vel ikke akkurat flaks med den bilen der” gliser Lars Erik bredt. Etter å ha fylt bilen til randen, sitter hun igjen med 12 kuber, som altså gir henne et tap på 24 poeng. Alle spillerne betaler poengene til ”banken”, mens Lars Erik etter det får 10 poeng fra banken fordi han tapte minst poeng.
Spillerne kaster terningene på nytt og fortsetter på denne måten.
Oppsummering
Å pusle er noe som fenger veldig mange mennesker, og flere spill har vært bygget på dette elementet – forrige utgivelse her til lands var Ubongo. I dette spillet er ikke selve stablingen eller puslingen noen større utfordring, men derimot vurderingsevnen – hvor stor er min last og på hvilken lastebil passer den? Siden dette valget er kjernen i spillet, er det selvfølgelig her det er lagt et tidspress. Spiller ville jo ikke vært noe moro om en kunne sitte og telle seg frem til hvilken bil en burde velge.
Zack&Pack er et godt og velfungerende spill, som må spilles uten med skuldrene senket og et smil på leppene. Det er nemlig svært sannsynlig at du blir nødt til å velge biler fra tid til annen som er milevis fra det du trenger…
Er du på jakt etter et spill med dybde og liten hellfaktor er nok ikke dette det riktige, men ellers vil det nok skape mye moro rundt mange familiers stuebord i året som kommer.
HVA MENER LESERNE OM SPILLET
No Responses